Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Operațiunea de lichidare a kurzilor: “Izvorul Păcii”

Ziarul de Vrancea
8 oct 2019 2303 vizualizări

Armata Turciei a declanșat ieri ofensiva în nordul Siriei împotriva kurzilor

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat ieri pe Twitter începutul unei noi operațiuni militare împotriva miliției kurde Unitățile Protecției Poporului (YPG), oaia neagră a Ankarei, susținută însă de către țări occidentale. “Forțele armate turce și Armara Națională Siriană (rebeli susținuți de Ankara) au început operațiunea «Izvorul Păcii» în nordul Siriei”, a anunțat Erdogan.  Această operațiune vizează, afirmă el, “teroriștii din YPG și Daesh (acronomul arab al Statului Islamic, SI)” și are ca obiectiv să implementeze o “zonă de securitate” în nord-estul Siriei. “Zona de securitate pe care o vom crea va permite întoarcerea refugiaților sirieni în țara lor”, a adăugat el. La scurt timp după anunț, Turcia a efectuat “atacuri aeriene” în regiunea Ras al-Ain, a anunțat un ONG. În această regiune, un corespondent AFP a auzit o explozie puternică, a văzut ridicându-se fum la frontieră și a anunțat că avioane survolau sectorul.

Această ofensivă, pe care Turcia amenința să o lanseze de mai multe luni, este a treia pe care Ankara o efectuează în Siria din 2016.

Președintele american Donald Trump a părut să dea undă verde duminică acestei operațiuni, după care a revenit asupra declarațiilor pe care le-a făcut și a dat asigurări că Statele Unite “nu i-au abandonat pe kurzi”, care au jucat un rol crucial în înfrângerea militară a SI. Occidentalii laudă rolul YPG în lupta împotriva SI, însă Ankara îi consideră pe acești combatanți kurzi drept o grupare “teroristă” și o amenințare la adresa securității sale, din cauza legăturilor acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care luptă într-o sângeroasă gherilă pe teritoriul turc.

Putin l-a îndemnat pe Erdogan “să se gândescă bine”

Președintele rus Vladimir Putin l-a îndemnat ieri pe omologul său turc “să se gândească bine” înainte să lanseze o ofensivă împotriva forțelor kurde. “Putin și-a îndemnat partenerii turci să se gândească bine la situație și să evite să aducă atingere eforturilor comune vizând să rezolve criza siriană”, se arată în acest comunicat, publicat în urma unei convorbiri la telefon între cei doi președinți.

Autoritățile semiautonome kurde din Siria au anunțat ieri dimineață “o mobilizare generală timp de trei zile” pentru a face față amenințării Turciei cu o ofensivă, îndemnându-i la “rezistență” pe locuitorii din nord-estul teritoriului sirian. “Cerem tuturor componentelor poporului nostru să meargă spre zona de frontieră pentru a asigura rezistența în acest moment istoric delicat”, potrivit textului.

Arătând cu degetul spre SUA, marele lor aliat, dar de asemenea spre ONU, Rusia și Uniunea Europeană, comunicatul kurd le atribuie “întreaga responsabilitate” în cazul unei “catastrofe umanitare” în regiunea lor.

Sondaj în SUA: Warren l-a ajuns din urmă pe Biden

Candidata la prezidențialele americane Elizabeth Warren l-a depășit marți pentru prima dată pe fostul vicepreședinte Joe Biden în media sondajelor pentru primarele democrate, la finalul unei veri marcate de ascensiunea acestei senatoare progresiste. Pornit detașat în frunte în aprilie, Joe Biden, 76 de ani, a văzut curba sa coborând în sondaje până la intersecția cu popularitatea lui Elizabeth Warren, 70 de ani, în media sondajelor stabilită de site-ul RealClearPolitics: senatoarea, o critică dură a Wall Street, înregistrează 26,6% în intențiile de vot pentru primarele democrate, față de 26,4% pentru candidatul centrist.

După o vară zguduită de gafe care au ridicat semne de întrebare legate de forma sa, umbrele se acumulează în prezent pentru fostul vicepreședinte al lui Barack Obama. Numele său este amestecat în afacerea ucraineană, care îl confruntă pe președintele republican Donald Trump cu spectrul unei proceduri de destituire. Și a publicat recent un total al donațiilor pe trimestrul al treilea cu mult în urma rivalei sale: 15,2 milioane pentru Joe Biden, față de 24,6 milioane pentru Elizabeth Warren. Al treilea în sondaje, Bernie Sanders (14,6%), a afișat un record al donațiilor pentru aceeași perioadă (25,3 milioane de dolari). În vârstă de 78 de ani, senatorul independent a suferit recent o criză cardiacă. Marți, la ieșirea de la un control la cardiolog, el a declarat că dorește “să schimbe puțin natura campaniei, pentru a se asigura că are forța de a face ce trebuie să facă”. Pentru socialist, aceasta înseamnă “că probabil nu va mai participa la patru mitinguri pe zi”, ci mai degrabă “la două”.

