Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Parlamentarii, pregătiți să atace în instanță un Brexit fără acord

Ziarul de Vrancea
7 sep 2019 2189 vizualizări

Johnson ar putea fi condamnat la închisoare dacă se opune votului exprimat în legislativ

Parlamentarii britanici pregătesc o acțiune legală în cazul în care prim-ministrul Boris Johnson încearcă să sfideze legea care îl constrânge să ceară o amânare a Brexitului, a declarat sâmbătă liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, pentru BBC. Membrii Camerei Lorzilor, camera superioară a Parlamentului, au adoptat vineri seară proiectul de lege „Benn” care împiedică un Brexit fără acord, astfel că luni el ar trebui să primească consimțământul regal.BBC a scris că mai mulți parlamentari, inclusiv conservatorii care au fost dați afară din partid după ce au sprijinit acest proiect de lege, sunt determinați, dacă este cazul, să apeleze la justiție pentru a impune legea.Boris Johnson, lider în campania din 2016 pentru Brexit, a preluat conducerea Guvernului în luna iulie, după ce Theresa May a demisionat în urma a trei încercări de a obține votul Parlamentului pentru acordul negociat cu Bruxelles. Prim-ministrul a promis că va scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană pe 31 octombrie, cu sau fără un acord cu Blocul Comunitar. Johnson a promis joi că nu va amâna niciodată ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, subliniind aceasta prin afirmația că mai bine ar fi mort într-un șanț.Sâmbătă, Daily Telegraph a scris că prim-ministrul este pregătit să nu respecte legea votată de parlamentari, dacă nu reușește să obțină un nou acord. El a spus că este forțat „teoretic” de noua legislație.Ken MacDonald, un fost director al Procuraturii britanice (DPP), a declarat pentru Sky News că Johnson ar putea fi condamnat la închisoare dacă refuză să amâne Brexitul pus în fața unei acțiuni judiciare.

O nouă demisie răsunătoare

​Ministrul britanic al Muncii, Amber Rudd, a demisionat sâmbătă și l-a acuzat pe premierul Boris Johnson de „atac la decență la democrație” și „vandalism politic”, precizând că nu poate sta fără reacție în vreme ce conservatori moderați și loiali au fost excluși din partid. „M-am alăturat Cabinetului dumneavoastră cu bună-credință și am acceptat că o ieșire fără Acord trebuia luată în calcul, deoarece era modalitatea prin care am fi putut avea cea mai bună șansă de a obține un nou Acord”, a scris aceasta în scrisoarea de demisie adresată premierului Boris Johnson. „Cu toate acestea, nu mai cred că ieșirea cu un acord este principalul obiectiv al Guvernului”, a adăugat ea. Rudd precizează că Guvernul consumă multă energie pregătindu-se pentru o ieșire fără acord din UE, însă nu a văzut același lucru în discuțiile cu oficialii europeni. Referindu-se la excluderea conservatorilor rebeli, ea a precizat că partidul a fost lipsit de membri dedicați. „Nu pot să accept acest act de vandalism politic” a mai spus Rudd.BBC notează că Amber Rudd a votat împotriva ieșirii Marii Britanii din Blocul comunitar în cadrul referendumului din 2016.Un purtător de cuvânt al cabinetului premierului Boris Johnson a declarat marți seară că parlamentarii „care nu au votat alături de Guvern” în cazul moțiunii vor fi excluși din Partidul Conservator.Printre cei 21 de conservatori care au votat în favoarea moțiunii opoziției se numără fostul ministru de Finanțe, Philip Hammond, și Nicholas Soames, strănepot al fostului premier Winston Churchill.

