Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: PE: Oferta făcută de May cetățenilor UE după Brexit este insuficientă

Ziarul de Vrancea
10 iul 2017 430 vizualizări

Londra a anunțat că cei aproximativ trei milioane de cetățeni UE din Regatul Unit vor putea rămâne în țară atât cât vor, iar cei care locuiesc în Marea Britanie de cinci ani vor avea acces la servicii mediale, educație și alte beneficii

Oferta făcută de premierul britanic Theresa May cetățenilor europeni din Marea Britanie, pentru “statut de cetățean stabilit” după Brexit, a fost descrisă drept “mult prea puțin față de ce au dreptul cetățenii”, a declarat șeful echipei de negociere a Parlamentului European, Guy Verhofstadt și liderii a patru dintre principalele grupuri politice din PE. Potrivit lor, propunerea le oferă europenilor din Marea Britanie mult mai puține drepturi decât au britanicii din UE, au afirmat ei într-o scrisoare comună. Scrisoarea liderilor grupurilor politice care reprezintă două treimi dintre europarlamentari subliniază că aleșii au dreptul să respingă orice acord pentru Brexit, dar nu li se pare corect. Ei au avertizat că nu vor sprijini nimic ce elimină din drepturile obținute deja de cetățeni. “Aceasta este o chestiune de drepturi și valori de bază, care se află în centrul proiectului european”, au scris ei. “La începutul lui 2019, europarlamentarii vor avea cuvântul final privind acordul pentru Brexit”, au adăugat politicienii. Politicienii au atras atenția că propunerea lui May contrazice o promisiune făcută de tabăra pro-Brexit în timpul campaniei pentru referendumul de anul trecut, potrivit căreia cetățenii UE nu vor fi tratați mai puțin favorabil după Brexit.

Aleșii consideră că oferta UE – aflată deja pe masă – este simplă, clară și echitabilă pentru că le permite tuturor cetățenilor, inclusiv cetățenilor britanici care locuiesc în Europa, că vor fi tratați egal și nu vor pierde niciunul dintre drepturile pe care le au în prezent.

Un purtător de cuvânt al Guvernului britanic a criticat scrisoarea PE. “Poziția prezentată de Parlamentul European este o distorsionare care nu este de ajutor unei oferte despre care mai multe state membre au spus deja că este baza unui acord bun. Din păcate, articolul include o serie de inacurateți care nu sunt de ajutor și probabil vor provoca îngrijorare care nu este necesară și este inutilă în rândul cetățenilor britanici și UE”, a subliniat oficialul. May a declarat că cei aproximativ trei milioane de cetățeni UE din Regatul Unit vor putea rămâne în țară atât cât vor. Imigranții UE care locuiesc în Marea Britanie de cinci ani vor avea acces la servicii mediale, educație și alte beneficii. Însă propunerea premierului depinde de angajamentul statelor UE de a garanta aceleași drepturi britanicilor.

 

Studiu: Bărbații care merg la “sală” au o viață sexuală mai puțin activă

mai exact, cei care depun un efort mai mare în sala de fitness, arată un studiu american

 

Bărbații care desfășoară exerciții intense la sala de fitness au un libido mai scăzut în comparație cu cei care practică un program de antrenament mai lejer și, prin urmare, specialiștii în domeniul fertilității ar trebui să ia în considerare și acest aspect în cazul în care femeile nu reușesc să rămână însărcinate, conform unui studiu desfășurat în Statele Unite.

Oamenii de știință au cerut unui grup format din 1.100 de bărbați din Statele Unite să răspundă unui sondaj desfășurat online cu privire la viața lor sexuală, printre întrebări regăsindu-se cele legate de activitățile sportive și de frecvența cu care aceștia se gândeau la sex. Fiecare dintre subiecți a fost apoi inclus într-o anumită categorie, în funcție de durata exercițiilor practicate și de intensitatea acestora (ușoare, moderate sau intensive), dar și de apetitul sexual (mare, moderat, scăzut). Conform echipei de oameni de știință de la Universitatea americană Chapel Hill din Carolina de Nord , s-a observat o asociere "semnificativă" între aceste categorii. Potrivit autorului principal al studiului, Anthony Hackney, profesor de educație fizică și nutriție, bărbații care desfășurau exerciții ușoare manifestau cel mai mare libido. De asemenea, indivizii care practicau exerciții pentru perioade scurte de timp aveau la rândul lor o dorință mai accentuată de contact sexual. Însă Hackney a subliniat că a fost relevat un "vârf" la care bărbații devin prea obosiți pentru a mai face sex sau la care nu se mai arată interesați de această activitate, prag la care activitatea sportivă începe să dăuneze vieții sexuale și pe care speră să îl clarifice în cadrul unor cercetări mai detaliate. "Expunerea la niveluri ridicate de antrenamente de anduranță de intensitate cronică și cu o durată mare, efectuate în mod regulat, sunt în mod semnificativ asociate cu o descreștere a libidoului la bărbați", a spus acesta. "De obicei, specialiștii în fertilitate îi cer femeii detalii legate de viața sexuală și de durata și intensitatea exercițiilor fizice pe care le practică. Bazându-ne pe informațiile noastre, credem că ei ar trebui să îl întrebe și pe bărbat", a precizat specialistul.

