Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: O mutație a variantei indiene a SARS-Cov-2 sperie lumea științifică

Ziarul de Vrancea
22 iun 2021 1169 vizualizări

Noua variantă pare mult mai agresivă și îngrijorează specialiștii din sănătate n Israelul, o țară cu o campanie de model de vaccinare a populației, a început să reinstituie unele restricții

Ministerul indian al Sănătății a plasat statele Maharashtra, Kerala și Madhya Pradesh în alertă, din cauza unei mutații genetice a variantei indiene (delta) a SARS-CoV-2 - denumită “delta plus” -, clasată drept “îngrijorătoare de către autoritățile sanitare indiene. “În baza unor concluzii recente ale Consorțiului Genomic Indian privind SARS-CoV-2 (INSACOG), Ministerul Sănătății a plasat în alertă și a recomandat vigilență în Maharashtra, Kerala și Madhya Pradesh cu privire la varianta delta plus a covid-19, observată în anumite districte din aceste state”, a anunțat acesta marți într-un comunicat. Această mutație a fost descoperită “prin secvențierea genomică a unor eșantioane prelevate în districtele Ratnagiri și Jalgaon din Maharashtra, în districtele Palakkad și Pathanamthitta din Kerala și în districte din Shivpuri în Madhya Pradesh”, precizează ministerul. Caracteristicile acestei noi mutații îngrijorează INSACOG, a cărui principală misiune este să secvențieze genomic în mod complet virusul și să furnizeze rapid informații cu privire la măsuri de sănătate publică adecvate în lupta împotriva acestuia.

Mutația se caracterizează printr-o transmitere sporită, o legătură mai solidă la receptori ai celulelor pulmonare și o posibilă diminuare a reacției la anticorpi monoclonali. În cele trei state indiene, această nouă mutație a fost descoperită în total la 22 de persoane.

Acest anunț intervine în contextul în care varianta indiană (delta) a SARS-CoV-2 este majoritară în Regatul Unit - unde reprezintă 90% din cazuri. Potrivit bazei de date GISAID, 61 de țări sunt afectate în prezent de această variantă. Un purtător de cuvânt al Guvernului francez, Gabriel Attal, a avertizat ieri, că această mutație a noului coronavirus “trebuie să ne îngrijoreze”. “Există o vigilență absolută cu privire la această variantă, despre care știm acum că este mai contagioasă decât varianta engleză”, a avertizat Attal.

Crește numărul de cazuri în Israel

Israelul a reimpus unele restricții legate de coronavirus după o creștere a infecțiilor provocate de varianta Delta, cu obligativitatea purtării măștii la punctele de trecere a frontierei, în facilități medicale și principalul aeroport internațional. Ministerul Sănătății a anunțat miercuri că regulile vor intra imediat în vigoare. În plus, amenzi echivalente cu aproximativ 1.500 de dolari vor fi acum impuse părinților ai căror copii încalcă reglementările de carantină. Persoanele care au fost vaccinate sau s-au însănătoșit după boală au fost anunțate că trebuie să intre în carantină dacă știu că au avut contact cu o persoană infectată cu o “variantă periculoasă” a coronavirusului, inclusiv în avion. Până acum, cei care au fost vaccinați sau s-au recuperat după coronavirus erau scutiți de cerința carantinei.

Prim-ministrul israelian Naftali Bennett a vorbit marți noapte despre un “nou focar” de coronavirus în țară și a ordonat restabilirea “cabinetului coronavirus”. El a făcut apel la israelieni să nu călătorească în străinătate fără motiv. Pentru a doua zi consecutiv, peste 100 de noi cazuri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, a declarat ieri Ministerul Sănătății. Cele mai multe dintre ele sunt legate de varianta Delta a virusului, potrivit oficialilor. Printre cei nou infectați în Israel sunt mulți tineri. În Israel, o țară cu 9 milioane de locuitori, peste 5,5 milioane de persoane au primit o doză de vaccin și aproximativ 5,2 milioane ambele doze.

