Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Patru scenarii posibile după respingerea Acordului Brexit

Ziarul de Vrancea
14 ian 2019 1250 vizualizări

Decizia Camerei Comunelor de respingere a Acordului negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul generează câteva scenarii posibile pentru finalizarea procedurii Brexit, dar criza politică probabil se va prelungi.

Renegocierea actualului Acord Brexit

Prin decizia de marți seară, Camera Comunelor a semnalat dorința de renegociere a acordului actual, deși liderii de la Bruxelles au transmis în mai multe rânduri că este lucru este improbabil. Surse britanice și europene au evocat posibilitatea prelungirii perioadei de negocieri în virtutea Articolului 50 al Tratatului UE și amânarea Brexit până cel puțin în iulie.

Scrutinul europarlamentar programat în luna mai în țările UE va crea complicații. "Sesiunea Parlamentului European va începe în iulie. Vor trebui să existe în continuare eurodeputați britanici dacă Marea Britanie va fi în continuare stat membru UE. Dar lucrurile nu sunt albe sau negre în Uniunea Europeană", a explicat un diplomat european.

Producerea Brexit fără acord

În lipsa unui acord acceptat de Parlamentul britanic, de Parlamentul European, de Consiliul European și de parlamentele celor 27 de state membre UE, Marea Britanie riscă să părăsească UE fără niciun acord care să reglementeze viitoarele relații bilaterale. Acest lucru ar afecta foarte mult economia britanică și ar genera probleme vamale, inclusiv la frontiera sensibilă dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Irlanda, stat UE.

Organizarea unui nou referendum privind apartenența Marii Britanii la UE

În ultimii ani, numeroși politicieni britanici au cerut organizarea unui nou referendum privind apartenența la UE. Referendumul care a decis Brexit a generat o profundă criză internă în Marea Britanie, în contextul în care Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor au semnalat că vor rămânerea în UE, avertizând chiar cu independența. Foștii premieri Tony Blair și John Major au atras atenția că eventuala ieșire din UE va pune în pericol unitatea Marii Britanii, afectând acordul de pace privind Irlanda de Nord și alimentând mișcarea proindependență în Scoția. "Abandonați apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană și să nu fiți surprinși că la final, drept consecință, abandonăm unitatea noastră ca țară", a declarat John Major, premier conservator britanic în intervalul 1990-1997. "Votul în favoarea ieșirii din UE pune în pericol viitorul Irlandei de Nord", a spus, la rândul său, fostul premier laburist Tony Blair.

Deși principalii liderii politici britanici, în frunte cu premierul Theresa May, susțin că trebuie să respecte voința exprimată clar de electorat în privința ieșirii din Uniunea Europeană, rezultatul referendumului din 2016 a fost strâns, 51,9% (17,4 milioane de alegători) votând în favoarea Brexit, iar 48,1% (16,1 milioane) pentru rămânerea în UE.

Anularea procedurii Brexit

Anularea procedurii Brexit ar putea fi decisă în urma unui nou referendum sau a alegerilor parlamentare anticipate din Marea Britanie. După respingerea Acordului Brexit de către Camera Comunelor, Donald Tusk, președintele Consiliului European, a sugerat anularea procedurii Brexit. "Dacă este imposibil un acord și nimeni nu vrea ieșirea fără acord, atunci cine va avea în sfârșit curajul să spună care este singura soluție pozitivă?", a declarat Donald Tusk prin Twitter.

CE: Acordul Brexitului nu este renegociabil

Acordul Brexitului încheiat între Londra și Bruxelles nu este deschis renegocierii, a anunțat Comisia Europeană (CE) ieri. Cei 27 ar putea, în schimb, să ia în calcul să revizuiască declarația politică cu privire la viitoarele relații comerciale între Uniunea Europeană (UE) și Regatul Unit - anexată acordului Brexitului, dacă Guvernul britanic este dispus să facă unele concesii, a precizat un purtător de cuvânt al CE, Margaritis Schinas. Oficiali europeni au declarat în trecut că UE ar putea să dea dovadă de mai multă flexibilitate, dacă Londra renunță, de exemplu, să mențină în text refuzul de a rămâne în Uniunea Vamală în mod permenent - o inițiativă care ar atenua, subliniază ei, tensiunile cu privire la frontiera irlandeză.

