Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Omenirea se confruntă oficial cu o pandemie

Ziarul de Vrancea
10 mar 2020 1556 vizualizări

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat ieri că epidemia de Covid-19 poate fi caracterizată de acum drept o pandemie

Organizația Mondială a Sănătății a spus ieri că epidemia de Covid-19 poate fi caracterizată ca pandemie. Până în prezent, de la descoperirea coronavirusului în Wuhan (China), la finalul anului trecut, peste 118.000 de oameni din mai multe de 110 țări au fost infectați. Numărul deceselor la nivel mondial a depășit 4.200. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recunoscut: „Nu am mai văzut niciodată o pandemie provocată de un coronavirus”. El a adăugat că totuși crede că poate fi controlată. Cel mai recent bilanț făcut de OMS este: 118.000 de cazuri înregistrate la nivel global în 114 țări. Mai mult de 90% dintre ele, în China și Coreea de Sud. „Optzeci și una de țări nu au comunicat niciun caz și 57 de țări au comunicat 10 cazuri sau mai puțin”, a spus directorul.

Pandemie nu este un cuvânt folosit cu ușurință, a adăugat el. „Este un cuvânt care, dacă se folosește greșit, poate cauza o frică irațională sau o acceptare a faptului că lupta s-a încheiat”. Organizația amintește că folosirea termenului de „pandemie” nu schimbă măsurile care sunt luate și care trebuie continuate. „Am făcut evaluarea și Covid-19 poate fi caracterizat ca o pandemie”, a declarat el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că „mai multe țări au demonstrat că acest virus poate fi eliminat și controlat”.

Merkel: Coronavirusul va infecta 60-70% din populația Germaniei

Probabil că până la 70% din populație va fi infectată cu coronavirusul care se răspândește acum prin lume, a declarat ieri cancelarul german Angela Merkel. Ea a adăugat că, ținând cont că nu există un antidot, concentrarea eforturilor ar trebui făcută pe încetinirea răspândirii epidemiei. “Când virusul este liber, populația nu are imunitate și nu există un tratament, atunci 60-70% din populație va fi infectată”, a spus Merkel într-o conferință de presă ținută la Berlin.

“Acțiunile trebuie concentrate contra suprasolicitării sistemului de sănătate prin încetinirea răspândirii virusului. Este vorba de câștigarea de timp”, a adăugat ea. “Mesajul ar trebui să fie acesta: Vom face ce este necesar atât ca țară, cât și împreună cu Europa”, a mai spus Merkel.

Germania a raportat până ieri 1.296 de cazuri și două decese.

Seulul, elev model în lupta contra coronavirusului?

După ce a înregistrat o creștere a numărului de contaminări cu noul coronavirus, Coreea de Sud a reușit să reducă în mod semnificativ bilanțul noilor cazuri și a menținut rata de deces relativ redusă.

Miercuri, bilanțul total al persoanelor infectate în Coreea de Sud a ajuns la 7.755, devenind a patra cea mai afectată țară. Însă, numărul cazurilor noi a scăzut considerabil și au fost consemnate doar 60 de decese, relatează AFP. Prin urmare, poate fi Coreea de Sud un model de urmat în lupta împotriva epidemiei?

Cum a gestionat Seulul epidemia?

Spre deosebire de China, care a ales izolarea unei părți a populației, Seulul a adoptat o strategie care combină informarea, participarea publicului și o campanie masivă de depistare a posibilelor infecții. Apropiații tuturor persoanelor contaminate sunt astfel căutați sistematic și li se propune apoi un test de depistare. Totodată, deplasările efectuate de pacienți înainte de a fi testați pozitiv sunt reconstruite prin sistemele de supraveghere video, utilizarea cardului bancar sau prin intermediul smartphone-urilor, apoi sunt făcute publice. În plus, sunt trimise mesaje anumitor persoane atunci când un nou caz este detectat în apropierea locuințelor sau locurilor lor de muncă. Această strategie a ridicat semne de întrebare cu privire la protejarea vieții private. Însă, ea i-a determinat de asemenea pe mulți să se testeze.

Coreea de Sud a efectuat cele mai multe teste de depistare în comparație cu oricare altă țară, la un ritm de aproximativ 10.000 pe zi, ceea ce a permis abordarea din pripă a unor noi focare de epidemie.