O potențială veste bună pentru Elizabeth Warren care se situează ca și el în aripa stângă a primarelor democrate. Principalii 12 candidați la învestitură se vor înfrunta la 15 octombrie în cea de-a patra dezbatere televizată, în Ohio.

Nobel pentru Chimie în 2019: Dezvoltatorii bateriilor litiu-ion

Cercetătorii John B. Goodenough de la Universitatea din Texas, Stanley Whittingham de la Universitatea Binghamton din New York, și Akira Yoshino de la Universitatea Meijo din Japonia au fost desemnați laureații premiului Nobel pentru Chimie pe anul 2019 “pentru dezvoltarea bateriilor litiu-ion”, pentru că “au creat o lume reîncărcabilă”, a motivat Academia Suedeză.

Această baterie ușoară, reîncărcabilă și puternică, este folosită acum în numeroase dispozitive, de la telefoane mobile la laptopuri și vehicule electrice. De asemenea, poate stoca cantități semnificative din energia solară și eoliană, ceea ce face posibilă o societate fără combustibil fosil, potrivit explicațiilor Comitetului suedez.

John Goodenough a prezis că un catod ar avea un potențial și mai mare dacă ar fi realizat folosind un oxid de metal în locul unei sulfuri de metal. Odată cu catodul lui Goodenough drept bază, Akira Yoshino a creat prima baterie viabilă litiu-ion care a putut fi comercializată în 1985. Akira Yoshino a declarat în conferința de presă care a avut loc miercuri la Stockholm: “Pentru mine, curiozitatea a fost principala forță motrice”.

Bateriile cu ioni de litiu au revoluționat viața oamenilor de când au apărut pe piață, în 1991. Ele au pus bazele unei societăți fără fir, fără combustibil fosil și sunt cel mai mare beneficiu pentru omenire.

Organizația lui Navalnîi, clasată drept “agent străin” de Kremlin

Autoritățile ruse i-au aplicat ieri o nouă lovitură principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, clasându-i organizația anticorupție drept un “agent străin”, o măsură care o supune unei supravegheri sporite. Fondul luptei împotriva corupției (FBK), aflat la originea multor anchete care denunță deturări de fonduri și stilul de viață fastuos al elitelor ruse, a fost vizat deja într-un dosar de “spălare de bani”. Conturile i-au fost blocate în august de către justiția rusă, iar în septembrie a făcut obiectul unor percheziții importante. “Un control al activităților acestei organizații nonguvernamentale (ONG) a permis să se stabilească faptul că îndeplinește funcțiile unui agent din străinătate”, a anunțat ieri Ministerul Justiției.

Aleksei Navalnîi a reacționat pe Twitter, denunțând o decizie “ilegală” și dând asigurări că Fondul “nu a primit vreo copeică bani străini”. “Lui Putin îi e frică de FBK, pentru că se sprijină pe puterea hoților, corupților, iar noi facem lumină asupra corupției”, a declarat el.

Clasarea drept “agent străin”, introdusă de o lege din 2012, desemnează o organizație care beneficiază de o finanțare de la altă țară și care are o “activitate politică”. Acest concept foarte imprecis a permis să se vizeze numeroase grupuri critice față de putere.

“Agenții din străinătate” sunt obligați să se afișeze ca atare la orice comunicare sau activitate publică, sunt supuși unor importante constrângeri administrative și financiare și fac obiectul unei supravegheri sporite. Acest termen amintește o expresie din epoca stalinistă care justifica reprimarea opozanților reali sau presupuși. El a fost folosit în anii “70 și “80 în catalogarea disidenților acuzați că se află în solda Occidentului.

Din 2012, zeci de ONG-uri au fost clasate prin acest termen, inclusiv multe organizații de apărarea drepturilor omului, precum cea mai importantă dintre ele, Memorial, dar și asociații ale unor ecologiști sau fotografi amatori.

Două persoane ucise într-un atac armat în estul Germaniei

Două persoane au fost ucise ieri în orașul est-german Halle și poliția a anunțat că a reținut o persoană. Potrivit ziarului Bild, atacul a avut loc în fața unei sinagogi și o grenadă de mână a fost aruncată într-un cimitir evreiesc. Un martor ocular a declarat pentru televiziunea N-tv că o altă persoană ar fi tras într-un magazin de kebab din Halle. “Conform constatărilor inițiale, două persoane au fost ucise la Halle”, a anunțat inițial poliția locală pe Twitter. “Au fost mai multe focuri. Presupușii autori au fugit cu un vehicul. Cercetăm și cerem cetățenilor să rămână în casele lor”, a mai precizat poliția. “Forțele noastre au deținut o persoană”, au anunțat ulterior forțele de ordine, îndemnând la vigilență. Atacul a avut loc de Yom Kippur, cea mai sfântă zi a anului în iudaism, când evreii postesc mai mult de 24 de ore. Focuri de armă au fost auzite și la Landsberg, o suburbie a Halle, a relatat Focus Online.

