Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: O femeie, salvată de sub dărâmături după 170 de ore de la cutremur

Ziarul de Vrancea
13 feb 2023 165 vizualizări

Bilanțul seismului din Turcia și Siria a ajuns la peste 37.000 de morți n faza operațiunilor de salvare se apropie de sfârșit

Bilanțul victimelor din Turcia și Siria în urma cutremurului catastrofal de luni a ajuns la cel puțin 37.357 morți în ambele țări, dar faza operațiunilor de căutare și salvare ar urma să “se apropie de sfârșit”, în ciuda faptului că încă mai există cazuri miraculoare de găsire a supravițuitorilor.

Bilanțul victimelor din Turcia a ajuns la 31.643 de morți, a anunțat luni Centrul turc de coordonare a situațiilor de urgență SAKOM, citat de CNN, în timp ce bilanțul confirmat al morților în Siria este de 5.714 persoane.

O femeie în vârstă de 40 de ani din Gaziantep, Sibel Kaya, a fost salvată de sub dărâmături la 170 de ore după primul cutremur devastator de lunea trecută.

Salvatorii au reușit să ajungă în noaptea de duminică spre luni la nivelul parterului unei clădiri de cinci etaje prăbușită șii au scos-o în viață pe Siibel Kaya. Femeia a fost transportată la spital. Echipele de intervenție au salvat în intervalul de 141 de ore până la 163 de ore de după cutremurul de la începutul săptămâniii trecute cel puțin 41 de persoane.

În Antakya, au fost scoși de sub dărâmături un sirian, Adnan Ahmad Amir, și fiica sa Emira, de 4 ani. Prima dorință a bărbatului a fost să bea un ceai turcesc tare. “Ceaiul este pregătit, este pregătit”, au reacționat salvatorii.

În localitatea Besni din Adiyaman, a fost salvată o fată de 13 ani, Hanim Gullu, după 145 de ore sub dărâmături. Speriată, ea i-a implorat pe salvatori să nu îi facă injecție: “Vă rog, nu îmi faceți injecție”. “Draga noastră Hanim, nu este injecție, uite, este un șervețel”, au reacționat cei de acolo.

Printre cei salvați duminică în Turcia se numără și un bărbat de 35 de ani din Antakya, Mustafa Sarigul. El a fost scos de sub dărâmături de salvatorii români.

Un cineast sirian a pierdut 13 membri ai familiei

Fadi Al-Halabi, director de imagine al documentarului The White Helmets, câștigător al unui premiu Oscar, dar și al documentarului “Last Men in Aleppo”, a anunțat că a pierdut 13 membri ai familiei diin cauza cutremurului. “Familia mea nu mai este. Dumnezeule, familiia mea a murit, susținerea și puterea mea au murit. 13 suflete s-au dus către ceruri”, a notat Al-Halabi pe Facebook.

Al-Halabi este cofondator al Aleppo Mediia Center, în 2012, alături de alții jurnaliști sirieni. El a fost implicat în realizarea scurt-metrajului “The White Helmets”, în 2016, câștigător al unui premiu Oscar în 2017.

În 2017, a făcut parte și din echipa care a făcut documentarul “Last Men în Aleppo”, nominalizat la premiile Oscar.

Un câine salvator din Mexic a murit după ce a salvat doi oameni

Câinele salvator Proteo, care făcea parte din echipele mexicane de intervențiie prezente în Turcia, a murit în timp ce încerca să salveze o viață. Proteo a salvat doi oameni în Turcia. În timp ce încerca să mai salveze un om, animalul a murit prins sub dărâmături. În memoria sa s-a organizat o ceremonie emoționantă. În Turcia a fost trimisă din Mexic după cutremurele de luni o echipă de 150 de salvatori.

Filipine acuză China că a folosit un “laser” împotriva unei nave de-ale sale

Filipine a acuzat luni paza de coastă a Chinei că a încercat să-i blocheze una dintre navele care ducea provizii trupelor sale staționate pe un atol din disputata Mare a Chinei de Sud, direcționând un “laser de tip militar” către echipajul de pe navă. Paza de coastă filipineză a precizat că incidentul a avut loc la 6 februarie, în zona Second Thomas Shoal, când o navă a pazei de coastă chineze a îndreptat laserul spre nava sa, provocând orbirea temporară a echipajului de pe punte și făcând “manevre periculoase”.

“Împiedicarea deliberată a navelor guvernului filipinez de a livra alimente și provizii personalului nostru militar reprezintă o ignorare flagrantă și o încălcare clară a drepturilor suverane ale Filipinelor în această parte a Mării Filipinelor de Vest”, se arată într-un comunicat.

Ambasada Chinei de la Manila nu a răspuns deocamdată la o solicitare de comentarii.

