Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Noua tulpină, mai transmisibilă, dar fără o indicație de severitate crescută

Ziarul de Vrancea
21 nov 2020 1408 vizualizări

Vaccinurile dezvoltate până în prezent rămân eficiente împotriva virusului care a suferit mutația, spun oamenii de știință n europenii au oficial, începând de ieri, un „antidot” împotriva COVID-19

Noua mutație a coronavirusului detectată în Regatul Unit este “mai transmisibilă” în comparație cu tulpinile existente, dar nu există dovezi suficiente asupra severității acesteia, a anunțat ieri Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Analizele preliminare efectuate până în prezent relevă un potențial estimat de creștere a ratei de reproducere (R) cu 0,4 și o transmisibilitate cu 70% mai mare în comparație cu celelalte tulpini. “Nu există nicio indicație în acest moment privind o severitate a infecției asociată cu noua mutație”, a indicat într-un comunicat agenția cu sediul în Stockholm.

ECDC a menționat că sunt efectuate analize pentru a se determina riscul de reinfectare și eficacitatea vaccinurilor existente asupra noii tulpini, detectată deja în mai multe țări, printre care Danemarca, Olanda și Italia.

În condițiile în care “în prezent nu există dovezi suficiente care să indice amploarea cu care noua variantă a virusului se răspândește în afara Regatului Unit, sunt necesare eforturi specifice pentru a preveni și controla răspândirea acestuia”, recomandă ECDC.

Centru european a cerut autorităților statelor membre ale UE să ia măsuri prompte, în special să identifice rapid și să izoleze persoanele venite din zonele afectate și contacții lor și să intensifice testarea. “Mai multe alte țări au semnalat OMS alte variante care cuprind unele dintre schimbările genetice ale variantei britanice”, în special o mutație denumită “N501Y”, a anunțat și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„În afara controlului”

Duminică, ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, a declarat că noua tulpină a coronavirusului care circulă în țară este “în afara controlului” pentru a justifica reintroducerea măsurilor de izolare la Londra și într-o parte a Angliei și care ar putea dura până la implementarea unui vaccin.

Virusurile înregistrează mutații în permanență - de cele mai multe ori fără consecințe -, însă unele mutații pot ridica probleme, potrivit oamenilor de știință. Înainte de a afla mai multe despre riscul pe care-l reprezintă această nouă variantă, OMS le recomandă statelor membre la nivel mondial să-și consolideze capacitatea de secvențare a virusului, pentru a identifica mai bine cazurile care prezintă mutația britanică.

Pe de altă parte, experți din UE au ajuns la concluzia că vaccinurile actuale împotriva noului coronavirus rămân eficiente împotriva noii variante COVID-19 descoperită în Mare Britanie. “Din ceea ce știm noi la ora actuală și în urma unor discuții care au avut loc între experți la nivelul autorităilor europene”, noua tulpină “nu are un impact direct asupra vaccinurilor”, care rămân “la fel de eficiente”, a anunțat ministrul german al Sănătății Jens Spahn, a cărui țară deține președinția semestrială a UE.

Aviz favorabil comercializării vaccinului Pfizer-BioNtech în UE

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a dat ieri aviz favorabil comercializării vaccinului Pfizer-BioNTech în Uniunea Europeană (UE), deschizând astfel calea începerii vaccinării în cele 27 de state membre până la sfârșitul lui 2020. Avizul EMA era foarte așteptat, în contextul în care state membre ale Uniunii luptă împotriva celui de-al doilea val al pandemiei COVID-19. State membre UE au exercitat presiuni asupra EMA, cu sediul la Amsterdam, să accelereze această decizie, prevăzută inițial la 29 decembrie. “Sunt încântată să anunț că Comitetul Științific al EMA s-a reunit azi și s-a arătat favorabil unei autorizări a punerii pe piață condționate în UE a vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech”, a anunțat într-o conferință de presă online directoarea generală a EMA Emer Cook.

Emer Cook a subliniat că, “pentru moment nu există vreo probă care să sugereze că acest vaccin nu este eficient împotriva noii variante” a SARS-COV-2 din Anglia. O serie de state membre UE, printre care și România, au anunțat că intenționează să începă vaccinarea de la 27 decembrie, în contextul în care Regatul Unit și Statele Unite au început deja să-și vaccineze populația. “Acum vom acționa rapid. Mă aștept ca Comisia Europeană să ia o decizie în această (luni) seara”, a anunțat pe Twitter președinta CE Ursula von der Leyen.

Vaccinul este aprobat în contextul unei intensificări a epidemiei în Europa, care înregistrează 470.000 de morți din cauza COVID-19.

