Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: O stațiune de schi din Austria a răspândit virusul în Europa

Ziarul de Vrancea
18 mar 2020 1758 vizualizări

O localitate din landul Tirol, descrisă ca “visul iernii albe”, a ajuns să fie incubatorul perfect pentru coronavirus. Autocare întregi de turiști europeni au plecat din mica localitate în februarie, iar autoritățile au identificat ulterior sute de cazuri de Covid-19 legate de “Ibiza Alpilor”, relatează Politico.eu.

Marți, Norvegia a spus că aproape 40 la sută din cei peste 1.400 de oameni infectați din țară au ca sursă Austria. Autoritățile naționale cred că sute de alte cazuri atât din Austria, cât și din Germania sunt legate direct de Ischgl. În timp ce cancelarul austriac Sebastian Kurz a fost lăudat pentru răspunsul său agresiv în fața coronavirusului, criticii spun că schimbarea de politică de la Viena a avenit după ce a realizat situația din Tirol. În ciuda avertizărilor timpurii dinspre alte țări cu privire la problemele din Ischgl, oficialii din Tirol nu au luat măsuri imediate, temându-se de impactul asupra afacerilor locale, întrucât economia regiunii depinde de turism. Primul semnal a venit pe 1 martie, când oficialii din Islanda au descoperit 15 pasageri de pe un avion Icelandair care au venit cu o zi înainte de la Munchen și care au fost testați pozitiv la coronavirus. Din 15 pasageri, 14 fuseseră infectați în Ischgl. Islanda a avertizat oficialii din Austria, dar autoritățile au respins îngrijorările care veneau dinspre Reykjavik. Tirolezii au sugerat că este mult mai probabil ca un pasager care se afla în avion să fi fost în Italia, și care de asemenea a fost testat pozitiv, să fi infectat grupul din Ischgl. Viena a ignorat decizia Islandei de a emite un avertisment de călătorie în Tirol. În zilele următoare, cu toate acestea, rapoarte similare de infecții printre turiștii din Ischgl au venit din Danemarca, Norvegia, Suedia și Germania. Pe 7 martie, un barman din stațiunea Ischgl a fost testat pozitiv. Autoritățile austriece nu au acționat decât abia când alte 15 persoane cu care barmanul a interacționat la muncă au fost testate pozitiv. Pe 10 martie, autoritățile au ordonat închiderea barurilor din Ischgl, dar au lăsat deschise hotelurile și teleschiurile. Virusul a continuat să se răspândească, forțând guvernul pe 13 martie să ia măsuri fără precedent, plasând întreaga vale care înconjoară Ischgl sub carantină, alături de St. Anton, o altă zonă populară pentru schi. Austria a deschis o anchetă prinvind măsurile luate de oficialii tirolezi.

Aproximativ un sfert din cele 1.648 de cazuri de coronavirus din Austria sunt din Tirol.

Merkel: “Cea mai mare provocare” de la al Doilea Război Mondial

De când este cancelar, Merkel a evitat astfel de discursuri solmne în direct la televiziune

Lupta împotriva noului coronavirus constituie “cea mai mare provocare” cu care se confruntă Germania din 1945, a avertizat Angela Merkel într-un discurs care a a sunat ca un ultim avertisment înainte de plasarea în izolare a populației. “De la Reunificarea germană, nu, de la al Doilea Război Mondial, nu a mai existat o provocare la adresa țării noastre care să depindă atât de mult solidaritatea noastră comună”, a avertizat cancelarul german miercuri seara, într-un discurs către țară transmis în direct la televiziune.

