Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: ONU: Pământul va deveni un „iad nelocuibil” din cauza schimbărilor climatice

Ziarul de Vrancea
11 oct 2020 1671 vizualizări

În ultimii 20 de ani au fost înregistrate aproape 7.350 de dezastre majore, inclusiv cutremure și tsunami, care au provocat peste 1,2 milioane de morți și au afectat 4,2 miliarde de oameni

Creșterea numărului dezastrelor climatice, alături de pandemia de COVID-19, demonstrează că liderii politici și economici nu reușesc să oprească transformarea planetei într-un „iad nelocuibil” pentru milioane de oameni, conform unui raport emis ieri de Organizația Națiunilor Unite (ONU).

În ultimele două decenii, numărul dezastrelor provocate de fenomenele meteorologice extreme aproape s-a dublat la 6.681, în creștere de la 3.656 între 1980 și 1999, conform unui raport emis cu o zi înainte de Ziua internațională pentru reducerea riscului dezastrelor, marcată în fiecare an la 13 octombrie. Inundațiile și furtunile din ce în ce mai grave au constituit aproximativ patru cincimi din totalul dezastrelor naturale din perioada 2000-2019, la care s-a adăugat o înmulțire a perioadelor de secetă, incendii și valuri de caniculă. „Suntem în mod deliberat distructivi. Aceasta este singura concluzie la care se poate ajunge”, acțiunile pentru reducerea schimbărilor climatice și a altor amenințări majore întârziind, a declarat Mami Mizutori, reprezentant special al secretarului ONU pentru reducerea riscurilor de dezastre. „COVID-19 este doar ultima dovadă că liderii politici și din mediul de afaceri nu sunt încă în acord cu lumea din jurul lor”, a adăugat Mizutori într-un comunicat.

Pierderi de 3 trilioane de dolari cauzate de dezastrele naturale

În ultimii 20 de ani au fost înregistrate aproape 7.350 de dezastre majore, inclusiv cutremure și tsunami, care au provocat peste 1,2 milioane de morți și au afectat 4,2 miliarde de oameni. De asemenea, aceste fenomene au provocat pierderi economice globale de aproape 3 trilioane de dolari - aproape de două ori în comparație cu valoarea pagubelor din cele două decenii precedente. Într-o prefață comună a raportului ONU, Mizutori și Debarati Guha-Sapir de la Centrul de Cercetare în Epidemiologia Dezastrelor din Belgia au remarcat însă că agențiile pentru gestionarea dezastrelor au salvat numeroase vieți printr-o mai bună pregătire. Printre țările care au făcut pași importanți în evacuarea a milioane de persoane în zone sigure și reducerea numărului de morți în urma inundațiilor și furtunilor se numără India și Bangladesh. Însă șansele „continuă să le fie potrivnice, în special în ceea ce privește națiunile industriale care eșuează lamentabil în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră” în conformitate cu obiectivul convenit de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, se arată în document. Aproape niciuna dintre țări nu a făcut suficiente demersuri pentru a preveni un val de decese și îmbolnăviri cauzate de pandemia de COVID-19, în pofida apelurilor din partea experților și a agențiilor ONU, au notat autoarele. „Este năucitor să continuăm de bunăvoie și cu bună știință să semănăm semințele propriei distrugeri, în pofida științei și dovezilor conform cărora ne transformăm singura noastră casă într-un iad nelocuibil pentru milioane de oameni”, au adăugat ele. Guha-Sapir a avertizat că, în cazul în care numărul evenimentelor meteorologice extreme va continua să crească în același ritm în următorii 20 de ani, „viitorul omenirii arată într-adevăr foarte sumbru”. Pentru a se evita acest lucru, lumea trebuie să acționeze urgent investind în prevenție, adaptare la schimbările climatice și reducerea riscului de dezastre, a spus și Mizutori. Ea a îndemnat guvernele să dea dovadă de leadership și să ofere rezultatele promisiunilor făcute în 2015 în temeiul Acordului de la Paris de limitare a schimbărilor climatice, cadrul de acțiune Sendai pentru gestionarea riscului de dezastru și obiectivele globale de dezvoltare urmând să se încheie în 2030.

