Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Noul coronavirus a luat peste 800 de vieți

Ziarul de Vrancea
7 feb 2020 1636 vizualizări

89 de oameni au murit numai sâmbătă n bilanțul celor uciși de coronavirus l-a depășit astfel pe acela al victimelor SARS, din 2003 n în prima fază, virusul s-a răspândit cu viteză chiar în spitalul din Wuhan

Încă 89 de persoane au murit sâmbătă în China din cauza infectării cu coronavirus, bilanțul deceselor ajungând astfel la 813. Numărul cazurilor confirmate a crescut la cel puțin 27.100 în provincia Hubei, iar la nivel global numărul este de peste 37.000 de îmbolnăviri.

Bilanțul celor uciși de coronavirus l-a depășit astfel pe acela al victimelor SARS, din 2003, când au murit 774 de persoane din întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că va trimite o echipă în China, care să facă investigații în legătură cu izbucnirea îmbolnăvirilor cu coronavirus. De asemenea, Organizația a avertizat în legătură cu teoriile conspirației care subminează răspunsul autorităților, precum și la dezinformările care îngreunează munca celor implicați.

Coronavirusul din Wuhan se răspândește în special în spitale

O proporție de 41% dintre primii 138 de pacienți diagnosticați cu coronavirus într-un spital din Wuhan, China, ar fi fost infectați chiar în spitalul respectiv, potrivit unui articol publicat de medicul Tom Frieden pe site-ul CNN. Astfel, aproape jumătate dintre infecțiile inițiale din spitalul respectiv par să fi fost răspândite chiar în spital, prin transmitere nosocomială. Mai mult decât atât, majoritatea cazurilor nu par să fi fost rezultatul unui eveniment prin care un singur pacient transmite infecție către mai mulți oameni, lucru posibil de exemplu prin intermediul unei bronhoscopii, în timpul căreia medicul introduce un tub în plămânii unui pacient, care poate avea ca rezultat un număr mare de infecții. Acest eveniment ar fi un motiv de îngrijorare, dar nu atât de mare ca ceea ce pare să se fi întâmplat: multe dintre cadrele medicale și mulți pacienți s-au infectat în multe zone ale spitalului. În plus, având în vedere că este un spectru larg de infecții și au fost testați doar pacienții care nu se simțeau bine, este destul de probabil ca transmiterea bolii în spital să fi fost mai mare. Așa că, la fel ca SARS și MERS, alte coronavirusuri apărute în trecut, coronavirusul din Wuhan se răspândește în spitale.

Virusul pare să fie destul de infecțios, personalul medical pare să fie în pericol în mod special, fiind nevoie de mai multe informații legate de cât de infecțios este. S-ar putea ca virusul să fie imposibil de controlat, la fel ca răceala comună și gripa, dar impactul personal și pentru societate să poată fi atenuat. Eforturile extraordinare ale Chinei pentru oprirea răspândirii virusului, chiar dacă fără succes, ar putea încetini acest lucru și ar putea îmbunătăți capacitatea Chinei și a restului lumii de a limita răul provocat de virus.

Cinci britanici au contractat coronavirusul în Franța

Cinci britanici, între care se numără și un copil, au fost diagnosticați cu noul coronavirus în Franța, după ce au fost cazați în aceeași cabană și au intrat în contact cu o persoană care a fost în Singapore, a anunțat ministrul Sănătății, Agnes Buzyn. Starea celor cinci nu este îngrijorătoare, a menționat ministrul. Britanicii au fost cazați în aceeași cabană cu o persoană infectată, în stațiunea de schi Contamine Montjoie, din estul Franței. “Cazul inițial ne-a fost adus în atenție noaptea trecută (n.r. - vineri noapte). Este vorba de un britanic care s-a aflat în Singapore în perioada 20-23 ianuarie și a venit în Franța la 24 ianuarie pentru patru zile”, a explicat Buzyn. Pe teritoriul Franței s-au semnalat până acum 11 cazuri de persoane infectate cu coronavirus.

Masacru “fără precedent” în Thailanda

n un militar a ucis cel puțin 26 de persoane în urma unui atac armat n din primele informații, bărbatul avea o problemă personală legată de vânzarea unei case

Premierul Thailandei a anunțat ieri că 26 de persoane au fost ucise în urma atacului comis sâmbătă de un militar în nord-estul țării. Bilanțul inițial era de 20 de victime. Premierul Prayut Chan-O-Cha a precizat că motivele atacatorului au fost de “ordin personal”, subliniind că evenimentul este unul “fără precedent”.

