Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Papa : Arma nucleară este “o crimă”, iar disuasiunea greșită

Ziarul de Vrancea
23 nov 2019 2549 vizualizări

Papa Francisc a catalogat ieri drept o “crimă” folosirea armei atomice în scopuri militare și a de demontat logica disuasiunii nucleare în cadrul unor vizite la Nagasaki și apoi la Hiroshima, două orașe japoneze martir ale bombei atomice.

“Folosirea energiei atomice în scopuri militare este în prezent mai mult ca niciodată o crimă, nu numai împotriva omului și demnității sale, ci și împotriva oricărei posibilități a unui viitor în casa noastră comună”, a declarat Francisc într-un mesaj pronunțat la Memorialul Păcii de la Hiroshima, nu departe de locul unde a fost lansată bomba americană, la 6 august 1945. “Adevărata pace nu poate fi decât o pace dezarmată”, a subliniat el la Hiroshima, unde cel puțin 140.000 de oameni au fost uciși în dimineața atacului și în lunile următoare.

El a respins anterior, la Nagasaki, bombardat trei zile mai târziu cu o a doua bombă atomică, doctrina potrivit căreia deținerea armamentului nuclear în vederea descurajării atacurilor este mijlocul garantării păcii. Aceasta este o “falsă securitate” care tensionează, din contră, relațiile între popoare, a declarat în acest oraș, pe Insula Kyushu, în sud-vestul Japoniei, unde declarațiile sale au rezonat în fața supraviețuitorilor bombardamentului în care au pierit cel puțin 74.000 de oameni.

“A trăi și a muri ca oamenii”

Ororoarea războiului și armelor, un strigăt recurent al argentinianului Jorge Bergoglio, se înscrie în continuitatea papilor care l-au precedat.

Însă o respingere clară a teoriei disuasiunii nucleare constituie o ruptură cu trecutul. La ONU, în 1982, Ioan Paul al II-lea a definit disuasiunea nucleară drept un rău necesar, “în condițiile actuale”.

Sfântul Scaun a ratificat în 2017 Tratatul Interzicerii Armamentului Nuclear (TIAN). În urmă cu doi, într-un simpozion la Vatican, Francisc a condamnat “deținerea” armamentului nuclear și “amenințarea folosirii lor”. Pentru el, relațiile internaționale nu pot să se fondeze pe intimidarea militară. Papa s-a ridicat totodată împotriva oricărei filiere de armament. “Fabricarea, modernizarea, întreținerea și vânzarea de arme tot mai distrugătoare sunt un ultraj continuu care strigă către cer”. El s-a întâlnit cu supraviețuitori ai bombardamentului, numiți “hibakusha” în Japonia, și a adus un omagiu “forței și demnității” celor care au suportat în corpruile lor “suferințele cele mai atroce”, iar “în spiritul lor germenii morții”. “Mama mea și sora mea mai mare au fost ucise, carbonizate. Chiar dacă supraviețuiești, nu mai poți trăi ca oamenii și muri ca oamenii. Aceasta este oroarea armelor nucleare”, a declarat presei Sakue Shimohira, în vârstă de 85 de ani, care i-a înmânat Papei o jerbă de flori albe, la Nagasaki, în fața principalului monument din “Paercul Păcii”, locul central al impactului bombei atomice.

440.000 de catolici

“Această țară a cunoscut ca puțini nivelul distrugerii de care este capabilă ființa umană”, a declarat Papa în predica sa, în cursul unei slujbe în aer liber, oficiată pe soare de această dată, în fața a 35.000 de persoane, pe stadionul de baseball de la Nagasaki. Japonia, care are o Constituție pacifistă, dictată de ocupantul american după al Doilea Război Mondial, s-a dotat în 1967 ca principii “să nu producă, dețină sau introducă pe teritoriul său armament nuclear”. Țara depinde de umbrela nucleară americană în securitatea sa. Într-un al doilea discurs la Nagasaki, înainte de slujbă, el a adus un omagiu primilor misionari și “martiri” japonezi din secolele al XVI-lea și XVII-lea, “o profundă sursă de inspirație și înnoire” pentru el în tinerețea sa și a amintit necesitatea garantării libertății religioase a tuturora.

