Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: O nouă problemă pe frontul ucrainean: în ce limbă vorbești la telefon?

Ziarul de Vrancea
9 aug 2022 1014 vizualizări

Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă: evită astfel interceptarea și bombardarea

Bloggerii militari ruși au început să afirme pe Telegram că etnicii tuvani și ceceni au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi înțeleși de unitățile ucrainene de interceptare în condițiile în care armata rusă duce lipsă de mijloace de comunicații securizate. Unul dintre bloggerii militari din Rusia afirmă că unitățile tuvane care au participat la cucerirea localității Lîman care a fost capturată de forțele armate ruse la finalul lunii mai și-au codificat comunicațiile, vorbind între ele în limba nativă, „astfel încât mișcările și planurile lor să nu fie dezvăluite inamicului”. „O, acest multinaționalism rusesc insidios!”, notează el cu satisfacție. Tuvanii sunt un grup etnic turcic care trăiește în sudul Siberiei. Aceștia, din punct de vedere istoric, sunt cunoscuți ca unul dintre „Uriankhai”, de la denumirea mongol.

Un alt blogger afirmă în mod interesant că și luptătorii ceceni au apelat la această practică deși Ramzan Kadîrov a anunțat pe 9 iulie că și-a retras luptătorii din Ucraina după căderea Liscianskului și „eliberarea” regiunii Lugansk. Este probabil însă ca bloggerul militar să facă referire la luptele ce au avut loc anterior în cursul războiului, cecenii participând la atacurile asupra MariupoluluiSeverodonețkului și a altor orașe și localități ucrainene.

În primele zile ale războiului cecenii au participat și la tentativele de cucerire a aeroportului strategic Hostomel de lângă Kiev, mâna dreaptă a lui Ramzan Kadîrov, generalul Magomed Tușaev, fiind ucis în luptele de aici. Tușaev a fost de asemenea primul general al armatei ruse ucis în timpul războiului din Ucraina.

Comunicațiile securizate, una dintre marile probleme ale armatei ruse

Unul dintre bloggerii militari ruși amintește că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial forțele americane i-au folosit pe indienii Choctaw și Navajo ca operatori radio pentru a transmite mesaje criptate între ei. „Limba lor indiană era aproape imposibil de stăpânit pentru o persoană din exterior, așa că 'cifrul' format din cuvinte indiene nu a fost niciodată spart”, a notat el pe Telegram. Situația a fost sesizată pe pagina sa de Twitter de analistul militar Rob Lee de la Foreign Policy Research Institute. Încă din luna martie a devenit evident că lipsa aparatelor de transmisie-recepție și a altor sisteme de comunicații securizate a fost unul dintre factorii care au contribuit la blocarea invaziei ruse în primele săptămâni ale războiului. Edificator în acest sens este că Vitalii Gherasimov, unul dintre primii generali ruși uciși în Ucraina, a fost eliminat de forțele ucrainene după ce ar fi dat un telefon de pe o linie nesecurizată, devoalându-și poziția.

Erdogan tulbură iar apele în Mediterana: începe explorările

n liderul turc lansează o campanie de explorare de gaze în apele teritoriale ale Turciei din Mediterana pentru a evita orice controversă cu Grecia și Cipru n el vrea să reducă dependența energetică și deficitul bugetar n

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lansat marți o nouă campanie de explorare de gaze în Mediterana, precizând că ea se va face în largul coastelor turce și în apele sale, evitând astfel orice controversă cu Grecia și Cipru. „Forajele se vor efectua (în apele aflate) sub jurisdicția noastră. Nu avem nevoie de permisiunea nimănui”, a asigurat șeful statului cu ocazia celebrării plecării noului vas de foraj în mare, Abduhamid Han, din portul Mersin (sud) într-o misiune de două luni, transmite La Libre Belgique, citată de Rador. Erdogan a avut grijă să precizeze destinația navei: „Nava noastră va merge la zăcământul nr.1 de la Yorukler la 55 de kilometri în largul Gazipasa”, un port situat la 180 de kilometru est de Antalya. „Nava noastră nu se va opri (în altă parte) și nu va merge la alte puțuri”, a insistat el.