Populația UE a crescut cu 1,5 milioane de locuitori, datorită migranților

Populația europeană a crescut cu 1,5 milioane de locuitori anul trecut, datorită afluxului de migranți, se arată într-un comunicat al Eurostat. Pe de altă parte, România a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi ale populației din blocul comunitar. Astfel, numărul locuitorilor din Europa era, pe 1 ianuarie 2017, de 511,8 milioane de locuitori. Pe parcursul anului trecut s-a înregistrat un număr aproximativ egal de nașteri și decese, astfel că variația demografică a fost neutră. Cu 82,8 milioane de locuitori (16,2%), Germania este statul UE cu cea mai mare populație. Pe a doua poziție se află Franța (67 milioane, 13,1%), urmată de Marea Britanie (65,8 milioane, 12,9%), Italia (60,6 milioane, 11,8%), Spania (46,5 milioane, 9,1%) și Polonia (38 de milioane, 7,4%) . Cu 19,6 milioane de locuitori (3,8% din populația UE), România se află pe locul șapte în UE.

Biroul de statistică al UE a precizat că populația a crescut în 18 state și a scăzut în alte 10. Potrivit estimărilor, populația României a scăzut  cu 6,2 la mia de locuitori anul trecut, ceea ce clasează țara noastră pe unul dintre ultimele locuri din UE. Numai Bulgaria, Croația, Letonia și Lituania au înregistrat scăderi mai mari. La polul opus, populația Luxemburgului a crescut cu 19,8 la mia de locuitori.

În cursul anului trecut, 5,1 milioane de nașteri și tot atât de multe decese s-au înregistrat la nivelul blocului comunitar. Numărul nașterilor a crescut cu 11.000 față de 2015, iar cel al deceselor a scăzut cu 91.000.

Ucraina, “disperată” să adere la NATO

Kievul și Organizația Tratatului Nord-Atlantic vor începe să discute o foaie de parcurs în vederea aderării Ucrainei la NATO, iar ucrainenii se angajează să implementeze reforme pentru a aduce țara la standardele Alianței până în 2020, a anunțat ieri președintele ucrainean Petro Poroșenko. NATO a furnizat Ucrainei echipamente noi cu ajutorul cărora să-i identifice pe autorii atacului cibernetic care a vizat țara în iunie și s-a extins la nivel mondial, a anunțat în această conferință de presă comună cu președintele ucrainean secretarul general Jens Stoltenberg. ”Ucraina și-a definit în mod clar viitorul politic și viitorul în sfera securității”, a subliniat Poroșenko. ”Astăzi am spus clar că vrem să începem să discutăm despre un plan de acțiune în vederea aderării (la NATO), iar propunerile noastre în vederea acestei discuții au fost acceptate cu plăcere”, a spus el.

Potrivit The Associated Press, șeful statului ucrainean a insistat asupra faptului că țara se va concentra asupra reformelor și că nu cere să adere la NATO pentru moment.

Poroșenko a fost ales în 2014, după ce un guvern prooccidental a preluat puterea de la președintele prorus Viktor Ianukovici, care a fugit din țară în Rusia după luni de proteste. Imediat după ce a anexat Penisnula ucraineană Crimees, Moscova a trecut la susținerea separatiștilor rebeli proruși în estul Ucrainei. Oficiali ruși au acuzat noul guvern de la Kiev că ar fi transformat Crimeea, care găzduiește Flota rusă la Marea Neagră, într-o bază NATO.

