Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: O victorie a lui Putin în Ucraina ar fi o „catastrofă”

Corneliu Condurache
18 iun 2022 1429 vizualizări

Marea Britanie este gata să antreneze zeci de mii de soldați ucraineni, a mai spus Boris Johnson după o vizită surpriză la Kiev

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că Occidentul trebuie să continue să-i susțină pe ucraineni în contextul în aceștia încearcă să-și recupereze teritoriul ocupat de Rusia, afirmând că ar fi o “catastrofă” dacă președintele rus Vladimitr Putin ar obține victoria.

În declarații făcute după revenirea în Regatul Unit după o vizită neanunțată la Kiev, șeful guvernului britanic a avertizat că Ucraina nu trebuie încurajată să accepte o “pace proastă” care pur și simplu ar fi preludiul unei noi ofensive ruse. De asemenea, Johnson și-a apărat decizia de a pleca vineri de la o conferință a conservatorilor din nordul țării pentru a se putea întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Momentul ales pentru vizită a dus la acuzații că desconsideră nordul, chiar înainte de un scrutin crucial în Wakefield, West Yorkshire, pe care conservatorii au mare șanse să o piardă.

Boris Johnson a declarat presei la revenirea în țară, la baza RAF Brize Norton, că era important să fie demonstrat sprijinul Regatului Unit într-un moment în care Ucraina “suferă teribil” din cauza ofensivei ruse în desfășurare din Donețk. “Cred că este foarte important să merg în Ucraina într-un moment în mod special crucial. Îngrijorarea pe care o avem este că puțină oboseală față de chestiunea ucraineană începe să se instaleze în lume. Este foarte important să arătăm că suntem alături de ei pe termen lung și că le asigurăm reziliența strategică de care au nevoie”, a mai spus Johnson.

În convorbirile sale cu președintele Zelenski, premierul britanic a spus că țara sa este gata să antreneze zeci de mii de soldați ucraineni în timp ce continuă luptele împotriva rușilor.

Boris Johnson a mai spus că este foarte important ca rușii să fie împiedicați să “înghețe” conflictul, pentru a-și putea consolida câștigurile înainte de a organiza un nou atac. “Ar fi o catastrofă dacă Putin ar câștiga”, a spus Johnson.

“Nimic nu i-ar plăcea mai mult decât să spună: «Să înghețăm conflictul, să avem un armistițiu ca în 2014». Pentru el asta ar fi o mare victorie. Am avea o situație în care Putin va reuși să-și consolideze câștigurile și apoi să lanseze un alt atac”, a atras atenția șeful guvernului de la Londra.

“Trebuie să transmitem cu claritate că-i sprijinim pe ucraineni în ambițiile lor de a-i izgoni pe ruși, de a izgoni armatele lui Putin, din toate locurile pe care le-au obținut din 24 februarie, și să ne asigurăm că ucrainenii nu sunt încurajați să facă o pace proastă, ceva care pur și simplu nu va rezista”, a adăugat el.

SUA: Credința în Dumnezeu scade la 81%, un nou minim istoric

Marea majoritate a adulților din SUA cred în Dumnezeu, dar procentul actual, de 81%, este în scădere cu șase puncte procentuale față de 2017 și este cel mai scăzut din măsurătorile efectuate de Gallup. Între 1944 și 2011, mai mult de 90% dintre americani credeau în Dumnezeu.

Sondajul Gallup „Values and Beliefs” din 2-22 mai arată că 17% dintre americani spun că nu cred în Dumnezeu.

Gallup a pus această întrebare pentru prima dată în 1944, repetând-o din nou în 1947 și de două ori în anii 1950 și 1960. În aceste ultime patru sondaje, un procent constant de 98% a afirmat credința în Dumnezeu. Când Gallup a pus întrebarea aproape cinci decenii mai târziu, în 2011, 92% dintre americani au spus că ei cred în Dumnezeu.

Un sondaj ulterior, în 2013, a constatat o scădere sub 90%, ajungând la 87%, nivel unde s-a situat în trei sondaje ulterioare între 2014 și 2017, înainte de scăderea din acest an la 81%.

În ultimii ani, Gallup a adresat și alte întrebări menite să măsoare credința în Dumnezeu sau într-o putere superioară. Toate au găsit marea majoritate a americanilor răspunzând afirmativ; atunci când li s-a oferit opțiunea, între 5% și 10% au spus că sunt „nesiguri”.

Credința în Dumnezeu a scăzut cel mai mult în ultimii ani în rândul adulților tineri și al persoanelor aflate la stânga spectrului politic. Aceste grupuri înregistrează scăderi de 10 sau mai multe puncte procentuale comparând cifrele din 2022 cu o medie a sondajelor din 2013-2017.

Majoritatea celorlalte subgrupuri cheie au înregistrat cel puțin un declin modest, deși conservatorii și adulții căsătoriți nu au înregistrat practic nicio schimbare.

Grupurile cu cele mai mari scăderi sunt, de asemenea, grupurile care sunt în prezent cel mai puțin predispuse să creadă în Dumnezeu, inclusiv liberalii (62%), tinerii adulți (68%) și democrații (72%). Credința în Dumnezeu este cea mai ridicată în rândul conservatorilor (94%) și al republicanilor (92%).

