Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Noua cruciadă culturală din Ungaria: Guvernul Orban vrea o muzică pop și rock patriotică

Ziarul de Vrancea
20 mar 2021 546 vizualizări

“Identitatea națională este slăbită și trebuie restabilită”, explică comisarul maghiar pentru Cultură

Susținerea scenei locale este o idee care ar putea seduce, dar proiectul guvernului suveranist al lui Viktor Orban, care vizează apărarea identității ungare, stârnește temeri legate de cenzură în rândul artiștilor, relatează AFP. Acest plan, ale cărui detalii au fost dezvăluite săptămâna trecută, promite o susținere financiară de 62 de milioane de euro pentru formarea de talente, finanțarea creației și a echipamentelor (studiouri, scene de concert etc). “Este vorba de realizarea unor producții pop și rock ungare de calitate, de a face din ele un ciment de identitate”, a argumentat Szilard Demeter, omul din spatele acestei inițiative și care este din 2019 Comisar pentru cultură.

Într-un interviu acordat AFP anul trecut, când se contura proiectul, acesta sublinia că “muzica poate exprima ceea ce este diferit în personalitatea, viziunea și experiența istorică” a celor aproape zece milioane de locuitori ai Ungariei. “Uneori este de neînțeles pentru europenii din Vest, dar asta este pasionant și exotic”, spunea el. Ambițiile sale pentru cultura ungară? “În acest război feroce care are loc, întrebarea este de a ști dacă ea va fi dispărut într-o sută de ani”, spunea acest scriitor și chitarist amator. “Identitatea națională este slăbită și trebuie restabilită”, afirma bărbatul de 44 de ani.

„Orbanist 110%”

Cu toate acestea, lumea artistică se întreabă ce marje de manevre va avea la dispoziție. Deoarece în 2018, Viktor Orban, apostolul “iliberalismului”, a promis o “nouă eră” culturală. Campanii împotriva comunității LGBT, teatre și universități închise: Ungaria, membră a Uniunii Europene din 2004, a fost acuzată în mai multe rânduri de Bruxelles că încalcă statul de drept. Departe de a se revendica apolitic, Szilard Demeter spune că “susține în totalitate măsurile primului ministru”: “Sunt orbanist 110%”. În noiembrie, l-a comparat pe George Soros cu Hitler, înainte de a-și retrage afirmațiile, pe fondul scandalului declanșat. Acest mecena american, evreu născut în Ungaria și care a supraviețuit Holocaustului, este ținta regulată a guvernului, care îi reproșează că încurajează imigrația.

„Încasezi banii și taci”

Ferenc Megyeri, membru au trupei punk “HétköznaPI CSAlódások” (Decepțiile cotidianului) înființată în 1990, știe ce îl poate costa acest proiect. Într-un concert înregistrat în octombrie înainte de difuzarea sa la televiziuni în decembrie, organizatorii l-au rugat să renunțe la tricoul pe care era imprimat numele “Soros”.

“Am refuzat și am fost filmat doar prim-plan” evitându-se cu atenție mesajul de pe tricou, povestește el. Melodiile sale “Viktor” și “Absurdistan”, care critică politica din Ungaria, au fost tăiate la montaj, acuză artistul de 55 de ani.

Așa că nu are încredere în noul proiect. “Dacă ideea este să ajuți muzicienii, atunci de ce nu - până la urmă, e vorba de banii contribuabililor, sunt banii noștri”, spune el. “Dar cred că majoritatea grupurilor vor încasa banii și în schimb vor tăcea”.

„Lista neagră”

Compozitorul și chitaristul renumit Zoltan Czutor, 51 de ani, se teme și el de “îndoctrinare, cu școlari care vor merge să vizioneze opere rock naționaliste”.

“Majoritatea muzicienilor iau bani din marile festivaluri subvenționate de stat sau primării și vor evita să intre pe lista neagră”, afirmă el. Emblematica cântăreață pop Zsuzsa Koncz cunoaște bine acest sentiment de excludere. Celebră din anii 1960, ea a susținut în trecut cauze liberale și nu a mai fost invitată “o singură dată” în media oficială după ce Viktor Orban a revenit la putere în 2010.

Artista de 75 de ani nu are iluzii în ceea ce privește evoluțiile din Ungaria, care îi aduc aminte de politica culturală promovată de comuniști, unde orice operă critică la adresa sistemului era interzisă. “Ultimul deceniu mi-a arătat că, cu cât ești mai apropiat de regim, cu atât profiți mai mult de generozitatea sa”, concluzionează ea.

