Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: O româncă de 12 ani, acceptată în organizația Mensa

Ziarul de Vrancea
6 apr 2019 1729 vizualizări

Eleva, care locuiește la Londra, a obținut 162 de puncte la testul IQ

O elevă de 12 ani ani, Timeea Petrescu, originară din Craiova, care trăiește în prezent alături de părinți la Londra, a fost acceptată de curând în organizația Mensa, a oamenilor cu un coeficient de inteligență foarte ridicat, obținând 162 de puncte la testul IQ.

Timeea Petrescu are 12 ani și este originară din Craiova. De la vârsta de 4 ani, când a început și școala, fata trăiește cu părinții în Regatul Unit al Marii Britanii. Timeea a fost testată la școală, la Mathematics & Sciences College Heathland, unde este în clasa a VII-a, iar părinții au primit rezultatul testării în luna martie: 162 de puncte la testul IQ.

„A fost uimitor și de neașteptat că are un scor IQ atât de mare. 140 puncte IQ este considerat a fi unul al unui geniu. Ea a obținut 162 puncte la testul IQ. La testul respectiv au participat în prima etapă 40 de copii de clasa a VII-a și 50 de elevi la clasa a XII-a. Au trecut mai departe 7 copii, printre care și ea care a reușit să treacă testul cel mai dificil și a fost acceptată în cadrul organizației Mensa", a declarat, pentru Mediafax, Florentina Petrescu, mama elevei.

Timeea a dat semne că poate să acumuleze repede un volum mare de cunoștințe încă de când era mică. Ea a început școala la patru ani, știind doar câteva cuvinte în limba engleză, învățate de la mama ei.

„Aici sistemul de învățământ este altfel. La trei ani fac grădiniță și la 4 ani merg la școală. Știa atunci doar câteva cuvinte în limba engleză dar după șase luni a vorbit fluent", a povestit mama fetei. Timeea are rezultate foarte bune la școală și își face temele foarte repede. Practic, în 30 de minute are totul pregătit pentru a doua zi. „Are calificativul excelent la toate disciplinele, iar matematica este punctul ei forte. Nu ne ocupăm de teme. Ea stă la școală în intervalul orar 9.00-15.00 și vine cu temele și lecțiile învățate. Pot să vă pun că nu îi ia foarte mult să se pregătească pentru ziua următoare. Într-o jumătate de oră rezolvă cu temele scrise. Nici nu au foarte mult. De exemplu, la matematică au o problemă sau două de rezolvat pentru ziua următoare. Calitățile ei au fost observate și de profesorii de la școală care au și recomandat-o pentru testarea IQ-ului de cei de la Mensa", a mai povestit Florentina Petrescu.

Învață japoneza și coreeana

Adolescenta este mereu în căutare de informații, citește mult și învață limbi străine. „Acasă îi place să citească foarte mult. Citește și noaptea. Este pasionată de tot felul de informații despre Coreea de Sud și Japonia. Ca să afle cât mai multe a început să învețe singură japoneza și coreeana. Deja citește și scrie în aceste limbi. Ca să învețe a folosit tot felul de aplicații de pe internet", a explicat Florentina Petrescu.

Timeea locuiește la Londra împreună cu părinții, care promovează produsele tradiționale românești, ajunse, datorită lor, să fie și pe placul englezilor. „Am plecat din România în urmă cu zece ani pentru un trai mai bun. Am deschis în centrul orașului Londra un restaurant românesc. Zece la sută din clienții noștri sunt și străini care intră să încerce produsele românești. Avem și englezi cărora le place mâncarea românească. Ne trec pragul pentru a servi sarmale, ciorbă de burtă sau tochitură. Avem și un magazin tot cu produse românești", a mai spus Florentina Petrescu. Părinții fetei spun că pe viitor Timeea vrea să studieze la Oxford pentru a deveni psiholog sau avocat, iar drumul ei spre această universitate de top pare a fi asigurat prin faptul că a fost acceptată în Mensa, organizația celor mai deștepți oameni din lume.