Regatul Unit nu a cerut, pentru moment vreo amânare a datei ieșirii sale din UE, stabilită la 29 martie, în aplicarea Articolului 50 al Tratatului european de la Lisabona, însă UE ar fi dispusă să examineze o asemenea cerere, a continuat purtătorul de cuvânt al Comisiei. ”Riscul unui no deal nu a fost niciodată mai mare”, a avertizat negociatorul-șef UE al Brexitului Michel Barnier, în fața eurodeputaților, la Strasbourg, la o zi după respingerea acordului în Parlamentul britanic. ”Hotărârea noastră rămâne de a evita un asemenea scenariu, însă avem responsabilitatea de a fi lucizi. Acesta este motivul pentru care, de partea noastră, este necesar să ne intensificăm eforturile pentru a fi pregătiți în această eventualitate”, a subliniat el. CE a prezentat încă de la sfârțitul anului o serie de măsuri în vederea încercării atenuării consecințelor unei ieșiri fără acord, în sectoare susceptibile să fie cele mai afectate - între altele, transport, finanțe, vamă, cetățeni, mediu. ”Este prea devreme să evaluăm toate consecințele acestui vot”, a declarat Michel Barnier în hemiciclu, la Strasbourg. Negociatorul-șef european a constatat ”motivațiile foarte diferite, foarte diverse, uneori opuse, eventual contradicrorii” ale parlamentarilor britanici care au votat împotriva acordului.

Ministrul britanic însărcinat cu Relația cu Parlamentul Andrea Leadsom a reafirmat miercuri că Guvernul Theresei May nu va amâna data Brexitului, stabilit la 29 martie, la ora locală 23 (sâmbătă, 30 martie, 1.00, ora României).

Meleșcanu: O ieșire fără un acord ar crea probleme și pentru cetățenii români

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat ieri că decizia Parlamentului de la Londra cu privire la acordul Brexit este regretabilă și echivalează cu o ieșire din Uniunea Europeană fără niciun fel de prevederi juridice, el susținând că în acest caz se vor crea probleme pentru toți cetățenii europeni aflați în această țară, inclusiv pentru români. "Ceea ce ne interesează este să primim o comunicare oficială din partea autorităților britanice cu ceea ce doresc să facă în continuare, lucru destul de delicat, având în vedere că cu ocazia votului s-a cerut și o moțiune de neîncredere în primul ministru și va trebui să trecem, probabil, și peste cursul zilei de astăzi și peste această temă. (...) În cazul unei ieșiri a Marii Britanii fără niciun fel de acord cu UE, într-adevăr se vor crea probleme și pentru cetățenii români care sunt în Marea Britanie și pentru cetățenii din Marea Britanie care sunt din diverse țări din UE, inclusiv din România. Această ieșire fără niciun fel de acord ar putea crea probleme directe și pentru cetățenii români și pentru toți cetățenii europeni care trăiesc, studiază, lucrează în Marea Britanie", a afirmat Meleșcanu la sediul MAE.

„El Chapo” i-ar fi dat mită în valoare de 100 de milioane de dolari fostului președinte al Mexicului

Un fost asociat apropiat al lui Joaquin „El Chapo” Guzman a depus mărturie marți și a precizat că Guzman i-a dat mită în valoare de 100 de milioane de dolari fostului președinte mexican Enrique Pena Nieto, conform CNN. Mărturia aparține lui Alex Cifuentes, un traficant de droguri columbian care a fost mâna dreaptă a lui El Chapo. După trei zile de declarații în tribunalul din Brooklyn, informația a fost făcută publică de către avocatul apărării Jeffrey Lichtman, nu de procurori. Reprezentanții lui Pena Nieto nu au comentat deocamdată acuzațiile.

