Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Noile tulpine înseamnă o nouă epidemie

Ziarul de Vrancea
25 ian 2021 767 vizualizări

Afirmația îi aparține consilierului științific principal al guvernului de la Paris, care îi avertizează pe francezi să se aștepte la un nou lockdown n  el a dat exemplul orașului brazilian Manaus și al celui sud-african Cape Town, a căror populație ajunsese la un nivel ridicat de imunitate, dar noile mutații au relansat contagierea n expertul american Anthony  Fauci vorbește despre o mortalitate cu 30% mai mare a „versiunii britanice”

Franța are probabil nevoie de un nou lockdown din cauza transmiterii comunitare a mutațiilor mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2, a declarat duminică consilierul științific principal al guvernului de la Paris, Jean-François Delfraissy. “Dacă nu înăsprim măsurile, ne vom regăsi de la jumătatea lunii martie într-o situație extrem de dificilă. Vom avea probabil nevoie să intrăm din nou în lockdown”, anticipează responsabilul francez. “Săptămâna acesta va fi critică, politicienii trebuie să decidă”, a indicat Delfraissy, sugerând ca noul lockdown, care ar fi al treilea în Franța de la începutul pandemiei, să înceapă în februarie odată cu vacanța școlară de două săptămâni, care să fie prelungită cu încă o săptămână.

El crede că apariția noilor mutații ale coronavirusului SARS-CoV-2 detectate în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia echivalează cu începerea unei noi epidemii, acest virus “diabolic” reușind să găsească noi forme de a ocoli noile metode de tratament.

Conform evaluării sale, deși în prezent procentul noilor cazuri de COVID-19 confirmate cu aceste mutații în Franța este de numai 1,4 - 1,5%, s-ar putea ca acest procent să crească, în special în cazul mutației britanice, care este “de neoprit”, astfel că este nevoie de noi măsuri antiepidemice, întrucât apariția acestor noi variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 a schimbat situația sanitară. El a dat exemplul orașului brazilian Manaus și al celui sud-african Cape Town, a căror populație ajunsese la un nivel ridicat de imunitate, dar noile mutații au relansat contagierea.

Între șase și opt milioane de francezi vor fi vaccinați până la jumătatea lunii aprilie, a mai spus consilierul științific al guvernului francez, el adăugând însă că vaccinurile deja create sunt mai puțin eficiente împotriva mutației sud-africane.

Franța, țară cu o populație de circa 67 de milioane de locuitori, a raportat duminică 18.436 de noi cazuri de COVID-19 și 72 de decese asociate acestei boli. Numărul pacienților COVID-19 spitalizați este în prezent de 26.393, dintre care 2.965 sunt la terapie intensivă. Pe 16 ianuarie guvernul de la Paris a avansat mai devreme, de la ora 18:00, interdicția de circulație pe timp de noapte. Între timp, media zilnică a noilor cazuri de COVID-19 a crescut de la circa 18.000 la aproximativ 20.000.

Fauci: O creștere semnificativă a mortalității

Autoritățile americane ar trebui să se aștepte la ce este mai rău în legătură cu noua tulpină a coronavirusului, a declarat duminică expertul-șef în boli infecțioase din SUA, dr. Anthony Fauci. “Trebuie se ne asumăm acum că (versiunea) care circulă în special în Marea Britanie are o creștere a virulenței, în special puterea virusului de a produce mai multe daune, inclusiv deces”, a spus directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, într-o emisiune la postul de televiziune CBS.

El a comentat noile descoperiri conform cărora noua formă a virusului, originară din Marea Britanie, are o rată a mortalității cu 30% mai mare pentru persoanele de peste 60 de ani, comparativ cu tulpina inițială. “Este o creștere semnificativă”, a precizat Fauci. “Vream să analizăm și noi datele, dar avem toate motivele să le credem”, a afirmat el în legătură cu autoritățile britanice.