Ankara critică “declarațiile iresponsabile” ale lui Netanyahu

Autoritățile de la Ankara au criticat, ieri, “declarațiile iresponsabile” ale premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a afirmat că va anexa coloniile israeliene din Cisiordania dacă va obține un nou mandat după alegerile legislative. “Cisiordania este un teritoriu palestinian ocupat de Israel prin încălcarea dreptului internațional. Declarațiile iresponsabile ale premierului Netanyahu, care au ca scop obținerea de voturi cu puțin înainte de alegerile generale, nu pot și nu vor schimba acest lucru”, a notat pe Twitter șeful diplomației turce, Mevlut Cavușoglu.

Benjamin Netanyahu a promis, sâmbătă, anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania dacă va obține un nou mandat după alegerile legislative de săptămâna viitoare. Într-un interviu pentru Channel 12 News, acordat cu trei zile înaintea alegerilor de marți, Netanyahu a fost întrebat de ce nu a extins suveranitatea Israelului asupra coloniilor din Cisiordania, cum a procedat Israelul în urmă cu mulți ani în cazul Ierusalimului de Est și Platoului Golan. “Cine spune că nu vom face asta? Discutăm despre acest lucru. Întrebați dacă vom trece la faza următoare? Răspunsul este da, vom trece la faza următoare. Voi extinde suveranitatea Israelului”, a spus Netanyahu, potrivit Reuters. Netanyahu, care a dominat politica israeliană timp de o generație, luptă pentru supraviețuirea politică împotriva lui Benny Gantz, un fost șef de Stat Major al armatei israeliene. Actualul premier l-a acuzat pe Gantz că ar putea să pună în pericol siguranța Israelului prin concesii teritoriale în fața palestinienilor. Coloniile din Cisiordania reprezintă unul dintre cele mai “încinse” subiecte în eforturile de restartare a discuțiilor de pace israeliano-palestiniene. În prezent, în Cisiordania locuiesc peste 400.000 de israelieni și aproximativ 2,9 milioane de palestinieni.

NYT: O nouă infecție molipsitoare afectează oamenii la nivel global

O nouă ciupercă descoperită, denumită Candida auris, s-a răspândit în ultimii ani la nivel global, afectând un număr mare de persoane care aveau un sistem imunitar slăbit, relatează site-ul cotidianului New York Times.

În ultimii cinci ani, a afectat o unitate neonatală din Venezuela, un spital din Spania și a forțat închiderea unei unități de terapie intensivă din cadrul unui centru medical prestigios din Marea Britanie, cât și mai multe locuri din India, Pakistan și Africa de Sud. Recent, Candida auris a ajuns în New York, New Jersey și Illionois, unde Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor urmează să adauge ciuperca pe lista "amenințărilor urgente", transmite The New York Times. În luna mai, un bărbat în vârstă a fost internat în în Spitalulul Mount Sinai din Brooklyn pentru o intervenție chirurgicală la nivelul abdominal. În urma unui test de sânge, medicii au descoperit că acesta fusese infectat cu ciuperca recent descoperită. Acesta a fost izolat în unitatea de terapie intensivă. Bărbatul a decedat după ce a fost internat în spital timp de 90 de zile, însă Candida auris nu a dispărut. În urma unor teste, medicii au descoperit că aceasta se împrăștiase peste tot în camera pacientului. "Totul a ieșit pozitiv la teste - pereții, patul, ușile, perdelele, telefoanele, chiuveta, tabla, stâlpii, țevile. Salteaua, cadrul patului, fereastra, tavanul, era peste tot", a declarat directorul spitalului, doctorul Scott Lorin. Candida auris este periculoasă și din cauza faptului că este rezistentă la medicamentele anti-ciuperci.

Timp de câteva decenii, experții în domeniul sănătății au avertizat că folosirea în exces a antibioticilor va reduce eficiența medicamentelor. În ultimul timp a avut loc o înmulțire de astfel de ciuperci și bacterii.