O melodie din 1985, numărul unu în topurile britanice

Melodia “Running Up That Hill” cântată de Kate Bush a ajuns, vineri, pe prima poziție în topurile britanice la 37 de ani de la lansare. Această melodie din 1985 cunoaște o nouă tinerețe de mai multe săptămâni datorită succesului serialului “Stranger Things” de pe Netflix: sezonul 4, care este difuzat din 27 mai și care face parte din coloana sonoră.

Kate Bush a bătut astfel mai multe recorduri, în special pe cel al celei mai lungi perioade dintre lansarea unui single și includerea acestuia în fruntea topurilor.

“Running Up That Hill” detronează singlelul formației Wham!, “Last Christmas”, care ajunsese anul trecut pe prima poziție în clasamentele britanice la 36 de ani de la lansare.

Ea devine, de asemenea, la 63 de ani, cea mai în vârstă artistă care a ajuns în fruntea topurilor. “Running Up That Hill este” și pe primul loc în Australia, Noua Zeelandă, Suedia și Elveția și se bucură de o ascensiune fulgerătoare în Statele Unite.

Melodia a ajuns pe locul trei în topurile britanice când a fost lansată în 1985. Urcarea pe primul loc vine după săptămâni de când se bucură din nou de popularitate: a ocupat în special primul loc în Top iTunes și Top Spotify din Statele Unite.

“Sunt copleșită de amploarea iubirii și a sprijinului pe care îl primește cântecul”, a răspuns artista.

“Game of Thrones”: O continuare cu Jon Snow este în fază de dezvoltare

O continuare a serialului de succes “Game of Thrones” despre Jon Snow, personajul preferat al celor mai mulți dintre fani, este în fază de dezvoltare pe platforma HBO, au indicat vineri mass-media americane, scrie AFP.

Actorul britanic Kit Harington, care interpreta acest personaj indestructibil pe când a fost exilat din Westeros la sfârșitul serialului, ar urma să-și reia rolul dacă proiectul reușește, precizează Hollywood Reporter și Variety, citând surse anonime.  HBO și reprezentanții lui Kit Harington au refuzat să comenteze la solicitarea AFP.

Mai multe seriale derivate din universul “Game of Thrones” creat de romancierul George RR Martin sunt deja programate.

Primul, “House of the Dragon”, trebuie să fie difuzat din august și trei prequel-uri animate sunt de asemenea prevăzute. Dar serialul dedicat lui Jon Snow ar fi primul care s-au desfășura după evenimentele care au închis serialul “Game of Thrones”, finalizat în 2019 după al optulea sezon care a împărțit mult fanii. În timp ce multe dintre personajele principale au murit - un semn distinctiv al seriei - Jon Snow află că el este potențialul moștenitor al Tronului de Fier care domnește peste Westeros, un regat pe care îl părăsește în cele din urmă pentru a se stabili în tărâmurile ostile din Nord. Personajul său crease deja surpriza după ce a fost înviat în cursul unui sezon precedent.

Vestea unei posibile continuări a fost distribuită de fani vineri, unii fiind bucuroși la ideea revederii unuia dintre protagoniștii cei mai marcanți din “Game of Thrones”, alții întrebându-se despre logica acestei decizii după un episod final decepționant după părerea lor.

După lansarea sa în 2011, serialul care aliniază familii nobile ce se sfâșie reciproc, lupte epice, dragoni și scene de sex, a fost un succes planetar, câștigând în total 59 de premii Emmy, un record.

Doi actori dintr-un viitor serial Netflix au murit într-un accident de mașină în Mexic

Doi actori care lucrau la un viitor serial produs de Netflix, “The Chosen One”, și-au pierdut viața, iar alte șase persoane au fost rănite după ce mașina în care se aflau a fost implicată într-un accident produs joi în Mexic.

Departamentul de Cultură din Baja California a făcut publice numele celor doi actori, Raymundo Garduno Cruz și Juan Francisco Gonzalez. Celelalte șase persoane rănite ar fi, de asemenea, membri din distribuția și echipa de producție a seriei. Acestea ar fi în stare stabilă.

Se pare că autovehiculul ar fi ieșit de pe șosea și s-ar fi răsturnat. Accidentul s-a produs într-o zonă deșertică din apropierea localității Mulege din Peninsula Baja California Sur.

O sursă apropiată producției a declarat pentru Variety că grupul se deplasa din orașul Santa Rosalia către aeroportul local.

Serialul este bazat pe seria de benzi desenate “American Jesus”, semnată de scriitorul Mark Millar și de artistul Peter Gross. În aceasta, un băiat de 12 ani află că este Iisus Hristos reîntors pe Pământ pentru a salva omenirea, conform unei descrieri Netflix. Filmările la serial ar fi început în aprilie în Mexic.

Redrum, compania care se ocupă de filmările la această serie, a sistat temporar producția, a relatat Deadline sâmbătă.

Românii care merg în vacanță în Grecia stau la cozi uriașe în vamă

Românii care merg în vacanță în Grecia stau din nou la cozi uriașe în vama Makaza. Șirul de mașini s-a întins în weekend pe câțiva kilometri.

Cei care vor să intre în Grecia, prin acest punct de frontieră, trebuie să aștepte chiar și jumătate de oră pentru fiecare 500 de metri parcurși. Unul dintre motive este numărul mic de ghișee deschise. Problema apare în special în weekend, atunci când mulți turiști își încep concediile.

Aglomerație a fost și pe Aeroportul Henri Coandă, la verificarea pașapoartelor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.