Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: NATO: Urmează „o și mai mare brutalitate” în Ucraina

Ziarul de Vrancea
7 mai 2022 968 vizualizări

Rușii au bombardat sâmbătă o școală unde se adăposteau zeci de civili n mercenarii Wagner cer mobilizare generală în Rusia: „Altfel vom pierde războiul”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța Nord-Atlantică “nu a observat nicio schimbare” în strategia nucleară a Moscovei, însă a avertizat că trebuie să ne pregătim pentru “și mai multe distrugeri masive” comise de Rusia în războiul din Ucraina. “Trebuie să ne pregătim pentru ofensiva rusă, pentru o și mai mare brutalitate, mai multă suferință și chiar o mai mare distrugere masivă a infrastructurii critice și a zonelor rezidențiale”, a apreciat Stoltenberg într-un interviu publicat duminică de cotidianul belgian Le Soir.

Chiar și așa, a continuat Stoltenberg, “de la începerea războiului din Ucraina, la 24 februarie, NATO nu a văzut nicio schimbare în strategia nucleară a Rusiei”, în pofida amenințărilor proferate de președintele rus Vladimir Putin de a folosi arme de acest tip. “Este de datoria noastră să reducem acest risc. NATO este alianța cea mai puternică din lume. Iar mesajul nostru este clar: după folosirea armelor nucleare, vor exista doar învinși în toate taberele”, a avertizat fostul premier norvegian, care a atras atenția că, “din nefericire”, acest război “ar putea dura luni sau chiar ani”. Pentru “a respinge invazia rusă în mod sustenabil și de succes”, Kievul trebuie “să treacă la arme occidentale moderne”, a spus el. “Ucraina are nevoie urgent de armament greu. Occidentul trebuie să-și intensifice livrările, să facă mai mult și să se pregătească pentru un angajament pe termen lung. Trebuie să ne asigurăm că Ucraina se poate apăra. Curajul și vitejia militarilor ucraineni nu vor fi de ajuns. Este nevoie și de un sprijin militar susținut din partea Occidentului”, a pledat Stoltenberg.

“Putin a început războiul pentru că voia mai puțin NATO la frontierele sale. A obținut exact contrariul, adică mai mult NATO la frontierele sale, mai multă prezență a Alianței pe flancul estic și, posibil, doi noi membri (Suedia și Finlanda) ai NATO”, a explicat el, adăugând că, dacă cele două țări decid în cele din urmă să se alăture Alianței Nord-Atlantice, ele “vor putea să se integreze rapid”.

Stoltenberg se așteaptă ca la summitul din Madrid al alianței, de la sfârșitul lunii iunie, liderii țărilor NATO “să accepte să-și consolideze capacitățile de apărare și descurajare”, dat fiind că “ne confruntăm cu cea mai mare provocare de securitate a acestei generații”, nu doar din cauza Rusiei, ci și din cauza terorismului, a atacurilor cibernetice și a implicațiilor ascensiunii Chinei asupra politicii de securitate. “Aliații NATO au fost cândva inamici, dar am reușit să construim instituții precum NATO și Uniunea Europeană pe ruinele celui de-al doilea Război Mondial pentru a evita războiul”, a amintit Stoltenberg.

Nu există “dovezi concrete” că Rusia intenționează să folosească arme nucleare

Agenția Centrală de Informații (CIA) nu are niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare tactice în conflictul din Ucraina, a declarat sâmbătă directorul CIA, Bill Burns. “Nu vedem în acest stadiu, în calitate de serviciu de informații, o dovadă concretă care să arate că Rusia se pregătește desfășurarea sau chiar utilizarea potențială a armelor nucleare tactice”, a afirmat Burns într-o conferință organizată de cotidianul britanic Financial Times. “Date fiind declarațiile războinice pe care le-am auzit din partea liderilor ruși, nu putem trata cu lejeritate aceste posibilități”, a adăugat el, precizând că agenția sa rămâne “foarte concentrată” asupra acestei chestiuni.

