Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Oficial EMA: Există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboză

Ziarul de Vrancea
5 apr 2021 1313 vizualizări

Agenției Europene a Medicamentului nu este încă în măsură să spună ce anume cauzează cheagurile de sânge, susține expertul

Un reprezentant al Agenției Europene a Medeicamentului (EMA), Marco Cavaleri, confirmă existența unei “legături” între vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca-Oxford și cazuri de tromboză observate după administrarea acestui vaccin, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero publicat ieri. “Putem să o spunem de-acum. Este clar că există o legătură cu vaccinul”, declară în acest interviu Marco Cavaleri, însărcinat cu strategia vaccinării la EMA. “Cu toate acestea, nu știm deocamdată ce cauzează această reacție”, spune el. “Rezumând, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar este necesar să înțelegem cum are loc”, subliniază Marco Cavaleri.

EMA urmează să se reunească în dosarul AstraZeneca-Oxford în peroada 6-9 aprilie. “Încercăm să obținem o imagine clară a ceea ce se întâmplă, să definim în mod precis acest sindrom cauzat de vaccin. În rândul persoanelor vaccinate există un număr de cazuri de tromboză cerebrală la persoane tinere, mai mare decât ne așteptam. Trebuie să spunem acest lucru”, a subliniat el.

Suspiciuni au apărut, de mai multe săptămâni, cu privire la posibile efecte secundare grave, dar rare, în urma observării la persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca-Oxford a unor cazuri de tromboză atipică. Zeci de cazuri au fost deja înregistrate - dintre care mai multe s-au soldat cu decese. În Regatul Unit s-au înregistrat 30 de cazuri și șapte decese la un total de 18,1 milioane de doze administrate până la 24 martie.

„Mai degrabă vaccinul este cauza”

EMA a susținut, până acum, că “nu s-a dovedit vreo legătură cauzală cu vaccinul”, în pofida faptului că o asemnea legătură cauzală este “posibilă” și că avantajele vaccinării împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca-Oxford sunt mai mari decât riscurile. Un specialist în microbiologie medicală de la Universitatea East Anglia, Paul Hunter, apreciază că “elemente de probă înclină mai degrabă în favoarea faptului că vaccinul AstraZeneca-Oxford este cauza”. Din precauție, mai multe țări au decis să nu mai administreze vaccinul AstraZeneca-Oxford tinerilor - ca Franța, Germania și Canada. Norvegia și Danemarca au suspendat pur și simplu folosirea, pentru moment, a vaccinului laboratorului suedezo-britanic împotriva COVID-19. Laboratorul farmaceutic AstraZeneca dădea asigurări în martie că “nu există nicio probă cu privire la un risc agravat”. AstraZeneca a dat asigurări sâmbătă că “siguranța pacienților” constituie “principala (sa) prioritate”.

Cercetători: Numărul cazurilor de COVID-19 ar putea crește în pofida vaccinărilor

Un grup de cercetători din consiliul științific al guvernului britanic pe probleme de gestionare a pandemiei de coronavirus a avertizat că ridicarea restricțiilor în perioada următoare în Marea Britanie “ar putea duce la o accentuare temporară a numărului de cazuri și de decese”. Potrivit procesului verbal al unei ședințe cu membrii Consiliului Științific pentru Urgențe (SAGE), publicat ieri, specialiștii avertizează că este posibilă o creștere a numărului de cazuri “la un nivel similar cu cel din ianuarie 2021 după etapele finale” ale relaxării restricțiilor din lockdown. Avertismentul a fost făcut în ciuda succesului înregistrat de campania de vaccinare din Marea Britanie, în urma căreia peste 31,5 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin, iar 5,4 milioane au fost imunizați cu ambele doze până în prezent. Oameni de știință de la universitatea Imperial College din Londra au spus că, având în vedere factori precum eligibilitatea, ezitarea referitoare la vaccinare și gradul înalt de transmisibilitate a variantelor de coronavirus aflate în circulație, “doar vaccinările nu vor fi suficiente pentru a ține epidemia sub control”. Aceștia au precizat că cea mai bună cale pentru Marea Britanie de a păstra spitalizările și decesele la un nivel scăzut ar însemna menținerea restricțiilor la nivelul doi din planul de relaxare de după 12 aprilie, dar că depinde de modul în care oamenii vor respecta regulile. Etapa a doua permite unui număr de șase persoane să se reunească în aer liber, redeschiderea magazinelor neesențiale, redeschiderea barurilor și restaurantelor doar în aer liber, redeschiderea sălilor de fitness și a saloanelor cosmetice. Cu toate acestea, călătoriile internaționale nu sunt permise, iar evenimente precum piesele de teatru și concertele rămân suspendate.Anglia urmează să intre luni în etapa a doua, în timp ce Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord au permis deja redeschiderea unui număr de activități comerciale.