Indonezia: Liderii musulmani au declarat vaccinul AstraZeneca “haram”

 serul este produs cu “tripsină din pancreas de porc”, susțin mediile islamice, fapt negat de compania farmaceutică

AstraZeneca s-a văzut nevoită, ieri, să sublinieze că vaccinul său contra COVID-19 nu conține niciun ingredient derivat din porc, reacția venind după ce Indonezia, cea mai populată țară musulmană din lume, a spus că produsul încală legea islamică.

Cea mai înaltă autoritate musulmană din Indonezia, Consiliul Ulema, a scris vineri pe site-ul său că vaccinul este “haram” (nepermis) deoarece în procesul de fabricație se folosește “tripsină din pancreas de porc”. Totuși, Consiliul a aprobat vaccinul AstraZeneca, în contextul situației impuse de pandemie.

Purtătorul de cuvânt al AstraZeneca Indonezia, Rizman Abudaeri, a spus, însă, că “în toate etapele procesului de producție, acest vaccin cu vector viral nu folosește, nici nu vine în contact cu produse derivate din porc sau din alte animale”. Autoritățile indoneziene au aprobat vineri folosirea vaccinului AstraZeneca, după ce au analizat informațiile că ar fi provocat tromboze la unele persoane imunizate în Europa.

Inventatorul vaccinului Pfizer/BioNTech: „Coronavirusul va fi sub control în Europa până la sfârșitul verii”

Fondatorul BioNTech, unul dintre dezvoltatorii vaccinului împotriva COVID-19 produs în colaborare cu Pfizer, este de părere că virusul va fi pus sub control în majoritatea țărilor europene până la sfârșitul verii lui 2021. „În multe țări europene și SUA, probabil că nu vom mai avea nevoie de blocaje până la sfârșitul verii”, a declarat el pentru ziarul Welt am Sonntag, citat de Mediafax. „Vor fi focare, dar vor fi doar zgomot de fond. Vor exista mutații, dar nu ne vor speria”.

Evaluarea lui Ugur Șahin vine în contextul în care campania de vaccinare din Uniunea Europeană nu se desfășoară la viteza altor țări precum SUA, Israel sau Regatul Unit. Și Comisia Europeană, dar și guvernele statelor membre au avut parte de critici din acest motiv. Ugur Șahin s-a declarat, totuși, optimist și a spus că problemele se vor dovedi temporare, adăugând că este posibil ca 70% dintre germani vor fi vaccinați până la sfârșitul lunii septembrie, moment în care virusul va mai pune puține probleme. Aproape 9% din populația germană primise cel puțin prima doză de vaccin până sâmbătă, în timp ce Marea Britanie a trecut de jumătatea drumului, 50% dintre adulți primind cel puțin o doză. Soții Ozlem Tureci și Ugur Sahin, cofondatorii companiei BioNTech, au fost decorați în urmă cu două zile de președintele Germaniei cu una dintre cele mai înalte distincții ale statului german, pentru dezvoltarea primului ser anti-COVID din lume.

Trei profesori din Austria au fost demiși după ce au refuzat să poarte măști anti-COVID

Trei profesori din Austria care au refuzat să poarte măști de protecție împotriva COVID-19 au fost demiși, a informat sâmbătă ziarul Kronen Zeitung. În Elveția, un client care a refuzat să poarte mască nu va mai avea voie să intre cinci ani în lanțul de supermarketuri Migros. Trei profesori din districtele Freistadt, Voecklabruck și orașul Wels din Austria Superioară au fost demiși după ce discuțiile cu autoritățile nu au reușit să rezolve situația, a precizat ziarul austriac. „Au existat multe eforturi pentru a-l convinge să se conformeze măsurilor de prevenție, însă toate au fost în zadar”, a declarat Ministerul Educației despre profesorul din Freistadt.

Alți trei profesori din Freistadt, Braunau și Steyr au fost convinși să poarte măști și și-au păstrat slujbele, a mai spus ziarul. Începând cu 25 ianuarie, Austria și-a înăsprit regulile pentru a cere purtarea măștilor de tip FFP2, care filtrează particulele, acolo unde anterior puteau fi utilizate măști de bumbac.

În Elveția, unde purtarea măștii este obligatorie în interior, un autoproclamat „rebel al coronavirusului” a încercat să intre într-un supermarket din Lucerna fără a purta mască. El a refuzat în mod repetat să poarte o mască și a fost în cele din urmă arestat de poliție. Bărbatului i s-a interzis de asemenea accesul în magazinele SportXX și Micasa.