Personalul medical și bătrânii urmează să fie primele persoane vaccinate. Marele public, în cea mai mare parte a UE, urmează să fie vaccinat cel mai devreme la sfârșitul primului trimestru al lui 2021. UE vizează vaccinarea a cel puțin 70% din cei 450 de milioane de europeni.

Congresman: Nu există nicio îndoială că Rusia este în spatele atacului cibernetic împotriva SUA

Trump a indicat China ca răspunzătoare pentru atac

Nu există nicio îndoială că Rusia se află în spatele atacului cibernetic de amploare care a avut loc recent împotriva Statelor Unite, a declarat președintele comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților, Adam Schiff, avertizând că efortul președintelui Donald Trump de a minimiza rolul Moscovei și a îndrepta atenția către China reprezintă un pericol pentru securitatea națională a SUA. “Pe baza a ceea ce am văzut, nu cred că există vreo îndoială că a fost Rusia”, a afirmat Schiff într-un interviu acordat MSNBC. Acesta a adăugat că afirmația lui Trump este “în mod egal distructiv, înșelător și vătămător...pentru securitatea națională”.

Președintele Trump a sugerat, sâmbătă, fără dovezi, că China și nu Rusia s-ar afla în spatele operațiunii de spionaj cibernetic din Statele Unite, încercând să minimizeze impactul atacului. În acest fel, Trump a contrazis afirmații făcute de secretarul de stat Mike Pompeo, care a spus, vineri, că este “destul de clar” că în spatele atacului se află Rusia.

Kremlinul dezminte

Kremlinul dezminte că se află la originea valului de atacuri cibernetice sofisticate care vizează servicii federale și întreprinderi în Statele Unite și denunță acuzațiile care vizează Rusia drept “nefondate” și “rusofobe”.

Atacurile cibernetice “nu au nimic a face cu noi, pentru că Rusia nu este implicată în aceste atacuri”, a declarat luni presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. “Toate acuzațiile cu privire la o implicare a Rusiei sunt absolut nefondate și se înscriu în continuarea unei rusofobii oarbe pe care o constatăm la fiecare incident”, a adăugat el.

Potrivit grupului american de securitate informatică FireEye, el însuși o victimă a unor atacuri cibernetice săptămâna trecută, guverne și întreprinderi în domeniul consultanței, tehnologiei și energiei sunt ținte ale atacului - încă din primăvara lui 2020 - în America de Nord, Europa, Asia și Orientul Mijlociu. În Statele Unite, atât departamentele Securității Interne (DHS), Trezoreriei și Comerțului, cât și mai multe agenții federale au fost atacate, potrivit presei. Hackerii au pătruns în sistemele informatice ale unor entități, cu ajutorul unei actualizări a unui program de supraveghere dezvoltat de întreprinderea SolarWinds, folosit de zeci de mii de întreprinderi și administrații în întreaga lume. Presa americană arată cu degetul în aceste atacuri modul de operare al unui grup rusesc de hackeri aflat în subordinea serviciilor militare ruse de informații (GRU).

Rusia: Un cercetător care lucra la un vaccin anti-COVID, găsit mort după ce a căzut de la etaj

Un proeminent cercetător rus care lucra la un vaccin anti-COVID-19 a fost găsit mort cu o plagă înjunghiată după ce a căzut de la fereastra apartamentului său din St. Petersburg. Alexandr „Șasa” Kaganski, în vârstă de 45 de ani, era în chiloți când a căzut de pe geamul apartamentului său de la etajul 14, potrivit ziarului rus Moskovski Komsomolets, cercetătorul fiind și înjunghiat, potrivit poliției ruse.

Polițiștii afirmă că a existat o luptă înainte ca Kaganski să cadă pe geam și că investighează moartea acestuia drept o posibilă crimă, având deja un potențial suspect.

Kaganski, cel mai cunoscut pentru cercetările sale din domeniul oncologiei, a fost profesor asistent în Vladivostok și a petrecut 13 ani în Edinburgh, Scoția, acesta întorcându-se în Rusia în 2017.

Kaganski lucra la un vaccin anti-COVID-19, potrivit e2news.

Danemarca: Milioane de nurci sacrificate în noiembrie vor fi dezgropate

Danemarca va dezgropa milioane de nurci sacrificate în noiembrie după ce s-a descoperit că erau purtătoarele unei versiuni mutante de Sars-CoV-2. Decizia a fost luată duminică de parlamentul danez pentru a se evita ca nurcile să devină deșeuri biologice periculoase.