Donald Trump a anulat acordul de pace cu talibanii

Președintele american Donald Trump a anunțat printr-un mesaj publicat pe Twitter că a anulat acordul de pace cu talibanii. Trump a scris că trebuia să se întâlnească duminică cu președintele afgan Ashraf Ghani și cu un lider al talibanilor, scrie BBC, însă a anulat întâlnirea de la Camp David după ce talibanii au recunoscut că au provocat atacurile recente de la Kabul în care au fost uciși mai mulți soldați. Negociatorul american Zalmay Khalilzad a anunțat un acord de pace „de principiu” cu talibanii. Acesta a venit după nouă runde de discuții între SUA și reprezentanții talibanilor, la Doha, capitala Qatarului. „Din păcate, pentru a construi o forță falsă, talibanii au recunoscut un atac din Kabul în care a fost ucis unul dintre marii noștri soldați. Am anulat imediat întâlnirea și negocierile de pace”, a scris Trump. Ca parte a acordului, SUA și-ar fi retras 5.400 de trupe din Afganistan în decurs de 20 de săptămâni. Khalilzad a precizat că aprobarea finală urma să vină de la Trump. În prezent, Statele Unite au aproximativ 14.000 de trupe în Afganistan.Joi, la Kabul, o mașină a explodat și a ucis 12 oameni, între care un soldat american și unul român. Atacul, cel mai recent dintr-o serie de incidente violente care au avut loc săptămâna aceasta, subliniază temerile că negocierile SUA cu talibanii nu vor pune capăt violențelor zilnice din Afganistan.Tom Malinowski, membru democrat al Congresului, a declarat că invitația făcută de Trump pentru o întâlnire la Camp David a fost „ciudată” și a adăugat că susține schimbarea de plan a președintelui.De când trimisul american Zalmay Khalilzad a ajuns la Kabul, în urmă cu o săptămână, cu vești despre „un acord de principiu”, au avut loc atacuri aproape zilnic.Militanții controlează acum un teritoriu mai mare decât în 2001, când au ajuns aici americanii, și au refuzat să poarte discuții cu Guvernul afgan, despre care spun că reprezintă marioneta americanilor. În schimbul retragerii trupelor SUA, talibanii ar garanta că Afganistanul nu va mai fi folosit ca bază pentru grupările militante care caută să atace Statele Unite și aliații lor. Începând cu anul 2001, aproximativ 3.500 de membri ai forțelor coaliției internaționale au murit în Afganistan, iar peste 2.300 au fost americani. În februarie 2019, Organizația Națiunilor Unite a transmis că peste 32.000 de civili au fost uciși.

Schimb de prizonieri între Moscova și Kiev

Rusia și Ucraina au încheiat sâmbătă un schimb de prizonieri, după negocieri îndelungate, iar 70 de oameni au ajuns la Kiev, respectiv Moscova. Între ei se află marinarii reținuți în urma conflictului de anul trecut, cineastul Oleg Sențov, dar și martorul-cheie în cazul avionului doborât în 2014 în estul Ucrainei. Săptămâna aceasta, liderii celor două țări au anunțat că discută eliberarea mai multor prizonieri. Putin anunța joi că negocierile au fost finalizate și că schimbul implică un număr important de persoane.Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a întâmpinat și îmbrățișat pe cei eliberați sâmbătă, între ei și cineastul Oleg Sențov, în timp ce Russia 24 TV transmitea debarcarea foștilor prizonieri ruși la Moscova. Zelenski a declarat reporterilor că schimbul este parte dintr-un acord al lui cu președintele rus Vladimir Putin. El a adăugat că trebuie făcuți toți pașii pentru „a finaliza acest război oribil”, referire la conflictul de cinci ani cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.Deși solicitările Ucrainei de a-i fi înapoiată Peninsula Crimeea au rămas fără răspuns din partea Rusiei, care a anexat-o în 2014, schimbul de sâmbătă poate fi văzut ca un câștig pentru Zelenski, care a preluat anul acesta puterea, promițând că va repatria ucrainienii reținuți în Rusia. Separatiștii susținuți de ruși continuă să controleze o parte din estul Ucrainei, într-un conflict în care au murit peste 13.000 de oameni. Zelenski a promis că va pune capăt confuntărilor ce persistă în ciuda semnării unui acord de încetare a focului în 2015.Schimbul de prizonieri poate pregăti terenul pentru discuții, chiar dacă diferențele majore rămân între Rusia și Ucraina. Președintele francez Emmanuel Macron încearcă să organizeze un summit Rusia, Ucraina, Germania și Franța pentru a discuta problema.