Cifuentes făcea declarații privind cei doi ani pe care i-a petrecut locuind cu Guzman în munții din Sinaloa, pe vremea când El Chapo fugea de poliție.

Există posibilitatea ca și Guzman să facă declarații în tribunal – Lichtman a dezvăluit că El Chapo se află pe lista potențialilor martori ai apărării.

Cifuentes susține că o mită de 100 de milioane de dolari a fost plătită lui Pena Neto, cel care a fost președinte între 2012 și 2018. În timpul declarațiilor din noiembrie, Lichtman a afirmat că Pena Neto și alți foști președinți din Mexic au primit „sute de milioane de dolari ca mită de la organizația sa”. Un purtător de cuvânt al lui Pena Neto a negat la acea vreme acuzația pe Twitter. „Guvernul lui Enrique Pena Neto l-a pus sub acuzare, prins și extrădat pe infractorul Joaquin Guzman Loera. Acuzațiile făcute de avocatul său sunt complet false și defăimătoare”, se arată în comunicat. Marți, Lichtman l-a întrebat pe Cifuentes în legătură cu declarațiile date în fața oficialilor americani în noiembrie 2017. Atunci el a afirmat că fostul președinte al Mexicului l-a contactat pe Guzman pentru a-i transmite că „nu trebuie să stea ascuns” dacă plătește banii.

Cifuentes a declarat că suma i-a fost plătită lui Pena Neto în octombrie 2012.

„Da, mi-a spus Joaquin”, a afirmat Cifuentes, adăugând că mita i-a oferit siguranța lui El Chapo că își putea continua activitățile. Cifuentes a declarat în trei întâlniri diferite cu autoritățile americane, în 2016 și 2017, că au fost plătiți 100 de milioane de dolari lui Pena Nieto. Într-o întâlnire din septembrie 2018, povestea sa s-a schimbat. El a declarat în fața procurorilor că nu mai știa clar suma exactă plătită.

Trump ar fi adus în discuție în repetate rânduri ieșirea SUA din NATO

În 2018, președintele american Donald Trump a adus în discuție, în privat, în repetate rânduri retragerea SUA din NATO, scrie New York Times. Oficialii administrației nu erau siguri că Trump vorbește serios prima oară când a menționat retragerea SUA. De atunci, Trump – care a pus la îndoială relevanța NATO și a criticat public aliații pentru că nu cheltuiesc destul - și-a exprimat dorința de a părăsi alianța de mai multe ori, au declarat unii oficiali ai administrației pentru NY Times. În iulie 2018, în apropierea unui summit NATO, Trump le-a transmis oficialilor de securitate națională că nu vede rostul NATO și că el consideră că alianța trage în jos SUA. NY Times a informat că dorința lui Trump de a se retrage din NATO a creat noi îngrijorări printre oficialii de securitate națională, la acest lucru adăugându-se și faptul că Trump, conform unui articol Washington Post, a ascuns detalii din întâlnirile sale cu președintele rus Vladimir Putin. De asemenea, conform NY Times, FBI a deschis o anchetă pentru a afla de ce Trump a adoptat un comportament care era favorabil Rusiei.

Un oficial important dintr-o țară NATO a declarat pentru CNN că oficialii aliaților „au lucrat din greu” în ultimul an pentru a-l convinge pe Trump să rămână dedicat alianței istorice. Îngrijorările nu sunt neapărat privind o retragere completă a SUA din NATO, ci oficialii vor să se asigure că Trump va onora angajamentul statelor membre NATO de a respecta Articolul 5 din manifestul alianței, care prevede că dacă un stat membru este atacat, ceilalți aliați vor interveni.