Douăzeci și șase de persoane, între care și un băiat de 13 ani, au fost ucise de militar, înainte ca acesta să fie împușcat de forțele de ordine.

“Este fără precedent în Thailanda și vreau ca o astfel de criză să nu se mai producă”, a declarat premierul, aflat la spitalul Nakhon Ratchasima, unde se aflau zeci de persoane rănite, dintre care două sunt în stare gravă. Prayut a precizat că atacatorul, Jakrapanth Thomma, a avut o problemă personală, legată de vânzarea unei case. El a utilizat o mitralieră M60, o armă de atac și muniții, furate de la baza sa militară, de unde a luat și un vehicul militar. Majoritatea celor 26 de victime au fost ucise în și în jurul unui centru comercial.

Atacatorul, care avea 32 de ani, a fost ucis în jurul orei 02.00 GMT, de un comando de elită a forțelor de securitate în cursul unei operațiuni care a mobilizat sute de persoane. Jakrapanth Thomma a deschis focul mai întâi la o bază militară, unde au murit trei persoane. El a furat apoi o mașină militară și a plecat în centrul orașului.  Militarul a deschis ulterior focul la un templu budist și la un centru comercial. El s-a baricadat apoi în centrul comercial unde a fost adusă chiar și mama lui în încercarea de a-l convinge să se predea.

Bărbatul a postat mesaje pe Facebook înainte și în timpul atacurilor (“Să merg?”, “Nimeni nu poate scăpa de moarte”), până când rețeaua de socializare i-a șters contul.

Bill Gates a comandat primul super yacht din lume alimentat cu hidrogen

Magnatul din sectorul tehnologiei Bill Gates a comandat primul super yacht din lume pe bază de hidrogen, de 500 de milioane de lire sterline (645 milioane dolari), semn al convingerii sale să investiția într-o tehnologie nepoluantă este cea mai bune soluție pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, relatează publicația The Telegraph. Vasul este construit de compania olandeză Feadship, specializată în super yachturi. Yachtul este bazat pe designul vasului “Aqua”, de 112 metri, care a fost făcut public anul trecut, la Monaco Yacht Show, de către firma olandeză de arhitecți navali Sinot, pentru a atrage miliardari interesați de ecologie. Planurile “au fost inspirate de stilul de viață al unui proprietar cu discernământ și vizionar”.

Gates, co-fondator al Microsoft și al doilea cel mai bogat om din lume, își petrece deseori vacanțele pe yachturi, dar până acum nu a deținut unul, preferând să le închirieze în timpul vacanțelor din regiunea Mediteranei. Noul vas al lui Gates, care ar urma să fie lansat la apă în 2024, nu se va ridica la nivelul unora dintre cele mai mari vase de agrement din lume, cum este yachtul Eclipse de 163 de metri comandat de oligarhul rus Roman Abramovich, proprietarul clubului de fotbal Chelsea.

Achiziția este cel mai recent indiciu privind interesul lui Gates pentru carburanții alternativi. Acesta a investit deja în Heliogen, un startup din California care se folosește de software pentru a controla oglinzi care focalizează razele soarelui pentru a genera o căldură extremă. Scopul este crearea unei surse nepoluante de gaz de hidrogen prin separarea moleculelor de apă fără a utiliza carburanți fosili.

Antarctica, cea mai ridicată temperatură din istoria măsurătorilor

Antarctica a înregistrat joi cea mai ridicată temperatură din istoria măsurătorilor, de 18,3 grade Celsius, la o stație din nordul continentului. Temperatura a fost de aproape 65 de grade Fahrenheit (18,3 grade Celsius), la stația de cercetări Esperanza a Argentinei, au declarat cercetători ai agenției meteorologice a acestei țări.

Recordul precedent, de 63,5 grade Fahrenheit (17,5 grade Celsius), a fost atins pe 24 martie 2015, la aceeași stație. Stația metoorologică Esperanza înregistrează date din 1961. Asta înseamnă că temperatura de la Esperanza a fost practic identică cu temperatura înregistrată joi după-amiază la San Diego, California.

În emisfera sudică este vară, dar nu este un fapt obișnuit ca temperaturile din Antarctica, unul dintre cele mai reci locuri de pe Pământ, să fie aproape identice cu cele din sudul Californiei.

Regiunea Antarcticii se încălzește rapid din cauza gazelor cu efect de seră produse de oameni. Iar încălzirea observată aici are consecințe grave, în special pentru milioanele de oameni care locuiesc în regiuni costiere, care sunt vulnerabili la creșterea nivelului mărilor.

