Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Număr-record săptămânal de cazuri de Covid-19 în lume

Ziarul de Vrancea
22 sep 2020 1982 vizualizări

A scăzut însă numărul deceselor n între 14 și 20 septembrie, aproape două milioane de persoane au fost infectate

Un record de două milioane de cazuri de Covid-19 a fost înregistrat săptămâna trecută, însă numărul deceselor a scăzut cu 10%, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), relatează AFP.

Cu excepția Africii, toate regiunile au înregistrat o creștere a cazurilor de la 14 la 20 septembrie. La nivel global, peste 30,6 milioane de cazuri și 950.000 de morți din cauza covid-19 au fost semnalate OMS, de la apariția bolii, la sfârșitul lui decembrie, în China. “De la 14 la 20 septembrie, s-au înregistrat aproape două milioane de noi cazuri de covid-19, ceea ce reprezintă o creștere cu 6% față de săptămâna precedentă și cel mai mare număr de cazuri semnalate într-o singură săptămână de la începutul epidemiei. În aceeași perioadă, numărul deceselor a scăzut cu 10%. S-au semnalat 37.700 de decese”, a detaliat OMS în buletinul său săptămânal, publicat în noaptea de luni spre marți. Numărul cazurilor diagnosticate nu reflectă, însă, decât o fracțiune din numărul real al contaminărilor. Unele țări testează doar cazurile grave, altele folosesc testele cu prioritate în urmărire, iar numeroase țări sărace dispun de capacități de depistare foarte limitate. Regiunea OMS Europa a înregistrat cea mai mare creștere a deceselor săptămâna trecută - cu 27% în plus față de săptămâna precedentă. Continentul american - care reprezintă peste 38% din toate cazurile nou semnalate săptămâna trecută - rămâne cel mai afectat, potrivit tabloului compilat de OMS. Regiunea a semnalat, însă, o scădere a deceselor cu 22%. Regiunea Asia de Sud-Est - care reprezintă 35% din noile cazuri semnalate săptămâna trecută - a depășit pragul de 100.000 de morți de la începutul pandemiei, cu 9.000 de decese noi săptămâna trecută. Regiunile din estul Mării Mediteranei și vestul Oceanului Pacific au semnalat o ușoară creștere a cazurilor și deceselor în ultimele trei săptămâni. În Africa, epidemia continuă să încetinească - numărul cazurilor a scăzut cu 12%, iar al deceselor cu 10%.

Reuters: China dezvoltă un program de muncă în masă în Tibet

China obligă tot mai mulți tibetani să plece din zonele rurale, pentru a participa la diverse formări de tip militar, create recent cu scopul de a-i forma în munca în fabrică, dezvăluie Reuters. Această politică este similară programului implementat în Xinjiang, asimilat de organizații de apărarea drepturilor omului muncii forțate. Reuters scrie că a examinat peste 100 de articole publicate de presa de stat, documente oficiale emise de către autoritățile regionale din Tibet și comenzi publice date din 2016 în 2020, care arată că Beijingul a stabilit cote de transferare în masă a muncitorilor rurali în interiorul regiunii din Himalaya sau către alte regiuni din China. Peste o jumătate de milion de persoane au fost astfel formate în cadrul acestui proiect în primele șapte luni ale lui 2020 - reprezentând aproape 15% din populația regiunii. Din acest total, aproape 50.000 de muncitori au fost transferați înăuntrul Tibetului, iar alte câțiva mii au fost trimiși în alte regiuni. Mulți dintre ei au locuri de muncă plătite sub nivelul pieței - mai ales în sectoarele textil, construcțiilor și agricol.

