Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Navă de război iraniană, scufundată de o fregată iraniană

Ziarul de Vrancea
10 mai 2020 1210 vizualizări

Incidentul este rezultatul unui tir accidental

O navă de război iraniană a fost “lovită de o rachetă” în mod accidental și scufundată, în timpul unui exercițiu naval la Golful Oman, un accident soldat cu cel puțin 19 morți și 15 răniți, a anunțat ieri televiziunea iranană de stat, o multiplicare a accidentelor dramatice, după doborâtrea “din greșeală” a unui Boeing ucrainean în ianuarie. Acest accident are loc într-un context puternic tensionat cu Statele unite la Golful Persic. “Nava Konarak a fost lovită de o rachetă ieri (duminică) după-amiaza în timpul unui exercițiu militar în apele Bandar-e Jask”, un port situat în sudul Iranului, a anunțat televizunea iraniană. Potrivit televiziunii nava de susținere logistică a fost atinsă “după ce a deplasat o țintă de exercițiu către ea, fără să lase o distanță suficientă între ea și țintă”. Armata iraniană a confirmat moartea a 19 marinari, iar alți 15 au fost răniți și a anunțat într-un comunicat că o anchetă a fost deschisă cu privire la cauza accidentului. Agenția iraniană de presă Tasnim a anunțat într-un mesaj postat pe Twitter, în engleză, că nava Konarak s-a scufundat. “Konarak a fost scufundată într-un tir prieten”, după ce fregata de clasa Moudge Jamaran a atins-o în mod accidemtal cu o rachetă în timpul unui exercițiu de tir (cu muniție) reală în regiunea Jask, în apele #Golfului Peric la 10 mai”, a anunțat Tasnim, fără să precizeze acest detaliu pe site-ul său în persană.

Fabricată în Olanda, nava Konarak a fost cumpărată de Iran înaintea Revoluției Islamice din 1979.

Cu o greutate de 447 de tone și o lungime de 47 de metri, nava este echipată cu patru rachete de croazieră, instalate la bord, potrivit televiziunii de stat, care nu a precizat numărul membrilor echipajului aflat la bord la momentul accidentului. Tensiunle între Teheran și Washington - inamici de peste 40 de ani - rămân puternice după ce Statele Unite au denunțat în mod unilateral în mai 2018 Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, după care au reimpus și multiplicat sanciuni economice dure Teheranului. În ianuarie, Iranul a doborât “din greșeală” un avion de linie Beoing care zbura la Kiev la puțin timp după ce a decolat de la Teheran, omorând cele 176 de oameni de la bord, majoritatea iranieni și canadieni.

Coronavirus: Motivul pentru care bărbații sunt mai predispuși la infectare

Sângele bărbaților prezintă niveluri mai ridicate în comparație cu femeile ale unei enzime cheie utilizată de coronavirus pentru a infecta celulele, conform rezultatelor de ieri ale unui important studiu european, constatare ce ar putea explica de ce persoanele de sex masculin sunt mult mai vulnerabile la COVID-19. Enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2) se găsește în inimă, rinichi și în alte organe. În cazul COVID-19 - boala respiratorie cauzată de noul coronavirus - se crede că aceasta joacă un rol în modul în care infecția progresează în plămâni. Studiul, publicat în European Heart Journal, a descoperit totodată că inhibitorii ACE sau blocanții receptorilor angiotensinei (ARB), medicamentele prescrise pe scară largă, nu au condus la concentrații mai mari ale ACE2 și, prin urmare, nu ar trebui să crească riscul de COVID-19 în cazul persoanelor care le iau. Inhibitorii ACE și ARB sunt prescriși pe scară largă pacienților cu insuficiență cardiacă congestivă, diabet sau boli renale. Medicamentele reprezintă miliarde de dolari în vânzări pe bază de rețetă la nivel mondial. “Constatările noastre nu susțin întreruperea acestor medicamente la pacienții cu COVID-19”, a declarat conducătorul studiului, Adriaan Voors, profesor de cardiologie la Centrul Medical Universitar (UMC) din Groningen, Olanda. Pandemia de COVID-19 a infectat peste 4 milioane de oameni la nivel mondial și a provocat decesul a aproape 277.000, potrivit unui bilanț Reuters. Numărul de decese și cazuri de infectare indică faptul că bărbații sunt mai susceptibili în comparație cu femeile să contracteze boala și să sufere complicații severe sau critice. Analizând mii de bărbați și femei, echipa lui Voors a măsurat concentrațiile de ACE2 în probe de sânge prelevate de la peste 3.500 de pacienți cu insuficiență cardiacă din unsprezece țări europene.  “Când am descoperit că unul dintre cei mai puternici indicatori biologici, ACE2, era mult mai mare la bărbați decât la femei, mi-am dat seama că acest lucru avea potențialul de a explica de ce bărbații au un risc mai mare de deces asociat COVID-19 în comparație cu femeile”, a declarat Iziah Sama, medic la UMC Groningen, coautor al studiului. ACE2 este un receptor de pe suprafața celulelor care se leagă cu noul coronavirus și îi permite acestuia să pătrundă în celule și să le infecteze.