Cu toate acestea, deși liderii în domeniul sănătății au cerut mai multe reținere în prescrierea antibioticelor, folosirea acestora în exces în diferite spitale și clinici a continuat. În Statele Unite, cel puțin două milioane de oameni contactează infecții rezistente anual. Aproximativ 23.000 dintre aceștia mor. De asemenea, aproximativ jumătate din pacienții care sunt infectați cu Candida auris mor în 90 de zile.

Prințul William a petrecut trei săptămâni în cadrul serviciilor MI5, MI6 și GCHQ

Prințul William a petrecut trei săptămâni în cadrul serviciilor secrete și de securitate britanice, MI5, MI6 și GCHQ, a anunțat royal.uk. “Să petrec ceva timp în cadrul serviciilor noastre și să înțeleg mai mult în ceea ce privește contribuția lor vitală la siguranța națională a fost o experiență care m-a mișcat. Aceste agenții sunt pline de oameni care depun o muncă extraordinară pentru ca noi să fim în siguranță. Ei muncesc în secret, deseori fără să le poată vorbi familiilor lor și prietenilor despre ceea ce fac sau problemele pe care le întâmpină. Le datorăm recunoștință pentru munca dificilă și periculoasă pe care o depun”, a declarat ducele de Cambridge.

Prima săptămână, prințul William a petrecut-o în serviciile britanice de informații externe, MI6, a doua în serviciile de informații interne (MI5) și a treia în GCHQ, agenția responsabilă pentru supravegherea comunicațiilor. “Faptul că ducele de Cambridge a petrecut timp cu echipele noastre a fost o oportunitate incredibilă. William a muncit din greu pentru a se integra în echipă”, a afirmat șeful operațiunilor contraterorism din cadrul GCHQ.

Pisicile domestice sunt capabile să își recunoască numele

Pisicile de companie sunt capabile să își recunoască numele, aproape la fel ca și omologii lor canini, conform concluziilor unui studiu citat de Press Association. Se cunosc multe informații despre capacitatea câinilor de a comunica cu oamenii, însă o echipă de cercetători din Japonia a dorit să investigheze modul în care pisicile domestice pot face diferența între diferite cuvinte utilizate în limbajul uman. Experimentul a constat în evaluarea modului în care pisicile reacționează când își aud numele, rostit de stăpânii lor într-un șir de substantive alese la întâmplare. Ulterior, în cadrul altui test, aceleași cuvinte au fost rostite de o persoană străină. Cercetătorii au descoperit că felinele de companie au manifestat reacții care indică recunoașterea - ciulirea urechilor sau mișcarea capului - deși rareori au arătat mai mult entuziasm, precum mișcarea cozilor sau emiterea unor sunete. Specialiștii au estimat că este ''rezonabil'' să se considere că pisicile reacționează la propriile lor nume deoarece le-ar putea asocia cu recompensele, precum mâncarea ori joaca, sau cu ''pedeapsa'', cum ar fi o baie sau un drum la veterinar.

Atsuko Saito de la Universitatea Sophia din Tokyo a declarat să studiul, publicat în jurnalul Scientific Reports, ar putea fi util pentru îmbunătățirea calității vieții pisicilor. ''Spre exemplu, le-am putea învăța pe pisici că obiectele sau locurile periculoase sunt menționate prin enunțuri specifice'', a notat el.

Actul 21, cea mai slabă mobilizare a “vestelor galbene” de la începutul mișcării

Ministerul francez de Interne a anunțat că sâmbătă au manifestat în toată Franța 22.300 de “veste galbene”, cea mai slabă mobilizare de la începutul mișcării, la 17 noiembrie. Dintre cei 22.300 de manifestanți, 3.500 au protestat la Paris, unde au fost reținute 43 de persoane. Au avut loc proteste și în alte orașe, între care Rouen, Lille și Toulouse. Săptămâna trecută, au protestat 33.700 de “veste galbene”, iar în urmă cu două săptămâni 40.500. Înaintea protestelor de astăzi, cea mai slabă mobilizare se înregistrase la 9 martie: 28.600 de persoane. Manifestanții protestează de mai multe săptămâni, în fiecare sâmbătă, față de politica fiscală și socială a guvernului francez.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.