Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: ONU cere un “Nuremberg” al Statului Islamic

Ziarul de Vrancea
28 iul 2019 2065 vizualizări

La fel ca la Nuremberg, în cazul naziștilor, lumea este necesar să judece gruparea Statul Islamic (SI) pentru a-i face auzite victimele și a-i “demistifica” ideologia, pledează Karim Khan, care conduce ancheta ONU cu privire la crime jihadiste.

Acest avocat britanic străbate Irakul, de un an, împreună cu aproximativ 80 de persoane, cu scopul de a aduna probe și mărturii. “Este un munte de urcat”, recunoaște acest specialist în drepturile omului, în contextul în care ONU începe să analizeze până la 12.000 de corpuri, din peste 200 de gropi comune, 600.000 de înregistrări video ale unor crime SI și 15.000 de pagini de documente aparținând birocrației SI.

Decapitări și sclavie

În urmă cu cinci ani, pe un teritoriu cât Marea Britanie, între Irak și Siria, “califatul” aurtoproclamat controla viața a șapte milioane de persoane, prin administrațiile sale, școlile sale, aplicarea cu rigoare a islamului și pedepsele sale medievale. “Aceasta nu este (doar) o gherilă sau o grupare rebelă mobilă”, subliniază Khan. Membri ai minorităților considerate “eretice” sau “sataniste” au fost omorâți cu miile, torturați sau luați sclavi, iar copiii transformați în soldați.

SI nu avea vreun “tabu” - “cine se gândea să vadă în secolul al XXI-lea crucificări, un om ars de viu într-o cușcă, sclave sexuale, bărbați aruncați de pe acoperișuri, decapitări?”, enumeră Khan. Iar toate acestea “sub ochiul camerelor” de luat imagini. În pofida ororii, aceste crime “nu sunt noi”, nuanțează el. “Ceea ce este nou odată cu SI este ideologia care alimentează gruparea criminală”, “ca naziștii” înaintea lor.

Fascismul german a avut Nuremberg - un oraș german care a găzduit, în 1945 și 1946, primul tribunal internațional din istorie, înființat cu scopul de a-i judeca pe criminalii de război naziști, vinovați între altele de exterminarea sistematică a șase milioane de evrei. În prezent, zilnic sau aproape zilnic, irakieni sunt condamnați, adesea la moarte. La procesele lor nu există victime, ci există un singur cap de acuzare, cel de apartenență la SI, fără detalii despre potențialele crime. Procese în care probe sau mărturii să fie prezentate în mod public, oriunde în lume, sunt, cu toate acestea, unicul mod de a da pagina, pledează Khan.

“Separarea otrăvii de popor”

După SI, “Irakul și Umanitatea au nevoie de Nurembergul lor”, afirmă Khan. În urma acestui proces, nimeni nu va mai putea îmbrățișa principiile Mein Kampf (scris de Adolphe Hitler) și să fie luat în serios, semnalele de alarmă ale conștiinței colective s-au activat”. Nuremberg a “despărțit otrava fascismului de poporul german”, afirmând că “nu a existat o responsabilitate colectivă”, ci indivizi responsabili. Iar ei au fost condamnați. Un proces al SI “poate să contribuie la despărțirea otrăvii SI (care se revendică drept sunnit) de comunitatea sunnită irakiană”, minoritară în această țară în care două treimi din populație este șiită, vrea el să creadă. Iar ținând cont că “Nurembergul a educat Germania și Europa”, un proces al SI ar servi Irakului și “altor părți ale lumii în care comunitățile pot fi vulnerabile la propaganda SI”, pledează Khan. “Această ideologie va fi demistificată, iar publicul (...) va putea să-și dea seama de un adevăr evident: este vorba despre statul cel mai puțin islamic care a existat”, dă el asigurări, în contextul în care se încearcă să stabilească dacă a existat crimă împotriva umanității, crimă de război sau genocid, crimele cele mai grave în dreptul internațional. Iar aceste probe culese în gropi comune, sub corturile deplasaților sau în arhivele SI “nu vor rămâne într-un birou ca să dea frumos”, avertizează Khan.

