Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Nord-coreenii ar putea dispune în câteva luni de o rachetă capabilă să atingă teritoriul Marii Britanii

Ziarul de Vrancea
4 apr 2018 1259 vizualizări

Coreea de Nord va fi aproape sigur capabilă să lovească teritoriul Marii Britanii cu o rachetă balistică intercontinentală, într-un interval de șase până la 18 luni, a avertizat o comisie a parlamentului britanic, relatează joi Press Association și BBC.

Totuși, nu există deocamdată dovezi că nord-coreenii ar putea și să echipeze o astfel de rachetă cu focoase nucleare, potrivit raportului realizat de comisia pentru apărare a Camerei comunelor. Mai mult, potrivit parlamentarilor britanici, un asemenea atac pare "extrem de improbabil", iar liderul nord-coreean, Kim Jong-un, este prezentat ca fiind, într-adevăr, "nemilos, dar rațional". Kim Jong-un este "dur, cum au fost și alți dictatori comuniști înaintea lui, dar este rațional" și "poate fi descurajat să folosească arma nucleară printr-o politică de disuasiune și îngrădire", se arată în raport.Coreea de Nord a efectuat în ultimii 12 ani șase teste nucleare și dispune de o rachetă balistică despre care experții consideră că ar putea atinge teritoriul SUA. Totuși, luna trecută, după repetate schimburi de mesaje ostile, Kim Jong-un și-ar fi manifestat "angajamentul față de denuclearizare" și atât el, cât și președintele american Donald Trump au acceptat să organizeze un summit, gest fără precedent, amintește BBC. Coreea de Nord nu-și va abandona însă, cel mai probabil, programul de înarmare și în curând își va îndeplini obiectivul de a reprezenta o amenințare nucleară pentru adversarii săi, notează raportul parlamentarilor britanici. Aceștia asigură că un atac nuclear împotriva Regatului Unit este improbabil întrucât amenințările Phenianului vizează în special SUA, dar subliniază că "este evident că lansarea de către Coreea de Nord a unei astfel de arme ar duce inevitabil la consecințe militare devastatoare".Dacă ar începe un conflict în regiune, e puțin probabil ca Marea Britanie să stea deoparte, ci ar ajuta SUA, se adaugă în raport.Parlamentarii britanici avertizează pe de altă parte că Marea Britanie ar putea deveni ținta unor atacuri informatice provenite din Coreea de Nord. AGERPRES

Primul bărbat transgender care a născut un bebeluș în Finlanda generează controverse

Un finlandez, bărbat în documentele de stare civilă, dar care s-a născut femeie, a devenit primul transgender din această țară care a dus la termen o sarcină și a născut, a anunțat miercuri presa locală, declanșând numeroase controverse, întrucât persoanele din Finlanda care vor să își schimbe sexul sunt obligate prin lege să fie sterile. "Bebelușul cântărea aproape 4 kilograme și măsura 53 de centimetri" la naștere, în urmă cu 15 zile, a declarat pentru Lannen Media această persoană transgender, a cărei identitate nu a fost dezvăluită.Bărbatul, care are aproximativ 30 de ani, și-a schimbat sexul, legal, în 2015, după mai mulți ani de tratament cu testosteron. El a decis însă să anuleze operația chirurgicală de schimbare de sex, care ar fi finalizat tranziția sa fizică, înainte de a încerca să aibă un copil cu soțul său.În virtutea legii finlandeze, o persoană este obligată să dovedească faptul că este sterilă înainte de a putea în mod legal să își schimbe sexul. În practică, însă, centrele de îngrijiri medicale consideră că pacienții lor transgender sunt de facto sterili după ce au suportat tratamente îndelungate cu testosteron.Dacă terapia cu hormoni este suspendată, persoana respectivă poate să devină din nou fertilă, așa cum s-a întâmplat în cazul acestei nașteri excepționale."Vreau eu oare ca societatea să îmi dicteze ce pot să fac cu corpul meu și cu viața mea? Nimic nu poate să mă oprească. Sunt un om liber", a declarat în timpul sarcinii acest bărbat transgender într-un interviu acordat celui mai mare cotidian finlandez, Helsingin Sanomat. Finlanda este singura țară scandinavă ce impune persoanelor care vor să își schimbe sexul să fie sterile, fapt care a generat critici aprinse în ultimii ani din partea organizațiilor de apărare a drepturilor omului. Tânărul tată de familie, care locuiește în regiunea orașului Helsinki, a obținut concediu de paternitate.

Televiziunea de stat din Rusia difuzează o convorbire telefonică atribuită Yuliei Skripal

 “Voi fi externată în curând”, ar spune fiica fostului spion

Televiziunea de stat din Rusia a difuzat o înregistrare a ceea ce pare a fi o convorbire telefonică între Yulia Skripal, care a fost otrăvită alături de tatăl ei, fostul spion rus Sergei Skripal, și Viktoria Skripal, verișoara sa, scrie BBC.În înregistrare, care nu a putut fi verificată încă, ea îi spune că se simte bine."Totul e în regulă. El se odihnește acum, doarme. Starea de sănătate a tuturor este bună, nu sunt lucruri ireparabile. Voi fi externată în curând. Totul este ok”, i-ar spune Yulia verișoarei sale, Viktoria.Înregistrarea a fost difuzată în cadrul emisiunii "60 de minute” a televiziunii Rossiya 1, iar gazdele emisiunii, Yevgeny Popov și Olga Skabeyeva, au precizat că nu pot confirma autenticitatea convorbirii.În cadrul discuției, Viktoria spune că dacă va reuși să obțină o viză, o va vizita pe Yulia și pe tatăl ei luni. Yulia Skripal și tatăl său, Sergei Skripal, se află internați într-un spital din orașul britanic Salisbury, după ce au fost otrăviți cu o neurotoxină, luna trecută. Sergei Skripal este un fost spion rus care a lucrat pentru britanici iar Marea Britanie a acuzat Moscova că se află în spatele atacului.

