Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: O femeie a plătit 70.000 de euro pentru asasinarea ziaristului Jan Kuciak

Ziarul de Vrancea
1 oct 2018 1587 vizualizări

Femeia, în vârstă de 44 de ani, este traducătoarea unui controversat om de afaceri slovac. De asemenea, fiica ei este căsătorită cu băiatul omului de afaceri.

Un procuror slovac a identificat ieri o femeie, Alena Zs., drept comanditara asasinării ziaristului de investigații Jan Kuciak, pentru care a plătit 70.000 de euro, în februarie. Kuciak ancheta legăturile dintre mafia calabreză și oameni politici de rang înalt. Asasinarea ziaristului și a logodnicei sale au provocat importante manifestații împotriva guvernului slovac care au condus la demisia premierului Robert Fico.

"Alena Zs. a ordonat crima, Tomas Sz. i-a împușcat, Miroslav M. a fost șoferul și Zoltan A. un intermediar", a spus acest procuror, care nu și-a declinat identitatea, într-o conferință de presă la Bratislava. Aceste patru persoane au fost arestate săptămâna trecută. Pentru crimă au fost plătiți 70.000 de euro, dintre care 50.000 cash și 20.000 de euro pentru anularea unei datorii a lui Zoltan A. către Alena Zs, a precizat magistratul. P

ublicarea numelor suspecților de către instituțiile judiciare este interzisă în Slovacia. "Doar asasinarea lui Jan Kuciak a fost comandată. Logodnica sa Martina Kusnirova a fost o victimă inocentă care s-a aflat în locul nepotrivit la momentul nepotrivit", a adăugat el. Potrivit mai multor publicații slovace, Alena Zs., 44 de ani, era translator în italiană pentru controversatul om de afaceri slovac Marian Kocner, ale cărui activități erau investigate de Jan Kuciak.

Întrebat despre eventuale suspiciuni care ar plana asupra lui Kocner, procurorul general Jaromir Ciznar a declarat ieri că "nu discută acum" despre acest lucru. Potrivit presei locale, fiul lui Marian Kocner este căsătorit cu fiica femeii reținute.

La 25 februarie, Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, și prietena lui, Martina Kusnirova, au fost descoperiți morți în locuință după ce poliția a fost alertată de o rudă a victimelor. Jurnalistul a fost împușcat în piept, iar femeia a fost împușcată în cap. Înainte de a muri, acesta era pe punctul de a publica o investigație care arăta legături între mafia italiană și politicieni corupți din Slovacia. Mai exact, ar fi vorba despre plăți frauduloase cu fonduri europene, în cadrul unui sistem pus la punct de către cetățeni slovaci și italieni care au legături cu gruparea de crimă organizată "Ndrangheta".

Iranul a atacat ”teroriști” în Siria ca represalii față de atentatul de la Ahvaz

Gardienii Revoluției iraniene au anunțat ieri dimineața că au atacat - cu rachete balistice - ”teroriști” în Siria, ca represalii la atentatul sângeros care a îndoliat pe 22 septembrie orașul iranian Ahvaz. ”Cartierul general al celor care se fac vinovați de crima teroristă de la Ahvaz a fost atacat acum câteva minute, la est de Eufrat, cu mai multe rachete balistice trase de aripa aerospațială a Gardienilor Revoluției”, a scris armata de elită a republicii islamice pe site. ”Potrivit primelor informații, numeroși teroriști takfiri și conducători vinovați de crima de la Ahvaz au fost uciși sau răniți în acest atac”, au adăugat ei. Ei nu au precizat de unde au fost lansate rachetele cu rază lungă de acțiune. Termenul "takfiri" este folosit de autoritățile iraniene pentru a desemna jihadiștii sunniți. El derivă din cuvântul arab "takfir" (anatemă), o acuzație folosită de acești extremiști ca justificare a violenței contra celor pe care-i consideră impii. Site-ul Gardienilor Revoluției a publicat mai multe fotografii cu dâre de fum și puncte luminoase pe cerul nopții, deasupra unui relief muntos deșertic. Potrivit agenției iraniene de presă Fars, apropiată conservatorilor, două tipuri de rachete au fost folosite - Zolfaghar (cu o rază de acțiune de 750 de kilometri) și Qiam (800 de kilometri).