Rusia și-a plasat în stare de alertă forțele de descurajare, inclusiv armele nucleare, la scurt timp după declanșarea invaziei asupra Ucrainei. Președintele rus Vladimir Putin a formulat totodată amenințări voalate, lăsând să se înțeleagă că este pregătit să desfășoare astfel de arme nucleare tactice, amintește AFP, care adaugă că liderul de la Kremlin a promis un răspuns “rapid și fulgerător” în caz de intervenție externă în conflictul din Ucraina.

Burns a mai declarat că, în opinia sa, președintele Putin crede că dacă ridică miza în conflictul militar din Ucraina își va spori șansele să câștige războiul. “Este într-o stare de spirit în care nu crede că-și poate permite să piardă. Cred că este convins acum că ridicând miza îi va permite să facă progrese”, a spus Burns.

Zeci de victime după bombardarea unei școli

Forțele ruse au lansat o bombă puternică asupra unei școli în care se adăposteau 90 de persoane, a anunțat guvernatorul regiunii Lugansk. Două persoane au fost ucise în bombardamentul rusesc asupra unei școli din satul ucrainean Bilohorivka, și se estimează că cele 60 de persoane rămase sub dărâmături au murit, de asemenea, a declarat, ieri, Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii estice Lugansk.

 Haidai a spus că o bombă a forțelor ruse a vizat sâmbătă după-amiază o școală unde se adăposteau aproximativ 90 de persoane, care s-a soldat un incendiu care a cuprins clădirea. Treizeci de persoane au fost salvate. “Incendiul a fost stins după aproape patru ore, apoi molozurile au fost curățate și, din păcate, au fost găsite cadavrele a două persoane. E probabil ca șaizeci de persoane să fi murit sub dărâmăturile clădirii, a scris Haidai pe Telegram. El a mai precizat că, potrivit informațiilor preliminare, bombardamentele din satul Sipilovo au distrus o casă și 11 persoane au rămas sub dărâmăturile clădirii. Potrivit lui Serghei Haidai, în clădirea școlii se ascundeau aproape toți locuitorii din satul Bilohorivka.

„Numai infanteria este prioritară”

Unul dintre canalele de Telegram ale grupării Wagner de mercenari ruși cere mobilizare generală pentru ca Rusia să nu piardă războiul cu Ucraina. “Deci: nu mă interesează deloc ceea ce a spus Volodin. Va exista o mobilizare sau vom pierde războiul. Avem nevoie de 600.000-800.000 de oameni pentru a învinge Ucraina”, se spune pe contul de Telegram Reverse Side of the Medal. “Oricine spune că nu ai nevoie de mulți oameni în războiul modern spune numai prostii. Oricare ar fi armele de înaltă precizie disponibile, numai infanteria este prioritară”, adaugă mercenarii Wagner.

Înalt oficial: Rusia va rămâne „pentru totdeauna” în sudul Ucrainei

Un înalt oficial al parlamentului rus a declarat că Rusia va rămâne „pentru totdeauna” în sudul Ucrainei, vorbind într-o vizită în orașul Herson, controlat de Moscova. „Rusia este aici pentru totdeauna. Nu ar trebui să existe nicio îndoială în acest sens. Nu va exista nicio întoarcere în trecut”, a spus Andrei Turchak, potrivit unui comunicat al partidului de guvernământ Rusia Unită. „Vom trăi împreună, vom dezvolta această regiune bogată, bogată în moștenire istorică, bogată în oamenii care trăiesc aici”, a adăugat Turchak. El a anunțat, de asemenea, deschiderea unui centru de ajutor umanitar în Herson, pentru livrarea de alimente, medicamente și articole de bază.

Este pentru prima dată când un înalt oficial rus a indicat intențiile Moscovei de a rămâne pe teritoriul ucrainean. Herson a fost primul oraș important care a căzut în mâinile forțelor ruse de la începutul invaziei lor militare în Ucraina.

