Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Persoanele de peste 65 de ani prezintă un risc mai mare de reinfectare cu COVID-19

Ziarul de Vrancea
17 mar 2021 1466 vizualizări

Cercetarea realizată în Danemarca a fost etichetată ca fiind primul studiu la scară largă de acest gen

Persoanele de peste 65 de ani prezintă un risc mai ridicat de reinfectare cu COVID-19, având o protecție de doar 47% împotriva infecției repetate comparativ cu 80% în cazul persoanelor mai tinere, potrivit unui studiu danez publicat miercuri în revista medicală The Lancet. Studiul se bazează pe rezultatele persoanelor testate în timpul primului și celui de-al doilea val de coronavirus din Danemarca din 2020 și s-a bazat pe tulpina inițială a virusului. “Studiul nostru confirmă ceea ce multe altele doar sugerau: reinfectarea cu COVID-19 este rară la persoanele mai tinere și sănătoase, însă persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de a contracta din nou boala”, a declarat Steen Ethelberg de la Institutul danez pentru vaccinuri (SSI), coautor al studiului.

Potrivit altor constatări, protecția împotriva reinfectării s-a menținut pentru mai mult de șase luni, însă “măsuri de protejare a vârstnicilor - inclusiv distanțarea fizică și vaccinările - sunt esențiale chiar dacă oamenii au fost deja diagnosticați cu COVID-19”. Cercetarea a fost etichetată ca fiind primul studiu la scară largă de acest gen.

Cercetătorii au analizat datele colectate ca parte a strategiei naționale de testare COVID-19 din Danemarca, în cadrul căreia mai mult de două treimi din populația de 5,8 milioane de locuitori a fost testată în 2020.

ONU: Transmiterea COVID-19 ar putea deveni sezonieră

Transmiterea COVID-19 ar putea deveni sezonieră, însă datele sunt deocamdată insuficiente pentru a sugera vremea și calitatea aerului drept factori pentru a adapta măsurile de combatere a pandemiei, a declarat joi ONU. La mai bine de un an de la apariția bolii în China, rămân încă multe elemente necunoscute cu privire la transmiterea acesteia.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM), o agenție specializată a ONU, a înființat o echipă specială, care reunește 16 specialiști, însărcinată cu studierea influenței factorilor meteorologici și a calității aerului asupra pandemiei. Primul raport emis estimează că, potrivit caracterului sezonier al bolilor virale respiratorii - în special vârful sezonului rece pentru gripă și coronavirusurile care provoacă răceli în climatele temperate - COVID-19 “ar fi o boală sezonieră dacă va persista câțiva ani”.

Specialiștii ONU au afirmat de asemenea că studiile de modelare a proceselor au arătat că transmiterea COVID-19 “ar putea deveni sezonieră în timp, ceea ce sugerează că este posibil să se ia în calcul factori meteorologici și de calitate a aerului pentru a monitoriza și prevedea” boala în viitor. Cu toate acestea ei afirmă că este încă prea devreme pentru a lua în considerare acești factori, iar OMM constată că dinamica transmiterii COVID-19 anul trecut “pare să fi fost influențată în principal de intervențiile guvernamentale, mai degrabă decât de factorii meteorologici”.

“În acest moment, datele disponibile nu susțin utilizarea factorilor meteorologici și a calității aerului pentru a permite guvernelor să relaxeze măsurile pe care le iau pentru a reduce transmisiile”, a declarat Ben Zaitchik, copreședinte al echipei speciale și membru al Departamentului pentru științele Pământului și Planetelor de la Universitatea Johns Hopkins, Baltimore. “În primul an al pandemiei, am observat valuri de contaminare în anotimpurile calde și în regiunile calde. Nu există dovezi că acest lucru nu s-ar putea întâmpla din nou”, a adăugat Zaitchik, citat într-un comunicat.

OMM arată de asemenea că, în timp ce studiile de laborator au găsit unele dovezi conform cărora virusul supraviețuiește mai mult în mediu rece, cu umiditate redusă și unde există radiații ultraviolete slabe, acestea nu au indicat dacă factorii meteorologici au o influență semnificativă asupra ratelor de transmisie în condiții reale.