Aproximativ 440.000 de japonezi sunt catolici, dintr-o populație totală de 126 de milioane de locuitori. Francisc se întâlnește luni cu victimele cutremurului de magnitudinea 9 care a avut loc în largul nord-estul Japoniei și tsunamiului care i-a urmat și au ucis aproximativ 18.500 de persoane la 11 martie 2011, o catastrofă naturală urmată de dezastrul nuclear de la Fukushima.

Savanții, aproape de descoperirea unei a cincea forțe fundamentale din univers

n oamenii de știință maghiari ar putea primi premiul Nobel

​Oamenii de știință maghiari au anunțat că sunt pe cale de a descoperi a cincea forță fundamentală din univers. Cercetările i-ar propulsa spre premiul Nobel susțin jurnaliștii CNN, citați de Mediafax. Domeniul fizicii este construit pe investigarea a patru forțe care se manifestă în mediul înconjurător. Este vorba despre gravitația, electromagnetismul, forța nucleară tare și forța nucleară slabă. Fizicianul Attila Krasznahorkay, de la Institutul de cercetări Nucleare de pe lângă Academia Maghiară de Științe, a condus un colectiv de cercetători care susțin că au primele date privind o nouă forță fizică. Rezultatele investigațiilor întreprinse de cercetători sugerează că ar fi vorba despre o a cincea forță.

Savanții au urmărit comportamentul unui atom de heliu care emitea raze de lumină pe măsură ce era supus descompunerii. Unghiul la care a avut loc diviziunea atomică a fost de 115 grade, un fapt care, arată jurnaliștii americani, nu putea fi explicat folosind cunoștințele actuale ale fizicii. Attila Krasznahorkay a declarat pentru CNN că este a doua oară când echipa sa reușește să identifice noua particulă. Au denumit-o X17 deoarece i-au calculat energia cinetică la 17 megaelectronvolți. “X17 ar putea fi particula care face legătura între lumea vizibilă și materia întunecată”, arată profesorul.

Jonathan Feng, profestor de fizică și astronomie la Universitatea din California, Irvine, a declarat că urmărește activitatea echipei maghiare de ani buni și consideră că este vorba despre o descoperire epocală. Dacă rezultatele cercetării pot fi repetate “e vorba de un premiu Nobel evident”, arată profesorul.

Specialiștii maghiari au publicat rezultate similare ale cercetării și în 2016, în Physical Review Letters. În cel moment studiau descompunerea unui izotop diferit, beriliu 8. Și atunci au identificat electroni care se separau de atom la unghiuri neobișnuite, 140 de grade. “Am prezentat o particulă nouă pe care nu o mai văzuse nimeni până atunci. Existența ei nu putea fi explicată pe baza modelului standard al fizicii particulelor astfel că a fost supusă investigațiilor “, arată Krasznahorkay. În ciuda reticențelor, echipa maghiară vorbește despre cea de-a cincea forță ca despre o “forță fotofobică” deoarece particulele par să “se teamă de lumină”.

Până acum cercetătorii din toată lumea care au verificat rezultatele obținute de maghiari nu au putut să identifice erori. Maghiarii aveau nevoie să confirme rezultatele investigației din 2016 și noul proiect pare să fi făcut chiar acest lucru. Feng susține că nu este decât o singură șansă dintr-un miliard ca noile rezultate să fie provocate de altceva decât particula X17 și această nouă a cincea forță.

Savanții susțin că este nevoie ca un alt grup de cercetători să reușească să obțină aceleași rezultate folosind un al treilea tip de atom în afara celui de beriliu și heliu. Ar fi vorba de o cale de a obține o confirmare valabilă pentru teoria câmpului unificat, formulată de Albert Einstein. “Nu avem de ce să ne oprim la a cincea forță”, spune Feng, “Ar putea fi și o a șasea, a șaptea sau a opta forță”, arată CNN.