Talibanii obligă toate femeile să poarte văl integral în public

Talibanii au decretat sâmbătă că toate femeile și fetele din Afganistan vor fi obligate să poarte văl integral în public, măsură ce se adaugă lungii liste de restricții împotriva afganelor de când fundamentaliștii au obținut controlul asupra țării în august 2021. “Deși 99% dintre femeile afgane poartă deja hijab, și restul ar trebui să-l poarte și nu au nicio scuză” să nu o facă, a anunțat într-un ordin public atotputernicul Minister al Propagării Virtuții și Prevenirii Viciului.

Documentul menționează că “hijabul” se referă la toate acele veșminte care acoperă întregul corp și că în acest caz “burqa este cea mai bună variantă dintre toate”.

Ordinul stabilește că femeile “care lucrează cu Emiratul Islamic (numele pe care l-au dat talibanii regimului lor - n.r.) în departamente relevante și nu folosesc hijab, vor fi date afară din locurile lor de muncă”, la fel și “dacă fiica sau soția unui angajat/funcționar guvernamental nu poartă hijab”, angajatul va fi suspendat.

În cazul în care femeile afgane nu respectă acest ordin, într-o primă instanță forțele de securitate vor informa tutorele sau bărbatul din acel cămin, iar dacă femeile continuă să nu se supună, bărbatul va fi audiat, poate “fi reținut pentru trei zile și, în ultimă instanță, predat tribunalelor ca să-și primească pedeapsa”, avertizează comunicatul. “Femeile care nu sunt nici prea tinere, nici prea bătrâne ar trebui sa-și acopere fața cu un văl, cu excepția ochilor, atunci când se află în fața unui bărbat care nu este un membru apropiat al familiei” pentru a evita provocările. Iar dacă nu au nicio treabă de făcut afară, este “mai bine pentru ele să stea acasă”, se adaugă în document.

Multe femei din Afganistan poartă pe cap o eșarfă din motive religioase, însă multe din zonele urbane, precum capitala Kabul, nu-și acoperă și fața, notează Reuters. Activista socială afgană Yalda Parwani a declarat că această impunere cu care fundamentaliștii le vizează pe femei este o modalitate de “a-i convinge pe propriii lor combatanți că impun o guvernare islamică în Afganistan așa cum le-au promis în timpul războiului din ultimii 20 de ani”.

“Hijabul este fericirea și orgoliul nostru ca femei musulmane, însă guvernul taliban pur și simplu ne impune să folosim codul lor vestimentar specific”, a spus ea.

CIA: China învață din invazia Rusiei

Înfruntarea dintre Occident și Kremlin este în ochii Beijingului un fel de repetiție generală, a declarat directorul CIA, Bill Burns.

El a afirmat că invazia Ucrainei de către Rusia este urmărită cu atenție de China, care va trage învățăminte din acest conflict pentru a-și adapta planurile de a prelua controlul Taiwanului. “Conducătorii chinezi urmăresc cu atenție învățămintele pe care le pot trage de la situația din Ucraina în privința propriilor ambiții și Taiwanului”, a precizat șeful CIA. Beijingul a fost surprins de rezistența societății ucrainene, a mai afirmat el, adăugând: “Cred că ei au fost surprinși în special și de felul în care Alianța atlantică s-a unit pentru a impune sancțiuni economice Rusiei”.

Burns este de părere că liderii chinezi analizează “costurile și consecințele” unei eventuale folosiri a forței pentru preluarea controlului Taiwanului.

SUA ar putea înregistra 100 de milioane de cazuri pozitive de COVID-19 în toamnă și iarnă

Administrația Biden a lansat un nou avertisment potrivit căruia Statele Unite ar putea înregistra 100 de milioane de cazuri pozitive de Covid-19 în toamnă și iarnă, în contextul în care oficialii subliniază public necesitatea unei finanțări suplimentare alocate de Congres pentru a pregăti națiunea să lupte împotriva coronavirusului.