În privința unei tulpini diferite care provine din Africa de Sud, Fauci a spus că vaccinurile par să fie mai puțin eficiente împotriva acesteia “în unele cazuri”. În același timp, dr. Deborah Birx, fostă coordonatoare a campaniei împotriva coronavirusului în cadrul Casei Albe conduse de Donald Trump, a făcut dezvăluiri în legătură cu atitudinea administrației precedente față de izbucnirea epidemiei. “Au fost oameni la Casa Albă care credeau cu certitudine că este vorba de o farsă”, a declarat Deborah Birx tot la CBS. “Informațiile erau confuze la început”, a precizat ea. “Toată lumea a făcut interpretări pe baza a ce știa”, a adăugat ea.

Deborah Birx, devenită celebră pentru tăcerea ei în timpul unei conferințe de presă incoerente din aprilie 2020 în care Trump a sugerat folosirea înălbitorului ca tratament împotriva COVID1-9, a spus că s-a gândit “mereu” să își dea demisia din acest grup de lucru disfuncțional. “De ce ai vrea să treci prin așa ceva în fiecare zi?”, a declarat ea. “A trebuit să mă întreb în fiecare dimineață: Este ceva ce cred că pot să fac care să ajute la combaterea pandemiei? Și m-am întrebat asta și în fiecare noapte”, a adăugat Deborah Birx, care a afirmat în decembrie că intenționează să se retragă.

„Tulpina britanică va deveni dominantă în Germania”

Noua variantă de coronavirus, descoperită în Marea Britanie, va deveni tulpina dominantă a virusului în Germania, a afirmat șeful de cabinet al cancelarului Angela Merkel, Helge Braun.

Prezent la un talk show politic prezentat de jurnalista Anne Will, Helge Braun a spus că noua variantă va “crea probleme” în Germania, context în care devine și mai importantă reducerea semnificativă a ratei infectărilor.

“Ne confruntăm deja cu această variantă în mai multe spitale. Asta înseamnă că a sosit în țara noastră și, la un moment dat - așa cum s-a întâmplat în alte țări - va prelua controlul și va cauza probleme”, a spus Braun. “Sunt foarte sigur de acest lucru”. “Vrem să o ținem departe de granițele țării pe cât de mult timp posibil și să o ținem sub control acolo unde este deja prezentă”, a adăugat acesta.

Noua tulpină s-a manifestat până acum în principal în Marea Britanie.

Rata de infectare în Germania a început să scadă gradual. Luni, Institutul Robert Koch pentru controlul bolilor a raportat 6.729 de cazuri noi în ultimele 24 de ore - cifră în ușoară scădere față de bilanțul celor 7.141 de cazuri înregistrate în aceeași perioadă săptămâna trecută. Numărul cazurilor înregistrate în timpul weekendurilor este de obicei mai mic decât cel din timpul săptămânii ca urmare a numărului mic de teste realizate.

Israelul interzice traficul aerian internațional de pasageri timp de o săptămână

Israelul a interzis traficul aerian internațional de pasageri, începând de luni seara, timp de o săptămână, în încercarea de a opri răspândirea noii variante de coronavirus. “În afară de niște excepții rare, închidem ermetic traficul aerian, pentru a preveni intrarea variantelor de coronavirus și pentru a ne asigura că progresăm rapid cu campania de vaccinare” a declarat premierul Benjamin Netanyahu, la începutul unei ședințe de guvern. Interdicția va intra va fi în vigoare până la sfârșitul lunii ianuarie. Granițele Israelului au fost în mare parte închise străinilor în timpul pandemiei, în țară având acces doar persoanele care dețin pașaport israelian.

Duminică, Israelul și-a extins rapid campania de vaccinări, pentru a include și adolescenții. Vaccinările erau limitate inițial la vîrstnici și la alte categorii expuse unor riscuri ridicate, dar în prezent sunt disponibile persoanelor cu vârste de peste 40 de ani și, cu permisiunea părinților, tinerilor cu vârste între 16 și 18 ani. Israelul are cea mai rapidă rată de vaccinare din lume. Importând regulat vaccinuri Pfizer, Israelul a administrat cel puțin o doză la peste 25% din populația de 9 milioane de persoane, începând din 19 decembrie, potrivit Ministerului Sănătății.