Polițistul Derek Chauvin, contrazis “vehement” de către superiori ierarhici

 “Moartea tragică a lui George Floyd nu are drept cauză o problemă de formare. Aceasta a fost o crimă”, a spus unul dintre șefii polițistului

Șeful Poliției din Minneapolis Medaria Arradondo l-a atacat dur pe fostul său agent Derek Chauvin, acuzându-l în fața juraților care-l judecă de faptul că a “încălcat regulile” și “valorile” poliției la arestarea lui George Floyd.

Ținerea cu genunchiul, jos, a bărbatului în vârstă de 40 de ani “putea să fie rezonabilă în primele secunde, pentru a-l controla, însă nu după ce a încetat să mai opună rezistență și mai ales după ce a leșinat”, a declarat Medaria Arradondo, care a depus mărturie, în uniformă, în a șasea zi a acestui proces fără precedent. “Acest lucru nu face parte din politica noastră, din formarea noastră și nu este, cu siguranță, conform eticii noastre, valorilor noastre”, a declarat acest bărbat de culoare, în vârstă de 54 de ani, care conduce de trei ani poliția acestui oraș din nordul Statelor Unite.

La 25 mai, polițistul alb Derek Chauvin și trei colegi ai acestuia au vrut să-l aresteze pe afroamericanul în vârstă de 46 de ani, suspectat de faptul că a folosit o falsă bancnotă de 20 de dolari. Pentru a-l controla, ei l-au încătușat și culcat pe jos. Derek Chauvin și-a pus apoi genunchiul pe gâtul lui George Floyd și l-a ținut pe gât timp de aproape nouă minute. În urma unui val de indignare mondial, Medaria Arradondo i-a concediat rapid pe acești agenți și le-a criticat acțiunea. “Moartea tragică a lui George Floyd nu are drept cauză o problemă de formare. Aceasta a fost o crimă”, acuza el la începutul lui iunie. Luni, atacul său a fost mai indirect. El a insistat mai întîi asupra importanței ca cei aproximativ 700 de agenți ai Poliției din Minneapolis să dea dovadă de “compasiune și demnitate”.

El a subliniat apoi că folosirea forței este rezervată infracțiunilor violente și că folosirea unei bancnote contrafăcute nu face parte din această categorie. El i-a reproșat, de asemenea, lui Derek Chauvin faptul că nu a “reevaluat” starea sănătății lui George Floyd în cursul intervenției. Din toate aceste motive, “neg cu vehemență faptul că s-a folosit în mod adecvat forța în această situație”, a declarat el.

Inculpat de crimă, Derek Chauvin, în vârstă de 45 de ani, pledează nevinovat. El dă asigurări că a urmat o procedură în conformitate cu formarea sa, în vederea controlării unui suspect recalcitrant.

O fostă conducătoare a Academiei de Poliție din Minneapolis, Katie Blackwell, a aplicat, la rândul său, o lovitură dură acestei linii de apărare.

Îndemnată să comenteze o fotografie a dramei, în care Derek Chauvin este surprins cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd, ea a declarat, lapidar, că “nu știu ce fel de poziție a improvizat, dar noi nu predăm așa ceva”.

În Statele Unite, polițiști care fac uz excesiv de forță sunt rareori abandonați de către ierarhia lor și beneficiază - din contră - de contracte colective, negociate de către sindicatele din care fac parte, foarte protectoare. Ei sunt arareori dați în judecată și sunt declarați vinovați și mai rar.

Avocatul lui Derek Chauvin, Eric Nelson, i-a smuls însă o concesie lui Medaria Arrandondo. Într-o imagine surprinsă la sosirea ambulanței, el a recunoscut că Derek Chauvin nu mai ținea genunchiul pe gâtul, ci pe umărul lui George Floyd. Nelson susține că clientul său nu a cauzat moartea bărbatului de culoare - ci că acesta a murit din cauza unei overdoze. El își bazează afirmațiile pe prezența fentanilului - un opiaceu puternic - și metamfetaminei, descoprite la autopsia lui George Floyd, care identifică, cu toate acestea, “compresiunea gâtului” drept cauza decesului.