SUA: Unul din șase adulți este vaccinat complet împotriva coronavirusului

Centrul american de prevenire și luptă împotriva bolilor (CDC) a anunțat că până acum a fost vaccinată complet împotriva coronavirusului 16,7 la sută din populația adultă, ceea ce înseamnă că unul din șase adulți a primit ambele doze de ser Pfizer sau Moderna sau vaccinul Johnson & Johnson. Au primit ambele doze ale vaccinului 40 la sută din totalul adulților cu vârsta de peste 65 de ani.

În total, s-au administrat 121 de milioane de doze din cele aproape 157 de milioane livrate în SUA. Conform statisticilor CDC, au primit cel puțin o doză a vaccinului împotriva coronavirusului 79.367.226 de persoane, iar dintre acestea 43.036.818 au primit și a doua doză sau au primit serul Johnson & Johnson.

Peste 21 de milioane din adulții vaccinați complet au primit serul Pfizer, 19,8 milioane au fost vaccinați cu Moderna și 2,15 milioane cu Johnson & Johnson.

Administrația Biden și-a atins obiectivul de 100 de milioane de doze administrate în primele 100 de zile ale mandatului de președinte, însă experții în sănătate publică le cer oamenilor să fie precauți în continuare și să respecte regulile de distanțare și de purtare a măștii.

O bucată de pergament biblic veche de 2.000 de ani, descoperită în apropiere de Marea Moartă

Un vechi pergament biblic, vechi de 2.000 de ani, a fost descoperit în Israel, lângă Marea Moartă, în rezervația naturală de la Nahal Ever. Este vorba despre un text din Vechiul Testament, potrivit francetvinfor.fr. Timp de mai mulți ani, pe dealurile de lângă Marea Moartă, în rezervația naturală Nahal Ever, arheologii israelieni au explorat zeci de grote. O cursă contracronomentru în fața jefuitorilor. În interior, kilometri de galerii care sunt curățate manual, atent, pentru a nu lăsa nimic în urmă. Ei au găsit recent o comoară inestimabilă, nu mai mare de un timbru poștal: un fragment de pergament, redactat acum 2000 de ani. A fost desfășurat cu grijă de un cercetător în laboratorul Autorității israeliene a antichităților. Textul este scris în greacă, dar cuvântul “dumnezeu” apare aici în ebraica veche. Este un pasaj din Vechiul Testament.

“Sunt fragmente dintr-un manuscris din care am descoperit bucăți în anii 1950 și la începul anilor 1960”, a explicat Oren Ableman, specialist în manuscrise. Sunt piesele din acest mare puzzle, care face parte și el din 900 de manuscrise păstrate la Muzeul Manuscriselor din Israel. O clădire sub supraveghere atentă și concepută să reziste unei explozii nucleare.

Premierul Bulgariei cere Rusiei să nu îi mai spioneze țara

Premierul Bulgariei Boiko Borissov a cerut, sâmbătă, Rusiei să nu îi mai spioneze țara, la o zi după ce procuratura a acuzat șase persoane că lucrează ca spioni ai Moscovei. Procurorii au afirmat vineri că membri ai unei rețele de spioni, care includea foști și actuali ofițeri de informații, au transmis informații clasificate despre Bulgaria, NATO și UE, unui oficial al ambasadei Rusiei din Sofia.

În ultimele 18 luni, Bulgaria a expulzat șase diplomați ruși, inclusiv un atașat militar, cu suspiciunea de spionaj, tensionând relațiile diplomatice apropiate cu Moscova. “Încă o dată ar putea fi necesar să declarăm indezirabili diplomați ruși. Și în ceea ce privește operațiunea de ieri, mă adresez din nou superiorilor lor pentru a înceta spionajul în Bulgaria “, a spus Borisov în timpul unei călătorii în orașul Silistra din nord-estul țării. “Prietenia este prietenie, am demonstrat-o întotdeauna”, a adăugat el.

Bulgaria a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Uniunii Sovietice în timpul erei comuniste. Păstrează legături culturale, istorice și economice strânse cu Rusia, care rămâne principalul partener energetic al țării. Ambasada Rusiei la Sofia a declarat vineri că speculațiile cu privire la presupusa sa implicare ar trebui să se oprească până când o instanță se va pronunța, numind cazul o încercare de a “demoniza încă o dată” Rusia. Statele Unite, Marea Britanie și vecina Macedonia de Nord au declarat că sunt alături de Bulgaria împotriva “activităților maligne” de pe teritoriul său. “Susținem pe deplin eforturile Bulgariei de a perturba o presupusă rețea de spioni și de a lua măsuri pentru a aborda acțiunile ostile ale Rusiei pe teritoriul său”, a declarat sâmbătă secretarul britanic de Externe Dominic Raab.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.