”Răzbunare de neuitat”

Pe 22 septembrie, 24 de persoane au fost ucise de un comando de cinci persoane care a deschis focul cu arma automată asupra unei defilări militare la Ahvaz, în sud-vestul Iranului. Atentatul a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), contra căreia Iranul este angajat în Siria alături de autoritățile de la Damasc. În ziua atacului, președinele iranian Hassan Rohani a promis un răspuns ”teribil” acestui atentat, iar Gardienii Revoluției au anunțat fără alte detalii o ”răzbunare de neuitat” în viitorul apropiat. Ahvaz este capitala provinciei Kuzestan, cu populație majoritar arabă, iar atentatul a fost revendicat inițial de o grupare separatsită locală. Ancheta iraniană a părut să privilegieze inițial pista separatistă, însă pe 24 septembrie liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, stabilea o legătură între autorii atentatului de la Ahvaz și grupări jihadiste care operează ”în Siria și în Irak”. În ziua următoare, Ministerul iranian al Informațiilor anunța că a i-a identificat pe membrii comandoului și afirma că aceștia erau afiliați ”unor grupări separatiste takfiri susținute de țări arabe reacționare”. Potrivit SI, cei cinci membri ai comandoului erau iranieni, dintre care patru originari de la Ahvaz. Khamenei i-a acuzat pe atacatori că au fost ”finanțați de saudiți și Emiratele Arabe Unite (EAU)”. Riadul și Abu Dhabi au dezmințit aceste acuzații. Iranul este, alături de Rusia, unul dintre principalii susținători ai puterii președintelui sirian Bashar al-Assad, pe care-l ajută politic și militar. Gardienii Revoluției sunt prezenți pe teritoriul sirian în calitate de ”consilieri militari” ai forțelor loialiste.

Groapă comună pentru victimele cutremului din Indonezia

Peste 840 de persoane și-au pierdut viața n circa 1.200 de deținuți au evadat din închisorile din regiune

Bilanțul cutremurului și tsunami-ului produse vineri în insula indoneziană Sulawesi a ajuns la 844 de morți, a anunțat Agenția națională pentru gestionarea dezastrelor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenției, Sutopo Nugroho, relatările potrivit cărora bilanțul ar fi ajuns la 1.203 de morți nu sunt oficiale și se bazează pe o estimare. "Cifrele pe care le avem sunt valabile pentru victimele care au fost identificate", a precizat acesta. Cel puțin 90 de persoane sunt date dispărute, iar 48.000 au fost nevoite să își părăsească locuințele, a adăugat oficialul citat. Zeci de persoane au rămas prinse sub dărâmături după ce un mall și mai multe hoteluri s-au prăbușit în Palu, o aglomerare de 350.000 de locuitori situată pe coasta de vest a insulei Sulawesi, la 1.500 kilometri nord-est de Jakarta, și alte câteva sute ar fi îngropate sub alunecările de teren care au înghițit satele din zonă. Voluntarii au început să îngroape victimele cutremurului într-o groapă comună. Astfel, pe dealurile deasupra orașului Palu, voluntarii umpleau o groapă comună și se pregăteau să îngroape sute de victime, aduse cu mai multe camionete. Din cauza lipsei de echipament, autoritățile au dificultăți în a ajunge la supraviețuitorii care sunt încă prinși în ruinele clădirilor. Unii supraviețuitori au jefuit magazine și au luat mâncare, apă și combustibil, spunând că nu mai au provizii, în timp ce transporturile cu alimente sau cu obiecte de necesitate sunt escortate de Poliție, pentru a se asigura că nu sunt furate, scrie Reuters. Duminică seară, președintele Joko Widodo a autorizat primirea de ajutor internațional și a făcut apel la echipajele de urgență să lucreze “zi și noapte” pentru a găsi supraviețuitorii captivi. De asemenea, Poliția a informat că în jur de 1.200 de deținuți au evadat din trei închisori din regiune. Cu o magnitudine de 7,5, potrivit Institutului american de geofzică USGS, cutremurul care a avut loc pe Sulawesi vineri, imediat înainte de ora 11.00 GMT (14.00, ora României), a fost mai puternic decât seria de cutremure care a afectat Indonezia în august și s-a soldat cu peste 500 de morți și aproximativ 1.500 de răniți pe Insula Lombok, care se învecinează cu Bali. Un val s-a declanșat la puțin timp după aceea pe coasta de lângă Palau.

Premiul Nobel pentru Medicină, atribuit pentru cercetări în lupta împotriva cancerului

Premiul Nobel pentru Medicină a fost atribuit, ieri, americanului James P. Allison și japonezului Tasuku Honjo pentru cercetările lor asupra imunoterapiei, care s-a dovedit eficace în special în tratamentul cancerelor virulente. "Stimulând capacitatea sistemului nostru imunitar de a ataca celulele canceroase, laureații premiului Nobel de anul acesta au stabilit un nou principiu pentru vindecarea cancerului", a subliniat Adunarea Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm.  Fiecare de partea sa, cei doi oameni de știință s-au luptat să "deblocheze" și "să apese pe pedalele de accelerație" ale sistemului imunitar în așa fel încât să-i permită să "neutralizeze micro-organisme străine", a precizat juriul Nobel.  "Visam la asta dar nu credeam că se va realiza. Mi s-a părut prea mult", a reacționat James P. Allison, în vârstă de 70 de ani, contactat de agenția de presă suedeză TT. Acest profesor de imunologie de la Centru pentru cancer de la Universitatea din Texas și Tasuku Honjo, în vârstă de 76 de ani, profesor la Universitatea din Kyoto, au primit în comun în 2014 premiul Tang, prezentat drept versiunea asiatică a Nobelului.