Potrivit Boomberg, peste șase luni vor fi dezgropate aproximativ patru milioane de nurci. Cele șase luni sunt considerate o perioadă suficient de lungă pentru ca respectivele cadavre să poată fi manipulate în siguranță, fără risc de contaminare cu coronavirus. După ce vor fi dezgropate, nurcile vor fi incinerate.

La începutul lunii noiembrie, autoritățile daneze au decis sacrificarea a aproximativ 17 milioane de nurci de la fermele din Danemarca, după ce s-a descoperit că animalele erau purtătoare ale unei versiuni mutante de Sars-CoV-2 ce poate fi transmisă oamenilor. De atunci, au mai raportat cazuri de coronavirus la nurci cinci țări, însă niciuna nu a decis măsuri radicale ca în Danemarca. Două gropi comune au fost săpate în grabă în noiembrie pe terenuri ale armatei în apropiere de Holstebro și Karup. Însă executivul danez, care era deja criticat pentru felul în care a gestionat “criza nurcilor”, a fost nevoit să recunoască faptul că gropile reprezintă un risc pentru mediu, putând fi contaminate pânza freatică și lacurile din zonă.

Israel: O persoană a murit după ce s-a infectat a doua oară cu COVID-19

O persoană în vârstă de 74 de ani din Israel a decedat după ce a fost infectată cu noul coronavirus pentru a doua oară. Centrul Medical Sheba din apropiere de Tel Aviv a precizat ieri că pacientul s-a vindecat în urma infectării inițiale cu noul coronavirus, după care, trei luni mai târziu, a fost diagnosticat cu o variantă diferită a virusului. Persoana, rezident al unei case de bătrâni, a fost adusă la Spitalul Sheba cu dificultăți respiratorii, iar ulterior a decedat acolo, a precizat unitatea medicală. Se întâmplă rar ca o singură persoană să se infecteze de două ori cu acest virus. Galia Rahav, directorul secției de boli infecțioase, și-a exprimat îngrijorarea referitoare la acest caz în cadrul unui interviu acordat portalului de știri ynetnews.com.

“Dacă o persoană se poate infecta de mai multe ori în timp ce coronavirusul se schimbă, care mai este relevanța vaccinului”, a spus acesta.

Ministrul israelian al Sănătății, precum și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au fost informate despre acest caz.

Șase partide de opoziție din Ungaria se aliază împotriva lui Orban

Șase partide de opoziție din Ungaria își vor uni rândurile într-o tentativă de a înlătura de la putere formațiunea Fidesz și pe premierul Viktor Orban la alegerile parlamentare din 2022, potrivit unui acord încheiat duminică.

Alianța cuprinde un spectru larg de partide, printre care Coaliția Democratică (social-liberală), Partidul Socialist Ungar, formațiunea ecologistă “Politica poate fi diferită”, partidul liberal Momentum și Jobbik (de dreapta). Partidele conveniseră deja în ultimele luni că vor prezenta în comun candidați pentru funcții de vârf, precum și în circumscripțiile cu un singur mandat de deputat.

Potrivit celor mai recente sondaje, lista opoziției unite are șanse de reușită. O anchetă întreprinsă săptămâna trecută de institutul Median a arătat că alianța de opoziție se afla în frunte, cu 41% din sprjinul alegătorilor, înaintea Fidez - 39%. Partidele din alianță au declarat că scopul acesteia este “să creeze o Ungarie independentă, mândră, unde să fie plăcut de trăit”.

 „Cea mai urâtă orhidee din lume”, printre noile specii denumite în 2020

Orhideele nu sunt deseori numite urâte, dar așa a caracterizat Royal Botanic Gardens Kew, Londra, o nouă specie a delicatei flori descoperită în pădurile din Madagascar. Gastrodia agnicellus, una dintre cele 156 de plante și specii fungice, a fost numită de oamenii de știință de la Kew și de partenerii lor din lume în 2020 “cea mai urâtă orhidee din lume”. “Florile de 11 milimetri ale acestei orhidee sunt mici, maro și mai degrabă urâte”, a spus Kew în lista de 10 descoperiri ale anului. Orhideea depinde de ciuperci pentru nutriție și nu are frunze sau orice alt țesut fotosintetic. Deși sunt considerate specii amenințate, plantele au o anumită protecție, deoarece sunt situate într-un parc național. Printre alte descoperiri oficial numite anul acesta se află șase noi specii de ciuperci otrăvitoare în Marea Britanie și un arbust ciudat întâlnit în sudul Namibiei în 2010. În timp ce aproximativ 2.000 de plante primesc denumiri de la cercetători pe parcursul unui an, numele noilor familii descoperite sunt publicate doar o dată pe an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.