Porcii, observați pentru prima dată când folosesc unelte

Mai multe exemplare de porci au fost observate pentru prima dată utilizând unelte, conform unui studiu realizat la o grădină zoologică din Franța. Cercetătoarea Meredith Root-Bernstein a realizat descoperirea la “Jardin des Plantes” din Paris în timp ce studia o specie de porci pe cale de dispariție. Specialista a observat unul dintre exemplarele de porc Visayan (Sus cebifrons) - o specie periclitată - care a ridicat cu râtul un băț și l-a utilizat pentru a săpa o groapă. Observațiile ulterioare au confirmat că animalele își pregăteau astfel vizuinele pentru venirea pe lume a puilor, eveniment care are loc la fiecare șase luni. Ulterior, cercetătorii au amplasat o spatulă de bucătărie în spațiul porcilor pentru a observa reacția lor. Și aceasta a fost folosită de animale pe post de unealtă, în același scop, potrivit observațiilor înregistrate. Porcii sunt deseori menționați printre cele mai inteligente animale, unele studii sugerând că nivelul lor de inteligență este similar cu cel al unui copil de trei ani. Root-Bernstein a descoperit că nu au fost consemnate anterior cazuri de exemplare de suide - sălbatice sau domestice - care au utilizat unelte. “Ei au multe însușiri asociate cu folosirea uneltelor, așa că acest lucru este surprinzător”, a notat cercetătoarea în cea mai recentă ediție a jurnalului Mammalian Biology. Utilizarea uneltelor a fost observată la mai multe specii de viețuitoare în afara omului, printre acestea numărându-se delfinii, elefanții, maimuțele și păsările.

Casele de pariuri cred într-un Nobel al Păcii pentru Greta Thunberg

Greta Thunberg, o tânără suedeză ajunsă un simbol al luptei împotriva modificărilor climatice, este favorita caselor de pariuri la Premiul Nobel pentru Pace, însă experții sunt circumspecți. Distinsă deja cu “Nobelul alternativ” (Right Livelihood) și un premiu Amnesty International (AI), tânăra în vârstă de 16 ani este bine clasată pe site-uri de pariuri online înaintea atribuirii prestigioasei recompense, vineri, la Oslo. Pe site-ul Ladbrokes, cota sa a scăzut la 1,50.

Ea ar fi deschisă acestei idei... “Acest lucru ar aduce mișcării o recunoaștere, o forță și ar face-o și mai generală”, a declarat ea pentru radioteleviziunea elvețiană (RTS).

De la “greva școlară” pe care a făcut-o singură, în fața Parlamentului suedez, și până la adunările la care participă de-acum milioane de tineri în lume, adolescenta a provocat, în ultimul an, un electoșoc în opinia publică pe tema încălzirii globale. “Bineînțeles, ea este un star internațional, în conflict cu Donald Trump, și a îndreptat mai bine ca oricine reflectoarele asupra modificărilor climatice, (dar) ceea ce este împotriva ei este faptul că are doar 16 ani”, spune istoricul Asle Sveen, un specialist în Nobel. “Aș fi foarte surprins”, spune el.

Sexgate în Ungaria: Primar conservator filmat în timpul unei orgii

Scandal sexual în plină campanie electorală pentru alegerile locale din Ungaria, unde primarul orașului Gyor, Borkai Zsolt, apare în înregistrări video postate pe un blog în timpul unei orgii cu prostituate organizată pe un iaht de lux. Autorul blogului, care se prezintă “avocatul diavolului”, a dezvăluit că Borkai, fost campion olimpic la gimnastică, avocat și lider important al partidului conservator de guvernământ, FIDESZ, a folosit bani publici pentru a-și finanța escapadele amoroase, publicând informații, fotografii și înregistrări video. Atât fotografiile, cât și înregistrările sunt vizibile pe una dintre cele mai mari site-uri XXX, pornhub.com. Totodată, imaginile și înregistrarea au fost preluate și de alte publicații din Ungaria, care a început să verifice informațiile care conduc spre afaceri de milioane de euro ale edilului și a amicilor săi, bani spălați prin forme offshore și bănci din China. Blogger-ul susține că Borkai, care conduce orașul Gyor din 2006, ar fi petrecut pe iaht primăvara trecută, undeva în largul Croației, în imagini distrându-se alături de niște prieteni și de câteva tinere, cu multă băutură pe mese și chiar cocaină, din scenele de sex filmate reieșind că bărbații nu se jenau să organizeze orgii și să se destrăbăleze împreună, în aceeași încăpere.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.