Distrugător britanic, atacat de ruși în Marea Neagră?

n o navă rusească a tras focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic, susține Moscova n informația este însă infirmată de autoritățile de la Londra

O navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa, după ce nava NATO a intrat în apele rusești din Marea Neagră, a declarat ieri ministerul rus al Apărării. Avionul, de tip Suhoi SU-24, a lansat patru bombe cu fragmentare în fața navei NATO, pe traiectoria acesteia, pentru a o împiedica să-și continue cursul, informează Reuters.

Distrugătorul HMS Defender a părăsit apele rusești la scurt timp, după ce înaintase până la 3 kilometri în interiorul acestora, conform ministerului rus.

Incidentul s-a petrecut în apropiere de Cape Fiolent, în largul coastelor peninsulei Crimeea.

„Nu s-au tras niciun fel de focuri de avertisment asupra HMS Defender. Nava Royal Navy executa o trecere nevinovată prin apele teritoriale ale Ucrainei, conform legislației internaționale”, a informat ministerul britanic al Apărării, într-un comunicat publicat pe Twitter. „Credem că rușii desfășurau un exercițiu cu trageri de artilerie în Marea Neagră și au înștiințat anterior comunitatea maritimă asupra acestui tip de activități”, au mai precizat oficialii britanici. „Nu s-au tras focuri directe asupra HMS Defender și nu recunoaștem afirmația referitoare la lansarea bombelor în calea navei”, a fost răspunsul britanicilor.

Conform marinei britanice, distrugătorul de „tip 45” HMS Defender, înarmat cu rachete antiaeriene, face parte din grupul de luptă al portavionului HMS Queen Elizabeth, desfășurat în Marea Mediterană și execută, în prezent, o serie de misiuni în Marea Neagră.

Directorul singurului liceu românesc din Tiraspol, demis de o apropiată a lui Dodon

Directorul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev, a scris marți pe social media că a fost eliberat din funcție printr-un ordin semnat de ministrul educației Liliana Pogolșa și că a fost informat de acest lucru prin telefon.

Aflat la conducerea liceului din 1992, pe parcursul a 29 de ani din cei 30 de existență a instituției, directorul s-a declarat indignat de situație. “Mi-am dedicat în întregime acestei școli, sufletul și inima. N-am crezut că doar printr-un singur sunet de telefon se poate doar să-ți spună că azi este ultima zi de muncă”, a scris Ioncev pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Ziarului Național din Chișinău, Liliana Pogolșa este o apropiată a lui Igor Dodon, liderul prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării de la Chișinău (MECC), Cristina Gonța, a explicat, la solicitarea Ziarului de Gardă, că Ion Iovcev a fost demis din motiv că “a atins vârsta de 70 de ani”. Eurodeputatul Eugen Tomac s-a arătat revoltat și profund nemulțumit de înlăturarea lui Ion Iovcev de la conducerea liceului. “Decizia Ministerului Educației de la Chișinău denotă dispreț pentru educația în limba română, un gest care demonstrează cât se poate de limpede că pentru autoritățile autoproclamate de la Tiraspol și susținătorii lor școala românească din regiunea transnistreană reprezintă adevărata amenințare generatoare de insomnii, nu prezența trupelor rusești”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Iovcev a condus liceul “Lucian Blaga” timp de 29 de ani, iar numele său este perceput ca un simbol al luptei pentru limba română la Tiraspol. Un critic al regimului din stânga Nistrului, profesorul Ion Iovcev este deținător al Ordinului Republicii, iar în 2014 a fost decorat de președintele de atunci al României, Traian Băsecu, cu ordinul “Steaua României”. În prezent, în Transnistria funcționează opt școli cu predare în limba română, însă Liceul Lucian Blaga este singura instituție de învățâmânt cu predare în limba română din capitala regiunii separatiste.

Patru membri ai comandoului care l-a ucis pe Khashoggi, formați paramilitar în SUA

Patru membri ai comandoului care l-a ucis pe jurnalistul saudit disident Jamal Khashoggi în 2018 au fost formați paramilitar în Statele Unite, după ce au primit o undă verde în acest sens de la Departamentul de Stat în timpul administrațiilor Obama și Trump, dezvăluie The New York Times (NYT).