Un semn al importanței simbolice a intervenției - este vorba, în ceea ce o privește pe Merkel, care nu se dă în vânt după discursuri înflăcărate cu accente dramatice, despre o premieră în acest format de când se află la putere, în 2005, în afara urărilor tradiționale de sfârșit de an. Nici măcar în timpul crizei euro sau crizei financiare din 2008 și 2009, cancelarul nu s-a exprimat în fața camerelor de televiziune într-un discurs solem către națiune. “Cred ferm că vom reuși în această sarcină, dacă toți cetățenii o consideră cu adevărat drept sarcina lor”, a subliniat Merkel, îndemnând la respectarea regulilor cu privire la păstrarea distanței și reducerea vieții sociale la minimum în Germania.

Indisciplină

Discursul său a rezonat ca un ultim apel adresat populației în a se disciplina, înaintea recurgerii, ca în Franța, Italia sau Spania, la izolarea forțată. Autoritățile sunt îngrijorate de faptul că numeroși germani, mai ales tineri, își iau libertăți față de consemnele oficiale vizând o reducere la strictul minimum a contactelor sociale în fața avansării epidemiei. Parcurile marilor orașe, odată cu vremea însorită, sunt foarte frecventate. “Constat cu surprindere și indignare că unii încă nu au înțeles cât de gravă este situația”, a criticat președinta uneia dintre principalele organizații a medicilor - Federația Marburg - Susane Johna, pentru grupul regional de presă Funke. “Nu pot decât să îndemn pe toată lumea să se comporte în mod rezonabil, pentru ca nu fi nevoiți să luăm măsuri mai drastice”, a subliniat, la rândul său, unul dintre liderii Partidului Social-Democrat (SPD), membru al marii coaliții guvernamentale a cancelarului, Lars Klingbeil.

Postul de televiziune NTV a evocat un “ultim avertisment” al Angelei Merkel. Cancelarul a subliniat în discursul său gravitatea pandemiei. “Pentru cineva ca mine, pentru care libertatea de călătorie și circulație a fost un drept câștigat cu greu, asemenea restricții nu pot fi justificate decât printr-o necesitate absolută”, a explicat Merkel, care a crescut în fosta Germanie de Est comunistă. “Într-o democrație, ele ar trebui să nu fie decise vreodată cu ușurință și numai în mod provizoriu. Însă ele sunt, în acest moment, indispensabile în salvarea de vieți”, a subliniat ea. Germania a instituit controale foarte scricte la frontierele sale cu Franța, Austria, Luxemburg, Danemarca și Elveția, și autorizează doar trecerea TIR-urilor grele în vederea aprovizionării și muncitorii transfrontalieri.

Italia: Camioanele armate transformate în dricuri

După ce crematoriul din Bergamo a fost depășit, autoritățile locale au cerut sprijinul orașelor învecinate

Italia și-a mobilizat armata pentru a evacua cadavrele victimelor noului coronavirus de la Bergamo, un oraș situat în centrul principalului focar epidemic din țară, unde serviciile funerare au fost depășite de situație. Imagini filmate de locuitori ai orașului lombard situat la nord-est de Milano și difuzate pe site-ul ziarului local Eco di Bergamo surprind o lungă coloană de vehicule militare circulând noaptea, pe străzile orașului, pentru a prelua sicrie de la cimitir. Un purtător de cuvânt al armatei a confirmat ieri că 15 camioane șii 50 de militari au fost mobilizați în vederea transferării acestor corpuri către provincii vecine. Autoritățile locale din Bergamo au lansat anterior un apel la ajutor în vederea incinerării corpurilor victimelor, după ce crematoriul din oraș a fost depășit. Italia a anunțat miercuri cea mai mare creștere zilnică a numărului morților din cauza noului coronavirusului - 475 de decese suplimentare într-o zi, dintr-un total de aproape 3.000 de la apariția epidemiei în țară, la sfârșitul lui februarie, după izbucnirea ei în decembrie în China. Au murit peste 300 de oameni numai în Lombardia, în care se află provincia Bergamo, cea mai afectată - cu peste 4.000 de contaminări. Italia a impus izolarea populației țării, iar în contextul în care bilanțul continuă să crească, premierul Giuseppe Conte a anunțat că aceste restricții urmează să fie prelungite. Imagini în care apar camioane aparținând armatei care evacuează cadavre ilustrează ruptura la care a pare că a ajuns sistemul de sănătate italian, mai ales în regiuni din nordul Italiei, cele mai grav afectate. Giacomo Angeloni, un reprezentant al cimitirelor din Bergamo, a anunțat săptămâna aceasta că crematoriul orașului funcționa permanent, incinerând 24 de corpuri pe zi, adică de două ori mai mult decât maximum prevăzut de obicei și că nu poate menține acest ritm. În contextul în care morgile sunt pline, băncile capelei crematoriului au fost scoase pentru a se face loc, însă tot mai multe sicrie sunt aduse zilnic.Guvernatorul Lombardiei, Attilio Fontana, a anunțat că medicii și infirmierii din spitalele din regiune se află la capătul puterilor. “Sunt îngrijorat de posibilitatea ca ei să poată sucomba fizic și psihologic, pentru că, dacă sucombă ei, ar fi cu adevărat o catastrofă”, a declarat la Radio Capital Attilio Fontana.