“Corectarea modului de gândire”

Reuters scrie că documentele pe care le-a examinat pun puternic accentul asupra educației ideologice în vederea corectării “conceptelor gândirii” muncitorilor. “În ele se arată că minoritățile sunt puțin disciplinate, că trebuie să li se schimbe starea de spirit, că trebuie să fie convinși să participe”, declară un cercetător independent cu privire la Tibet și Xinjiang, Adrian Zenz, care a compilat principalele concluzi ale programului. Aceste concluzii sunt prezentate într-un raport publicat săptămâna aceasta de Fundația Jamestown, un institut cu sediul la Washington, specializat în probleme politice de impotanță strategică pentru Statele Unite. “Este vorba despre o schimbare coercitivă a modului de viață, despre trecerea de la normandism și agricultură la munca salariată”. “Din punctul meu de vedere, acesta este atacul cel mai puternic, cel mai clar și cel mai țintit împotriva mijloacelor tradiționale de subzistență ale tibetanilor pe care l-am văzut de la Revoluția culturală” din 1966-1976, estimează Adrian Zenz. Muncitorii rurali transferați în aceste centre de formare profesională primesc o educație ideologică - ceea ce China numește o formare “în stil militar” - care are la bază o disciplină strictă, prin exerciții fizice și purtarea uniformei militare. Ei dobândesc competențe profesionale în domeniul textil, construcțiilor, agriculturii și artizanatului etnic.Unul dintre centre menționează între învățături “mandarina, formarea juridică și educația politică”. În alt document administrativ regional se precizează că obiectivul este “realizarea în mod treptat a tranziției de la “trebuie să muncesc”„ la “vreau să muncesc”. Aproximativ 70% din populaia Tibetului trăiește în zone rurale, potrivit unor date din 2018 de la Biroul Național de Statistică al Chinei, iar țara s-a angajat să eradicheze sărăcia rurală până la sfârșitul lui 2020. Ministerul chinez de Externe neagă ferm, într-o declarație pentru Reuters, folosirea muncii forțate, dă asigurări că China este un stat de drept și că muncitorii sunt voluntari și remunerați în mod corect. “Ceea ce aceste persoane cu motivații ascunse numesc «muncă forțată» pur și simplu nu există. Noi sperăm ca membrii comunității internaționale să distingă binele de rău, că vor respecta faptele și că nu se vor lăsa abătuiți de minciuni”, insistă Beijingul.

Guvernul Johnson, acuzat de Theresa May că amenință “integritatea Regatului Unit”

Fostul premier britanic Theresa May acuză Guvernul succesorului său Boris Johnson de faptul că pune în pericol pacea în Irlanda de Nord și că amenință, astfel, “integritatea Regatului Unit”, prin proiectul său de lege privind piața internă britanică, ce revine în partea asupra Acordului Retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE). Deputata conservatoare, care a condus Guvernul din 2016 și până la jumătatea lui 2019, în toiul negocierii Brexitului, a catalogat luni această atitudine drept “imprudentă și iresponsabilă” și a avertizat că nu va vota în favoarea textului succesorului său, deoarece va “antrena pagube incalculabile la adresa reputației Regatului Unit”. Londra a provocat furia europenilor după ce a prezentat un proiect de lege - aflat în curs de examinare în Parlament - care revine parțial asupra acordului Brexitului, semnat de Johnson cu Cei 27 și care încadrează ieșirea regatului din UE, un document care reprezintă, potrivit poripriei mărturisiri, o încălcare a dreptului internațional. Textul vizează mai ales dispozițiile speciale convenite în Irlanda de Nord, cu scopul de a evita o reimpunere a unei frontiere cu Republica Irlanda, un stat membru UE, și care ar putea fragiliza Acordul de Pace din Vinerea Mare din 1988 care a pus capăt celor 30 de ani de “tulburări” sângeroase. “Voința Guvernului de a abandona în mod unilateral un acord internațional pe care l-a semnat conduce la punerea sub semnul întrebării a voinței sale de a respecta Acordul din Vinerea Mare”, a denunțat, într-o sesiune, în Parlament, deputata Theresa May, care a fost nevoită să demisioneze din funcția de premier după ce s-a lovit ea însăși de spinoasa problemă a Irlndei de Nord.