Numeroși experți urmează să dezbată ulterior acest lucru. Într-o prefigurare, acuzarea l-a chemat luni la bară pe medicul de la urgențe care, după o jumătate de oră de eforturi zadarnice de a-l reanima pe afroamerican, l-a declarat mort.

Bradford Langenfeld a apreciat că, pe baza elementelor de care dispunea atunci, a crezut că “lipsa de oxigen” - adică o “asfixiere” - era “cauza cea mai probabilă a morții” afroamericanului.

Câștigătoarea Miss Sri Lanka, bătută de o fostă deținătoare a titlului

 

Câștigătoarea celui mai mare concurs de frumusețe din Sri Lanka a suferit răni la cap după ce o bătaie a izbucnit pe scenă, scrie BBC. Regina frumuseții Pushpika De Silva a câștigat titlul “Mrs Sri Lanka” în cadrul unei ceremonii difuzate la televizor duminică. Câteva momente mai târziu, câștigătoarea din 2019 a pus mâna pe coroana lui De Silva, pretizând că nu poate primi titlul pentru că este divorțată. Premiul i-a fost înapoiat lui Pushpika De Silva, după ce organizatorii concursului au confirmat că nu este divorțată.

Jurații au numit-o pe De Silva câștigătoare în 2021 la finala “Mrs Sri Lanka” care a avut loc într-un teatru din Colombo, duminică seară. Însă câștigătoarea din 2019, Caroline Jurie, i-a smuls coroana invocând o regulă a organizatorilor competiției care precizează că participantele trebuie să fie căsătorite și nu divorțate. Ea i-a pus coroana concurentei de pe locul doi, obligând-o pe De Silva să părăsească în lacrimi scena. Organizatorii i-au cerut scuze lui De Silva, care a afirmat că este despărțită, nu divorțată.

Într-un mesaj pe Facebook, ea a spus că a fost la spital pentru a fi tratată din cauza rănilor de la cap după incident.

De Silva a precizat că va acționa în judecată pentru felul “nerezonabil și jignitor” în care a fost tratată. “Sunt încă o femeie nedivorțată”, a scris ea. “O adevărată regină nu este o femeie care smulge coroana altei femei, ci o femeie care pune în secret coroana alteia!”. Directorul Mrs Sri Lanka World, Chandimal Jayasinghe, a declarat pentru BBC că trofeul va fi returnat marți lui De Silva.

Doi militari ucraineni, uciși în Donbas

Diplomați ruși și americani au discutat despre situația din estul Ucrainei, potrivit Kievului, a anunțat ieri adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov, citat de agenția oficială rusă de presă Tass, pe fondul unor noi tensiuni între Moscova și Kiev.

Moscova a dat asigurări luni, după ce NATO, Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite și-au reiterat susținera față de Kiev, că o comasare a unor trupe rusești la frontiera cu Ucraina nu constituie vreo amenințare la adresa cuiva. Washingtonul a cerut Moscovei explicații cu privire la aceste “provocări”, a anunțat luni Departamentul de Stat american.

Forțe guvernamentale ucrainene luptă împotriva unor rebeli proruși în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, din 2014, un război soldat cu aproximativ 14.000 de morți. Armata ucraineană a anunțat ieri că doi membri ai forțelor ucrainene au fost uciși în ultima zi în estul Ucrainei.

Pe de altă parte, premierul britanic Boris Johnson și-a exprimat îngrijorarea față de activități militare rusești în Peninsula ucraineană Crimeea și la frontiera cu Ucraina, într-o convorbire la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. “Premierul a reiterat susținerea de nezdruncinat a Regatului Unit față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a anunțat într-un comunicat Downing Street, numărul 10.

Armata din Mozambic recucerește de la jihadiști orașul Palma

Forțe guvernamentale mozambicane au preluat controlul asupra orașului de coastă Palma, situat în apropierea de proiectul unei instalații de gaze naturale al gigantului francez Total, anunță un purtător de cuvânt al armatei și un reprezentant al provinciei. “Am încheiat curățarea (orașului). El este complet sigur”, a anunțat un purtător de cuvânt al armatei la postul public de televiziune TVM, Chongo Vidigal.

