Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: O hoață de buzunare din România își acuză familia, într-un proces în Franța”Să furăm este tot ce-am învățat de la părinți”

Ziarul de Vrancea
30 aug 2017 705 vizualizări

Procesul este legat de acuzații cu privire la 1.000 de furturi comise în zona Disneyland Paris

”Să furăm este tot ce-am învățat în viață”, a declarat alaltăieri, în cursul procesului unei familii de romi români - ai cărei copii erau trimiși să fure de la turiști străini -, o hoață spășită, care a denunțat comportamentul violent al șefului clanului, relatrează AFP. În total 13 persoane au fost trimise în fața completului, la Tribunalul Corecțional de la Meaux (Seine-et-Marne), cu privire la 1.000 de furturi comise în perioada ianuarie 2014-februarie 2016 în zona Disneyland Paris, în Rețeaua Expres Regională (RER) care deservește cel mai important parc de atracții din Europa și în metroul parizian. Prejudiciul este estimat la cel puțin un milion de euro. Dintre inculpați, zece fac parte din ”clanul” Dumitru-Imandita, originar din Craiova și condus cu o mână de fier de Marian Tinca, fost Dumitru, în vârstă de 57 de ani, cu complicitatea fostei sale soții Maria Iamandita, în vârstă de 51 de ani. Au compărut, de asemenea, cei patru copii majori ai cuplului și partenerii lor, a lcăror rol consta în a supraveghea acțiunile fraților lor mai mici și a se asigura că aceștia predau banii furați. Șapte minori, cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, au fost condamnați, pe 21 iulie, de tribunalul pentru copii de la Meaux, la pedepse de la un simplu ”avertisment solemn” și până la 30 de luni de închisoare cu executarea, iar patru cu suspendare. Pe umerii lor, a stabilit ancheta Oficiului central de luptă împotriva delincvenței itinerante (OCLDI) în colaborare cu autoritățile române, se baza acest clan, care nu avea altă sursă de venit. Poturile - între 1.000 și 2.000 de euro pe zi, sub formă de devize, bijuterii, telefoane, marochinărie de lux, tablete - erau folosite la cheltuieli curente, dar erau de asemenea investite în achiziții imobiliare în România.

În prima zi de proces, Theodora-Cesarella Iamandita, în vârstă de 28 de ani, inculpată, a dat asigurări la bară că a ”încercat” să-și descurajeze frații și surorile să-i urmeze exemplul. Ea a început să fure din buzunare la vârsta de zece ani, pe când locuia într-o tabără în Italia. Președinta a obiectat că ea profita de asemenea de furturi comise de cei mai tineri și mai ales de sora sa Valentina, căreia îi ordonă să fure un pachet de scutece, într-o conversație interceptată de anchetatori. ”Să furăm este tot ce-am învățat în viață”, se justifică tânăra femeie. ”Dar nu voiam ca frații mei să învețe să o facă, pentru că știam că, odată ce aveau să înceapă să fure, nu aveau să mai poată să se oprească”. ”De când sunt în închisoare muncesc, merg la școală, sunt cinstită. Am învățat că poate fi simplu să muncești”, continuă această femeie căsătorită și cu copii.

Așezat în spatele ei, în boxă, bulibașei îi plac prea puțin aceste veleități de independență. Dar când ea îndrăznește să povestească, cu o voce stinsă, despre loviturile, amenințările, teroarea pe care el le făcea să domească în clan, el explodează. ”Taci din gruă, ești nebună! Dacă vorbești în continuare am să iau zece ani!”. Președinta l-a scos din sală, iar Theodora a continuat să depună mărturie, în lacrimi. Banii furați au permis familiei să iasă din sărăcie și, astfel, din infracționalitate, însă tatăl ei ”a irosit toți banii care ne aparțineau la cazinou”. Judecați de furt în bandă organizată, tăinurie, spălare de bani și incitare de minori să comită infracțiuni, principalii inculpați riscă până la 20 de ani de închisoare.

O hotărâre este așteptată vineri.

Banii furați de membrii rețelei de hoți romi - între 1.000 și 2.000 de euro pe zi - erau investiți în achiziții imobiliare în România

Ajutor de 500 de lei/lună de la primărie, pentru adulții cu handicap

Primăria Capitalei, prin Direcția Generală de Asistență Socială, va acorda un ajutor financiar de 500 de lei pe lună pentru adulții cu handicap, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat în ședința de ieri a Consiliului General al Municipiului București (CGMB). Municipalitatea arată că în primul trimestru al acestui an în Capitală erau înregistrați peste 57.200 de adulți cu handicap, neinstituționalizați.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 29 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” și trei abțineri. Pentru că au existat mai multe obiecții din partea consilierilor generali din partea PNL și USR, Gabriela Firea le-a spus că banii pentru acordarea ajutorului financiar nu vor veni prin tăierea de la investiții: „Vor veni prin tăierea bugetului de la monumente, de la anumite activități culturale care nu sunt atât de importante, nu de la investiții”.