Epidemia, imposibil de inversat în Marea Britanie

Răspândirea epidemiei noului coronavirus nu mai poate fi oprită în Marea Britanie, iar gestionarea acestei crize sanitare presupune de-acum o creștere a capacității de primire a Serviciului Național britanic de Sănătate (NHS), sistemul britanic de sănătate, a anunțat ieri principalul consilier medical al Guvernului lui Boris Johnson. Șeful serviciilor sanitare britanice Chris Whitty a anunțat totodată că obiectivul pe termen scurt este o atenuare și o întârziere a vârfului epidemiei. În opinia sa, răspândirea covid-19 în Marea Britanie s-a dovedit conformă previziunilor. Însă el a avertizat că rata mortalității constatată în țară ar putea să pară relativ mai mare, în așteptarea unei intensificări a testării în vederea depistării.

Persoanele cu probleme de respirație, cele mai expuse COVID-19

Pacienții cu afecțiuni preexistente, care provoacă senzație de lipsă de aer, respirație șuierătoare sau probleme pulmonare, prezintă un risc mai mare de a dezvolta cazuri severe ale bolii COVID-19 cauzată de noul coronavirus, potrivit unei analize publicate miercuri. Totodată, greutatea în respirație - cunoscută sub numele de dispnee - este singurul simptom al COVID-19 care este asociat în mod semnificativ cu cazuri severe și cu pacienții care necesită internarea în unități de terapie intensivă. Rezultatele analizei, care nu au fost supuse procedurii de recenzare, dar au fost publicate online pe site-ul cu studii științifice MedRxiv, sugerează că nu toate afecțiunile subiacente prezintă același risc de complicații în cazul pacienților infectați cu COVID-19. Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) - o afecțiune pulmonară cronică progresivă ce cauzează probleme de respirație pe termen lung - este cel mai mare factor de risc pentru forma severă a COVID-19 în rândul pacienților spitalizați, conform cercetării. Vageesh Jain de la Institutul pentru Sănătate Globală din cadrul University College London, cosemnatar al lucrării științifice, a declarat că rezultatele ar trebui să ajute la îndrumarea autorităților sanitare și medicilor în cadrul procesului de prioritizare a persoanelor cu cel mai mare risc de îmbolnăvire gravă din cauza COVID-19. Pacienții cu dificultăți de respirație au avut un risc mai mare cu 3,7 ori de a dezvolta COVID-19 în formă gravă. Totodată, aceștia au prezentat un risc de 6,6 ori mai mare de a necesita terapie intensivă, în comparație cu cei care nu aveau dificultăți de respirație. Pacienții cu BPOC au avut un risc de 6,4 ori mai mare să dezvolte forma gravă și de 17,8 mai mare de a necesita internare la terapie intensivă. “Deși dispneea nu a fost un simptom deosebit de frecvent la pacienții cu COVID-19, asocierea sa semnificativă atât cu agravarea bolii cât și cu internarea în unități de terapie intensivă poate ajuta clinicienii să facă diferența între cazurile severe și non-severe cu COVID-19”, a menționat Jain într-un comunicat despre constatările echipei sale.

