Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Paznici în școlile din Rusia pentru a-i împiedica pe elevi să participe la proteste

Ziarul de Vrancea
2 feb 2021 1469 vizualizări

Atenționările făcute până acum la cursuri au avut efectul contrar: mulți tineri au auzit pentru prima dată de Navalnîi și s-au alăturat cauzei

Rusia intenționează să trimită paznici în școli după protestele împotriva plasării în detenție a principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, pentru a-i împiedica pe elevi să participe la aceste demonstrații. Personal special instruit ar urma să le vorbească tinerilor “pe limba lor” și să discute cu ei despre mitingurile neautorizate. Autoritățile ruse încearcă de mai multe zile să suprime prin toate mijloacele protestele organizate de susținătorii lui Navalnîi. Acum, școlile vor fi supravegheate mai mult, în condițiile în care mulți dintre protestatari sunt tineri. Potrivit activiștilor în domeniul drepturilor omului, 205 de minori au fost arestați duminica trecută pe teritoriul Federației Ruse.

Kremlinul luptă să ajungă la noua generație, care se informează de pe rețelele sociale, nu prin mass-media controlate de stat. Ca niciun alt politician rus, Aleksei Navalnîi, 44 de ani, se bazează pe internet.

În multe școli din Rusia, atenționări împotriva participării la proteste au fost făcute în clasă, însă aceasta pare să fi avut un efect contrar: la Moscova, unii părinți au declarat că aceasta a fost pentru prima dată când copiii lor au auzit vorbindu-se vreodată de Navalnîi și acum ei au început să manifeste și mai mult interes pentru acțiunile lui.

Peste 10.000 de oameni arestați la manifestații

Peste 10.000 de oameni au fost arestați în Rusia de la începutul protestelor pro-Navalnîi, la 23 ianuarie, a anunțat organizația nonguvernamentală (ONG) OVD-Info – care a denunțat ieri tratamentele degradante la care sunt supuse persoanele arestate. Numeroși manifestanți au fost ținuți înghesuiți în autobuze, “în condiții teribile, sufocante, fără hrană și fără să se poate duce la toaletă timp de multe ore”, a declarat la postul de radio Ecoul Moscovei un reprezentat al OVD-Info, Grigori Durnovo. Ulterior, “avocaților și juriștilor le este foarte dificil să aibă acces în comisariate. Ei nu sunt lăsați să intre în ele, iar acesta devine un lucru sistematic”, precizează Durnovo.

De la primele manifestații în susținerea lui Navalnîi, la 23 ianuarie, la șase zile după arestarea opozantului, peste 10.000 de oameni au fost arestați în Rusia, potrivit bilanțurilor OVD-Info - și anume 4.000 la 23 ianuarie, 5.700 la manifestațiile de la 31 ianuarie și 1.400 marți, după condamnarea lui Navalnîi la închisoare cu executare.

Numeroase postări pe rețele de socializare și în presa independentă rusă dezvăluie condiții dificile în care sunt deținuți manifestanții arestați. “Peste 40 de ore s-au scurs de când am fost arestați (...). Practic nu suntem hrăniți. În ultimele nouă ore ne aflăm într-un autobuz, obligați să rămânem în picioare”, declară unul dintre ei, într-o înregistrare video postată pe Instagram și împărtășită marți de postul de televiziune Dojd. “Nu ne putem mișca, nu avem apă, ei nu ne duc la toaletă”, adaugă el, dând asigurări că zeci de alte firgoane de poliție sunt înțesate cu manifestanți.

Autoritățile folosesc și alte abordări pentru a-i descuraja pe ruși să ia parte la manifestații în susținerea lui Navalnîi. Șeful Comitetului rus de Anchetă Aleksandr Bastrîkin a anunțat marți că se vor efectua verificări în vederea stabilirii faptului dacă bărbații arestați au efectuat serviciul militar - obligatoriu în Rusia.

Arestarea și condamnarea lui Aleksei Navalnîi și reprimarea manifestațiilor la care se cere eliberarea acestuia au provocat un val de condamnări la nivel internațonal și prevestesc noi tensiuni ruso-occidentale, după ce Moscova a respins criticile.