SUA : Tânără, anchetată după ce s-a plimbat topless în propria locuință

O femeie din Utah, un stat conservator din vestul Statelor Unite, riscă să fie condamnată la închisoare și să fie înscrisă într-un registru al delincvenților sexuali după ce s-a plimbat topless în locuința sa în fața copiilor soțului ei. Tilli Buchanan, în vârstă de 27 de ani, lucra alături de soțul ei în garajul lor din Salt Lake City, iar hainele lor s-au murdărit din cauza varului desprins din tavan și de pe pereții incintei, potrivit unei scrisori adresate Procurorului general din Utah de avocatul cuplului, David Lane. Cei doi adulți s-au dezbrăcat până în talie și au continuat să muncească în garaj până când cei trei copii ai bărbatului, cu vârste de nouă, 10 și 13 ani, au ieșit din casă și au văzut-o pe mama lor vitregă cu sânii goi. Tânăra femeie le-a spus atunci că ea se consideră o feministă și că dacă tatăl lor poate să se plimbe cu torsul gol, atunci nu există niciun motiv pentru ca ea să nu poată să facă același lucru. Potrivit Salt Lake Tribune, Poliția a aflat despre acest incident atunci când Serviciile sociale americane au început să îi intervieveze pe cei trei copii într-o anchetă care nu avea nicio legătură cu mama lor vitregă. Însă mama biologică a copiilor a informat autoritățile în legătură cu acest incident, pe care îl consideră “alarmant”. Tilli Buchanan este vizată de trei capete de acuzare pentru “indecență în fața unui copil”, delict care poate să atragă o condamnare de până la un an de închisoare și includerea pentru o perioadă de 10 ani în registrul delincvenților sexuali din statul Utah. Avocatul ei a cerut Procuraturii să renunțe la anchetarea clientei sale, estimând că legea din acest stat american este anticonstituțională.

“Doar pentru că Tilli Buchanan este o femeie, torsul ei gol este considerat intrinsec pornografic și pervers, în timp ce torsul gol al soțului ei este considerat un simbol al forței și al mândriei”, a declarat avocatul în aceeași scrisoare. “Ea este anchetată doar din cauza sexului ei”, a adăugat avocatul, subliniind că drepturile civile ale clientei sale au fost astfel încălcate.

O hotărâre judecătorească în această speță va fi pronunțată peste câteva luni.

Conservatorii britanici își consolidează poziția de favoriți

Conservatorii își consolidează poziția de favoriți în vederea alegerilor legislative britanice de la 12 decembrie, arată două sondaje publicate sâmbătă. Cu trei săptămâni înainte de vot, tabăra premierului Boris Johnson este creditată pe primul loc în intențiile de vot, cu 47%, cu trei puncte mai mult decât în precedentul sondaj, urmată de Partidul Laburist cu 28%, un nivel neschimbat, potrivit unui sondaj săptămânal realizat de Opinium pentru publicația The Observer. Aceeași tendință relevă o anchetă realizată de BMG pentru The Independent, care creditează Partidul Conservator cu 41% din intențiile de vot, cu patru puncte procentuale mai mult față de un sondaj realizat la 10 noiembrie, în timp ce scorul Partidului Laburist este de 28%. Tot potrivit acestui institut, Partidul Liberal Democrat al lui Jo Swinson este creditat cu 18% din intențiile de vot, cu două puncte mai mult, în timp ce în sondajul Opinium este creditat cu 12%. De la începutul campaniei, Partidul Conservator conduce detașat în intențiile de vot măsurate de institute de sondare.

O majoritate a israelineilor vrea ca Netanyahu să demisioneze

O majoritate a israelienilor consideră că Benjamin Netanyahu ar trebui să tragă învățămintele inculpării sale de corupție, fraudă și abuz de încredere și să demisioneze din funcția de premier, potrivit unui sondaj. Potrivit acestei anchete, difuzate vineri seara de postul de televiziune Channel 13, 56% dintre israelieni consideră că Netanyahu, care expediază afaceri curente de la alegerile legislative din aprilie, nu poate continua să guvernze, în timp ce alți 35% sunt de părerea opusă. Restul de 9% afirmă că nu au o părere cu privire la acest lucru.

Netanyahu a fost inculpat de corupție, fraudă și abuz de încredere în trei dosare. El este primul premier în funcție israelian inculpat.

