Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: O miliardară, acuzată de corupție masivă într-o amplă anchetă de presă

Ziarul de Vrancea
19 ian 2020 2606 vizualizări

Miliardara Isabel dos Santos, fiica fostului președinte angolez vizată de o anchetă judicară în țara sa, este acuzată de faptul că a “sifonat fondurile țării” într-o anchetă a Consorțiului internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ) publicată în weekend - o țesătură de “minciuni” denunță ea, relatează AFP.

Cele 36 de publicații membre ale Consorțiului, între care BBC, The New York Times sau Le Monde, au mobilizat 120 de jurnaliști în aproximativ 20 de țări, pentru a exploata o divulgare a 715.000 de documente și a dezvălui “cum o armată de societăți financiare occidentale, avocați, contabili, funcționari și societăți de administrare au ajutat-o” pe această femeie în vârstă de 46 de ani “să ascundă averi autorităților fiscale”. “Luanda Leaks” - numele capitalei Angolei - au apărut duminică în urma unei divulgări de date orchestrată de unul sau mai mulți anonimi de la societatea de aministrare financiară care-i aparține lui Isabel dos Santos cu sediul în Portugalia, “probabil obținute printr-un atac informatic”, potrivit Le Monde.

Cea supranumită “prințesa din Luanda” era deja pe radarul justiției în numeroase țări. Ancheta ICIJ o copleșește, dezvăluind detalii fără precedent ale “ingineriilor financiare” folosite, dar și numele societăților care au ajutat-o și sumele în joc. Fiicei lui José Eduardo dos Santos, care a condus Angola ci o mână de fier timp de 38 de ani (1979-2017), i-au fost blocate conturile bancare și activele din întreprinderile angoleze.

Anchetă la Monaco

Justiția angoleză o suspectează că a deturnat, împreună cu soțul său danez de origine congoleză Sindika Dokolo, peste un miliard de dolari din conturi ale întreprinderilor publice Sonangol (petrol) și Endiama (diamante) pentru a-și alimenta propriile afaceri. Isabel dos Santos a fost numită în 2016 de către tatăl său la conducerea societății Sonangol. Prin intermediul a ceea ce Le Monde numește o “nebuloasă alcătuită din 400 de societăți identificate în 41 de țări”, Isabel dos Santos a înființat o adevărată “schemă de acaparare a bogățiilor publice”. Ancheta ICIJ dezvăluie între altele că societăți de consiliere occidentale - precum PwC și Boston Consulting Group - “par că au ignorat semnale de alarmă” și au ajutat-o pe “prințesa din Luanda” să-și ascundă bunurile publice. Investigația are la bază scrisori cenzurate care arată cum nume mari de consultanți - ca Boston Consulting sau KPMG - au căutat să-i deschidă conturi bancare netransparente. La începutul lui ianuarie, justiția portugheză a anunțat deschiderea unei anchete cu privire la femeia de afaceri, care deține interese în numeroase întreprinderi din țară, în vederea spălării banilor publici. “Monaco a făcut recent la fel, din aceleași motive”, potrivit Le Monde.

Cea mai bogată femeie din Africa

Cea care era considerată de către revista americană Forbes drept cea mai bogată femee din Africa a denunțat ea însăși la BBC Africa o “vânătoare de vrăjitoare”, menită să-i discrediteze pe ea și pe tatăl său. Ea a dat replici, în aproximativ 30 de tweeturi în portugheză și engleză. În primul, ea lansează: “averea mea” s-a născut din “caracterul meu, inteligența mea, educația, capacitatea de muncă, perseverență. Continui azi (duminică) să văd cu tristețe rasismul și prejudecățile de la SIC-Expresso (televiziunea și săptămânalul protugheze membre ICIJ) care amintesc epoca coloniilor în care niciun african nu făcea cât un european”. Ea atacă apoi în detaliu versiunea publicată de două jurnaliste de la aceste publicații, pe care le acuză de “minciuni” în anumite puncte ale gestiunii sale la conducerea Sonangol. Dos Santos apreciază, de asemenea, că este vorba despre “«informații» divulgate de către serviciile secrete angoleze cu scopul de a manipula ICIJ în favoarea unei agende politice a autorităților angoleze”.