Iohannis, către ambasadori: Promovați statul de drept

Președintele Klaus Iohannis le-a spus ieri diplomaților români că unul dintre atuurile României trebuie să îl constituie perseverența în promovarea statului de drept, nu doar în interiorul țării, ci și la nivel internațional. ”Unul dintre atuurile României trebuie să îl constituie perseverența cu care promovăm statul de drept, nu doar în interiorul țării, ci și la nivel internațional. Este și motivul pentru care m-am implicat personal în susținerea proiectului Consiliului Europei privind stabilirea principiilor care să reglementeze relația dintre majoritatea politică și opoziție într-o societate democratică. Am susținut acest proiect atât la vizita mea de la Strasbourg din ianuarie, dar și prin conferința cu participare internațională prestigioasă, pe care am găzduit-o aici, la Palatul Cotroceni, în aprilie”, le-a spus președintele ambasadorilor și consulilor generali ai României, pe care i-a primit ieri. El i-a îndemnat pe aceștia să promoveze continuu și ferm valorile statului de drept. ”Vă îndemn așadar ca în toată activitatea diplomatică pe care o desfășurați să promovați continuu și ferm valorile democratice ale statului de drept. De asemenea, vă reamintesc importanța susținerii multilateralismului bazat pe respectul Dreptului Internațional, respectiv a candidaturilor la Consiliul de Securitate al ONU și la OCDE, două obiective importante pentru România”, a afirmat șeful statului.

Președintele, adept al aderării la euro în 2022?

Iohannis, către Meleșcanu: Mi-a plăcut că ați menționat obiectivul aderării la Euro, chiar dacă unii dintre conducători nu au înțeles. O să ne străduim să le explicăm

Președintele Klaus Iohannis a menționat, la întâlnirea de ieri cu diplomații români, că aderarea la zona Euro reprezintă un obiectiv al României, șeful statului adresându-i-se ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, căruia i-a spus că i-a plăcut că a menționat acest obiectiv. ”Domnule ministru, mi-a plăcut că ați menționat acest obiectiv, chiar dacă unii din conducătorii României nu au înțeles despre ce este vorba, dar o să ne străduim să le explicăm”, i-a spus Iohannis lui Meleșcanu. Acesta din urmă declarase luni, pentru publicația poloneză Rzeczpospolita, că România ar putea adera la zona euro în 2022, în acest moment fiind îndeplinite toate condițiile pentru acest lucru, dar că țara noastră va mai aștepta cinci ani pentru a nu fi afectați cei cu venituri mici, în special pensionarii.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat însă, a doua zi, că deocamdată nu se inițiază vreun demers la nivel guvernamental pentru adoptarea monedei euro în 2022 și nu crede că cineva a început „o asemenea aventură”, în condițiile în care nu este un proiect foarte ușor și nu se pot avansa termene doar de dragul de a face așa ceva.

PNL: Guvernarea PSD nu mai are bani de pensii și salarii și se împrumută

Vicepreședintele PNL Florin Cîțu avertizează că guvernarea PSD nu mai are bani de pensii și salarii și se împrumută de la bănci, liberalul susținând că, pentru ceea ce fac Dragnea și PSD în acest luni, pierderea alegerilor în 2020 este un cost mult prea mic și că ”ar trebui să plătească personal”. ”Dragnea trebuie să răspundă personal pentru colapsul României”, susține Cîțu într-o postare pe Facebook. Vicepreședintele PNL afirmă că ”ofensiva împotriva sectorului privat - care fură și nu plătește impozite, dacă stai să asculți propaganda PSD -este rezultatul populismului lui Dragnea și al PSD”. ”După 7 luni de guvernare, și fără să fie implementate legea salarizării unitare și legea pensiilor, banii colectați din taxe, impozite și accize NU ajung pentru plata salariilor bugetarilor și a asistenței sociale. Mai simplu, NU au bani de pensii și salarii!!!”, susține Cîțu. El adaugă: ”Ahh da, le plătesc pentru că se împrumută de la bănci (da, ați auzit bine, de la bănci) pentru a acoperi diferența. Și se (ne, pentru că noi plătim până la urmă) vor împrumuta și mai scump, pentru că taxa pe care Dragnea și PSD o vor impune sectorului financiar-bancar (bănci, IFN, asigurători) se va vedea în PREȚUL pe care statul îl va plăti pentru aceste împrumuturi!! Asta nu o spune Tudose”. ”Populismul și incompetența costă. Din păcate nu plătește cine trebuie. Pentru ce fac PSD și Dragnea României în aceste luni, pierderea alegerilor în 2020 este un cost mult prea mic. Ar trebui să plătească personal”, susține vicepreședintele PNL.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.