Un critic al puterii saudite, căreia i-a fost mai întâi un apropiat, Jamal Khashoggi, un rezident în Statele Unite și un editorialist la The Washington Post (WP), a fost asasinat la 2 noiembrie 2018, în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, de către o echipă de agenți din Arabia Saudită. Patru dintre acești agenți, dezvăluie cotidianul newyorkez, au fost formați de către un grup american de securitate - Tier 1 Group -, în baza unei autorizații acordate mai întâi de administrația lui Barack Obama, în 2014. Această formare a continuat cel puțin până la începutul mandatului lui Donald Trump, scrie NYT.

Ziarul american citează un document furnizat administrației Trump de către un oficial de rang înalt de la întreprinderea-mamă a Tier 1 Group - fondul de investiții Cerberus -, în cadrul unor audieri într-o comisie în Congres, după ce a fost propus de către Donald Trump într-un post la Departamentul Apărării. În acest document scris, Louis Bremer confirmă că Tier 1 Group a furnizat o formare unor agenți, însă insistă asupra faptului că antremamentul era “de natură protectivă” și “fără vreo legătură cu odioasele lor fapte ulterioare”. Louis Bremer precizează în document, dezvăluie NYT, că cei patru membri ai comanodului au fost formați în 2017 și că doi dintre ei au participat la o primă versiune a formării din octombrie 2014 în ianuarie 2015. Contactat de AFP, Departamentul de Stat american a declarat că nu poate comenta aceste dezvăluiri și a evocat o “utilizare responsabilă a echipamentului și antrenamentului militare americane”. Potrivit unui raport american, publicat în februarie, șapte membri ai unei unități de elită însărcinate cu protecția prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman, supranumit “MBS”, făceau parte din comandoul care l-a ucis pe Jamal Khashoggi.

Corpul jurnalistului disident, dezmembrat în consulat, nu a fost găsit niciodată. Riadul a negat, mai întâi, asasinatul, însă a recunoscut, până la urmă, că a fost comis de către agenți saudiți care au acționat singuri. Cinci saudiți au fost condamnați la moarte, în urma unui proces opac în Arabia Saudită, iar trei au fost condamnați la închisoare. Pedepsele capitale au fost ulterior comutate.

Șefa CE: Legea ungară împotriva homosexualității este “o rușine”

Comisia Europeană a trimis o scrisoare Ungariei în care își exprimă îngrijorarea din punct de vedere juridic, înainte de intrarea în vigoare a unei legi care discriminează persoanele pe baza orientării sexuale, a anunțat ieri președinta CE Ursula von der Leyen. “Legea discriminează în mod clar persoane în baza orientării lor sexuale. Ea este contrară valorilor fundamentale ale Uniunii Europene (UE), demnității umane, egalității și respectării drepturilor omului”, denunță von der Leyen. “Nu vom face niciun compromis în aceste principii”, a avertizat președinta CE. “Am spus-o înainte: cred într-o Uniune Europeană în care ești liber să fii cine ești și să iubești pe cine vrei”, a subliniat ea.

Ursula von der Leyen a denunțat controversata lege ungară cu privire la homosexualitate drept “o rușine” și un text contrar “valorilor fundamentale ale UE”. Treisprezece state membre UE au condamnat adoptarea acestei legi de către Budapesta, care prevede interzicerea promovării sau evocarea homosexulității în rândul minorilor. Cele 13 guverne europene denunță o “discriminare flagrantă și o stigmatizare a lesbienelor, gay-ilor, transsexualilor (LGBTQI)” și cer o reacție rapidă a CE.

Legea adoptată de Budapesta interzice arătarea sau încurajarea homosexualității sau schimbării de gen. Guvernul ungar dă asigurări că acest text are ca obiectiv o consolidare a luptei împotriva pedofiliei. Organizații de apărarea drepturilor gay îndeamnă UE la o reacție puternică.