Cum s-a reușit efectuarea unui număr atât de mare de teste?

Ieri, numărul total al testelor efectuate a ajuns la 220.000. În țară există 500 de clinici abilitate să desfășoare astfel de teste, dintre acestea 40 fiind clinici ambulante, astfel încât să se minimizeze contactul dintre potențialii pacienți și lucrătorii sanitari.

Coreea de Sud a învățat, de fapt, din propriile greșeli și mai ales din lipsa testelor disponibile în cursul crizei din 2015 determinată de Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS). Așa că țara a accelerat procedurile de introducere a testelor pe piață, iar la câteva săptămâni după apariția coronavirusului în China Seulul a dat undă verde furnizării clinicilor a unui test complet nou pentru diagnosticarea COVID-19 în șase ore.

Cum a reacționat populația?

Autoritățile au lansat o campanie de “distanțare socială” prin care au îndemnat cetățenii să rămână acasă, să evite adunările și să minimizeze contactul cu alte persoane. Consecința: cartierele de obicei aglomerate s-au golit, iar magazinele și restaurantele cu greu au mai putut atrage clienți. Numeroase evenimente sportive sau culturale au fost anulate, iar purtarea măștii sanitare a devenit larg răspândită, conform recomandărilor guvernului, care a putut conta pe o populație care respectă instrucțiunile.

Care este cauza ratei reduse de deces?

În prezent, este imposibil de calculat cu exactitate rata de deces în urma COVID-19, care nu poate fi stabilită decât după epidemie.

Analiza cifrelor transmise de guverne lasă de înțeles însă o rată de mortalitate mult mai mică în Coreea de Sud în comparație cu alte țări.

Această situație poate fi explicată prin mai mulți factori. Campania de depistare a permis tratamentul precoce al bolnavilor. Amploarea acesteia face mult mai probabilă detectarea pacienților cu simptome slabe sau chiar inexistente, care în alte țări nu ar fi testați. Identificarea mai multor pacienți reduce matematic proporția deceselor. În plus, populația infectată din Coreea de Sud are un profil unic deoarece majoritatea persoanelor contaminate sunt femei, aproape jumătate dintre acestea având sub 40 de ani. Autoritățile explică acest lucru prin faptul că peste 60 de procente din cazurile de contaminare sunt asociate “Shincheonji, Biserica lui Iisus”, o organizație religioasă adesea acuzată că ar fi o sectă. Majoritatea membrilor săi sunt femei, multe dintre ele cu vârste de douăzeci sau treizeci de ani. Se cunoaște că rata de deces în cazul coronavirusului crește odată cu vârsta, iar persoanele de peste 80 de ani - și în special bărbații - sunt cele mai expuse riscului.

Parlamentul rus îi oferă lui Putin un “mandat” până în 2035

n susținătorii loiali ai Kremlinului sunt încântați, opozanții denunță un “puci”

Susținătorii loiali ai Kremlinului își clamau satisfacția ieri, după o nouă lovitură de teatru a lui Vladimir Putin, care și-a deschis calea rămânerii la putere până în 2036, relatează AFP. Acest amendament al Legii fundamentale, adugat marți, spre surpriza generală, unei reforme constituționale mai vaste, îi va permite celui mai puternic om din Rusia să-și “repornească” de la zero contorul mandatelor prezidențiale, pentru a-i da dreptul să candideze în 2024 și 2030. Curtea Constituțională urmează să valideze această manevră.

Adoptată - în a treia lectură - ieri de către deputați, și de către Camera superioară a Parlamentului rus joi, reforma - care include o consolidare a prerogativelor prezidențiale, măsuri sociale și principii de societate conservatoare - este necesar să fie aprobată de două treimi dintre parlamentele regionale, iar apoi supusă unui “vot popular” la 22 aprilie. Aliații politici ai președintelui și-au exprimat bucuria față de perspectiva rămânerii la putere a lui Putin, în vârstă de 67 de ani, aflat la comanda Rusiei de 20 de ani.