Țara se află începând din 27 decembrie în a treia carantină, pe care autoritățile intenționează să o ridice la sfârșitul lunii ianuarie. Criticii afirmă că guvernul a gestionat incorect criza, neavând o strategie pe termen lung.

Ministrul Educației, Yoav Galant, a declarat la Ynet TV că este prematur de afirmat dacă vor putea fi deschise școlile luna viitoare.

O bătrână înmormântată cu COVID-19 a revenit la căminul în care locuia

O spaniolă în vârstă de 85 de ani despre care familia sa fusese informată că a murit din cauza coronavirusului și a fost înmormântată și-a surprins rudele revenind la căminul de bătrâni în care locuia, la nouă zile de la data anunțului cu privire la înmormântare, informează cotidianul La Voz de Galicia. După o încurcătură de nume, familia Rogeliei Blanco a fost informată că pensionara a murit din cauza COVID-19 la 13 ianuarie și că înmormântarea era programată ziua următoare. Din cauza protocolului COVID, membrii familiei nu au putut fi prezenți la înnmormântare. Soțul femeii, Ramon Blanco, a fost copleșit de emoții atunci când femeia a revenit sănătoasă și în formă la căminul de bătrâni din Xove, în care locuiau împreună. „Nu îmi venea să cred. Eu plângeam moartea soției mele”, a afirmat bătrânul. De fapt, a murit o femeie care a stat în aceeași cameră cu Rogelia Blanco.

Fundația San Rosendo, care gestionează căminul de bătrâni, a precizat că acea confuzie a avut loc după ce Blanco și alți bătrâni testați pozitiv cu coronavirus au fost transferați la alt cămin în 29 decembrie, pentru tratamentul specific. „Printre oamenii în vârstă transferați s-au numărat și două femei care au fost plasate în aceeași cameră. Eroarea de identificare s-a produs în timpul procedurilor de transfer de la Xove la Pereiro de Aguiar”, a menționat fundația, care și-a exprimat regretul după „incidentul nefericit”. Fundația a precizat că a cerut în instanță să se rectifice greșeala.

Un diplomat nord-coreean ar fi dezertat în Coreea de Sud

Un diplomat nord-coreean de rang înalt a fugit în Coreea de Sud, în timp ce exercita funcția de șef interimar al misiunii diplomatice nord-coreene în Kuweit, a dezvăluit luni o sursă sud-coreeană bine informată pentru Yonhap. Ryu Hyun-woo, însărcinat cu afaceri al ambasadei nord-coreene după ce ambasadorul So Chang-sik a fost expulzat din Kuweit în urma adoptării unei rezoluții ONU în 2017, a fugit în Coreea de Sud, împreună cu familia sa, potrivit sursei menționate, care nu a oferit mai multe detalii și nici data la care s-a produs evenimentul.

Dar informații apărute în presa sud-coreeană au relevat anterior că Ryu Hyun-woo a dezertat în Coreea de Sud în septembrie 2019, la aproximativ două luni după ce Jo Song-gil - ambasadorul interimar al Coreei de Nord în Italia - a fugit în Coreea de Sud după ce dispăruse la sfârșitul anului 2018.

Potrivit unor informații, Ryu ar fi ginerele lui Jon Il-chun, care a fost până nu demult șef al Biroului 39, o organizație cunoscută ca “seiful personal” al liderilor nord-coreeni, utilizat pentru administrarea fondurilor secrete și procurarea de bunuri de lux. Se pare că Ryu a decis să fugă în Sud de dragul viitorului copiilor săi, scrie agenția de presă sud-coreeană.Un responsabil al Agenției Naționale de Informații sud-coreene a refuzat să comenteze pentru Yonhap aceste informații.