May avertizează că această răsturnare poate face ca “anumite comunități să fie mai puțin dispuse să aibă încredere în Guvernul britanic” și, mai ales, să afecteze “voința locuitorilor Irlandei de Nord de a continua să facă parte din Regatu Unit”. Foarte controversat în cadrul majorității conservatoare, acest proiect de lege - care încredințează doar Regatului Unit puterea, menită să fie împărțită cu europenii, de a lua anumite decizii în Irlanda de Nord - a primit însă săptămâna trecută aprobarea inițială a deputaților. Numai doi membri ai Partidului Conservator au votat atunci “împotrivă”, iar alți 29 - inclusiv Theresa May - s-au abținut. Deputații se pronunță din nou prin vot asupra acestui proiect de lege săptămâna viitoare, după care textul urmează să fie supus votului Camerei Lorzilor, după săptămâni de examinare aprofundată. Studiu: Boala Dengue ar oferi o anumită imunitate față de Covid-19 Un nou studiu care a analizat epidemia de coronavirus din Brazilia a descoperit o legătură între răspândirea virusului și epidemiile din trecut de febră Dengue, care sugerează că expunerea la boala transmisă de țânțari ar putea oferi un anumit nivel de imunitate împotriva Covid-19. Studiul, coordonat de Miguel Nicolelis, profesor la Duke University, care nu a fost încă publicat oficial, compară distribuția geografică a cazurilor de coronavirus cu răspândirea bolii Dengue în 2019 și 2020. Locurile cu rate scăzute de infecții cu noul coronavirus și cu o creștere lentă a numărului de cazuri sunt zone unde au avut loc epidemii intense de febră Dengue în acest an sau anul trecut, a constatat Nicolelis. “Această descoperire extraordinară ridică posibilitatea unei reacții imunitare încrucișate între serotipul Flavivirus al dengue și SARS-CoV-2”, arată studiul, referindu-se la anticorpii virusului Dengue și noul coronavirus. “Dacă se va dovedi că este corect, această ipoteză poate însemna că infecția Dengue sau imunizarea cu un vaccin sigur și eficace pentru Dengue ar putea produce un anumit livel de protecție imunitară împotriva noului coronavirus”, a adăugat profesorul. Nicolelis a adăugat că rezultatele sunt interesante în mod special pentru că studiile anterioare au arătat că oamenii cu anticorpi pentru Dengue pot fi testați fals-pozitiv pentru anticorpi pentru Covid-19, chiar dacă nu au fost infectați cu noul coronavirus. Studiul, care urmează să fie publicat într-un jurnal științific, scoate în evidență o corelație semnificativă între incidența, mortalitatea și rata de creștere scăzute a cazurilor de Covid-19 la populațiile din Brazilia la care nivelul de anticorpi pentru boala Dengue este ridicat.Brazilia este pe locul al treilea în lume în funcție de numărul de infecții Covid-19, cu peste 4,4 milioane de cazuri, fiind devansată de Statele Unite și India.

Vaticanul își reafirmă opoziția fermă față de eutanasie și sinucidere asistată

Vaticanul și-a reafirmat ieri opoziția față de eutanasie, numind-o un “act de omucidere” care nu poate fi niciodată justificat sau tolerat.Un nou document, emis pe măsură ce un număr tot mai mare de țări iau în considerare legalizarea eutanasiei sau a sinuciderii asistate, afirmă că legislatorii și politicienii care susțin astfel de legi sunt “complici”. Totodată, Vaticanul afirmă că pacienților care au ales să moară prin eutanasie sau sinucidere asistată ar trebui să le fie refuzate ultimele sacramente. Într-o secțiune adresată catolicilor care lucrează în sectorul sanitar, documentul afirmă că o cooperare a acestora “trebuie exclusă” pentru că “noi trebuie să ascultăm de Dumnezeu mai degrabă decât de oameni”. Documentul de 20 de pagini, intitulat “Bunul samaritean” și redactat de Congregația pentru Doctrina Credinței, încorporează declarațiile anterioare ale Bisericii Romano-Catolice privind sfârșitul vieții, însă folosește un limbaj mai dur. “Prin urmare, eutanasia este un act intrinsec malefic în orice situație sau circumstanță”, se arată în document. “Eutanasia este un act de omucidere pe care nici un sfârșit nu îl poate justifica și care nu tolerează nicio formă de complicitate sau colaborare activă sau pasivă”, se arată în document. O parte a documentului se referă la legislatori, afirmând că dacă aceștia aprobă legi privind eutanasia și sinuciderea asistată, ei devin “complici la un păcat grav pe care alții îl vor comite”.Eutanasia implică un medic care joacă un rol activ în sfârșitul vieții unui pacient, în timp ce în sinuciderea asistată, medicul oferă o substanță letală pe care pacientul și-o va administra singur. Ambele proceduri sunt legale în circa 10 țări și în câteva state americane.