Avocatul său a respins acuzațiile ICIJ, denunțând în ziarul britanic The Guardian un “atac perfect coordonat” de către actualul lider al Angolei Joao Lourenço, care s-a lansat într-o spectaculoasă luptă împotriva corupției.

Miliardarii lumii au mai mulți bani decât 60% din omenire

n femeile sunt marile perdante ale modelului economic actual

Femeile sunt marile perdante ale repartizării bogăției la nivel mondial, iar cei 2.153 de miliardari ai planetei sunt mai bogați decât 60% din populația lumii, denunță luni într-un raport ONG-ul Oxfam, relatează AFP. Organizația nonguvernamentală (ONG) subliniază că cei mai bogați 22 de oameni din lume sunt mai bogați în prezent decât toate femeile din Africa. “Femeile și fetele se află între cei care profită cel mai puțin de sistemul economic actual”, subliniază Amitabh Behar, conducătorul Oxfam în India, care reprezintă anul acesta Oxfam la Forumul de la Davos. Raportul anual al Oxfam cu privire la inegalitățile mondiale este publicat în mod tradițional chiar înainte de deschiderea, marți, a celei de-a 50-a ediții a World Economic Forum (WEF) la Davos, în Elveția, întâlnirea tradițională a elitei economice și politice a globului, și după un 2019 marcat de mari mișcări de contestare socială din Chile și până în Orientul Mijlociu, trecând prin Franța.

Inegalități indecente

Potrivit Bloomberg, cel puțin 119 miliardari - a căror avere globală este estimată la aproximativ 500 de miliarde de dolari (451 de miliarde de euro) - sunt așteptați la Davos în acest an. “În vârful piramidei, miliarde de dolari se află în mâinile unui foarte mic grup de persoane, în principal bărbați”, deplânge Oxfam.

La nivel global, 2.153 de miliardari din lume dețin de-acum mai mulți bani decât 60% din populația mondială, relevă raportul. “Prăpastia între bogați și săraci nu poate fi soluționată fără politici deliberate de luptă împotriva inegalităților. Guvernele trebuie să se asigure că întreprinderile și bogații își plătesc partea corectă de impozite”, subliniază Amitabh Behar. “Inegalitățile indecente se află în centrul fracturilor și conflictelor sociale peste tot în lume (...). Ele nu sunt o fatalitate, (ci) rezultatul politicilor (...) care reduc participarea celor mai bogați la efortul solidarității prin impozite și fragilizează finanțarea serviciilor publice”, insistă la rândul său Pauline Leclère, o purtătoare de cuvânt a Oxfam France, citată în comunicat.

Potrivit datelor ONG-ului, a cărui metodă are la bază date publicate de revista Forbes și Banca Crédit suisse, dar care este contestată de unii economiști, 2.153 de persoane dispun de-acum de bogății mai mari decât cei mai săraci 4,6 miliarde de oameni de pe planetă.

De asemenea, averea a 1% dintre cei mai bogați oameni din lume “corespunde cu mai mult decât dublului bogățiilor cumulate” ale celor 6,9 miliarde de oameni mai puțin bogați, adică 92% din populația lumii, o concentrare care “depșește îndatorarea” se precizează în raport. “Femeile se află în prima linie a inegalităților din cauza unui sistem economic care le discriminează și le cantonează în meseriile cele mai precare și mai slab remunerate, începțâd cu sectorul îngrijirilor”, insistă Pauline Leclère. Potrivit calculelor Oxfam, 42% dintre femeile din lume nu pot avea un loc de muncă plătit “din cauza unei încărcări prea importante a muncii de îngrijire la care sunt supuse în cadrul privat/familial”, față de doar 6% dintre bărbați.

Or între menaj, gătit, adunatul lemnelor și adusul apei în țările din Sud, “valoarea monetară a muncii de îngrijire neplătite asigurate de către femei în vârstă de peste 15 ani reprezintă cel puțin 10.800 de miliarde de dolari anual, adică de trei ori valoarea sectorului digital la scară mondială”, estimează ONG-ul.