Rusia: Liderul opoziției, otrăvit?

Liderul opoziției din Rusia, Alexei Navalny, rămâne spitalizat după ce a fost internat sâmbătă având simptome care ar putea indica faptul că a fost otrăvit, conform unuia dintre medicii săi. Navalnîi a fost transportat la spital de la închisoare, el fiind reținut miercuri și condamnat la 30 de zile de închisoare pentru că a îndemnat lumea să participe la un protest ilegal. Nu există indicii că viața sa ar fi în pericol, însă știrea privind starea sa de sănătate a stârnit îngrijorare într-o țară în care politicianul din opoziție Boris Nemtsov a fost împușcat mortal în fața Kremlinului în 2015. Anastasia Vasilieva, unul dintre medicii lui Navalnîi, a scris pe Facebook duminică seara că ea și un coleg l-au vizitat pe acesta în spital iar inițial nu i-a fost permis accesul pentru ca ea ulterior să îl poată examina. Ea a informat că printre simptomele lui Navalnîi se numără inflamarea feței, mâncărimi și o iritație. Vasilieva este oftalmologul care l-a tratat pe Alexei Navalnîi după ce a fost stropit cu o substanță verde, folosită drept colorant, în 2017, în urma acestui incident Navalni orbind parțial la un ochi. Ea a afirmat că este clar că Navalnîi nu suferă de o alergie, ci aceste simptome „sunt rezultatul unor efecte dăunătoare al unor substanțe chimice neidentificate”. „Nu putem exclude posibilitatea unor chimicale administrate de o altă persoană”, a afirmat ea. Duminică noaptea, un medic de la spital, Eldar Kazakhmedov, a declarat pentru agenția Interfax că, în opinia sa, Navalnîi suferă de o reacție alergică însă nu a putut identifica față de ce. Ieri dimineață, Vasilieva a răspuns, afirmând că reacția spitalului este suspectă: „Pacientul și rudele sale nu sunt informați cu privire la diagnostic, ci află de la Interfax. Nimeni nu știe de ce s-a întâmplat acest lucru iar medicii lui sunt dați afară. Ne mint. Pacientul susține că îl doare ochiul iar ei spun că nu are nevoie de un oftalmolog, „să îl lăsăm să îl doară”.Protestele au avut loc sâmbătă la Moscova, în ciuda absenței lui Navalnîi. Peste 1.300 de persoane au fost reținute de poliție sâmbătă, la un protest care a fost organizat ca răspuns la refuzul autorităților electorale de a înregistra candidați independenți la alegerile locale din Moscova programate pentru septembrie. Majoritatea au fost eliberați fără să fie puși sub acuzare însă peste 150 au petrecut noaptea la secții de poliție și ar putea să apară în fața unui tribunal săptămâna viitoare. O grupare de monitorizare a informat că cel puțin 25 de persoane au fost rănite. Sâmbătă, protestatarii au scandat „Rusia fără Putin” și „Putin, demisia” în centrul Moscovei.

Umanitatea și-a epuizat resursele planetei din acest an

Umanitatea trăiește pe credit începând de ieri, pentru că și-a consumat deja resursele naturale pe care i le oferă planeta, cu două luni mai devreme decât în urmă cu 20 de ani, potrivit calculelor Global Footprint Network. “Umanitatea folosește în prezent resursele ecologice de 1,75 ori mai rapid” decât capacitatea de regenerare a ecosistemelor, subliniază ONG-ul într-un comunicat. “Noi ronțăim capitalul natural al planetei noastre, reducându-i capacitatea de regenerare viitoare”, avertizează ONG-ul. Modul de consum în funcție de țări prezintă diferențe enorme. “Qatarul își atinge ziua depășirii după doar 42 de zile, în timp ce Indonezia și-a consumat toate resursele pe un an întreg în 342 de zile”, relevă World Wide Found for Nature (WWF), asociat cu Global Footprint Network. “Dacă toată lumea ar trăi ca francezii, ar fi nevoie de 2,7 planete” și de cinci, dacă toată lumea ar adopta modul de consum al Statelor Unite.