Musk: Limbajul uman va fi perimat peste 5 ani

Antreprenorul miliardar Elon Musk a declarat că lucrează la o tehnologie datorită căreia, în doar cinci ani, limbajul uman ar putea deveni perimat, relatează The Independent. CEO-ul companiilor Tesla și SpaceX a făcut această predicție pentru podcastul Joe Rogan Experience, în cadrul unei discuții pe tema companiei sale de neurotehnologie, Neuralink. Musk și-a exprimat speranța că firma sa de neurotehnologie va reuși să conecteze un dispozitiv Neuralink la un creier uman, pentru prima dată, anul viitor. Cipul, alimentat de baterie, va fi implantat în craniu, iar electrozii asociați vor fi introduși în creier “cu foarte multă atenție”. “Poate fi inserat oriunde în creier, deci ar putea fi ceva care ar ajuta la vindecarea problemelor de vedere”, a spus Musk. “În principiu, poate rezolva aproape orice este în neregulă cu creierul”, a adăugat antreprenorul. Deși dispozitivele din primă generație se vor concentra pe tratarea leziunilor cerebrale și a tulburărilor, Musk a spus că, ulterior, acestea vor fi capabile de mult mai mult. “Nu va trebui să vorbiți”, a spus Musk, adaugând că vom putea face totuși acest lucru “din motive sentimentale”. “Veți putea comunica foarte repede și cu mult mai multă precizie... Nu sunt sigur ce se va întâmpla cu limba. Într-o situație de genul acesta cred că ar fi ca în “The Matrix”. Vrei să vorbești într-o altă limbă? Nicio problemă, doar descarci programul”. Întrebat cât timp va trece până când compania sa va dezvolta tehnologia suficient de mult pentru ca acest lucru să devină realitate, Musk a estimat că între cinci și zece ani, “dacă dezvoltarea continuă să accelereze”. Musk a anunțat în 2017 înființarea proiectului Neuralink ce vizează dezvoltarea unei interfețe ce leagă creierul de computer, cu aplicabilitate în mai multe domenii. În vara anului trecut, Musk a anunțat, că proiectul Neuralink ar putea fi testat pentru prima dată pe oameni în acest an. “Putem realiza o interfață creier-mașină completă”, a declarat el în cadrul unui eveniment organizat la Academia de Științe din California unde miliardarul și membrii echipei Neuralink au susținut o prezentare a stadiului în care se afla cercetarea lor. Proiectul poate “realiza un fel de simbioză cu inteligența artificială”, a precizat Musk.