Aurescu acuză o atitudine neprietenoasă a autorităților mexicane în cazul românilor blocați pe aeroport

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, referindu-se la cei peste 100 de cetățeni români blocați pe aeroportul din Cancun, că este “o atitudine neprietenoasă” din partea autorităților mexicane și a subliniat că a solicitat în regim de urgență clarificarea motivelor acestor decizii. Aurescu a spus că în acest moment sunt 114 cetățeni români aflați pe aeroportul din Cancun, iar 102 au fost întorși în țară. “Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, este o atitudine neprietenoasă din partea autorităților mexicane față de cetățenii români. Este o situație care riscă să ducă, în ceea ce privește Mexicul, la pierderea de turiști, bani și credibilitate ca destinație de călătorie prin astfel de acțiuni”, a arătat ieri ministrul. Aurescu a spus că a solicitat în regim de urgență clarificarea motivelor acestor decizii. El a menționat că turiștilor români blocați în aeroport li se va asigura asistență inclusiv din partea Consulatului de la Miami. “Am ridicat față de autoritățile mexicane și problema condițiilor de așteptare, în vederea returnării. Cetățenii români au sesizat că interviurile s-au purtat doar în limba spaniolă, au sesizat un comportament abuziv din partea polițiștilor de frontieră, lipsa apei și a hranei, spații improprii în care sunt plasați”, a spus Aurescu.

El a arătat că au fost făcute demersuri pe lângă compania Lufthansa pentru trimiterea unei aeronave mai mari care să îi aducă în Europa pe cei 114 cetățeni români.

“Faptul că un stat suveran poate decide cu privire la accesul străinilor pe propriul teritoriu nu trebuie și nu poate să încalce drepturile acestora în procesul de implementare a unor astfel de decizii și trebuie să evite situațiile ofensatoare. Cetățenii români nu trebuie să fie discriminați în nicio situație, trebuie să fie tratați cu respect, nu trebuie să fie puși în situații dificile, chiar dacă vorbim de o situație în care, pe baza unor motive fundamentate, dacă este cazul în această situație, unui cetățean român i se refuză intrarea pe teritoriul altui stat. Până la clarificarea situației (...), facem apel către cetățenii români ca pentru moment să evite călătoriile în Mexic”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Mai mulți turiști români sunt blocați pe aeroportul din Cancun, autoritățile de frontieră mexicane reținându-le pașapoartele și telefoanele mobile, fără a li se oferi vreo explicație.

Medicii au reușit pentru prima dată un transplant simultan de față și mâini

La aproape 6 luni după un transplant rar de față și mâini, Joe DiMeo învață cum să zâmbească, clipească, ciupească și strângă pumnii, relatează AP News. Bărbatul în vârstă de 22 de ani din statul american New Jersey a fost supus transplantului în luna august a anului trecut, la doi ani după ce a suferit arsuri grave într-un accident rutier. „Știam că recuperarea va fi cu pași mărunți tot drumul”, a declarat acesta recent, adăugând că „trebuie să ai multă motivație și răbdare. Și trebuie să rămâi puternic”.

Experții afirmă că operația efectuată la clinica NYU Langone Health a fost un succes însă că va mai dura ceva timp până ca acest lucru să fie cert.