Precedenta campanie de foraj în Mediterana de est – o zonă potențial bogată în gaze naturale – în vara lui 2020 a provocat o serie de incidente cu Grecia și, în octombrie în același an, cu Cipru. Ankara trimisese nave seismice escortate de nave de război, o manevră condamnată sec de Uniunea Europeană. Cu atât mai mult cu cât Turcia contestă frontierele maritime în Mediteranea cu Grecia și Cipru, fixate după destrămarea Imperiului Otoman. „Am căutat să vedem cum să răspundem problemei dependenței noastre de resursele energetice externe”, a insistat Erdogan.

Nava Abdulhamid Han „este simbolul acestei noi politici energetice a Turciei”: „De acum, cu cea de-a patra noastră navă de foraj și doua nave seismice, am intrat în joc”.

Potrivit dlui Erdogan, factura de gaze a Turciei ar urma să ajungă la 100 de miliarde de dolari în 2022. „Cu cât vom putea mai repede să ne creștem resursele de gaz și de petrol, care au devenit arme pe timp de criză economică mondială, cu atât vom putea obține mai multe beneficii reducând dependența noastră energetică și deficitul bugetar”. Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a anunțat marți că o delegație turcă „invitată” va merge săptămâna viitoare în Statele Unite pentru a continua negocierile privind contractul de avioane de luptă F-16, plătite în parte și nelivrate. Congresul american se opune oricărei livrări atâta vreme cât Ankara nu se angajează să înceteze orice amenințare la adresa Greciei, în special încălcările spațiului ei aerian.

Popularitatea lui Biden crește: cea mai mare din ultimele două luni

Popularitatea președintelui american Joe Biden a crescut săptămâna aceasta la cel mai înalt nivel de la începutul lunii iunie, după o serie de victorii legislative, potrivit unui sondaj de opinie Reuters/Ipsos finalizat marți. Sondajul național de două zile a relevat că 40% dintre americani aprobă performanța lui Biden în funcție, un nivel de sprijin care este istoric scăzut pentru un președinte al SUA. Recenta schimbare ascendentă a cotei de aprobare a lui Biden - inclusiv progresele înregistrate în fiecare dintre ultimele trei săptămâni - ar putea tempera îngrijorarea democraților că partidul ar putea înregistra o înfrângere la alegerile intermediare din 8 noiembrie, când republicanii speră să preia controlul în Congresul SUA.

Sondajul de marți a arătat că 78% dintre respondenții care s-au identificat drept democrați l-au aprobat pe Biden, în creștere față de 69% cu o lună mai devreme. Doar 12% dintre republicani l-au aprobat pe Biden în această săptămână, o cifră care a rămas în mare parte constantă în ultimele săptămâni.

Rata generală de aprobare a lui Biden a atins cel mai scăzut nivel din timpul președinției sale - 36% - în mai și a fost sub 50% din august anul trecut, deoarece americanii se confruntă cu o inflație ridicată și o economie încă afectată de criza COVID-19. Cele mai scăzute evaluări ale lui Biden au rivalizat cu cele mai scăzute ale predecesorului său, Donald Trump, a cărui popularitate a ajuns la 33% în decembrie 2017.

Sondajul Reuters/Ipsos se desfășoară online în limba engleză în Statele Unite. Cel mai recent sondaj a adunat răspunsuri de la un total de 1.005 adulți, inclusiv 445 de democrați și 357 de republicani. Marja de eroare este de patru puncte procentuale.