Alte arestări, în urma “invaziei” dejucate a Venezuelei

Unsprezece persoane prezentate drept “teroriste” au fost arestate în ancheta cu privire la “invazia” dejucată în Venezuela - iar numărul arestărilor a crescut astfel la 45 -, au anunțat autoritățile și televiziunea publică venezueleană. “Alți trei mercenari teroriști au fost prinși în Colonia Tovar”, o comunitate mică de urmași ai unor germani în apropiere de Caracas, a anunțat duminică într-un mesaj postat pe Twitter amiralul Remigio Ceballos. Televiziunea publică a anunțat câteva ore mai târziu arestarea altor opt “teroriști” în statul de coastă Vargas (nord). În total, 45 de persoane au fost arestate cu privire la presupusă implicare într-o “invazie” care a constat într-o debarcare a unor bărbați la 3 și la 4 mai la Macuto, la mai puțin de o oră distanță de Caracas, pe coasta de la Caraibi.

La 3 mai, în timpul acestei “invazii”, opt persoane care participau la operațiune au fost ucise în confruntări armate cu forțe venezuelene.

Președintele Nicolas Maduro a comparat acest episod cu cel din Golful Porcilor, în Cuba, în 1961. Între persoanele arestate se află doi foști militari americani - Luke Denman, în vârstă de 34 de ani și Airan Berry, în vârstă de 41 de ani. Ei au fost inculpați de “terorism, conspirație, trafic de armament de război și asociere” de răufăcători și riscă până la 30 de ani de închisoare. De asemenea, 29 de venezuelenii au fost inculpați de “înțelegere cu un Guvern străin” - și anume cele din Statele Unite și Columbia - și de alte fapte, a anunțat parchetul vineri. Potrivit Guvernului lui Maduro, planul era ca șeful statului să fie răpit, pentru a se permite astfel instalarea la putere a opozantului său Juan Guaido, recunoscut drept președinte interimar al țării de Statele Unite și aproape alte 60 de țări. Maduro îl consideră pe președintele american Donald Trump drept “comandantul-șef al operațiunii”, iar pe Juan Guaido complicele acestuia.

Interpol: Răufăcătorii s-au adaptat la pandemie

În cazul în care va fi dezvoltat un vaccin împotriva COVID-19, răufăcătorii vor încerca probabil să exploateze volumul mare de cerere inundând piețele cu medicamente contrafăcute, a avertizat directorul Interpol, Jurgen Stock. Jurgen Stock a atenționat într-un interviu acordat agenției de presă germane asupra unei creșteri drastice a comerțului ilegal cu produse medicale contrafăcute, odată ce va apărea la orizont un vaccin sau un tratament anticoronavirus. Ca indiciu a ceea ce s-ar putea întâmpla, deja au apărut pe piețe echipamente de protecție personală necertificate, inclusiv măști faciale, sau produse contrafăcute destinate dezinfectării mâinilor, a explicat directorul Interpol. “Va veni un nou mare val, un val global, imediat ce se va profila un vaccin”, a spus Stock. Răufăcătorii care operează pe plan global s-au adaptat rapid la pandemie, în sensul că “exploatează noile temeri și preocupări ale oamenilor și trebuie să-și reprofileze activitățile criminale”, a punctat directorul Interpol. Acesta a atras atenția între altele asupra problemei eliminării deșeurilor spitalicești. “Constatăm o creștere a tentativelor unor grupuri de crimă organizată din Asia de a pătrunde pe această piață”, a menționat Stock, anticipând că acest lucru se va întâmpla în scurt timp și în alte părți. Jurgen Stock a mai explicat că infractorii vor încerca să profite de pandemie și să-i înșele pe vârstnici dându-se drept rude care au nevoie de bani și că vor crește de asemenea nivelurile de criminalitate informatică, în contextul în care foarte mulți oameni lucrează de acasă. În general, pandemia ar putea da un impuls pe termen lung criminalității pe plan global, în condițiile în care unii dintre cei rămași fără mijloace de trai ar putea recurge la infracțiuni, a subliniat Stock. “Oamenii vor căuta surse de venit noi, cu caracter ilegal”, a anticipat el.