Spionilor Mosad li s-a ordonat să facă rost de kituri de testare din străinătate

Mosadul, serviciul extern de informații, se va ocupa să localizeze kituri de testare a coronavirusului disponibile la nivel mondial pe care le va aduce în Israel. Această agenție de spionaj se folosește de rețeaua sa din întreaga lume pentru a localiza firme de la care să cumpere teste, iar miercuri noaptea a reușit să aducă în țară 100.000 de teste, potrivit portalului Ynet. În următoarele zile, se așteaptă să se mai obțină “câteva milioane” de kituri de acest tip, a căror proveniență nu a fost dezvăluită. Israelul, cu o populație de circa 9 milioane de persoane, intenționează să achiziționeze 4 milioane de teste. Armata israeliană a format începând de ieri dimineață 100 de echipe medicale care vor realiza testele de coronavirus la domiciliile a mii de persoane. Săptămâna viitoare, vor fi create alte 50 de echipe, iar 50 de echipe vor face teste în bazele militare. În plus, Ministerul Apărării va avea misiunea de a cumpăra și a aduce în țară echipamente medicale necesare pentru a face față bolii. Ministerul Sănătății va defini necesitățile și va gestiona urgențele, în timp ce Ministerul Apărării va trebui să localizeze, cumpere și transporte materialul din alte țări. În afară de teste, autoritățile israeliene caută să cumpere bețișoare de urechi, măști și ventilatoare.

Avortul, scos de sub incidența penală în Noua Zeelandă

Noua Zeelandă a adoptat un proiect de lege istoric, prin care stabilește că avortul este o problemă de sănătate, în loc de o crimă, o reformă majoră în contextul în care legislația în domeniu a rămas neschimbată de patru decenii. Parlamentul a adoptat textul cu 68 de voturi la 51. Potrivit noii legislații, o femeie dispune de posibilitatea de a avorta până în cea de a 20-a săptămână de sarcină, la sfatul medicului. După acest termen, o femeie însărcinată este necesar să efectueze un test, iar doi medici să conchidă că este necesar un avort. Fostul cadru legislativ stabilea că avortul este o crimă, iar o femeie putea avorta în mod legal doar dacă doi medici certificau faptul că o continuare a sarcinii îi punea în pericol sănătatea fizică sau mentală.

Putin nu se consideră un “țar”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut că nu este țar, în contextul reformei constituționale care îi va permite să rămână la Kremlin până în 2036. “Nu are nicio legătură cu realitatea”, a declarat Putin într-o înregistrare realizată în februarie, când s-au împlinit 20 de ani de când este la putere. El a respins imaginea care i se atribuie adesea, argumentând: “Lucrez în fiecare zi, nu domnesc. Țar este cel care se așează, privește de sus și zice «Eu poruncesc, iar ei îndeplinesc porunca», în timp ce încearcă o pălărie și se privește în oglindă”. Întrebat dacă intenționează să rămână la putere după 2024, când îi expiră actualul mandat, președintele a răspuns că rușii trebuie să decidă. “Cea mai importantă, din principiu, este atitudinea majorității cetățenilor acestei țări. Este o problemă de încredere”, a spus el. “Țarul a spus că nu este țar”, a reacționat imediat Alexei Navalnîi, principalul opozant al puterii de la Moscova, printr-un mesaj pe Twitter. Putin a lansat în ianuarie o reformă constituțională la care s-a adăugat în martie - spre surprinderea generală, apreciază AFP - un amendament care îi permite să rămână președinte încă două mandate, fiindcă cele de până acum nu vor mai fi luate în considerare. Conform legislației actuale, șeful statului rus nu poate fi ales de mai mult de două ori consecutiv.