UE dezbate impunerea unor noi sancțiuni Rusiei

Uniunea Europeană (UE) dezbate noi sancțiuni țintite vizând Rusia, în urma arestării, în weekend, în această țară, a peste 3.000 de manifestanțicare au cerut eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnîi. Există o “schimbare de atmosferă în Rusia” pe care UE este necesar să o susțină, a apreciat la sosirea sa la Bruxelles, la o reuniune a șefilor diplomației Celor 27, ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis. “UE trebuie să transmită un mesaj clar și hotărât prin care să spună că acest lucru este inacceptabil”, a subliniat el, îndemnând la impunerea unor sancțiuni suplimentare vizând oficiali ruși.

Sancțiuni europene vizând sectoarele ruse ale energiei, finanțelor și armamentului au fost impuse după anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, cărora li s-au adăugat măsuri de retorsiune vizând apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin, în urma presupusei otrăviri a lui Navalnîi cu un agent neurotoxic de tip novicok, în august. Opozantul a fost arestat la 17 ianuarie, la întoarcerea în Rusia, cu privire la încălcarea unei eliberări condiționate, după aproximativ cinci luni, din Germania, unde a fost îngrijit.Țările baltice - Lituania, Letnonia și Estonia - pledează în favoarea sancționării unor oficiali, prin înscrierea numelor acestora pe o listă neagră.Italia și România s-au declarat pregătite să susțină aceste sanțciuni. Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a denunțat duminică “deriva autoritarisră” a Rusiei. Omologul său german Heiko Maas a cerut eliberarea imediată a manifestanților arestați, fără prea multe alte comentarii. Însă nicio listă cu nume nu urmează să fie adoptată în următoarele zile.

Nouă din 22 de mineri blocați în subteran în China, găsiți morți

Nouă dintre zece mineri blocați în subteran în China de două săptămâni au fost găsiți morți, potrivit agenței oficiale chineze de presă China Nouă. O explozie a avut loc la 10 ianuarie într-o mină de aur la Qixia, în provincia Shandong. În total, 22 de mineri au rămas blocați la câteva sute de metri adâncime în subteran, în urma exploziei. Zece mineri au murit, iar 11 au fost scoși - în viață - duminică din mină. Un miner era căutat în continuare, potrivit agenției oficiale chineze de presă China Nouă.

Președintele mexican, diagnosticat cu COVID-19

Andrés Manuel López Obrador, președintele mexican, a anunțat că a fost diagnosticat cu COVID-19 și că are simptome ușoare și primește tratament medical. López Obrador, în vârstă de 67 de ani, care a refuzat în general să poarte mască sanitară, a declarat duminică: „Ca întotdeauna, sunt optimist”. Mexicul, țară cu peste 126 de milioane de locuitori, se confruntă în prezent cu un al doilea val al pandemiei și a înregistrat al patrulea cel mai mare bilanț de decese din lume. Ministerul Sănătății a raportat duminică 10.872 de cazuri noi și 530 de decese asociate, astfel că totalul contaminărilor a a depășit 1,7 milioane și cel al deceselor, 149.600.

Autoritățile au spus că, cel mai probabil, numărul oamenilor infectați și al celor care au decedat în urma contaminării este mai mare decât statistica oficială. López Obrador a transmis pe Twitter că Ministerul de Interne va susține în continuare, în absența sa, conferința zilnică. „Din fericire, starea președintelui este stabilă la acest moment, simptomele sunt ușoare”, a spus José Luis Alomía Zegarra, oficial sanitar, la scurt timp după ce López Obrador a anunțat diagnosticul. „O echipă de specialiști se ocupă de sănătatea președintelui”.López Obrador și-a menținut, în pandemie, o agendă publică cu numeroase evenimente și a susținut că are o stare de sănătate bună, în ciuda faptului că a suferit un atac de cord la vârsta de 60 de ani, în 2013. Luna aceasta, Guvernul a anunțat că vrea să cumpere 12 milioane de doze din vaccinul Sputnik V, dezvoltat în Rusia, iar primele ar urma să ajungă în țară săptămâna aceasta. Vaccinul dezvoltat de Pfizer-BioNTech este singurul administrat în prezent în Mexic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.