Pentru a aduce la zi depășirea, la 31 decembrie, “principala pârghie de acțiune vizează emisiile de gaze cu efect de seră, care reprezintă numai ele 60% din amprenta noastră ecologică mondială”, subliniază WWF. “Prin diminuarea emisiilor de CO2 cu 50%, am putea să câștigăm 93 de zile anual, adică să împingem ziua depășirii în octombrie”, apreciază ONG-ul. “Reducând la jumătate consumul de proteine animale, am putea să amânăm data zilei depășirii cu 15 zile pe an”, iar reducând la jumătate risipa alimentară am putea câștiga zece zile pe an, continuă WWF.

Londra se pregătește intens pentru un Brexit fără acord

Marea Britanie își intensifică puternic pregătirile pentru un Brexit fără acord și va fi gata să iasă din Uniunea Europeană cu sau fără acord, pe 31 octombrie, a declarat ieri ministrul de Externe Dominic Raab. Raab, un susținător deschis al Brexitului, a spus că plasa de siguranță (backstop) irlandeză trebuie să fie eliminată din acordul de ieșire din UE. “Dorim un acord bun cu partenerii și prietenii din UE, dar acesta trebuie să implice excluderea plasei de siguranță nedemocratice. Premierul a cerut, iar cabinetul a acceptat să intensificăm puternic pregătirile”, a afirmat Raab la BBC. Parlamentarul conservator Oliver Letwin, care se opunere retragerii din UE fără un acord de tranziție, a declarat la postul de radio BBC că parlamentarii vor încerca să oprească un Brexit fără acord, dar că nu este clar dacă Parlamentul va putea preveni un astfel de scenariu.

Afganistan: Cel puțin 20 de morți și 50 de răniți într-un atac cu bombă

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise și 50 rănite în capitala afgană Kabul duminică într-un atac sinucigaș cu bombă și un conflict cu arme de foc la biroul candidatului la vicepreședinție, Amrullah Saleh, a informat guvernul într-un comunicat luni. Saleh, care candidează alături de președintele Ashraf Ghani, a fost rănit ușor în atac. Forțele afgane au ucis trei militanți care au intrat în clădirea de patru etaje în care se află biroul lui Saleh după ce un atacator sinucigaș a detonat o bombă, a informat Ministeterul de Interne. Peste 150 de civili au fost salvați într-o o operațiune care a durat șase ore, a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Nasrat Rahimi. Nicio grupare militantă nu a revendicat atacul care a avut loc la câteva ore după ce Ghani și Saleh, alături de alți politicieni, și-au lansat campania. Alegerile urmează să aibă loc pe 28 septembrie, însă securitatea din țară reprezintă o îngrijorare majoră după ce talibanii și militanții ISIS au lansat mai multe atacuri asupra forțelor afgane, guvernului, angajaților la stat și civililor.

Cel puțin trei persoane au murit într-un atac armat la un festival culinar din California

Mai multe persoane au fost ucise după ce un bărbat a deschis focul la un festival culinar anual din nordul Californiei, în SUA, relatează BBC.

Consilierul local Dion Bracco a declarat că cel puțin trei persoane au murit în atacul armat de la un Festivalul al usturoiului din Gilroy duminică seara. Un purtător de cuvânt al poliției locale a confirmat că au existat mai multe decese. NBC Bay Area a informat că membrii echipajelor de pe ambulanțe au fost informați că 11 persoane „sunt la pământ” după mai multe focuri de armă în ultima zi a festivalului, care celebrează industria de usturoi a orașului. În videoclipuri postate pe rețelele sociale mai mulți oameni pot fi văzuți cum aleargă iar în spate se aud focuri de armă. Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a declarat că biroul său monitorizează situația cu atenție: „Este ceva îngrozitor”, a afirmat el. Președintele american Donald Trump a scris pe Twitter: „Autoritățile sunt la fața locului în Gilroy, California. Conform relatărilor, atacatorul nu a fost încă prins. Aveți grijă!”.