Slăbirea NATO este de mult timp un obiectiv important pentru Putin iar retragerea SUA din alianță ar fi ideală pentru liderul rus. Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a numit articolul din Times ca fiind „lipsit de însemnătate”. „Această poveste era lipsită de însemnătate când a fost scrisă acum șase luni și este și mai mult acum. Președintele a spus clar că aliații noștri trebuie să își îndeplinească angajamentele și să împartă povara unei apărări puternice”, a declarat ea.

Sanders a făcut referire și la comentarii ale lui Trump în care laudă NATO în timpul unei vizite de două zile la sediul alianței în iulie 2018. Atunci, Trump a numit alianța ca fiind „foarte importantă” și angajamentul SUA ca fiind „foarte puternic”.

Un sondaj Gallup din 2017 a arătat că 80% dintre americani au declarat că NATO ar trebui menținut. Majoritatea americanilor – 78% - au declarat că Trump ar trebui să apere toți aliații SUA din NATO dacă este necesar, conform unui sondaj al Universității Quinnipac din iulie 2018.

Folosiți Windows 7? A început numărătoarea inversă

Perioada de suport extins oferit de Microsoft pentru una dintre cele mai longevive versiuni de Windows de până acum se va încheia în 14 ianuarie 2020. Windows 7 a fost lansat în urmă cu 10 ani și a beneficiat de suportul normal al Microsoft până în 2015. De atunci, pe o perioadă de 5 ani, Windows 7 a beneficiat de așa-numitul suport extins. Suportul extins înseamnă că producătorul va oferi în continuare update de securitate și care să repare anumite probleme de funcționare depistate în această perioadă, însă nu mai sunt lansate funcționalități noi prin intermediul update-urilor. În ciuda faptului că are deja 10 ani și că Windows 10 există deja de aproape 4 ani, Windows 7 se bucură încă de o cotă importantă de piață. În fapt, conform Net Market Share, abia în ultima lună Windows 10 a devenit cea mai utilizată versiune de Windows, cu 39,22% cotă de piață, față de 36,9 la cât se află Windows 7.

Windows 7 este încă foarte popular în zona de business, unde este folosit în continuare de 43% din companii. Pe de altă parte, Windows 10 este preferat pe zona de gaming, segment pe care deține deja 64% din piață, cel puțin conform estimărilor realizate de magazinul de jocuri Steam.

După data de 14 ianuarie 2020, Microsoft va mai oferi suport pentru Windows 7 doar contra cost. Pentru clienții care au achiziționat licențe de volum pentru Windows 7 Professional și Windows 7 Enterprise suportul extins se va încheia în ianuarie 2023.

Putin: Occidentul destabilizează Balcanii

Vladimir Putin acuză Occidentul că destabilizează Balcanii, întrocând astfel împotriva acestuia o acuzație formulată adesea de Occident contra Rusiei, într-un interviu acordat presei ruse miercuri, cu o zi înainte să efectueze o vizită oficială la Belgrad. ”În ceea ce privește situația în Balcani, politica Statelor Unite și altor țări occidentale care vor să-și impună dominația în regiune reprezintă un factor important de destabilizare”, declară președintele rus pentru cotidianul Vecernje. El atacă în mod special politica NATO, vizând să-și consolideze prezența în Balcani, unde Muntenegrul a devenit în 2017 al 29-lea membru al Alianței Nord-Atlantice. Putin denunță această politică drept un ”vestigiu al Războiului Rece, o strategie militară și politică prost inspirată și distrugătoare”.

Ea conduce la ”trasarea unor noi linii de împărțire pe continentul european”, ”subminează încrederea și crește tensiunile în Europa”, adaugă liderul de la Kremlin.

