Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Partidul Maiei Sandu o susține pe Elena Lasconi în turul 2 al prezidențialelor din România

25 nov 2024 603 vizualizări

„Trebuie să protejăm România și Republica Moldova de extremiști și politicieni cu simpatii neo-fasciste, care admiră dictatorii”, spune liderul PAS

 

Președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, care este și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, a anunțat că formațiunea sa o va susține „în mod categoric pe Elena Lasconi și va face campanie pentru candidatul pro-european” la alegerile prezidențiale din România. „Sunt mândru de faptul că românii basarabeni au venit în număr atât de mare la vot – peste 80.000 de cetățeni din țara noastră și-au exprimat opinia politică, o prezență aproape dublă față de primul tur al prezidențialelor din 2019. Mă bucur că peste 80% dintre ei au votat candidați pro-democratici și pro-europeni, în timp ce extrema dreaptă a obținut un scor minuscul. Acest lucru demonstrează că românilor basarabeni le pasă de viitorul democratic și prosper al României și al Republicii Moldova”, a scris Igor Grosu pe pagina sa de Facebook, potrivit Radio Chișinău

„În turul 2 se vor confrunta Elena Lasconi, care s-a clasat pe primul loc în Republica Moldova, și Călin Georgescu, un candidat de extremă dreaptă, care a exprimat în trecut simpatii față de grupări neo-fasciste, dar și față de dictatorul rus Vladimir Putin. Elena Lasconi este un politician integru, principial, care va lupta pentru dezvoltarea economică și democratică a României în cadrul UE și NATO. De asemenea, avem încredere că Elena Lasconi va sprijini Republica Moldova și va oferi tot suportul necesar țării noastre în parcursul nostru de aderare la UE”, a declarat președintele Partidului Acțiune și Solidaritate.

Președintele legislativului moldovean a mai arătat că este crucial ca românii basarabeni să se mobilizeze mai mult ca niciodată pentru a o susține pe Elena Lasconi. „Trebuie să protejăm România și Republica Moldova de extremiști și politicieni cu simpatii neo-fasciste, care admiră dictatorii. În turul 2 al prezidențialelor din România se decide nu doar soarta României, ci și a Republicii Moldova. O Românie prosperă, membră a UE și NATO, este absolut esențială pentru dezvoltarea europeană a Republicii Moldova. Alegerea la prezidențialele din România este mai clară ca niciodată”, a subliniat Igor Grosu.

Foamea dă târcoale în ograda lui Putin

În Rusia, furtul unui produs de bază, untul, atrage atenţia la nivel internaţional, pe fondul unei inflaţii galopante ce afectează puternic populaţia, relatează CNBC.

Recent, în Ekaterinburg, două persoane au spart un magazin mic de produse alimentare, Dairy Place, unde au sustras 20 de kilograme de unt, potrivit camerelor de supraveghere şi presei locale.

Proprietarul magazinului a descris furtul drept un simbol al valorii ”aurului” pe care îl reprezintă untul în contextul economic actual.

Preţurile produselor alimentare de bază au continuat să crească semnificativ în Rusia, un pachet standard de unt de 200 g ajungând la 200 de ruble, echivalentul a aproape 2 dolari, cu o creştere de 30% faţă de decembrie 2023, conform datelor Rosstat. Inflaţia anuală a fost de 8,5% în octombrie, de peste două ori mai mare decât ţinta băncii centrale, care a crescut recent rata dobânzii de referinţă la 21% pentru a încerca să frâneze inflaţia.

Impactul războiului şi al sancţiunilor

Creşterea preţurilor alimentelor şi inflaţia ridicată sunt exacerbate de războiul în desfăşurare împotriva Ucrainei şi de sancţiunile economice impuse Rusiei. Conducerea ţării prioritizează cheltuielile de apărare în detrimentul producţiei agricole, în timp ce Kremlinul dă vina pe ”ţările neprietenoase” pentru aceste dificultăţi economice.

Percepţia publică şi propaganda

Răspunsurile guvernamentale, inclusiv promisiunile de a creşte producţia de lactate şi importul de produse din ”ţări prietenoase,” au fost menite să liniştească populaţia. Totuşi, pentru mulţi ruşi, legătura dintre război şi creşterea preţurilor este evidentă, dar criticile publice sunt rare din cauza riscurilor asociate.