Coronavirusul poate supraviețui 28 de zile pe telefonul mobil sau bancnote

Coronavirusul care provoacă COVID-19 poate supraviețui, într-un mediu răcoros și întunecat, până la 28 de zile pe suprafețe precum telefoane mobile și bancnote, potrivit unui studiu realizat de Agenția științifică națională australiană (CSIRO). “La 20 de grade Celsius, care este aproximativ temperatura camerei, am descoperit că virusul este extrem de robust, supraviețuind timp de 28 de zile pe suprafețe netede precum ecranele telefoanelor mobile și bancnote”, a declarat Debbie Eagles, director adjunct al Departamentului pentru prevenirea bolilor al CSIRO. “În context, experimente similare pentru Gripa A au descoperit că virusul a supraviețuit pe suprafețe timp de 17 zile, ceea ce evidențiază cât de rezistent este SARS-CoV-2”, a mai spus ea. La 30 de grade, durata de supraviețuire a SARS-CoV-2 scade la 7 zile, iar la 40 de grade, este de doar 24 de ore. Pe suprafețele poroase precum bumbacul, virusul a supraviețuit mai puțin, până la 14 zile la cea mai scăzută temperatură și mai puțin de 16 ore la cea mai ridicată. Comparativ cu studiile anterioare, care au arătat că noul coronavirus poate supraviețui până la patru zile pe suprafețe neporoase, de data aceasta timpul este “semnificativ mai lung”, potrivit studiului publicat în Journal of Medical Virology. Experimentul a fost realizat însă în mediu întunecat - cercetările au arătat deja că lumina soarelui poate ucide rapid virusul. Oamenii de știință au afirmat că “rezistența (virusului) pe sticlă” reprezintă o descoperire extrem de importantă, având în vedere că bancomatele, casele de marcat cu autoservire din supermarketuri și chioșcurile de self-checkin din aeroport sunt suprafețe extrem de atinse care nu pot fi curățate cu regularitate.

Planeta Marte, extrem de luminoasă pe cerul nopții

Planeta Marte poate fi observată foarte bine în această perioadă pe cerul nopții pe măsură ce se aliniază cu Pământul pe aceeași parte a Soarelui, relatează BBC. La fiecare 26 de luni, cele două planete sunt dispuse astfel, deplasându-se aproape una de alta pe orbitele lor distincte în jurul stelei noastre înainte de a se îndepărta din nou.În noaptea de marți se va putea observa cel mai bine acest moment, pe care astronomii îl numesc “opoziție”. Toate cele trei corpuri cerești vor fi în linie dreaptă la ora 23:20 GMT. “Dar nu trebuie să așteptați până la miezul nopții; chiar și la nouă sau la zece seara o puteți vedea cu ușurință, la sud-est”, a declarat pentru BBC astrofotograful Damian Peach. “Este cel mai strălucitor obiect asemănător unei stele din acea parte a cerului, nu-l puteți rata”, a spus el. Chiar dacă săptămâna aceasta este momentul culminant al opoziției, marțea trecută planetele Marte și Pământ s-au aflat de fapt la cea mai mică distanță una de alta în acest ciclu de 26 de luni. La 62.069.570 de kilometri, cea mai mică distanță dintre ele până în 2035.La cel mai recent moment de opoziție, în 2018, Pământul și Marte s-au aflat la “doar” 58 de milioane de kilometri distanță, însă ceea ce face ca această ocazie să fie ceva mai aparte pentru astrofotografii din emisfera nordică este înălțimea la care se poate observa pe cer Planeta Roșie. Este mai sus, ceea ce înseamnă că observațiile cu ajutorul telescoapelor vor fi mai puțin afectate de atmosfera turbulentă a Pământului, care distorsionează imaginile.Trei misiuni de pe Terra sunt în prezent în tranzit spre Marte, toate lansate în iulie: sonda Orbiter a Emiratelor Arabe Unite, sonda și roverul Tianwen al Chinei și roverul american Perseverance, notează BBC. Europa și Rusia sperau să lanseze roverul ExoMars “Rosalind Franklin”, însă au ratat fereastra de lansare și vor trebui să aștepte până la sfârșitul anului 2022 când distanța dintre cele două planete se va micșora din nou. În 2003, Marte s-a apropiat cel mai mult de Pământ în aproape 60.000 de ani - o distanță de doar 56 de milioane de kilometri.