Înfruntarea inamicilor

Loialul primar al Moscovei Serghei Sobianin a subliniat astfel “stabilitatea” puterii împotriva inamicilor “interni și externi” ai Rusiei, care “încearcă să ne submineze independența și economia”. Președintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a apreciat că reforma “va consolida țara”. Președinta Consiliului Federației, Camera superioară a Parlamentului, Valentina Matvienko a dat asigurări că alegerile din 2024 nu sunt “jucate dinainte”. În opinia criticilor puterii, această măsură-surpriză dovedește că Putin intenționează să rămână pe termen nedeterminat la Kremlin, chiar dacă a dat asigurări cu privire la contrariu în trecut. Unii au denunțat decizia de marți a lui Sobianian de a interzice adunările de peste 5.000 de persoane - oficial din cauza epidemiei noului coronavirus. Acest anunț a fost făcut imediat după ce opoziția a anunțat că vrea să defileze în martie la Moscova, teatrul în vară al unor vaste manifestații reprimate. Moscoviți intervievați de AFP afișau o anumită indiferență. “Dacă Putin a luat această decizie, noi nu putem face mare lucru”, afirmă Elena Volkova, în vârstă de 62 de ani, adăugând că “nu vede alt conducător” potențial al Rusiei. “Pe mine practic nu mă interesează politica, iar mulți dintre prietenii mei nu sunt interesați. Ei au alte probleme”, afirmă Ilia Alekseiev, un liceean în vârstă de 17ani.

Un “puci”

Cel mai important reprezentant al opoziției, Aleksei Navalnîi, a denunțat o reformă care-i permite lui Putin să candideze la un mandat “ca și cum ar fi prima oară”. “Tehnic, ceea ce se întâmplă azi este un puci”, a tunat mâna sa dreaptă Leonid Volkov. După votul în a doua lectură de marți al deputaților, aproximativ 100 de persoane s-au adunat în apropierea zidurilor Kremlinului, iar o nouă acțiune a avut loc miercuri în fața sediului Parlamentului. Justificând amendamentele la Constituție, Putin a apreciat marți că o “putere prezidențială puternică este absolut necesară Rusiei” și că “stabilitatea trebuie să fie prioritară”. “Noi știm că Putin caută să rămână la putere prin orice mijloc. Nu știam cum. Acum e clar”, rezumă analistul Andrei Kolesnikov de la Centrul Carnegie.

Potrivit politologului Aleksei Makarkin, “repornirea” mandatelor dă opoziției un “impus și un argument” să scoată în masă susținătorii în stradă, ca în 2011-2012, când Putin a revenit la Kremlin, după ce a fost premier timp de patru ani.

Putin a luat pe toată lumea prin surprindere în ianuarie, când a anunțat prima revizuire constituțională de la adoptarea Constituției ruse în 1993. Această revizuire vizează sistemul politic, consolidând puterea Executivului, dar dă totodată drepturi socio-economice precum un salariu minim garantat și o indexare a pensiilor. Ea exprimă de asemenea viziunea conservatoare a Rusiei a lui Putin, prin menționarea “credinței în Dumnezeu”, necesității politice nataliste și principiului unei căsătorii posibile numai între un bărbat și o femeie.

Alegeri primare democrate în SUA:

Biden își mărește avansul și îi întinde mâna lui Sanders

Joe Biden a luat marți un avans hotărâtor în alegerile primare democrate și i-a întins mâna adversarului său Bernie Sanders pentru a-l învinge “împreună” pe Donald Trump la scrutinul prezidențial din noiembrie din SUA. Mississippi, Missouri, Idaho și în special Michigan, o “captură” simbolică: fostul vicepreședinte din timpul mandatului președintelui democrat Barack Obama a câștigat fără emoții cel puțin patru din cele șase state unde s-a votat în această “mini-Super Tuesday”. Rezultatele nu permiteau momentan să se desemneze un învingător cert în Dakota de Nord și în statul Washington. “Țin să le mulțumesc lui Bernie Sanders și susținătorilor săi pentru energia lor neobosită și pentru pasiunea lor”, a declarat Biden, considerat reprezentantul taberei moderate din Partidul Democrat, cu referire la senatorul socialist. “Avem același scop și împreună îl vom învinge pe Donald Trump. Vom uni țara”, a spus el într-un discurs sobru, dând asigurări că reprezintă “întoarcerea la sufletul națiunii”.