În Franța, relevă Oxfam, șapte miliardari posedă mai mult decât 30% dintre cei mai săraci, iar 10% dintre cei mai bogați francezi concentrează jumătate din bogația țării.

Asia: Virusul misterios de pneumonie s-a răspândit rapid

Coreea de Sud a confirmat primul caz, la un pacient chinez

Autoritățile chineze au anunțat ieri că noul virus care provoacă pneumonie s-a răspândit în mai multe orașe, numărul pacienților s-a triplat, iar o a treia persoană a decedat, provocând îngrijorări legate de ținerea sub control a îmbolnăvirilor. Coreea de Sud a anunțat la rândul ei primul caz de boală, la o femeie din China care a călătorit duminică din orașul chinez Wuhan la Aeroportul Internațional Incheon, transmite Reuters.

Comisia pentru sănătate Daxing, din Beijing, a confirmat două cazuri de îmbolnăvire cu acest coronavirus, în timp ce Comisia pentru sănătate din provincia Guangdong, din sudul Chinei, a confirmat un caz în Shenzhen. Acestea sunt primele cazuri din China în afara orașului Wuhan, unde au apărut prima oară.

Comisia Municipală pentru Sănătate din Wuhan a anunțat 136 de cazuri noi de pneomonie provocat de tulpina de coronavirus, care se adaugă altor 62 de cazuri cunoscute. Un al treilea deces a avut loc sâmbătă, potrivit autorităților. Astfel, numărul total al cazurilor cunoscute la nivel mondial a depășit 200, ceea ce scoate în evidență dificultățile autorităților de a ține sub control răspândirea bolii.

Sute de milioane de turiști chinezi vor călători în țară și în străinătate în timpul vacanței pentru Noul An Lunar, care va începe în această săptămână.

Potrivit unui raport realizat de MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis al London Imperial College, pe 12 ianuarie erau 1.723 de cazuri în Wuhan City cu simptome asociate bolii, Autoritățile Chineze din domeniul sănătății nu au comentat în mod direct raportul.

Autorități din întrega lume, inclusiv din Statele Unite și multe țări asiatice, au intensificat controlul călătorilor din Wuhan. În afara Chinei, două cazuri au fost raportate în Thailanda și unul în Japonia, toate implicând persoane din Wuhan, sau care au vizitat recent orașul.

Virusul provine din aceeași familie de coronavirusuri ca Severe Acute Respiratory Syndrome - SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), care a omorât aproape 800 de oameni la nivel global în timpul epidemiei din 2002/03, care a debutat tot în China. Simptomele includ febră mare și dificultăți de respirație, similare cu multe alte afecțiuni respiratorii, ceea ce implică complicații în diagnosticare.

The New York Times le susține pe senatoarele Warren și Klobuchar în alegerile prezidențiale

Cotidianul american The New York Times a anunțat că susține două candidate în alegerile prezidențiale - pe senatoarele Elizabeth Warren și Amy Klobuchar -, fiind incapabil pentru prima oară să se pronunțe în favoarea unui singur nume. Pentru a justitifca această ambivalență între cele două democrate cu programe foarte diferite, prestigiosul cotidian a anunțat în ediția de duminică faptul că vrea să concilieze între o opțiune “radicală” - a lui Elizabeth Warren - și una “realistă” - a lui Amy Klobuchar. “O dezbatere esențială are loc în acest moment între două viziuni care ar putea determina viitorul Partidului (Democrat), poate al țării”, scrie NYT într-un editorial.

“Unii din interiorul Partidului (Democrat) îl văd pe președintele (Donald) Trump ca pe o aberație și cred că o întoarcere la o Americă mai rațională este posibilă. Iar apoi există cei care cred că președintele Trump a fost produsul sistemelor politic și economic atât de corupte, încât ele trebuie să fie înlocuite”, adaugă ziarul. “Atât modelul radical, cât și cel realist merită un examen serios.De aceea noi susținem candidatele cele mai eficiente în fiecare dintre aceste abordări. Ele sunt Elizabeth Warren și Amy Klobuchar”.