În timpul unei vizite a noului președinte al Filipinelor, Ferdinando Marcos, la Beijing, în ianuarie, China a declarat că este pregătită să gestioneze “cordial” problemele maritime cu Filipine.

Cunoscut local sub numele de Ayungin, micul atol Second Thomas Shoal, situat la 105 mile marine (195 km) în largul provinciei filipineze Palawan, găzduiește temporar un mic contingent de militari filipinezi aflați la bordul unei nave-epavă. Nava, din Al Doilea Război Mondial, cu o lungime de 100 de metri, a fost eșuată în mod intenționat pe acestă fâșie de nisip în 1999, pentru a întări pretențiile de suveranitate ale Manilei în arhipelagul Spratly.

Blocarea misiunii de aprovizionare reclamate de Manila vine în contextul în care președintele Marcos și-a exprimat deschiderea pentru încheierea unui acord cu Japonia pentru a consolida securitatea maritimă.

Și în august navele gărzii de coastă chineze au blocat navele gărzii de coastă filipineze care asigurau securitatea navelor de aprovizionare, se mai arată în declarația gărzii de coastă filipineze.

Marcos s-a aflat săptămâna trecută într-o vizită de cinci zile în Japonia pentru a obține relații de securitate mai strânse cu Tokyo, care în decembrie a anunțat cea mai mare consolidare militară de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, alimentată de îngrijorările legate de acțiunile agresive ale Chinei în regiune.

Prima vizită a președintelui filipinez în Japonia de la preluarea mandatului a avut loc după ce Manila a acordat recent Statelor Unite acces la baze militare suplimentare în Filipine în cadrul unui acord de liber schimb, o măsură despre care China a spus că a subminat stabilitatea regională și a crescut tensiunile.

Un alt mercenar Wagner a fost executat cu lovituri de baros

O a doua înregistrare video apărută luni pe rețelele sociale arată execuția cu barosul a unui rus care a fugit din grupul de mercenari Wagner în timp ce lupta în Ucraina, după ce în noiembrie a circulat un alt videoclip care arăta eliminarea prin aceeași metodă a unui dezertor din compania militară a lui Evgheni Prigojin.

Într-un videoclip, a cărui autenticitate nu poate fi verificată, publicat de Grey Zone - canalul de Telegram al grupării Wagner - , un bărbat se identifică drept Dmitri Iakușcenko, în vârstă de 44 de ani, spune că s-a născut în Crimeea și că era în închisoare când a decis să se alăture Wagner.

“Plănuiam să găsesc o portiță de scăpare doar pentru a fugi, cum se spune”, afirmă el, adăugând că nu era “războiul lui” și că plănuia să dezerteze.

Grey Zone precizează însă că Iakușcenko a fost capturat ulterior în orașul ucrainean Dnipro. “După care, la fel ca și colegul său Evgheni Nujin, s-a îmbolnăvit de aceeași boală, care te face să leșini în orașele ucrainene și apoi să te trezești în subsol, la ultima ta ședință de judecată”, afirmă Grey Zone, referindu-se la execuția cu barosul a altui mercenar rus, prezentată în noiembrie.

În imaginile intitulate “Video de la tribunalul pentru trădare”, Iakușcenko este prezentat cu capul lipit cu bandă adezivă de mai multe cărămizi sprijinite de un zid de beton, în timp ce o persoană neidentificată îmbrăcată în haine de camuflaj stă în spatele său și ține un baros.

Cu fața la cameră, în poziție așezată, Iakușcenko pare să-și spună numele și anul nașterii. “Mă aflam pe străzile orașului Dnipro, unde am fost lovit în cap și mi-am pierdut cunoștința, m-am trezit în această cameră și mi s-a spus că voi fi judecat”, a declarat el.

După aceasta, persoana din spatele său ridică barosul și pare că îl lovește în cap. În acest moment, înregistrarea video este neclară. Se aude un zgomot puternic, iar Iakușcenko se prăbușește pe podea. Bărbatul lovește din nou cu barosul. În continuare, pe video apare o explicație care spune: “Ședința de judecată este declarată închisă”.

Un american a câștigat 150.000 de dolari la loteria Powerball și a donat întreaga sumă

Un american din Carolina de Sud a câștigat 150.000 la loteria Powerball și a decis să doneze întreaga sumă, relatează presa din SUA. Bărbatul a cumpărat biletul câștigtor la GT Express Mart, în Greenville, luna trecută.

Câștigătorul a dorit să rămână anonim și a precizat că suma a ajuns la o fundație din Carolina de Sud. “Am câștiigat suficient cât să fac pe cineva fericit”, a afirmat el.

Pentru că a vândut biletul câștigător, magazinul GT Express Mart a primit un comision de 1.500 de dolari.