Criză de nervi la Budapesta din cauza “liberalilor” din nord

Ministerul ungar de Externe i-a convocat ieri pe ambasadorii Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei și Suediei, în contextul răspândirii de “știri false de către mainstream-ul liberal internațional”, a anunțat șeful diplomației ungare Peter Szijjarto, transmite MTI. Szijjarto a menționat că omologii săi din cele cinci țări și-au manifestat într-o scrisoare către secretarul general al Consiliului Europei sprijinul față de preocupările exprimate de acesta în ce privește legislația adoptată în Ungaria cu privire la coronavirus. Unii dintre ei au făcut afirmații individuale “reproducând minciunile deja plictisitoare cum ar fi că (guvernul ungar) construiește o dictatură sau vizează puteri nelimitate”, a spus șeful diplomației ungare. “Maghiarii sunt o națiune de peste 1000 de ani și nu acceptă aerele de superioritate patetice și ipocrite”, fiind “capabili să decidă ce vor și ce nu”, iar miniștrii de externe din cele cinci țări “ar face mai bine să-și vadă de treabă”, a adăugat Szijjarto.

Un ambasador maltez a demisionat după ce a comparat-o pe Merkel cu Hitler

Ambasadorul maltez în Finlanda, Michael Zammit Tabona, a demisionat după ce a comparat-o pe cancelarul german Angela Merkel cu Adolf Hitler. Ambasadorul afirmase că “l-am oprit pe Hitler în urmă cu 75 de ani. Cine o va opri pe Merkel? Ea a realizat visul lui Hitler de a controla Europa”.

Autoritățile malteze și-au cerut scuze Germaniei.

Potrivit jurnalistului de investigație Matthew Caruana Galizia, fiul lui Daphne Caruana Galizia - jurnalista asasinată în octombrie 2017 -, ambasadorul a fost numit în post după ce a sprijinit financiar Partidul Laburist, aflat la putere în Malta.

Un pacient cu Covid-19 a infectat 533 de persoane la o fabrică

Un pacient cu COVID-19 a infectat 533 de persoane la o fabrică de prelucrare a peștelui din Ghana, a declarat președintele Nana Akufo-Addo într-un discurs adresat națiunii duminică seara. O persoană a infectat mai mult de o treime din cei 1.300 de muncitori de la fabrica din orașul port Tema, la 25 de kilometri est de capitala Accra, a spus președintele. Cele 533 de noi infecții au reprezentat mai mult de jumătate din toate cazurile noi înregistrate în Ghana miercuri și joi săptămâna trecută, a punctat Akufo-Addo. Națiunea vest-africană a raportat 4.700 de cazuri de coronavirus, 494 recuperări și 22 de decese, potrivit președintelui.

Statistica ce arată realitatea privind epidemia din Rusia

Moscova a înregistrat luna trecută cu 20% mai multe decese decât media lunilor aprilie din ultimii zece ani, potrivit datelor publicate de biroul de stare civilă a capitalei Rusiei, potrivit Moscow Times. Aceste statistici vin în contextul în care țara are parte de cea mai rapidă creștere a infecțiilor cu coronavirus din Europa, însă rata mortalității asociate cu Covid-19 este mult mai mică decât în alte state. Moscova, epicendrul epidemiei din Rusia, raportează tot mai multe cazuri noi, deși este în stare de carantină din 30 martie.Potrivit datelor oficiale, 11.846 de oameni au murit în Msocova în luna aprilie, arpoximativ cu 20% mai mult decât media lunilor aprilie din ultimii zece ani, care este 9.866. Această statistică sugerează că bilanțul deceselor asociate cu coronavirusul ar putea fi mai mare în realitate, notează publicația citată.Biroul federal de statistică, Rosstat nu a publicat încă datele privind decesele la nivelul țării pentru aprilie, acestea urmând să fie publicate la sfârșitul acestei luni sau la început de iunie. Rusia se laudă cu o rată mică de mortalitate din cauza Sars-Cov-2, de 0,9%, experții considerând că nivelul redus al acesteia este dat de modul de raportare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.