 

Vânzările de bilete în cinematografe au atins un nou record la nivel mondial în 2017 - 40 de miliarde de dolari

Vânzările de bilete în cinematografe au atins un nou record la nivel mondial în 2017, ajungând la suma de 40,6 miliarde de dolari, în contextul în care uriașa piață chineză și-a reluat ascensiunea iar box office-ul nord-american este în ușoară scădere, a anunțat miercuri Asociația americană de cinema (MPAA), citată de AFP.Încasările mondiale au crescut cu 5% în raport cu cele din 2016, un an record deja, potrivit MPAA, care reprezintă grupul celor mai mari șase studiouri hollywoodiene.Anul 2017 a fost stimulat de blockbustere precum "The Last Jedi", al optulea opus din saga "Star Wars", "The Beauty and the Beast", cu Emma Watson, și "Wonder Woman".În afara Americii de Nord, încasările au crescut cu 7%, ajungând la 29,5 miliarde de dolari, mare parte datorită unei noi ascensiuni a pieței chineze, după o ușoară stagnare în 2015.Japonia, Marea Britanie, India și Coreea de Sud completează, alături de China, topul celor cinci al celor mai dinamice piețe internaționale.În America de Nord, încasările s-au diminuat în raport cu anul 2016 și au ajuns la 11,1 miliarde de dolari după recordul din anul precedent de 11,4 miliarde de dolari."Piața mondială de divertisment se dezvoltă pe mai multe planuri, inovând constant pentru a oferi o experiență de neegalat spectatorilor din lumea întreagă", a declarat președintele asociației, Charles Rivkin.Abonamentele la serviciile de video streaming pe plan mondial au crescut și ele cu 33%, ajungând la cifra de 446,8 milioane de dolari, conform MPAA.

Microsoft investește 5 miliarde de dolari în Internet of Things

Gigantul american Microsoft anunță o investiție de 5 miliarde de dolari în IoT (Internet of Things), care se va derula pe parcursul următorilor patru ani.Internet of Things (IoT) este un concept ce presupune folosirea Internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, formând astfel o rețea de obiecte. ”Obiectivul Microsoft este acela de a simplifica procesul de dezvoltare a soluțiilor de ‘internet al tuturor lucrurilor’ (IoT) pentru clienții săi - indiferent de dimensiunea, expertiza tehnică, bugetul sau industria din care fac parte, pentru a crea soluții sigure, integrate, care să îmbunătățească experiențele de business, precum și viața de zi cu zi”, a anunțat ieri compania.Oficialii Microsoft spun că vor dedica astfel și mai multe resurse pentru cercetare și dezvoltare în domenii-cheie ale IoT, incluzând securitatea, crearea de instrumente și servicii de dezvoltare inteligente și creșterea ecosistemului de parteneri, deoarece portofoliul companiei include pe lângă IoT și soluții de cloud, sisteme de operare și dispositive. Compania de consultanță A.T Kearney prevede că sistemele IoT vor duce la o creștere a productivității de 1,9 trilioane de dolari și la o reducere de costuri de 177 miliarde de dolari până în annul 2020.

Statele Unite plănuiesc să sancționeze oligarhii ruși în acestă săptămână

Statele Unite plănuiesc să sancționeze oligarhii ruși în această săptămână, printr-o lege care are ca țintă Moscova, pentru amestecul în alegerile prezidențiale americane din 2016, conform unor surse citate de Reuters.Măsurile ar include sancțiuni împotriva oligarhilor ruși, inclusiv a celor care au legături cu Vladimir Putin și cu Guvernul rus, conform a doi oficiali americani.Patru surse au precizat că sancțiunile vor fi impuse în baza Legii pentru Contracararea Adversarilor Americii prin Sancțiuni, cunoscută și drept CAATSA, care a fost aprobată de republicani și democrați pentru a sancționa Rusia pentru anexarea Crimeei în 2014, implicarea în războiul civil sirian și amestecul în alegerile americane prezidențiale din 2016. Casa Albă și Trezoreria au refuzat să precizeze dacă vor impune sancțiunile săptămâna aceasta. "Administrația s-a angajat să implementeze legea CAATSA așa cum am mai spus de multe ori. Secretarul Trezoreriei a declarat că vor urma mai multe acțiuni. Dar în acest moment nu avem nimic specific de anunțat”, a declarat un oficial american.Relațiile dintre SUA și Rusia s-au deteriorat după ce Moscova a fost acuzată că se află în spatele otrăvirii fostului spion rus Sergei Skripal, în Salisbury. În 26 martie, SUA și țări europene au anunțat că vor expulza 150 de diplomați ruși, drept răspuns. Trump a fost criticat că nu a luat destule măsuri împotriva Rusiei pentru amestecul în alegerile prezidențiale, iar procurorul special Robert Mueller investighează posibile conexiuni între campania sa și Rusia, acuzații negate de președinte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.