Un guru, considerat reîncarnarea lui Iisus Christos, arestat în Rusia

Gurul unei secte din Siberia, Vissarion, care conducea de trei decenii destinele a mii de adepți ce vedeau în el reîncarnarea lui Iisus Christos, a fost arestat marți de forțele speciale ruse. Fondată în 1991 de Vissarion, pe numele adevărat Serghei Torop, fost angajat al Ministerului de Interne, secta “Biserica Ultimului Testament” s-a instalat într-o așezare construită în pădure de adepții săi, în districtul Kurgan din regiunea siberiană Krasnoiarsk. “Vissarion” și doi dintre apropiații lui, Vadim Redkin și Vladimir Vedernikov, au fost arestați marți, a anunțat Comitetul de anchetă rus, după o operațiune comună a FSB (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB) și Ministerului de Interne. Cei trei sunt acuzați că s-au folosit de sectă pentru a extorca sume de bani de la discipolii lor și că au exercitat asupra acestora “violențe psihologice”, provocându-le “daune grave sănătății”. Într-o înregistrare video difuzată de autorități, suspecții sunt conduși, încadrați de bărbați cu cagule și uniforme de camuflaj, la bordul unui elicopter. “Vissarion” și-a strâns miile de adepți într-o zonă izolată din Siberia pentru a crea un fel de Arcă a lui Noe, care să salveze omenirea de un cataclism pe care omul este pe cale să-l provoace. “Biserica Ultimului Testament” nu trăia însă complet ruptă de lume, primind în mod regulat vizite ale presei. Vissarion își crease o anumită notorietate în Rusia, iar unii dintre adepții săi veneau din Europa Occidentală.Discipolii lui Vissarion, care duc un trai autosuficient, spun că trăiesc în comuniune cu natura și refuză carnea, alcoolul și tutunul.

Assange “aude voci” în închisoare, prezintă “simptome psihotice” și impulsuri sinucigașe

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange s-a plâns că aude voci și muzică imaginare în detenție și prezintă “simptome psihotice” și impulsuri sinucigașe, a anunțat ieri un psihiatru, care l-a examinat într-o audiere, la un tribunal de la Londra, care examinează o cerere de extrădare către Statele Unite. Australianul, în vârstă de 49 de ani, prezintă un risc de sinucidere “foarte ridicat”, în cazul în care ar fi extrădat în Statele Unite, care vor să-l judece cu privire la faptul că a difuzat sute de mii de documente confidențiale, a declarat psihiatrul Michael Kopelman în fața Curții penale Old Bailey, la Londra. Michael Kopelman a discutat de aproximativ 20 de ori cu Assange. Psihiatrul evocă o “depresie severă” și “simptome psihotice” ale lui Julian Assange, inclusiv halucinații auditive, pe care le percepe în celula sa din închisoarea de maximă securitate. Julian Assange i-a povestit psihiatrului că a auzit voci care-i spun “ești țărână, ești mort, venim să te luăm”. Condițiile detenției fondatorului WikiLeaks au fost denunțate de raportorul ONU asupra torturii. Impulsurile sinucigașe ale lui Assange “provin din factori clinici, dar iminența extrădării este cea care va declanșa tentativa”, a avertizat psihiatrul, apreciind că starea acestuia “se va deteriora în mod considerabil dacă este extrădat”.Partenera lui Julian Assange, Stella Moris, și-a exprimat, de asemenea, temeri cu privire la faptul că acesta s-ar putea sinucide, lăsându-și cele două fiice mici fără tată. Julian Assange a fost arestat în aprilie 2019, după ce a stat șapte ani în Ambasada Ecuadorului, unde s-a refugiat în urma încălcării condițiilor eliberării sale sub cauțiune, temându-se de o extrădare către Statele Unite, care-i reproșează că a pus în pericol surse din cadrul serviciilor americane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.