Liderul Partidului Likud neagă orice infracțiune. El a anunțat joi seara că nu demisionează și a denunțat o “tentativă de lovitură de stat pe baza unor elemente fabricate și un proces de investigare corupt și părinitor”. Partidul Albasru-alb (centru) l-a îndemnat într-un comunicat “să demisinoneze imediat din toate funcțiile ministeriale din guvern”.

Legea nu-l obligă pe Netanyahu să demisioneze. Însă această criză politico-juridică fără precedent intervine într-un context complicat. Nici Netanyahu, nici rivalul său Benny Gantz nu au reuțit să formeze o coaliție guvernamentală în urma alegerilor de la 17 septembrie.

În contextul fărâmițării forțelor politice în Knesset pare puțin probabil ca israelienii să evite să se întoarcă la urne.

Nouă posturi de televiziune ruse, interzise în Letonia

Sancțiunu impuse de Uniunea Europeană unui bancher rus au repercusiuni în Letonia, unde autoritatea însărcinată cu presa a interzis nouă posturi de televiziune ruse în urma acestor sancțiuni impuse proprietarului acestora, cu legături cu Kremlinul. UE a înscris în 2014 numele miliardarului Iuri Kovalciuk pe lista persoanelor vizate din cauza anexării Crimeei de către Rusia. “Aceste nouă posturi sunt interzise în Letonia pentru că unul dintre proprietarii lor, Iuri Kovalciuk, a fost plasat pe lista de sancțiuni UE în calitate de persoană implicată în încălcări ale suveranității, integrității teritoriale și independenței Ucrainei”, a anunțat vineri vicepreședintele Consiliului Național leton al Presei Electronice (NEPLP), Ivars Abolins.

Interdicția rămâne în vigoare atât timp cât Iuri Kovalciuk se află pe lista persoanelor vizate de sancțiunile UE.

Studiu : Anii câinești reprezintă un mit

Teoria potrivit căreia un “an câinesc” reprezintă echivalentul a șapte ani umani este un mit, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea California din Los Angeles. De asemenea, cercetătorii americani afirmă că exemplarele canine de doi ani sunt deja animale de vârstă mijlocie, deși câinii au tendința de a îmbătrâni mai încet decât oamenii în a doua jumătate a vieții lor.

Atunci când ajung la vârsta de trei ani, câinii s-ar apropia de fapt de echivalentul unei persoane care are 50 de ani, potrivit acestui studiu.

Pentru a analiza modul în care câinii îmbătrânesc, cercetătorii americani au studiat metilarea ADN-ului în cadrul unui grup de 104 de câini din rasa labrador, cu vârste cuprinse între patru săptămâni și 16 ani. ADN-ul conține markeri care se modifică de-a lungul timpului odată cu maturizarea celulelor, fapt care le-a permis oamenilor de știință să identifice vârstele biologice ale animalelor. După ce au analizat rezultatele oferite de aceste teste realizate pe câini, cercetătorii le-au comparat cu cele provenite dintr-un studiu realizat pe 300 de oameni.

La vârsta de doi ani, ADN-ul câinilor labrador era echivalent cu cel al oamenilor aflați în jurul vârstei de 40 de ani, nu în jurul vârstei de 14 ani, așa cum sugera până acum o formulă tradițională de calcul a “anilor câinești”. Totuși, procesul de îmbătrânire încetinește după acea vârstă în cazul câinilor, iar experții americani au descoperit că exemplarele de labrador în vârstă de 10 ani aveau o vârstă biologică echivalentă cu aceea a unui om de 68 de ani.

Această descoperire consolidează o formulă mai veche de calcul a vârstelor câinilor, dezvoltată pe baza presupunerii că majoritatea exemplarelor canine trăiesc în general până la vârsta de 10 ani, în timp ce oamenii trăiesc în general până în jurul vârstei de 70 de ani.

“Speranța de viață estimată a câinilor din specia labrador retriever, 12 ani, este astfel transpusă în mod corect în speranța generală de viață a oamenilor, 70 de ani”, au declarat autorii studiului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.