Potrivit echipei speciale a ONU, nu există încă nicio dovadă concludentă a influenței factorilor legați de calitatea aerului. Chiar dacă datele preliminare arată că o calitate slabă a aerului crește rata de deces, nu s-a dovedit, spun specialiștii, că poluarea are un impact direct asupra transmiterii pe calea aerului a SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19.

Misoginia va fi desemnată infracțiune motivată de ură în Anglia

Poliția din Anglia și Țara Galilor vor desemna misoginia drept o infracțiune motivată de ură începând din această toamnă pentru o perioadă de probă, a anunțat o membră a cabinetului lui Boris Johnson.

Anunțul a fost făcut miercuri în parlamentul de la Londra de către Susan Williams, membră a Camerei Lorzilor din partea Partidului Conservator și ministru de stat pentru probleme domestice în cadrul ministerului de interne britanic. Aceasta a afirmat că executivul condus de Johnson „va cere poliției să identifice și înregistreze orice infracțiuni violente comise împotriva persoanei, inclusiv urmărirea și hărțuirea, precum și infracțiunile sexuale în care victima percepe că au fost motivate de ostilitate din cauza sexului lor”.

Mutarea nu va necesita modificarea legislației britanice întrucât aceasta permite deja clasificarea acestor infracțiuni ca fiind motivate de ură.

Williams a afirmat că motivul pentru care măsura va fi implementată pentru o perioadă de probă ține de faptul nu este sigur că mutarea va garanta o eficacitate mai mare în capturarea și trimiterea în judecată a infractorilor, potrivit unui raport al Comisiei de drept a Marii Britanii, organismul independent care recomandă reforme legislative în Anglia și Țara Galilor.

Numeroase organizații de activiști din Marea Britanie au cerut ca misoginia să fie desemnată o infracțiune motivată de ură însă uciderea lui Sarah Everard a adus revendicările acestora în atenția publică, declanșând o dezbatere despre hărțuirea cu care se confruntă femeile din țara insulară.

Everard, în vârstă de 33 de ani, a fost dată dispărută în 3 martie după ce a plecat de la locuința unei prietene din sudul Londrei la primele ore ale serii. Rămășițele sale au fost descoperite aproape două săptămâni mai târziu în regiunea Kent din sudul Angliei. Bărbatul pus sub acuzare pentru răpirea și uciderea sa a fost un ofițer al Poliției Metropolitane din Londra la momentul comiterii crimei.

Poliția din Londra s-a confruntat duminica trecută cu un val de reacții negative din partea publicului și a politicienilor pentru tacticile brutale folosite pentru dispersarea unui priveghi în aer liber organizat în memoria lui Everard. Poliția a luat măsuri pentru dispersarea mulțimii întrucât nu autorizase priveghiul organizat sâmbătă seara la Clapham Common din Londra, lângă locul unde Everard a fost văzut ultima dată în viață, citând restricțiile menite să prevină răspândirea coronavirusului.

Mutarea de a desemna misoginia drept o infracțiune motivată de ură a fost salutată de activiștii din Marea Britanie.

Spania devine a patra țară din UE care legalizează eutanasia

Deputații spanioli au aprobat ieri, în formă definitivă, legalizarea eutanasiei și a sinuciderii asistate în cazul persoanelor cu boli grave, incurabile sau invalidante care vor să își pună capăt suferințelor.

Prioritate a guvernului socialist condus de Pedro Sanchez, legea a fost adoptată în lectură finală cu 202 voturi pentru - ale stângii și centrului -, 141 împotrivă - dreapta și extrema dreaptă - și două abțineri.

Până acum, asistența la sinucidere și eutanasia erau pasibile de 2 până la 10 ani de închisoare. “Astăzi este o zi importantă: ne îndreptăm spre recunoașterea drepturilor omului. Ne îndreptăm spre o societate mai umană și mai justă”, a declarat ministrul sănătății, Carolina Darias, în fața deputaților. Textul prevede că o persoană ce suferă de o maladie gravă, invalidantă sau incurabilă poate fi ajutată să moară dacă formulează o cerere în acest sens, pentru a evita o suferință intolerabilă. Cererea trebuie să fie formulată în scris și repetată după 15 zile. Ea va trebui acceptată succesiv de doi medici și ulterior examinată de o comisie.

Medicii pot refuza să ia parte la eutanasie, invocând “obiecția de conștiință”. Legea, la care vor putea recurge adulții cu reședința legală în Spania, va intra în vigoare în termen de trei luni pentru a permite crearea unor comisii de control regionale care vor examina și autoriza cererile.