Secetă cumplită în Europa

60% din teritoriul UE și al Marii Britanii se confruntă cu condiții de secetă extremă

Șaizeci la sută din terenul din Uniunea Europeană și Regatul Unit se află fie sub avertismente de secetă, fie sub alertă, potrivit Observatorului European pentru Secetă, citat de CNN. Concluziile s-au bazat pe date dintr-o perioadă de 10 zile de la sfârșitul lunii iulie. Coform raportului, 45% din teritoriu este vizat de „avertizări”, ceea ce înseamnă că există un deficit de umiditate în sol, în timp ce 15% este vizat de nivelul cel mai sever de „alertă”. Datele au coincis cu un raport publicat luni de agenția UE de monitorizare a climei Copernicus, care spunea că o mare parte a Europei a cunoscut un iulie mai uscat decât media, cu câteva recorduri locale doborâte în vest pentru precipitații scăzute și cu secetă care a lovit mai multe părți din sud-vestul și sud-estul Europei. Aceste condiții au facilitat răspândirea și intensificarea incendiilor de vegetație, potrivit raportului, emis în contextul în care anumite părți ale Europei suferă valuri de căldură puternice consecutive, în ceea ce pare a fi una dintre cele mai fierbinți veri de pe continent.

Noile date apar în condițiile în care lumea se confruntă cu o criză alimentară care doar se atenuează, pe măsură ce Rusia ridică blocada impusă exporturilor de cereale din Ucraina. Vremea extremă și problemele lanțului de aprovizionare au înrăutățit criza și este posibil ca aceasta să persiste pentru ceva timp. Un raport recent al Centrului Comun de Cercetare, serviciul științific al Comisiei Europene, a estimat o scădere cu 8-9% a producției de porumb cereale, floarea soarelui și soia în UE din cauza căldurii și uscăciunii e din timpul verii, cu mult sub media pe cinci ani.

Ucraina: Partizanii se afă la originea exploziilor de la baza aeriană rusă din Crimeea

Un înalt oficial ucrainean a sugerat că o serie de explozii la o bază aeriană rusă din Crimeea ar fi putut fi opera unor partizani, întrucât Kievul a negat orice responsabilitate pentru incidentul din adâncul teritoriului ocupat de ruși, conform Reuters. Consilierul președintelui Volodimir Zelenski a sugerat și incompetența Rusiei ca posibilă cauză a exploziei de marți. În urma exploiziei un civil a murit, iar alte opt persoane au fost rănite, potrivit Departamentului de sănătate din Crimeea anexată de Rusia. Nori uriași de fum au putut fi văzuți în videoclipurile postate pe rețelele sociale, din Crimeea, o destinație de vacanță pentru mulți ruși. Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014 și a folosit-o în februarie ca una dintre rampele de lansare pentru invazia sa. Mykhailo Podolyak, întrebat de postul de televiziune online Dojd dacă Kievul este responsabil, a răspuns: „Desigur că nu. Ce legătură avem noi cu asta?” „Oamenii aflați sub ocupație încep să înțeleagă că ocupația se aporpie de sfârșit”, a adăugat el. Moscova a spus că exploziile, cel puțin 12 conform martorilor, au fost detonări ale muniției depozitate, nu rezultatul unui atac.

Tom Cruise pregătește o comedie muzicală

Tom Cruise, care se bucură de succesul mondial cu „Top Gun: Maverick”, dezvoltă trei noi proiecte de filme, potrivit mass-media americane. Starul s-a asciat din nou cu scenaristul și regizorul Christoph McQuarrie, care lucrează la majoritatea filmelor sale de 15 ani. Potrivit Deadline, unul dintre proiectele sale va fi o comedie muzicală concepută special pentru Tom Cruise. Cantonat în ultimii ani pe filme de acțiune, actorul a jucat într-un singur film muzical, „Rock of Ages”, în 2012. Dar filmul, criticat de specialiști, a trecut neobservat în cinematografe. Cei doi lucrează și la un nou film de acțiune care are potențialul de a deveni o franciză. Cruise și McQuarie au în vedere un spin-off despre personajul Les Grossman, un producător de film exuberant pe care Tom Cruise îl joacă în „Tropic Thunder”. Tom Cruise filmează în prezent „Mission Impossible 8”. A șaptea parte din franciză trebuie să aibă premiera în iulie 2023 iar a opta este prevăzută pentru iunie 2024. Povestea, numită „Dead Reckoning”, este secretă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.