Israelul testează cu succes un sistem antirachetă cu rază lungă de acțiune în SUA

Israelul și Statele Unite au testat cu succes un sistem antirachetă cu rază lungă de acțiune în Alaska, în Statele Unite, a anunțat în weekend Guvernul israelian. Sistemul a interceptat cu succes rachete deasupra atmosferei, a anunțat duminică, într-un comunicat, Ministerul israelian al Apărării. Testul a fost efectuat într-un context de tensiuni cu Iranul. “Israelul are astăzi capacitatea de a acționa împotriva rachetelor balistice care ar putea fi lansate împotriva sa din Iran sau altundeva”, și-a exprimat satisfacția premierul israelian Benjamin Netanyahu. “Este o mare realizare pentru securitatea Israelului”, a adăugat el. Ambasadorul american în Israel David Friedman a asistat la ședința Consilului de Miniștri, pentru a se uita la imagini de la teste. Aceste teste ale sistemului de tip Arrow-3 au fost realizate în Alaska, “pentru a se testa capacități care nu ar fi putut să fie testate în Israel”, a precizat Ministerul israelian al Apărării. Cofinanțat de Statele Unite, sistemul de tip Arrow-3 a fost conceput și realizat de Israeli Aerospace Industries în parteneriat cu constructorul american de avioane Boeing.

Germania: Un copil a murit după ce a fost împins de pe peron de un bărbat

Un băiat în vârstă de 8 ani a murit, ieri, în principala gară din Frankfurt (vestul Germaniei), după ce un bărbat l-a împins pe calea ferată, copilul fiind lovit de un tren care intra în gară. Bărbatul a fost arestat și poliția a lansat o anchetă pentru omucidere. Martorii au declarat că băiatul și mama sa, aflați pe peronul 7, au fost împinși pe calea ferată de către un bărbat, conform poliției. Femeia, în vârstă de 40 de ani, a reușit să se salveze, însă fiul său a fost lovit de un tren regional de mare viteză care intra în gară. Rănile suferite i-au fost fatale băiatului.

Primul “disident cibernetic” din China, condamnat la 12 ani de închisoare

Fondatorul unui site din China care a dezvăluit presupuse încălcări ale drepturilor omului a fost condamnat luni la 12 ani de închisoare, una dintre cele mai dure pedepse din ultimii ani împotriva unui disident. Huang Qi a fost găsit vinovat de “divulgare de secrete de stat” și i s-au confiscat bunuri personale în valoare de 200.000 de yuani (26.100 de euro), a precizat într-un comunicat Tribunalul Popular intermediar din Miangyang, în sud-vestul țării. În vârstă de 56 de ani, Huang Qi este un veteran al disidenței în China.Aflat cu regularitate în colimatorul autorităților începând din anul 2000, el a condus site-ul “64 Tianwang” - blocat în China - pentru a aminti de zdrobirea sângeroasă a mișcării de protest din Piața Tiananmen din Beijing, la 4 iunie 1989 (eveniment cunoscut în China sub data de “6-4”). Huanq Qi, care, potrivit organizațiilor de apărare a drepturilor omului, este într-o stare proastă de sănătate, a fost arestat în 2016, la scurt timp după ce a obținut Premiul Reporteri fără Frontiere - TV5 Monde pentru libertatea presei. Huang Qi a primit încă din 2004 premiul Reporteri fără Frontiere pentru disidenți cibernetici, după ce a fost condamnat patru ani mai devreme. El a fost atunci primul opozant chinez care ispășește o pedeapsă cu închisoarea pentru că a folosit internetul în scopuri politice. În 2009, el a fost din nou condamnat, de această dată la trei ani de închisoare, pentru că a denunțat starea proastă de construcție a școlilor care se prăbușiseră cu un an în urmă în timpul cutremurului de la Sichuan (87.000 de morți și dispăruți).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.