În timpul dezbaterii și supunerii la vot, în fața clădirii parlamentului s-au adunat grupuri de demonstranți pro și contra proiectului. Noua lege este întâmpinată cu opoziție vehementă din partea Bisericii catolice, a grupurilor religioase și ale dreptei dure. Partidul de extremă dreapta Vox a anunțat că o va contesta la Tribunalul Constituțional.

Problema eutanasiei a atras de multă vreme atenția opiniei publice din Spania, țară cu una din cele mai ridicate speranțe de viață din lume. Dezbaterea s-a accentuat mai ales după decesul lui Ramon Sampedro, devenit tetraplegic la vârsta de 25 de ani și care a cerut apoi vreme de 29 ani în justiție dreptul la eutanasie. După ce infracțiunea s-a prescris, una dintre prietenele sale a recunoscut în fața justiției că participase în 1998 la sinuciderea asistată a lui Ramon. Cazul a inspirat filmul “Mar Adentro”, al lui Alejandro Amenabar, recompensat cu un Oscar în 2004. Un sondaj de opinie din 2019 a arătat că aproape 90% din spanioli erau favorabili dezincriminării eutanasiei.

În UE, Belgia, Luxemburg și Olanda au legalizat deja eutanasia.

G7 anunță că nu va recunoaște “ocupația” Crimeei de către Rusia

Grupul Celor Șapte (G7) nu va recunoaște “tentativele Rusiei vizând legitimarea ocupației” Peninsulei ucrainene Crimeea, a anunțat grupul ieri, într-un comunicat, în contextul unor tensiuni sporite cu Moscova. “Denunțăm fără echivoc ocupația temporară a Republicii autonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Rusia”, a dat asigurări Grupul Celor Șapte (G7) cele mai bogate țări din lume, la aproape șapte ani de la izbucnirea Războiului din Ucraina. “Nu recunoaștem și nu vom recunoaște tentativele Rusiei vizând legitimarea acestei ocupații”, subliniază Cei Șapte.

G7 îl susține prin această declarație pe președintele american Joe Biden, care sublinia în februarie că nu va accepta “niciodată” anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea.

Războiul civil între combatanți separatiști proruși și trupe ucrainene s-a soldat cu peste 13.000 de morți din 2014, când Rusia a anexat Crimeea și când forțe proruse din estul Ucraine au ridicat armele împotriva Kievului.

“La șapte ani după anexarea ilegitimă a Republicii autonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Rusia, noi ne rafirmăm sprijinul de nezdruncinat și atașamentul față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele recunoscute internațional”, insistă miniștrii de Externe ai statelor membre G7 - Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite și Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă. “Făcând uz de forță împotriva integrității teritoriale a Ucrainei, Rusia a încălcat în mod deschis dreptul internațional și aceste principii”, denunță ei.

Celulă de spioni străini, destructurată și expulzată din Australia

Serviciul australian de informații a destructurat în 2020 o celulă de spioni instalată în Australia de către o putere străină, anunță directorul Australian Security Intelligence Organisation (ASIO), Mike Burgess, care precizează că “nu este o țară din regiuna noastră”. “Spionii au dezvoltat relații țintite cu actuali și foști politicieni, cu o ambasadă străină și cu un serviciu de poliție”, a anunțat miercuri seara, într-un discurs, Mike Burgess. “Ei au încercat să obțină informații clasificate despre relațiile comerciale ale Australiei”, a preczat el. “I-au cerut unui funcționar să le furnizeze informații despre protocoale de securitate pe un aeroport important”, a mai declarat el.

Acest grup a reușit să recruteze un oficial australian care avea “acces la elemente sensibile ale tehnologiei apărării”, a mai anunțat Mike Burgess.

Acești agenți de informații din străinătate au fost expulzați din Australia, a declarat șeful spionajului australian.vASIO, odinioară învăluită în secret, a ieșit din umbră în ultimii ani, într-un efort de descurajare a unor servicii de informații străine și cu scopul de a-și consolida recrutarea.

Mike Burgess a evocat amenințarea reprezentată de servicii de informații străine care operează în Australia, în contextul în care eforturi ale Chinei de a-și consolida influența în regiune provoacă îngrijorări.