Warren, care reprezintă aripa stângă a Partidului Democrat, este plasată destul de bine în sondaje, situându-se regulat pe poziția a treia, după fostul vicepreședinte Joe Biden și un rival foarte de stânga, Bernie Sanders. “Calea de urmat către numirea doamnei Warren este plină de obstacole, dar nu este dificil de imaginat”, apreciază NYT.

Klobuchar, o moderată în luările sale de poziție, se află mult în urmă în intențiile de vot, însă ziarul îi laudă calitățile. Îndelungata sa experiență în Senat “și capacitatea sa dovedită de a aduna cele două tabere ar face din ea o expertă în compromisuri (veritabile în ceea ce o privește) și o figură care ar uni cele două aripi ale partidului - și poate Națiunea”, apreciază cotidianul. “Fie ca cea mai bună să învingă”, lansează NYT.

Pentru prima oară, ziarul a arătat în mod transparent, într-o emsiune de televiziune, procesul de desemnare a candidatului său preferat.

Acesta a constat în interviuri cu nouă candidați. Cei șapte bărbați, inclusiv cei doi actuali favoriți în alegerile primare democrate, nu au reușit să convingă redacția.

Johnson îl avertizează pe Putin

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin, în prima lor întâlnire, că poziția Regatului Unit cu privire la cazul Skripal “nu s-a schimbat” și l-a somat “să nu repete un asemenea atac” pe teritoriul britanic, relatează AFP. Într-o întâlnire în marja unui summit european la Berlin, Johnson a catalogat duminică atacul vizându-l pe fostul dubli agent rus Serghei Skripal drept “o utilizarea imprudentă a armelor chimice și o tentativă sfruntată de asasinare a unor persoane nevinovate pe teritoriul britanic”, a anunțat într-un comunicat Downing Street. La 4 martie 2018, fostul dublu agent rus și fiica sa Iulia au fost găsiți inconștienți într-un centru comercial la Salisbury, în sudul Angliei, și spitalizați în stare gravă.

Londra a acuzat Moscova de faptul că se află în spatele acestei otrăviri cu noviciok, un puternic agent neurotoxic de concepție sovietică, ca represalii față de colaborarea acestuia cu serviciie britanice de informații. Un mandat de arestare a fost emis pe numele a doi ruși suspectați că au comis atacul și prezentați ca făcând parte din serviciile militare ruse de inforații (GRU), însă Rusia a respins mereu aceste acuzații, care-i subminează relațiile cu Marea Britanie.

Johnson i-a spus lui Putin că au amândoi “responsabilitatea de a se ocupa de chestiuni de securitate internațională cu privire la Libia, Siria, Irak, Iran”, dar că legăturile între Londra și Moscova nu vor reveni la normal atât timp cât Rusia nu pune capăt “activităților (sale) destabilizatoare”.

Opoziția rusă pregătește un amplu protest anti-Putin

Opoziția rusă a anunțat ieri că intenționează să organizeze un amplu protest la finalul lunii februarie împotriva schimbărilor constituționale propuse de către președintele Vladimir Putin, care în opinia opoziției sunt menite să îi asigure acestuia conducerea țării pe viață.

Într-o decizie surprinzătoare, Putin (67 de ani) a dezvăluit săptămâna trecută un plan de reformare a sistemului politic rus care a dus la demisia premierului Dmitri Medvedev și a guvernului său. Schimbările dorite de Vladimir Putin, care amendează Constituția pentru a crea noi centre de putere în afara Kremlinului, sunt considerate de mulți drept o încercare a actualului președinte al Federației Ruse de a-și extinde pârghiile puterii și după expirarea actualului său mandat, ce expiră în 2024. Politicianul Ilia Iașin a anunțat luni ceea ce el a numit planuri coordonate ale opoziției pentru organizarea, la 29 februarie la Moscova, a unui marș de protest contra inițativelor lui Vladimir Putin.

“Societatea are nevoie de un protest masiv și veritabil. Va fi un marș politic, al cărui principal obiectiv va fi să ceară rotația puterii și să protesteze contra uzurpării puterii”, a subliniat Iașin.

El a precizat că protestul este susținut de mai multe grupări de opoziție, precum Fundația Anti-Corupție a politicianului de opoziție Aleksei Navalnîi. Acesta a publicat pe social media mesajul lui Ilia Iașin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.