Peninsula antarctică unde a fost înregistrată temperatura record este unul dintre locurile cu cea mai ridicată creștere a temperaturilor de pe Pământ, acestea urcând cu aproape 5,4 grade Fahrenheit ((3 grade Celsius) în doar 50 de ani, potrivit Organizației Mondiale a Meorologiei. Studiile au arătat că mulți dintre ghețarii uriași ai Antarcticii se topesc rapid din cauza încălzirii globale.

Un român, proprietar a 50 de mașini, primea ajutor social în Italia

Un român de 49 de ani, din Milano, Italia, este acuzat de comiterea mai multor infracțiuni, după ce autoritățile italiene au stabilit că acesta primea ajutor social din partea statului, deși era proprietar a 50 de autoturisme. Românul a fost prins după o anchetă care a durat mai mult de trei luni și care a avut la bază o grupare infracțională din Italia.

Astfel, s-a descoperit că românul, identificat drept S. V., avea o firmă de vânzarea a autoturismelor. Firma era acoperirea pentru acțiunea de a împrumuta “mașini curate” pentru toți cei care doreau să comită infracțiuni.

O companie aeriană ar putea plăti despăgubiri unui câine

O companie aeriană regională daneză ar putea plăti despăgubiri unui câine după ce zborul spre Italia în care acesta trebuia să se îmbarce a fost anulat, a informat Autoritatea pentru Transport Daneză (DAT).

Câinele, pe nume Jack, urma să ia un zbor de dimineață între Palermo și Lampedusa, pe 14 ianuarie, alături de proprietarii săi, însă cursa a fost anulată din motive tehnice, astfel că aceștia din urmă au depus o cerere de despăgubire. Proprietarii lui Jack au primit 250 de euro fiecare sub auspiciile reglementărilor europene privind despăgubirile pentru zboruri pe distanță mică, de sub 1.500 de kilometri, însă, în prezent solicită aceeași sumă pentru Jack, al cărui bilet a costat 27 de euro. Legislația UE care reglementează despăgubirile pentru pasagerii care se confruntă cu întârzieri sau anulări ale zborurilor nu specifică și dacă aceste compensații sunt destinate exclusiv oamenilor. “Deși povestea sună nebunește, ea este adevărată”, a declarat directorul executiv al DAT, Jesper Rungholm, adăugând că a fost sfătuit să plătească compensația lui Jack. “Câinele este însă o proprietate, nu poți plăti despăgubiri unei proprietăți”, a argumentat el. Compania aeriană nu a respins însă cererea, a mai precizat acesta, ci caută în prezent o soluție.

Dacă compania va plăti, Jack va deveni primul câine care primește despăgubiri în conformitate cu reglementările UE, a declarat Montserrat Barriga, directoarea Asociației Companiilor Aeriene Regionale Europene, pe Twitter.

Actorul Orson Bean a murit la vârsta de 91 de ani, lovit de două autoturisme

Actorul Orson Bean, cunoscut din serialul “Desperate Housewives” (“Neveste Disperate”), a murit la vârsta de 91 de ani, după ce a fost lovit de două autoturisme în timp ce traversa vineri seara un bulevard din Los Angeles, au informat mass-media americane. Poliția din Los Angeles a declarat pentru ABC News că un pieton traversa Venice Boulevard atunci când a fost lovit de o mașină și a căzut. Persoanele aflate în apropiere au încercat să-l avertizeze pe un al doilea șofer, a cărui mașină se apropia, dar și acesta a lovit pietonul. Poliția susține că a doua coliziune i-a fost fatală actorului. Poliția nu a identificat pietonul, însă un prieten al actorului, martor la accident, a confirmat pentru Eyewitness News că pietonul decedat este Bean.

Vedeta a apărut în peste 100 de filme și episoade TV, pe parcursul unei cariere care a durat peste șase decenii. Actorul a jucat în pelicule precum “Being John Malkovich” și “Miracle on 34th Street”, dar și în seriale ca “Modern Family” și “The Bold and the Beautiful”.

Bean a fost una dintre vedetele serialului “Desperate Housewives” între 2009 și 2012 și a făcut parte din distribuția peliculei “The Equalizer 2”, în 2018.

Bean era căsătorit de 27 de ani cu actrița Alley Mills, cunoscută pentru serialul de comedie “The Wonder Years”. Perechea apăruse recent într-o piesă numită “Bad Habits”. Potrivit relatărilor, Mills se afla la fața locului atunci când Bean a murit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.