Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Patru migranți, arestați în Italia după două violuri brutale la Rimini

Ziarul de Vrancea
3 sep 2017 1063 vizualizări

Patru migranți, între care trei minori și un al patrulea de 20 de ani, au fost arestați în Italia în legătură cu două violuri comise în stațiunea Rimini, informează duminică agenția dpa.

Cei patru sunt acuzați că în zorii zilei de 26 august au atacat un cuplu de polonezi, l-au bătut pe bărbat și au violat-o pe femeie, iar apoi au violat un prostituat transsexual din Peru.

Poliția italiană a postat duminică pe Twitter un mesaj în care anunța că l-a arestat "pe presupusul lider al bandei" în gara din Rimini. "Încerca să se facă nevăzut pe cale feroviară", a adăugat poliția italiană.

Presa din peninsulă l-a identificat pe bărbat drept Guerlin Butungo, din Congo, în vârstă de 20 de ani.

Alți doi suspecți, doi frați din Maroc de 15 și 16 ani, s-au predat sâmbătă. Ei erau în evidența poliției, pentru delicte precum tâlhărie și trafic de droguri. Cei doi au ajutat poliția să-i aresteze pe ceilalți indivizi implicați, între care un nigerian de 17 ani prins sâmbătă, a relatat presa italiană.

Cei doi frați marocani "nu mai puteau purta povara (...) acțiunilor lor dramatice și violente", a declarat presei șeful poliției d

După mărturiile victimelor, atacurile într-una dintre cele mai populare stațiuni din Italia de la Marea Adriatică au fost puse imediat pe seama străinilor, alimentând furia populară și sentimentele antiimigrație.

Statistici realizate de un institut de cercetare socială care relevau că aproximativ 40% din violurile din Italia sunt comise de străini — care reprezintă mai puțin de 10% din populația țării — au fost citate des de presă.

Liderul partidului de extremă dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, a sugerat pe Facebook ca, dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții să fie castrați chimic și repatriați cu forța.

Un macedonean a primit o amendă de 400 de euro după ce l-a insultat pe președintele turc într-un mesaj postat pe Facebook

O instanță macedoneană a pus în aplicare, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, o lege despre lezmajestate pentru a-l proteja pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. În acest sens, un tânăr cu dublă cetățenie turco-macedoneană a fost condamnat la plata unei amenzi de 400 de euro pentru postarea pe Facebook a unui mesaj ironic și insultător la adresa liderului de la Ankara, scrie Global Voices.

Agenția Anadolu relatează că persoana amendată pentru insultarea președintelui Erdogan este cunoscută doar după inițialele E.A.

Aceasta va trebui să plătească amenda sau să execute o scurtă sentință în spatele gratiilor. Însă, procedura juridică împotriva lui E.A. a început la finele anului trecut, atunci când ambasadorul turc de la Skopje, Tulin Erkal Kara, a depus o plângere penală, atunci când fostul executiv era în continuare la putere în Macedonia.

Articolul 181 din Codul Penal al Macedoniei protejează ”reputația unei țări străine” și stipulează că o ”persoană care are intenția de a ridiculiza public o țară străină, un drapel, un sigiliu, un imn, un lider de stat sau un reprezentant diplomatic va trebui să plătească o amendă”.

Însă, niciun judecător macedonean nu s-a folosit în ultimii 25 de ani de acest articol pentru a condamna o persoană pentru insultarea unui lider de stat străin, în vreme ce internauții au reacționat cu furie și costernare la această știre pe Facebook și Twitter.

Filip Medarski - un important avocat din Skopje - a condamnat hotărârea judecătorilor, susținând că aceasta nu se potrivește cu practicile Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO).

Având în vedere că Macedonia este o membră a Consiliului Europei, deciziile luate de CEDO sunt obligatorii și pentru justiția de la Skopje.

Medarski a explicat că deși o asemenea infracțiune există în Codul Penal, ea ar trebui să apere aspectul simbolic al unui drapel, sigiliu, imn, ci nu persoana care ocupă o funcție la conducerea Turciei.

În 2013, judecătorii CEDO au luat o decizie istorică în cazul Eon vs Franța, care a pornit de la o vizită efectuată în 2008 de fostul președinte francez Nicolas Sarkozy în localitatea Laval. În timpul deplasării, un cetățean francez pe nume Herve Eon a ridicat în aer un banner cu mesajul ”dispari, fraiere”. 

Sarkozy folosise aceeași frază în urmă cu doar câteva luni, atunci când un fermier nu a vrut să-l salute la un miting agricol din Franța.

Eon a fost arestat și condamnat la plata unei amenzi de 30 de euro pentru insultarea președintelui Republicii. Deși decizia a fost susținută de Curtea de Apel și Curtea de Casație, francezul s-a adresat magistraților CEDO.

Aceștia din urmă au decis că sentința dată de justiția franceză reprezintă o încălcare a libertății de expresie, care este garantată de articolul 10 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului.

Macedonia este în schimb o țară unde corupția a infestat fiecare segment al societății, iar lipsa de respect pentru statul de drept și încercările de limitare a libertății presei sunt la ordinea zilei pe scena politică din Skopje.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.