Rămase fără mână de lucru, companiile americane au cumpărat un număr record de roboți

Companiile nord-americane care au dificultăți să angajeze muncitori pe cea mai restrânsă piață a forței de muncă din ultimele decenii au cumpărat anul trecut mai mulți roboți decât oricând, mulți fiind alocați pentru noi fabrici de vehicule electrice și baterii, aflate în construcție, relatează Reuters.

Cererea de roboți pare să fi scăzut, totuși, spre sfârșitul anului, ridicând semne de întrebare cu privire la cât de puternic va fi 2023 în fața schimbării modelelor de consum al gospodăriilor și a ratelor dobânzilor în creștere prevăzute de băncile centrale pentru a controla inflația ridicată.

Companiile, situate în mare parte în Statele Unite, dar incluzând și unele în Canada și Mexic, au comandat puțin peste 44.100 de roboți în 2022, o creștere de 11% față de anul precedent și un nou record, potrivit datelor compilate de Asociația pentru Avansarea Automatizării, un grup industrial cunoscut și sub denumirea de A3.

Valoarea acestor mașini a totalizat 2,38 miliarde de dolari, o creștere cu 18% față de anul precedent, potrivit datelor. “Lipsa forței de muncă nu pare să scadă”, a spus Jeff Burnstein, președintele A3.

Multe companii, care se străduiesc să găsească lucrători în mijlocul celei mai scăzute rate ale șomajului din SUA din 1969, văd automatizarea ca pe o soluție rapidă.

Burnstein a spus că a existat o încetinire vizibilă a comenzilor la sfârșitul anului, ceea ce ridică o întrebare despre cum va evolua 2023.

Un asteroid a intrat în atmosfera Pământului și a fost văzut deasupra Canalului Mânecii

Un mic asteroid a intrat în atmosfera Pământului și a fost văzut luminând cerul de deasupra Canalului Mânecii, creând un efect uimitor de stea căzătoare, relatează BBC. Meteoroidul de circa 1 metru a fost văzut luni dimineață, cu puțin timp înainte de ora 03:00 GMT (5:00, ora României). Utilizatorii rețelelor sociale, mai ales cei din sudul Angliei, au împărtășit imagini cu roca în flăcări, numită Sar2667.

Intrarea acestui mic meteoroid în atmosfera Pământului fusese însă prognozată, ceea ce nu se întâmplă des. Este doar pentru a șaptea oară, notează BBC. Agenția Spațială Europeană a scris pe Twitter că acesta a fost “un semn al progreselor rapide în ceea ce privește capacitățile globale de detectare a asteroizilor”.

Agenția anunțase anterior că se așteaptă ca obiectul să atingă “în siguranță” atmosfera terestră în apropierea orașului francez Rouen.

Organizația Internațională pentru Meteori, o organizație non-profit cu sediul în Belgia, a estimat că obiectul cosmic a intrat în atmosfera terestră la aproximativ 4 km de coasta franceză și a creat un efect de “minge de foc”.

Ultimul asteroid despre care s-a emis în avans prognoza că va intra în atmosfera Pământului a fost văzut pe cerul din Ontario, Canada, în luna noiembrie a anului trecut.

Accident grav la o fabrică Mars: Doi muncitori au căzut în cuva cu ciocolată

Autoritățile americane de reglementare în domeniul siguranței la locul de muncă au amendat o fabrică din Pennsylvania după ce doi muncitori au căzut într-o cuvă cu ciocolată și a trebuit să fie salvați, relatează BBC.

Fabrica Mars Wrigley din orașul Elizabethtown a fost amendată cu 14.500 de dolari de către Administrația pentru Securitate și Sănătate în Muncă.

Muncitorii au căzut într-un rezervor de dozare - un rezervor folosit pentru a amesteca ingredientele - pentru ciocolata Dove, un brand vândut în SUA. În alte țări, Dove este vândută sub denumirea Galaxy.

Incidentul a avut loc în iunie 2022. Muncitorii erau colaboratori, care nu lucrau cu normă întreagă pentru fabrică. A fost nevoie să se facă o gaură în partea de jos a rezervorului parțial plin pentru a-i scoate afară. Pentru aceasta, peste 20 de salvatori au venit să acționeze, iar un muncitor a fost transportat la spital cu elicopterul.

Raportul autorității americane de reglementare cataloghează incidentul drept “grav”. Muncitorii fuseseră angajați pentru a curăța rezervoarele și nu au primit o pregătire adecvată în materie de siguranță.

Mars și Wrigley - doi fabricanți americani de renume în domeniul dulciurilor, cu o vechime de peste un secol fiecare - au fuzionat în 2008.

Pe lângă Dove, compania produce mai multe dulciuri populare, precum M&Ms, Snickers și Twix.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.