Un dezertor rus a dezvăluit secretele de război ale pazei unei baze nucleare

Un fost ofițer la o instalație secretă de arme nucleare din Rusia a dezvăluit pentru BBC că bazele care adăpostesc arsenalul nuclear al Rusiei au fost puse în alertă maximă încă din prima zi a invaziei în Ucraina. BBC a vorbit cu fostul ofiţer dezertor, pe care jurnaliștii îl numesc Anton, pentru a-i păstra anonimatul, într-o locație secretă din afară Rusiei. Bărbatul a făcut parte din unitatea de securitate a unei baze nucleare. El le-a arătat jurnaliştilor documente care confirmă unitatea, gradul și baza la care a lucrat. El a spus că baza de arme nucleare la care servea a fost pusă în alertă maximă de luptă în ziua invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. „Înainte de asta, am avut doar exerciţii. Dar în ziua în care a început războiul, armele erau pe deplin pregătite”, a spus Anton. „Eram pregătiți să lansăm forțele pe mare și în aer și, în teorie, să dăm o lovitură nucleară”, a adăugat acesta.

BBC notează că, deşi nu poate verifica independent toate informaţiile furnizate de acesta, ele corespund declaraţiilor Rusiei de la acea vreme. La trei zile după ce trupele ruse au trecut graniţele Ucrainei, Vladimir Putin a anunţat că forţele de descurajare nucleară ale Rusiei au primit ordin să intre într-un „mod special de serviciu de luptă”. Anton spune că alerta de luptă a fost instituită în prima zi a războiului şi susţine că unitatea sa a fost „închisă în bază”.

„Nu aveam decât televiziunea rusă de stat. Nu prea ştiam ce înseamnă toate acestea. Îmi îndeplineam automat sarcinile. Nu luptam în război, doar păzeam armele nucleare”, a declarat fostul ofițer. Starea de alertă a fost anulată, adaugă el, după două-trei săptămâni.

Mărturia lui Anton oferă o perspectivă asupra funcţionării interne ultrasecrete a forţelor nucleare din Rusia și este extrem de rar ca membrii serviciului să vorbească cu jurnaliştii, notează BBC.

„Există un proces de selecție foarte strict pentru bazele nucleare. Toţi sunt soldaţi profesionişti. Nu există recruți. Se fac verificări constante și teste poligraf pentru toată lumea. Salariile sunt mult mai mari, iar trupele nu sunt trimise la război. Ele sunt acolo fie pentru a respinge, fie pentru a executa un atac nuclear”, a mai spus Anton. Rusia are aproximativ 4.380 de focoase nucleare operaționale, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, însă doar 1.700 sunt „desfășurate” sau gata de utilizare. Prin comparație, toate statele membre NATO dețin un număr similar doar împreună.

Alec Baldwin nu vrea să vadă montajul final la „Rust”

Actorul american Alec Baldwin a vorbit, într-un interviu pentru Variety, despre accidentul mortal care a avut loc în timpul filmărilor la „Rust” şi în urma căruia a murit operatoarea Halyna Hutchins. Acest western a avut premiera mondială în Polonia miercuri. Cu toate acestea, Alec Baldwin a declarat că refuză să vadă „montajul final” al filmului în care el joacă rolul principal.

„Mi-a fost trimis un montaj iniţial, înainte ca totul să devină puţin mai complicat. Aşa că nu am văzut filmul. Dar, din nou, sper ca filmul să apară şi să le aducă bani investitorilor săi”, a declarat actorul pentru Variety la Festivalul de Film de la Torino. „Cel mai greu lucru cu care a trebuit să mă confrunt vreodată”.

„Şi sper ca filmul să fie vândut, iar Matt Hutchins (soţul Halynei) să-şi primească banii. Cu toţii am făcut o înţelegere cu el şi cu toţii vrem să o onorăm. Dar această idee că oamenii (...) spun: 'Faceţi profit din asta' este total falsă”, a declarat Alec Baldwin. La rândul lor, prietenii şi familia victimei au boicotat premiera filmului, acuzându-l pe actor că nu şi-a cerut niciodată scuze faţă de ei şi că „refuză să-şi asume responsabilitatea pentru moartea” tinerei.

Actorul american în vârstă de 66 de ani a descris accidentul mortal de pe platoul de filmare, care a avut loc la 21 octombrie 2021, ca fiind „cel mai dificil lucru cu care a trebuit să mă confrunt în viaţa mea”. „Soţia mea a fost foarte, foarte traumatizată de asta. A suferit foarte mult”, a povestit el.

În urma accidentului mortal în care şi-a pierdut viaţa directoarea de imagine Halyna Hutchins, armuriera de producţie Hannah Gutierrez-Reed a fost condamnată în aprilie la 18 luni de închisoare pentru că a încărcat accidental pistolul actorului cu un glonţ adevărat.

Procesul lui Alec Baldwin pentru omor prin imprudenţă a fost anulat din cauza unei nereguli procedurale, în timp ce gloanţele legate de caz aflate în posesia anchetatorilor nu au fost predate apărării. Filmul şi-a reluat filmările în 2023 în Montana.