Laureatul Nobelului pentru Pace va fi anunțat vineri, la Oslo

Pentru prima dată din 1949, anunțul premiului pentru Literatură a fost amânat cu un an de către Academia Suedeză, implicată în scandal sexual și după retragerea mai multor membri care împiedică funcționarea normală a forului. Laureații primesc pe 10 decembrie o medalie în aur, o diplomă și un cec în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (în jur de 870.000 de euro) care pot fi împărțiți la fiecare categorie între trei câștigători maximum.

Google folosește inteligența artificială pentru a prezice inundațiile

Google a implementat algoritmi de inteligență artificială care ajută la prezicerea mai eficientă a inundațiilor în serviciul său de alerte. Serviciul de alerte pentru dezastre naturale al Google a funcționat până acum exclusiv pe baza datelor furnizate de agențiile naționale specializate în aceste fenomene. Cu ajutorul inteligenței artificiale, Google începe acum să facă propriile analize pe care să le folosească, împreună cu cele ale agențiilor naționale, pentru alertarea populației în cazul inundațiilor. Noua variantă a serviciului de alertări folosit de Google a fost lansat în India, mai precis în regiunea Panta, unde luna aceasta a emis deja primele avertizări la care a contribuit și inteligența artificială. AI-ul este doar parte a noului sistemului de alerte al celor de la Google. Acesta este folosit în combinație cu o serie întreagă de date istorice. Inundațiile înregistrate în trecut, înălțimea terenului, nivelul actual al apelor sunt toate luate în calcul de inteligența artificială pentru a prezice cât mai detaliat nu doar când se va produce o inundație, ci și cât de gravă va fi aceasta. Datele și alertele celor de la Google ajung la utilizatori prin intermediul unor servicii precum Google Search sau Google Maps. Google Maps, spre exemplu, afișează în regiunile pentru care are date un strat suplimentar care ia locul hărții obișnuite pentru a afișa informații privind dezastrele naturale care se produc în mod tradițional în regiune. Conform celor de la Google, serviciul de alerte a emis deja până acum zeci de mii de alerte de nivel mediu și peste 200 de alerte SOS, care indică un nivel ridicat de pericol.

UE salută ”șansa istorică” în urma referendumului din Macedonia

Comisia Europeană (CE) a salutat ieri rezultatul pozitiv al referendumului pe tema schimbării numelui Macedoniei și a apreciat că acesta constituie o ”șansă istorică” pentru viitorul european al țării. ”Aceasta este o șansă istorică nu doar în reconcilierea în regiune, dar și în vederea unei avansări în mod decisiv a țării” pe calea aderării sale la UE, au declarat, într-un comunicat comun, șefa diplomației europene Federica Mogherini și comisarul însărcinat cu Extinderea Johannes Hahn. ”Acum le revine tuturor actorilor politici și instituționali (sarcina) să acțoneze în cadrul responsabilității lor constituționale dincolo de liniile partizane”, se arată în comunicat. Tabăra ”da” a obținut o victorie zdrobitoare în acest referendum pe tema redunimirii fostei republici iugoslave ”Republica Macedonia de Nord” în baza unui acord cu Grecia, care-i blochează aderarea la UE și NATO - marcat de un absenteism puternic, ceea ce face să planeze incertitudinea asupra ratificării în Parlament. ”Uniunea Europeană va continua să susțină deplin țara, instituțiile și pe toți cetățenii săi”, conchide Comisia. Bruxellesul a propus statelor membre UE, în aprilie, să deschidă negocieri de aderare cu Albania și Macedonia, în pofida unor puternice reticențe ale unor țări ca Franța. UE a lansat negocieri de aderare cu Serbia la începutul lui 2014 și cu Muntenegrul în 2012.

Poliția germană a destructurat un grup ”terorist” neonazist, care pregătea atentate

Poliția germană a anunțat ieri că a destructurat un mic grup neonazist, pe care l-a catalogat drept ”terorist”, suspectat că a planificat diverse atentate și atacuri contra unor străini, în urma manifestațiilor împotriva migranților la Chemnitz. ”Această asociație teroristă de extremă dreapta”, intitulată ”Revoluția Chemnitz”, plănuia o ”acțiune”, cu termene încă neclarificate, dar vizând foarte probabil străini, miercuri, în Germania, cu ocazia sărbătoririi Zilei anuale a Reunificării țării în 1990, a anunțat parchetul antiterorist. În total, șapte bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 31 de ani au fost încarcerați în cadrul acestui caz. Șase dintre ei au fost reținuți ieri, în cadrul unei operațiuni care a mobilizat aproximativ 100 de polițiști. Cel de-al șaptelea, prezentat ca fiind șeful grupului, a fost arestat deja, în septembrie, în cadrul unui caz de tulburare a ordinii publice. Suspecții intenționau să comită ”atacuri violente și atentate armate” contra unor străini și persoane de altă orientare politcă decât a lor, a precizat parchetul. În acest scop, ei au făcut demersuri pentru a-și procura arme semiautomate.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.