Orașul Palma “se află sub controlul statului”, declară Reuters, un reprezenant al proviniciei Cabo Delgado, Armindo Ngunga. “Există un număr semnificativ de morți și pagube importante, însă populația se află de-acum în siguranță”, anunță el.

Palma este un important nod logistic, situat în apropierea multor proiecte în domeniul gazelor naturale în valoare de 60 de miliarde de dolari (51 miliarde de euro) ale unor giganți petrolieri, inclusiv Total. Orașul a fost atacat, în urmă cu peste zece zile, de insurgenți care au ucis zeci de persoane - inclusiv mai mulți muncitori străini. Statul Islamic a revenidcat această “operațiune” lunea trecută, prin organul său de propagandă Amaq.

Navalnîi, spitalizat cu probleme respiratorii colonia penitenciară Pokrov

Opozantul politic rus Aleksei Navalnîi a fost spitalizat în vederea tratării unor probleme respiratorii, potrivit serviciilor penitenciare (FSIN), citate de cotidianul Izvestia. Activistul împotriva corupției anunța la începutul săptămânii trecute că se așteaptă să fie închis la izolare la Colonia penitenciară numărul 2 de la Pokrov, la 100 de kilometri de Moscova, unde ispășește o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă din 2014. El a anunțat miercuri că a intrat în greva foamei, cu scopul de a convinge colonia penitenciară să-i acorde îngrijiri medicale adecvate privind dureri acute de spate și picioare și în semn de protest față de condițiile de detenție. El acuza administrația penitenciară de faptul că refuză accesul medicului său în închisoare și de faptul că-l torturează prin privare de somn.

Navalnîi a anunțat luni că are febră și tușește puternic, dar că își continuă greva foamei. “Citez date oficiale la luarea temperaturii azi (luni): o tuse puternică, temperatura 38,1°C”, a scris luni Navalnîi într-un mesaj postat pe Instagram. Dar “continui greva foamei, bineînțeles”, a anunțat el.

Potrivit ziarului pro-Kremlin Izvestia, opozantul a fost transferat la o unitate medicală, deoarece prezenta “semne ale unei boli respiratorii, și anume o febră puternică”. “Toate analizele necesare au fost efectuate, inclusiv un test privind o infectare cu noul coronavirus. Deținutul a fost transferat la unitatea medicală, unde este sub observație”, scrie Izvestia, care citează Serviciile Penitenciare (FSIN).

Presa rusă pro-Kremlin, inclusiv postul public de televiziune RT, a publicat în ultimele zile reportaje în care Colonia penitenciară numărul 2 este prezentată drept o colonie “exemplară”. “Nu e adevărat un cuvânt”, a replicat Navalnîi luni.

La Mecca va accepta, doar pentru pelerinii imunizați

Doar musulmanii imunizați împotriva COVID-19 vor putea să participe la pelerinajul umrah, au anunțat autoritățile saudite. Spre deosebire de haji, pelerinajul mai scurt umrah nu este obligatoriu și poate fi realizat în orice moment al anului.

Ministerul care se ocupă de pelerinajele haji și umrah a anunțat că trei categorii de oameni pot fi considerați imunizați: cei care au primit două doze ale unui vaccin, cei care au primit o doză cu cel puțin 14 zile înainte și cei care au trecut prin boală și au anticorpi. Doar aceștia vor fi eligibili pentru a primi permisul de a participa la umrah, la rugăciuni în Marea Moschee din orașul sfânt Mecca. A fost adăugat că această condiție este impusă și pentru accesul în Moscheea Profetului din Medina.

Ministerul a spus că măsura va intra în vigoare la începutul Ramadanului, însă nu a fost precizat pentru cât timp. Arabia Saudită a raportat, de la începutul pandemiei, peste 393.000 de cazuri de COVID-19 și 6.700 de decese asociate.

Ministerul Sănătății a precizat că au fost administrate mai mult de 5 milioane de doze de vaccin în țara cu o populație de peste 34 de milioane de locuitori. Umrah atrage anual, în mod obișnuit, milioane de musulmani din întreaga lume. Autoritățile au spus că pelerinajul va putea reveni la capacitatea maximă odată ce amenințarea pandemiei se va diminua. Cât privește haji, în luna iulie a anului trecut doar 10.000 de rezidenți din Arabia Saudită au putut participa, față de 2,5 milioane de musulmani din întreaga lume, în 2019.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.