Directorul Forbidden Colours Rémy Bonny l-a contactat, la Bruxelles pe premierul belgian “pentru a interpela marile întreprinderi care au interese comerciale în Ungaria, pentru a contacta băncile KBC din Belgia, ING din Olanda, BMW din Germania, pentru ca ele să folosească pârgii comerciale în Ungaria, pentru a influența Guvernul ungar să retragă această lege”.

Autoritățile ungare susțin că nu vizează în mod expres comunitatea LGBT. Ele insistă că problema orientării sexuale ține de părinți. Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto denunță o acțiune europeană care ține de competența națională. “Nu este posibil ca atunci când fiul meu se întoarce la școală să fie ținta unei propagande la care nu doresc să fie supus înaintea vârstei de 18 ani. Acesta este felul în care gândim noi, asta e tot”, declară Péter Szijjártó. Ungaria este vizată deja de o procedură cu privire la încălcarea statului de drept. Comisia Europeană se declară pregătită să efectueze o anchetă cu privire la această nouă lege.

Cercetători care au dezvoltat vaccinuri anti-COVID pe bază de ARN mesager, laureații Premiului Prințesa de Asturias

Șapte cercetători care au ajutat la dezvoltarea unor vaccinuri anti-COVID pe bază de ARN mesager sunt laureații Premiului Prințesa de Asturias pentru cercetare științifică și tehnică pe 2021. Laureații sunt Katalin Karikó, Drew Weissman, Philip Felgner, Uğur Şahin, Özlem Türeci, Derrick Rossi și Sarah Gilbert, medici și experți în imunologie și vaccinologie, implicați în obținerea serurilor contra COVID-19. Uğur Şahin și Özlem Türeci (Germania) și Katalin Karikó (Ungaria) sunt creatorii, prin compania BioNTech, ai serului distribuit de Pfizer.

Candianul Derrick Rossi este fondatorul companiei biotehnologice Moderna. Sara Gilbert este cercetător la Oxford, iar munca ei a sprijinit dezvoltarea vaccinului distribuit de AstraZeneca. Activitatea lui Drew Weissman, de la Universitatea Pennsylvania, și a lui Philip Felgner, de la Universitatea California, a ajutat la obținerea tehnologiei ARN mesager care a făcut posibilă dezvoltarea vaccinurilor. Nominalizarea lor a fost făcută de Peter Lawrence, care a obținut acest premiu în 2007, și cercetătorii s-au impus în fața altor 48 de candidați cu 17 naționalități. Fiecare premiu Prințesa de Asturias este dotat cu o reproducere a unei sculpturi a lui Joan Miró, 50.000 de euro, o diplomă și o medalie.

Sondaj în Germania: Conservatorii, înaintea verzilor

Alianța conservatoare a cancelarei germane Angela Merkel își menține avansul în fața ecologiștilor, cu trei luni înaintea alegerilor legislative din 26 septembrie, arată un nou sondaj publicat ieri. Susținerea pentru Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și aliații săi din Bavaria, Uniunea Creștin-Socială (CSU) este de 29% în acest moment, potrivit sondajului realizat de institutul Forsa pentru posturile RTL/ntv, în creștere cu un punct procentual față de sondajul similar precedent.

În ce-i privește, ecologiștii au înregistrat o creștere a cotei de susținere la începutul anului, pentru a-și mai pierde ulterior din avânt: noul sondaj indică 21% pentru Verzi, la fel ca la sondajul precedent realizat de Forsa. La rândul lor, social-democrații (SPD), considerați în mod tradițional una din cele două mari formațiuni politice germane, alături de CDU/CSU, au urcat cu un punct, ajungând la 15%, iar liberal-democrații (FDP, pro-afaceri) și stânga extremă Linke s-au menținut la 13%, respectiv 6%, indică același sondaj. Și Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) a rămas la același nivel față de sondajul precedent al Forsa, 9%.

Rezultatele sondajului de opinie al Forsa, care are o marjă de eroare de 2,5%, sunt similare cu alte altor studii recente realizate de alte agenții și sunt marcate în general de incertitudine, notează agenția dpa, interpretarea datelor colectate fiind îngreunată, între altele, de fragilizarea unor alianțe politice și schimbări de opțiuni de ultim moment.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.