Bahamas: 43 de persoane au murit după trecerea uraganului Dorian

Patruzeci și trei de persoane au murit în urma trecerii uraganului Dorian prin Bahamas, a anunțat purtătorul de cuvânt al premierului Hubert Minnis, la NBC. "Numărul persoanelor decedate este de 43, iar multe altele sunt date dispărute, așa că ne așteptăm ca numărul victimelor să crească", a declarat Erica Wells Cox, la NBC News.Vineri, premierul din Bahamas anunțase un bilanț de 30 de morți.

Sondaj: Noul guvern Conte nu este pe placul a 52% dintre italieni

Noul guvern de coaliție din Italia, care l-a exclus de la putere pe Matteo Salvini, liderul Ligii (extrema dreapta), nu este popular printre alegători, indică un sondaj de opinie publicat sâmbătă de cotidianul Corriere della Sera. Potrivit anchetei realizate de institutul Ipsos, 52% dintre italieni au o opinie negativă despre noul executiv și numai 36% au o opinie pozitivă. Dacă nu sunt luați în calcul cei care nu formulează o părere, atunci rata de aprobare a celui de-al doilea guvern Conte este de 41%, una din cele mai scăzute pentru o nouă administrație, relevă Ipsos. Se anticipează că noul executiv, din care fac parte Mișcarea 5 Stele (M5S) și Partidul Democrat (PD), va avea o politică mai relaxată în privința migrației și mai conciliantă față de Uniunea Europeană. Sondajul mai arată că 45% dintre respondenți se așteaptă ca noul guvern să nu reziste mai mult de un an, iar 71% sunt de părere că executivul ar trebui să se concentreze pe reduceri de taxe și reforme în sprijinul celor mai defavorizați.Pe de altă parte, numai 11% consideră o prioritate renunțarea la politica dură antimigrație promovată de Salvini.Noul guvern italian va fi supus, luni și marți, în cele două camere legislative unui vot de încredere, pe care este de așteptat să-l obțină, chiar dacă, probabil, cu o marjă redusă în Senat.

Un tată și-a abuzat fata, care a dezvoltat 2.500 de personalități diferite

Un tribunal australian a condamnat vineri un tată la 45 de ani de închisoare pentru că și-a violat în mod repetat fiica, care a dezvoltat 2.500 de personalități în urma acestor abuzuri suferite încă din copilărie, în perioada 1974 - 1981. Jenny Haynes, fiica și victima pedofilului, a declarat tribunalului că după această sentință nu mai vrea să se gândească la tatăl său violator. Victima, în vârstă acum de 49 de ani, a cerut ca tribunalul să recunoască în sentință necesitatea de a încheia cazul pentru a-și putea continua viața.Judecătoarea Sarah Hugget, de la un tribunal din Sídney, a precizat în sentința sa împotriva lui Richard Haynes, în vârstă de 74 de ani, că agresorul nu poate solicita libertatea condiționată până în 2050 pentru delictele comise împotriva fiicei sale. De la 4 până la 11 ani, Jenny Haynes, al doilea copil dintre cei trei ai lui Richard Haynes, a fost violată în mod regulat de tatăl ei în mod violent, inclusiv torturată, când locuia în Sydney. În 1981, când avea 11 ani, familia s-a reîntors în Marea Britanie, unde ulterior părinții au divorțat. Pentru a menține tăcerea asupra abuzurilor sexuale, tatăl o amenința că o va omorî pe mama ei și o supunea unei maltratări psihice care i-a provocat tulburări mentale. Pentru a putea supraviețui dramei și durerii provocate de abuzuri, Jenny Haynes, care a renunțat la anonimatul oferit victimelor abuzurilor sexuale de justiția australiană, suferă de tulburări de comportament și de identitate disociativă prin care a dezvoltat 2.500 de personalități. "Sunt emoționată că tati m-a văzut și m-a auzit azi", a spus cu un zâmbet larg și entuziasm copilăresc Symphony, fetița de 4 ani și una dintre cele 30 de personalități care au depus mărturie împotriva lui Richard Haynes. Jenny s-a referit la Symphony ca la cea "care ne-a salvat viețile", însă apoi a apărut Muscles - alta dintre personalități - care a început să blesteme și să-l numească "ticălos" pe tatăl său.Richard Haynes s-a declarat vinovat după mărturia fiicei sale, "nu pentru că ar fi fost tulburat de enormitatea faptelor sale, ci pentru că nu a putut să o pună la punct pe "Symphony".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.