În Balcani, Serbia este principalul aliat al Rusiei, care o susține în dosarul Kosovo, căruia Belgradul refuză să-i recunoască independența. Între vecinii Serbiei, Croația, Ungaria, Rimânia, Bulgaria și Muntenegrul sunt state membre NATO, iar Macedonia aspiră să adere la Alianță, care are o forță internațională de câteva mii de oameni în Kosovo. În marea sa conferință de presă anuală, la Moscova, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a întrebat miercuri ”despre voința Statelor Unite de a duce toate țările din Balcani în NATO cât mai repede și de a suprima orice influență rusă în această regiune”. ”Noi nu putem fi de acord cu cei care spun că Rusia nu are ce căuta în Blacani”, a subliniat Lavrov.

Facebook schimbă regulile pentru campaniile electorale înainte de alegerile europarlamentare

Facebook a anunțat că va schimba regulile pentru publicitatea electorală înaintea unor alegeri importante din Uniunea Europeana și din mai multe state din întreaga lume pentru a evita scandaluri precum cele legate de manipularea electratului în alegerile din Statele Unite sau în referendumul pentru Brexit.

Un oficial al Facebook a declarat pentru Reuters că rețeaua de socializare va lansa noi instrumente de verificare a reclamelor politice din campanii electorale, pe care le testează deja în Statele Unite și urmează a fi testte curând și în India. Iar până la mijlocul acestui an va introduce astfel de mărsuri și în Uniunea Europeana, înainte de alegerile europarlamentare. Spre exemplu, în India, unde vor avea loc alegeri parlamentare în această primăvară, Facebook va crea o librărie pentru reclamele electorale, unde vor fi stocate, timp de mai mulți ani, toate postările plătite de partide și de candidați, în campania electorală. Aceste librării vor conține date ale companiilor care cumpără spațiu publicitar, iar în cazul candidaților care se ocupă singuri de promovare campaniilor lor electorale, Facebook se va asigura că datele lor se regăsesc  în documentele oficiale ale autorităților electorale. Astfel de librării au fost create deja în Statele Unite, Brazilia și Marea Britanie.

Un alt exemplu este al Nigeriei, care are alegeri în această săptămână, și unde Facebook a anunțat că pot face campanie electorală pe rețeaua de socializare doar advertiserii din țara respectivă. Aceeași măsură urmând a fi luată și în Ucraina, care va avea alegeri peste două luni. Măsuri similare urmează a fi luate și la nivelul Uniunii Europene înainte de luna mai, când încep alegerile europarlamentare. Aceste măsuri vin după ce Facebook a fost acuzată că a permis campanii de manipulare a utilizatorilor în alegerile prezidențiale din Statele Unite și în cazul referendumului pentru Brexit.

Studiu: Speranța de viață a unei persoane ar putea fi prezisă prin analiza ADN

Oamenii de știință ar putea prezice dacă o persoană se poate aștepta să trăiască mai mult în comparație cu media, sau să moară mai devreme, prin analiza ADN, conform unui studiu publicat săptămâna aceasta de cercetători din Scoția, citat de Xinhua. O echipă de specialiști de la Institutul Usher al Universității Edinburgh a analizat informații genetice prelevate de la un eșantion format din peste o jumătate de persoane, coroborate cu date privind durata de viață a părinților acestora. Circa douăsprezece zone din genomul uman au fost evidențiate ca având o influență semnificativă asupra speranței de viață, printre acestea numărându-se cinci care nu fuseseră raportate anterior.

Echipa de oameni de știință a analizat efectul combinat al variațiilor genetice care influențează durata de viață pentru a concepe un sistem de notare.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care s-au situat în primele zece procente din populație se pot aștepta să trăiască cu până la cinci ani mai mult în comparație cu cele care au obținut un scor care le-a situat printre ultimele zece procente. ''Dacă luăm o sută de oameni la naștere, sau mai târziu, și utilizăm sistemul nostru de notare a speranței de viață pentru a-i împărți în zece grupuri, cei din grupul superior vor trăi cu cinci ani mai mult decât cei din grupul inferior, în medie'', a explicat dr. Peter Joshi din cadrul Institutului Usher.

Studiul a fost publicat marți în jurnalul eLife.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.