Rămâne de văzut ce va face Bernie Sanders. Presiunea establishment-ului democrat, care se teme ca ideile sale foarte de stânga pentru Statele Unite să nu îi descurajeze pe alegătorii centriști, s-a accentuat pentru ca el să se retragă în numele unității împotriva președintelui republican. Senatorul, întors în fieful său din Vermont, nu s-a exprimat marți seară. O tăcere care spune multe despre dilema celui care pledează pentru o “revoluție politică” și care electrizează mulțimile de cele mai multe ori tinere în jurul promisiunilor sale de asigurare de sănătate universală și de studii gratuite.

“Fețele aceleiași monezi”

O purtătoare de cuvânt a lui Sanders a îndemnat la urmărirea viitoarei dezbateri televizate, care va fi prima față în față între cei doi candidați septuagenari. “Duminică, America îl va asculta în sfârșit pe Biden apărându-și ideile sau absența ideilor”, a spus ironic Briahna Joy Gray. În vârstă de 77 de ani, Biden, mare favorit după victoriile sale din ultimele zece zile și după numeroasele declarații de sprijin exprimate de foști candidați moderați, și-a confirmat capacitatea de a se impune fără mari dificultăți în sudul SUA și în rândul afro-americanilor, un electorat cheie pentru democrați. Dar și dincolo de asta, într-un bastion industrial cheie din Midwest precum Michigan, unde democrații speră să câștige la 3 noiembrie în fața lui Donald Trump, care a obținut acolo o victorie surpriză în 2016. Datorită victoriilor sale, el a adunat numeroși delegați chemați să desemneze, în iulie, candidatul democrat la Casa Albă. Iar avansul său pare tot mai dificil de recuperat pentru Bernie Sanders, în vârstă de 78 ani.

Echipa de campanie a lui Donald Trump a afirmat că cei doi candidați sunt “fețele aceleiași monezi” și că ei ar apăra un proiect “socialist”.

Joe Biden și Bernie Sanders au fost nevoiți să își anuleze mitingurile prevăzute pentru marți seară din cauza coronavirusului, care a perturbat pentru prima dată campania.

Marți, mai multe milioane de americani au putut totuși să voteze fără incidente.

Harvey Weinstein, condamnat la 23 de ani de închisoare

Fostul producător de film american Harvey Weinstein a fost condamnat ieri la 23 de ani de închisoare de către un tribunal din Manhattan. El a fost găsit vinovat recent de agresiune sexuală și viol, relatează dpa.

Organisme internaționale: Menținerea școlilor deschise contribuie la combaterea coronavirusului

OMS, UNICEF și Crucea Roșie au apreciat că menținerea școlilor deschise ar putea ajuta la combaterea propagării noului coronavirus prin educarea copiilor despre măsurile de prevenire. Cele trei organizații au lansat un nou ghid ce se descarcă online și conține recomandări pentru a proteja copiii de coronavirus. Ghidul subliniază că “educația poate încuraja elevii să devină susținători ai prevenirii și controlului bolilor la domiciliu, la școală și în comunitățile lor, învățându-i pe alții cum să prevină răspândirea virusului”.

Organizațiile notează că directivele școlare implementate în Africa de Vest în timpul epidemiei de Ebola din 2014-2016 au contribuit la prevenirea contaminării cu acest virus în mediul școlar. Ghidul oferă o listă de recomandări pentru instituțiile școlare și sfaturi autorităților cu privire la stabilirea planurilor de urgență. UNICEF apelează la școli pentru a-i învăța pe elevi măsuri de prevenire precum spălarea mâinilor, evitarea atingerii feței sau să tușească și să strănute în batistă sau încheietura brațului. De asemenea, organizațiile subliniază că minorii trebuie ținuți departe de școli dacă sunt bolnavi. În caz de închidere a școlilor, organizațiile recomandă să ia în considerare studierea programelor de învățământ la distanță folosind metode precum lecțiile difuzate prin radio. Școlile care rămân deschise trebuie să curețe și să dezinfecteze spațiile, mai ales instalațiile sanitare și de aprovizionare cu apă și să le aerisească frecvent. “Menținerea școlilor deschise sau redeschiderea lor după închidere necesită multe precauții, dar dacă acest lucru se face corect, poate contribui la sănătatea publică”, a declarat organizația într-un comunicat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.