În California, 60.000 de oameni ai străzii ar putea fi infectați

Guvernatorul Californiei este preocupat că aproape jumătate din cei 108.000 de oameni fără adăpost din acest stat ar putea contracta noul coronavirus în următoarele opt săptămâni, relatează Reuters. Un grafic realizat de experți a indicat că în opt săptămâni, cu o rată de infectare de 56%, 60.000 de persoane fără adăpost ar putea avea COVID-19, ceea ce ar împovăra serios sistemul medical, a subliniat miercuri pe Facebook guvernatorul Gavin Newsom. “Acest lucru este profund îngrijorător pentru populația existentă, dar și mai mult pentru sistemul nostru de sănătate, pentru capacitatea noastră de a-i scoate și plasa pe acești oameni din și în adăposturi fără să contacteze alte persoane și să le expună și pe acestea la risc”, a explicat Newsom. California, care este statul cel mai populat din SUA, a fost și cea mai afectată de noua epidemie, cu 598 de cazuri confirmate până miercuri și cel puțin 17 decese. Guvernatorul statului a emis un ordin executiv autorizând acordarea sumei de 100 de milioane de dolari municipalităților și districtelor californiene pentru a atenua impactul noului coronavirus asupra persoanelor fără adăpost și a achiziționat 1300 de containere ca adăposturi temporare. Alte 50 de milioane de dolari au fost alocate pentru transformarea unor moteluri și hoteluri în adăposturi unde oamenii fără adăpost să poată fi izolați dacă se infectează. Primarul din Los Angeles, Eric Garcetti, a afirmat la rândul său că municipalitatea va încerca să-i identifice pe oamenii străzii cei mai vulnerabili față de noul virus, cum sunt cei vârstnici sau cu boli preexistente.

UE cere Netflix să-și limiteze serviciul pentru a evita colapsul internetului

Uniunea Europeană solicită Netflix și altor platforme de streaming să limiteze consumul fără precedent pentru a evita colapsul internetului din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit CNN. În contextul în care multe țări se văd nevoite să se izoleze pentru a lupta cu răspândirea coronavirusului, când sute de milioane de persoane lucrează de acasă iar și mai mulți copii nu merg la școală, oficialii Uniunii Europene sunt îngrijorați cu privire la consumul uriaș de internet. Comisarul european Thierry Breton, care este responsabil pentru piața internă și servicii a UE care cuprinde 450 de milioane de oameni, a spus pe Twitter miercuri seară că a vorbit cu CEO-ul Netflix Reed Hastings. Breton le cere oamenilor și companiilor “să folosească versiunea standard când rezoluția înaltă (HD) nu este necesară” pentru a asigura acces la internet tuturor. Un purtător de cuvânt de la Netflix a declarat că discuțiile vor continua.  “Comisarul Breton are dreptate să sublinieze importanța asigurării ca internetul să continue să funcționeze fără probleme în aceste vremuri critice”, a transmis purtătorul de cuvânt de la Netflix. “Ne concentrăm pe eficiența rețelei de mai mulți ani, inclusiv să furnizăm serviciul nostru de conexiune gratis companiilor de telecomunicații”.  Netflix a transmis că deja ajustează calitatea fluxurilor la capacitatea rețelei și folosește o rețea de livrare specială care își păstrează catalogul mai aproape de utilizatori ca mod de a consuma mai puțină lățime de bandă. Și Facebook (FB) a recunoscut miercuri că efectele pandemiei îi restrâng limitele.  Mark Zuckerberg, CEO, a declarat că serviciile Facebook se confruntă cu “majorări” în utilizarea sa din cauza coronavirusului care a i-a determinat pe oameni să stea acasă. El a descris creșterea cererii “cu mult peste” cea similară anuală, în perioada ajunului Anului Nou. Apelurile vocale și video pe WhatsApp și Facebook Messenger, în special, au ajuns la niveluri mai mult decât duble.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.