Chirurgii din întreaga lume au efectuat cel puțin 18 transplanturi de fețe și 35 de mâini însă transplanturile simultane atât ale feței cât și a mâinilor sunt extrem de rare și au mai fost încercate doar de două ori înainte. Prima tentativă a fost în 2009 la Paris, pacientul murind o lună mai târziu din cauza complicațiilor. Doi ani mai târziu, medicii din Boston au încercat din nou procedura asupra unei femei care a fost mutilată de un cimpanzeu dar în cele din urmă au fost nevoiți să înlăture mâinile transplantate câteva zile mai târziu. „Faptul că au reușit acest lucru este fenomenal”, afirmă Dr. Bohdan Pomahac, un chirurg de la spitalul Brigham and Women’s din Boston care a condus a doua tentativă. DiMeo va fi nevoit să ia medicamente toată viața pentru ca organismul său să nu respingă implanturile precum și să continue procesul de reabilitare pentru a-și recăpăta senzația și funcțiile noii sale fețe și noilor mâini. În 2018, bărbatul a adormit la volan după ce a lucrat pe schimbul de noapte ca tester de produse pentru o companie farmaceutică. Mașina sa a ieșit de pe șosea, a lovit un stâlp, s-a răsturnat și a izbucnit în flăcări. Un alt șofer care a văzut accidentul a tras pe dreapta pentru a-l salva pe DiMeo care ulterior a petrecut mai multe luni într-o comă indusă medical și a fost supus la 20 de operații de reconstrucție chirurgicală. Echipa de transplant a început să se pregătească pentru operația riscantă la începutul lui 2019 odată ce a devenit clar că operațiile convenționale nu îl vor ajuta pe bărbat să își recapete vederea și funcționalitatea mâinilor. Aproape imediat echipa de la NYU s-a confruntat cu problema găsirii unui donator iar după izbucnirea pandemiei lucrurile au devenit și mai complicate, numeroși medici din New York fiind realocați în secțiile COVID. Însă la începutul lunii august a anului trecut echipa a reușit să găsească în sfârșit un donator și a realizat operația care a durat 23 de ore câteva zile mai târziu. Până acum organismul lui DiMeo nu a arătat semne că ar respinge noua sa față sau mâinile, potrivit dr. Eduardo Rodriguez cel care a condus echipa de transplant de peste 140 de persoane.

Vaccinul AstraZeneca, eficiență de 76% timp de trei luni cu o singură doză

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca are o eficiență de 76% - timp de trei luni, cu o singură doză - la persoanele contaminate care prezintă simptome, iar eficiența acestuia crește după administrarea celei de a doua doze, se arată într-un studiu în vederea unei publicări științifice. Aceste rezultate susțin decizia Guvernului britanic de a prelungi - la 12 săptămâni - perioada dintre administrarea primei doze și rapel, precizează Universitatea Oxford în acest material, făcut public marți și care nu a fost încă validat de către alți cercetători . Prelungirea acestei perioade ar permite o protejare mai rapidă a unui număr mai mare de persoane, printr-o repartizare a dozelor disponibile. Aceste rezultate - obținute în urma unor teste efectuate în Marea Britanie, în Brazilia și în Africa de Sud - arată că prima doză a asigurat o protecție și că răspunsul imunitar a crescut odată cu prelungirea perioadei dinaintea rapelului la voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Eficiența vaccinului atinge 82,4% în cazul unei perioade între vaccin și rapel de 12 săptămâni, înainte de vaccinarea cu rapelul, însă scade la 54,9% atunci când rapelul are loc la mai puțin de șase săptămâni după vaccinarea cu prima doză.

Noii lideri militari din Myanmar se pregătesc să o acuze pe Aung San Suu Kyi de trădare

Noii lideri militari din Myanmar se pregătesc să o acuze de trădare pe Aung San Suu Kyi, lidera de facto a guvernului civil din momentul loviturii de stat militare de luni, relatează dpa, citând informații care circulă în social media. Aung San Suu Kyi a fost reținută luni la primele ore ale zilei în capitala birmană Naypyidaw, împreună cu președintele Win Myint și alți membri ai guvernului. Ulterior, armata a declarat stare de urgență, încredințând frâiele puterii generalului Min Aung Hlaing, iar Suu Kyi și alte câteva zeci de politicieni au fost plasați în arest la domiciliu.  În Myanmar, trădarea poate fi sancționată cu pedepse mergând de la maximum 20 de ani de închisoare și până la pedeapsa cu moartea. Înaintea puciului, militarii denunțau de mai multe săptămâni nereguli în desfășurarea alegerilor legislative din noiembrie, câștigate covârșitor de partidul lui Aung San Suu Kyi, Liga Națională pentru Democrație (LND). Partidul condus de Suu Kyi - câștigătoarea Premiului Nobel pentru Pace din 1991, dar ulterior criticată pe scară largă la nivel internațional pentru modul de gestionare a crizei musulmanilor rohingya - continuă să se bucure de sprijinul majorității populației și a câștigat fără drept de apel alegerile din noiembrie, obținând 83% din cele 476 de mandate. După lovitura de stat, comunitatea internațională a îndemnat armata din Myanmar să respecte rezultatele alegerilor, iar SUA și Uniunea Europeană au amenințat cu sancțiuni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.