“Cine zice, ăla e!”, îi răspunde Putin lui Biden

Președintele rus l-a ironizat ieri pe omologul său american, care l-a catalogat drept “un criminal” și reafirmă că Rusia își va apăra interesele și va coopera cu Statele Unite acolo unde este “avantajos”. “Cine zice, ăla e!”, i-a replicat Putin lui Biden după aceste declarații. “Noi ne vom apăra propriile interese și vom coopera cu ei în condițiile în care va fi avantajos pentru noi”, a adăugat Putin.

Putin face această declarație după ce omologul său american a răspuns afirmativ miercuri, într-un interviu acordat ABC News, unei întrebări a jurnalistului dacă liderul de la Kremlin este “un criminal”. Apoi, în același interviu, el spune că vrea să-l facă “să plătească” pe președintele rus pentru amestecul în alegerile americane dn 2016 și din 2020.

Moscova respinge aceste acuzații. Ca represalii, Rusia a anunțat că-și recheamă sâmbătă ambsadorul la consultări pe tema viitorului relațiilor ruso-americane. “Declarațiile președintelui american sunt foarte rele. El nu vrea, în mod clar, să îmbunătățească relațiile cu țara noastră și de la acest principiu trebuie să pornim de-acum”, tuna anterior un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Tanzania: A murit președintele țării, un coronasceptic

Președintele John Magufuli a încetat din viață din cauza unor probleme cardiace, a anunțat miercuri vicepreședinta Tanzaniei la televiziune, după mai bine de două săptămâni de absență inexplicabilă a șefului statului.

Magufuli, în vârstă de 61 de ani, a apărut ultima dată în public pe 27 februarie și au circulate zvonuri persistente despre starea sănătății sale.

“Cu mare regret vă anunț că astăzi, 17 martie 2021, la ora 18:00, l-am pierdut curajosul nostru lider, președintele Tanzaniei, John Pombe Magufuli”, a spus Samia Suluhu Hassan. John Magufuli suferea de probleme cardiace de zece ani, a spus ea.

În urmă cu o săptămână, liderul opoziției Tundu Lissu, aflat în exil în Belgia, a început să chestioneze absența președintelui, spunând că acesta suferă de o formă severă a COVID-19, agravată de probleme de sănătate. Luni, Samia Suluhu Hassan a făcut apel la ignorarea unor astfel de zvonuri, sugerând în același timp că președintele era într-adevăr bolnav.

Re-ales în octombrie, Magufuli, supranumit “Buldozerul”, a venit la putere în 2015 promițând că va lupta împotriva corupției. Potrivit multor organizații pentru apărarea drepturilor omului, primul său mandat a fost marcat de derapaje autoritare, atacuri repetate la adresa opoziției, precum și de declinul libertăților fundamentale. În februarie, Tanzania, care de luni de zile se declara liberă de COVID-19 datorită rugăciunilor, a cunoscut un val de decese, oficial atribuite pneumoniei.

Mai multe personalități au fost infectate cu noul coronavirus, inclusiv vicepreședintele arhipelagului Zanzibar, Seif Sharif Hamad, care a decedat, cazuri care l-au obligat pe președintele Magufuli să recunoască cu jumătate de gură prezența virusului în Tanzania.

India: Un tren de pasageri a mers cu spatele 35 de kilometri

Un tren de pasageri din India s-a deplasat cu spatele pe o distanță de cel puțin 35 de kilometri din cauza unei defecțiuni tehnice. Trenul, care circula din Delhi cu destinația Uttarakhand, stat situat în nordul țării, s-a oprit în cele din urmă în Khatima, un oraș aflat la o distanță de aproximativ 330 de kilometri de capitala New Delhi. “Conductorul a acționat frâna pentru a evita coliziunea cu un animal aflat pe șinele de cale ferată. Ulterior, conductorul a pierdut controlul asupra locomotivei și trenul a început să se deplaseze cu spatele”, a declarat un oficial citat de media locale.

“Toți pasagerii aflați la bord s-au aflat în siguranță și au fost trimiși la Tanakpur cu autobuzul”, a precizat oficialul. În imaginile difuzate de televiziuni și distribuite pe rețelele sociale se poate vedea trenul care trece printr-o gară cu viteză considerabilă, locomotiva fiind trasă înapoi de vagoane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.