Londra lansează un film prin care să își învețe cetățenii ce să fac în caz de atac terorist

 

Ministerul britanic de Externe și industria turismului au realizat un film prin care învață turiștii ce să facă în cazul unor atacuri teroriste, după valul de atentate din ultimii ani, relatează The Independent. Filmul de patru minute, lansat ieri, prezintă un atac armat într-un hotel. În iunie 2015, 30 de turiști britanici au fost uciși de un bărbat înarmat care a atacat un hotel din Sousse, Tunisia. Elemente din acea tragedie au fost incluse în film, de exemplu imaginea unei femei care zace pe jos, aparent ucisă.

Mesajul filmului pentru turiști este “fugiți, ascundeți-vă, spuneți”. Mai exact, oamenii sunt îndemnați să se îndepărteze cât mai mult de locul atacului. În cazul în care acest lucru nu este posibil, oamenii trebuie să găsească un loc cât mai sigur să se ascundă și, atunci când nu este un pericol, să informeze poliția. Mesajul a fost lansat prima dată de Poliția britanică în decembrie 2015, după atacurile de la Paris, în care au fost uciși 130 de oameni. “Încurajez oamenii să se uite la acest film înainte să plece în vacanță. Deși nu există nicio informație precisă că vor fi vizați turiști britanici în această vară, prezintă o serie de pași simpli pe care îi putem face cu toții pentru a reduce la minim impactul unui atac, dacă are loc”, a explicat directorul pentru Securitate Națională și Contraterorism din Ministerul de Externe de la Londra, Lord Ahmad.

Iranul se oferă să ajute Irakul să reconstruiască mai multe orașe

Iranul a felicitat Irakul pentru victoria declarată asupra grupării Statul Islamic la Mosul, oferindu-și totodată ajutorul pentru reconstruirea mai multor orașe din care jihadiștii au fost alungați la capătul unor lupte violente. “Felicitări poporului și guvernului irakiene pentru eliberarea orașului Mosul. Când irakienii își unesc eforturile, nu există limite în ceea ce pot realiza”, a scris pe Twitter ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif.

Premierul irakian Haider al-Abadi s-a deplasat la Mosul duminică, pentru a marca sfârșitul unei bătălii lungi și dificile pentru recuperarea orașului din mâinile teroriștilor din SI. Și alte oficialități iraniene au salutat recucerirea Mosulului, cea mai importantă victorie a Bagdadului în fața grupului extremist sunit care în 2014 a cucerit vaste teritorii la vest și nord de Bagdad. “Este vorba despre o realizare imensă (în lupta) pentru a pune capăt prezenței și faptelor sălbatice ale acestei grupări criminale” care este SI, a apreciat secretarul Consiliului suprem al securității naționale (CSSN), Ali Shamkhani, într-un mesaj adresat lui Al-Abadi și marelui ayatollah Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate șiită din Irak. “Guvernul, forțele armate și națiunea Iranului (...) sunt gata să ajute persoanele strămutate și răniții și la reconstruirea orașelor și a infrastructurilor”, a adăugat el.

Înainte de Mosul, forțele irakiene i-au alungat pe jihadiști din orașele Tikrit, Ramadi și Fallujah. Ministrul apărării iranian Hossein Dehghan și șeful statului major al forțelor armate, Mohammad Bagheri, l-au felicitat la rândul lor pe Al-Abadi, declarându-se pregătiți să consolideze cooperarea militară și în domeniul securității cu Bagdadul.

Germania: Un băiat de 13 ani a oferit bancnote în valoare de mii de euro trecătorilor

Poliția germană investighează cazul unui băiat de 13 ani care ar fi oferit, sâmbătă, bancnote în valoare de mii de euro trecătorilor pe o stradă din Bavaria. Băiatul, originar din orașul Bad Toelz din landul Bavaria situat în partea sudică a Germaniei, a împărțit trecătorilor sume cuprinse între 100 și 2.400 de euro, conform poliției. O parte dintre beneficiari a predat la secția de poliție locală sumele primite, valoarea totală a acestora ridicându-se la 4.500 de euro. Conform cotidianului Sueddeutsche Zeitung, 6.000 de euro nu ar fi fost încă recuperați de autorități. Reprezentații poliției l-au descoperit mai târziu pe băiat pe stradă, acesta având încă asupra sa o sumă mare de bani. El a recunoscut că a luat banii din casa familiei sale.

Părinții băiatului se pare că "nu au fost deosebit de impresionați", a menționat Sueddeutsche citând poliția locală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.