Toți cei 9 milioane de locuitori ai unui oraș chinez, testați pentru Covid-19

Toți locuitorii din orașul chinez Qingdao (est) vor fi testați pentru noul coronavirus după apariția în weekend a șase noi cazuri confirmate și șase nesimptomatice de COVID-19. Este vorba de un oraș cu 9 milioane de locuitori, testarea urmând să fie finalizată în cinci zile. Locuitorii din districtul Shinan al orașului au început de luni dimineața la ora 7 să se prezinte pentru testul de acid nucleic, după notificarea primită duminică seara. “A durat circa 20 de minute până să fiu testat. Este un gest de responsabilitate pentru noi înșine și pentru alții”, a declarat pentru Xinhua un localnic care s-a prezentat ca Wang. Cazurile noi din Qingdao par să aibă legătură cu un spital unde sunt tratate cazuri de COVID “de import”. China nu a mai raportat cazuri de contaminare autohtone de la începutul lui august, dar nivelul de alertă rămâne ridicat. Qingdao nu este primul oraș unde are loc o campanie de testare în masă: a mai fost testată toată populația din Wuhan, iar campanii similare în care s-au prelevat mai multe milioane de teste s-au desfășurat la Beijing și Urumqi.

Belarus: Peste 700 de arestări la protestele de duminică

Poliția a arestat 713 persoane în timpul protestelor desfășurate duminică în Belarus, a anunțat luni Ministerul de Interne de la Minsk.

Personalul de securitate a folosit forța, inclusiv tunuri cu apă și grenade asurzitoare, pentru a dispersa manifestanții care solicită demisia președintelui Aleksandr Lukașenko și organizarea unor noi alegeri prezidențiale. Organizația pentru drepturile omului Viasna a anunțat că cel puțin 600 de protestatari au fost arestați în Belarus în timpul celor mai recente demonstrații anti-Lukașenko, la care au luat parte zeci de mii de persoane în întreaga țară. Potrivit ONG-ului citat, mai mulți reprezentanți de-ai săi și jurnaliști se află printre cei arestați duminică. Imaginile postate pe social media arată polițiști care urmăresc manifestanți și îi lovesc cu bastoanele. Numeroși participanți la protestele de duminică au fost răniți. Acesta a fost al nouălea weekend consecutiv de proteste din Belarus după scrutinul prezidențial din 9 august, pe care liderul de la Minsk susține că l-a câștigat cu 80% din voturi, dar despre care opoziția este convinsă că a fost fraudat pentru a-i asigura lui Lukașenko al șaselea mandat consecutiv. Reprezentanta opoziției Svetlana Tihanovskaia, care s-a plasat pe poziția secundă conform rezultatelor oficiale ale scrutinului, s-a refugiat în Lituania și face lobby în vederea unei tranziții pașnice a puterii în Belarus.Uniunea Europeană nu a recunoscut rezultatele alegerilor. Lukașenko (66 de ani) conduce Belarusul de peste un sfert de secol, fără a tolera opoziția.

Sondaj: Patru din zece spanioli susțin crearea unei republici

Peste 40% dintre spanioli susțin crearea unei republici în urma plecării bruște în străinătate a fostului rege Juan Carlos pe fondul unui val de scandaluri, indică un sondaj de opinie publicat ieri. Fostul monarh spaniol, în vârstă de 82 de ani, trăiește în Emiratele Arabe Unite începând din august, când a părăsit Spania pentru a evita crearea de neplăceri suplimentare fiului său, actualul rege Felipe al VI-lea. O proporție de 40,9% dintre cei intervievați au declarat că preferă o republică, în timp ce doar 34,9% au spus că sprijină familia regală, iar 24,2% nu au știut să ofere un răspuns, arată sondajul realizat pentru Platforma pentru Media Independentă. Cei mai mulți dintre susținătorii unei republici provin din categoria de vârstă 16-54 de ani, iar majoritatea celor cu vârste peste 55 de ani preferă monarhia. Sondajul, realizat pe un eșantion de 3.000 de persoane, mai arată că 48% dintre spanioli doresc un referendum privind monarhia, care conform Constituției spaniole este singura modalitate de a decide soarta instituției, în timp ce unul din patru spanioli se opun unei consultări populare pe această temă și 16,1% au răspuns “nu știu”. Deși nu face obiectul unei anchete oficiale, fostul rege Juan Carlos ar putea deveni ținta a două investigații în Spania și Elveția într-un dosar de corupție legată de un contract de 6,7 miliarde euro pentru vânzarea unor trenuri de mare viteză, realizate de companii spaniole, către Arabia Saudită. Curtea Supremă a Spaniei urmează să decidă dacă ancheta privind acest contract va fi extinsă astfel încât să fie implicat oficial și Juan Carlos. Javier Sanchez, avocatul fostului monarh, a declarat că Juan Carlos se află la dispoziția procurorilor dacă este necesar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.