Numărul persoanelor strămutate pe continentul african s-a triplat în ultimii 15 ani

Conflictele, violenţele şi dezastrele naturale din Africa au condus la o creştere semnificativă a numărului persoanelor forţate să-şi părăsească locuinţele, numărul persoanelor strămutate ajungând la 35 de milioane la sfârşitul anului trecut, potrivit unui raport publicat marţi de Centrul de monitorizare a deplasărilor interne (IDMC), relatează AFP. Numai persoanele strămutate pe continentul african reprezintă aproape jumătate din numărul persoanelor la nivel mondial nevoite să-şi părăsească locuinţele pentru a-şi găsi refugiu în altă parte în ţările lor, a declarat Alexandra Bilak, directoarea IDMC. "Am observat o triplare a numărului persoanelor strămutate pe continentul african în ultimii 15 ani", a subliniat ea, adăugând că "majoritatea acestor deplasări interne sunt cauzate de conflicte şi violenţe, dar sunt declanşate tot mai mult şi de dezastrele naturale".

Deşi persoanele strămutate primesc în general mai puţină atenţie decât refugiaţii care caută adăpost într-o altă ţară, numărul lor este tot mai mare şi vieţile lor sunt la fel de afectate. Deplasările interne perturbă mijloacele de trai, identitatea culturală şi conexiunile sociale ale comunităţilor, făcându-le mai vulnerabile, a afirmat IDMC în raport.

Aceste deplasări interne pot perturba şi programele de dezvoltare ale unei ţări, împiedicând persoanele strămutate să genereze venituri, să-şi plătească chiria sau impozitele, în timp ce, în acelaşi timp, autorităţile locale sau naţionale trebuie să ofere locuinţe suplimentare, îngrijire medicală, educaţie şi protecţie, tot atâtea elemente care generează costuri suplimentare.

Raportul arată că nivelurile tot mai mari de conflict şi violenţă sunt responsabile pentru deplasarea internă a 32,5 milioane de persoane în Africa. 80% dintre ele au fost strămutate în cinci ţări - Republica Democrată Congo, Etiopia, Nigeria, Somalia şi Sudan. Conflictele şi violenţa "provoacă modele ciclice de deplasare, iar persoanele care au fost strămutate din cauza conflictelor în urmă cu 10, 15, în unele cazuri 20, 25 de ani, nu au reuşit să găsească o soluţie", a explicat Bilak.

Deplasările interne ca urmare a dezastrelor naturale, mai ales a inundaţiilor, sunt, de asemenea, în creştere în Africa, pe măsură ce schimbările climatice sunt tot mai mult resimţite. Numărul cazurilor în care oamenii au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din cauza dezastrelor naturale a crescut de şase ori între 2009 şi 2023, crescând de la 1,1 milioane de deplasări interne pe an la 6,3 milioane, potrivit IDMC.

Papa Francisc denunţă pentru prima oară „aroganţa invadatorului” israelian şi rus

Papa Francisc denunţă, la Vatican, ”aroganţa invadatorului” atât în Ucraina, cât şi în ”Palestina”, o denunţare a politicii israeliene, la o săptămână după ce a evocat - pentru prima oară - acuzaţii de ”genocid” în Fâşia Gaza, relatează AFP.

El a vorbit în spaniolă în acest discurs, la Palatul Apostolic, luni, cu ocaziia marcării a 40 de ani de la semnarea tratatului de pace între Chile şi Argentina. Papa, care urmează să împlinească la 17 decembrie vârsta de 88 de ani, a evocat ”numeroasele conflicte armate în curs” şi ”rupturile dureroase” pe care le provoacă. ”Menţionez doar două eşecuri ale omenirii azi: Ucraina şi Palestina, unde oamenii suferă, unde aroganţa invadatorului prevalează asupra dialogului”, a declarat el. Această frază nu apărea în discursul scris.

Papa a denunţat din nou comerţul cu armament. Jorge Bergoglio a criticat ”ipocrizia de a vorbi despre pace în timp ce faci război”. ”Dialogul trebuie să fie sufletul comunităţii internaţionale”, a pledat el în faţa unor diplomaţi şi reprezentanţi religioşi.

Francisc se roagă cu regularitate pentru populaţia Fâşiei Gaza şi Ucrainei ”martitizate” şi pentru eliberarea ostaticilor israelieni reţinuţi de Hamas după atacul fără precedent al mişcării în sudul Israelyului la 7 octombrie 2023.

La 14 noiembrie, el a primit la Vatican 16 foşti ostatici israelieni ai Hamas. La sfârşitul lui septembrie, iezuitul argentinian a denunţat folosirea ”imorală” a forţei în Liban şi Fâşia Gaza şi a îndemnat Israelul la reţinere.

Însă este pentru prima oară când şeful Bisericii Catolice denunţă în mod public în aceşti termeni politica israeliană faţă de teritoriile palestiniene.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.