Estimarea de 100 de milioane de potențiale cazuri de infectare este bazată pe o serie de modele externe care sunt monitorizate îndeaproape de administrația Biden și ar avea loc atât în toamnă, cât și în iarnă, a declarat un oficial de rang înalt al administrației. Oficialii americani susțin că această estimare se bazează pe ipoteza de bază potrivit căreia nu se alocă resurse suplimentare și nu se iau măsuri suplimentare de atenuare, precum noi finanțări pentru Covid-19 alocate de Congres sau apariția unor noi variante periculoase.

Casa Albă face publice aceste estimări în contextul în care oficialii își reînnoiesc eforturile menite să convingă Congresul să aprobe fonduri suplimentare pentru combaterea virusului și pe măsură ce SUA se apropie de 1 milion de decese cauzate de coronavirus. Casa Albă va comemora momentul în care SUA depășesc 1 milion de decese cauzate de Covid-19, afirmă oficialii americani. Administrația Biden avertizează de săptămâni întregi că o finanțare suplimentară este imperativă pentru a împiedica răspândirea de Covid-19, chiar dacă majoritatea restricțiilor au început să fie îndepărtate.

Afganistan: Frontul Național de Rezistență anunță lansarea unei ample ofensive antitalibane

Frontul Național de Rezistență (FNR) a anunțat sâmbătă că a lansat o amplă ofensivă împotriva talibanilor în mai multe provincii din nordul Afganistanului, printre care și în Panjshir, unde susțin că au eliberat trei districte. Confruntări izolate au loc de mai multe luni între FNR și talibani, însă acesta ar fi prima ofensivă lansată de gruparea lui Ahmad Massoud, fiul legendarului comandant Ahmad Shah Massoud, după căderea, în septembrie 2021, a bastionului lor din valea Panjshir, la 80 kilometri de Kabul. “Este prima noastră ofensivă din septembrie”, a declarat Ali Maisam Nazary, șeful de relații externe al FNR, principalul grup de rezistență antitaliban. Nazary a menționat că ofensiva vizează “12 provincii din țară, în special în nord”.

“De când Ahmad Massoud a ordonat noaptea trecută forțelor sale să lanseze ofensiva, trei districte importante din Panjshir au fost eliberate”, a spus el. “Forțele FNR au capturat drumurile principale, avanposturi (talibane) și sate din aceste districte, iar ulterior i-au asediat pe talibani în clădirile districtului. Mulți talibani au cerut un răgaz pentru a se preda”, a adăugat el, dând asigurări că dușmanul a suferit “pierderi grele”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului taliban, Zabihullah Mujahid, a negat că astfel de “incidente militare” ar fi avut loc în Panjshir sau în alte regiuni din țară. “Afirmațiile lansate în presă de unii insurgenți sunt false. Sunt mii de trupe, bine echipate, ale Emiratului Islamic al Afganistanului în Panjshir, (în provincia) Takhar și în alte zone”, a scris el pe Twitter.

Explozie la un hotel din Havana: Cel puțin 18 morți

Cel puțin 18 persoane au fost ucise și peste 50 au fost rănite vineri, după ce o explozie de amploare, despre care se crede că s-a datorat unei scurgeri de gaze, a distrus parțial hotelul Saratoga din centrul capitalei cubaneze Havana. “Până acum sunt 74 de răniți, dintre care, din păcate, 18 au murit”, inclusiv un copil, a declarat într-o conferință de presă Julio Guerra, șeful serviciilor spitalicești din ministerul sănătății.

Președinția cubaneză a menționat un bilanț de 64 de răniți și 18 morți în urma acestei explozii.

Această clădire emblematică a Havanei cu fațadă verde, aflată în renovare, era închisă de doi ani. În momentul exploziei în interiorul său se aflau doar angajații care se pregăteau pentru redeschiderea sa, programată pentru 10 mai. “Nu a fost nicio bombă, niciun atac, a fost un accident regretabil”, a declarat președintele Miguel Diaz-Canel. Acesta a sosit la fața locului la scurt timp, dorind astfel să pună capăt zvonurilor de pe rețelele de socializare în care se vehicula ipoteza unui atentat, așa cum s-a întâmplat cu mai multe hoteluri în anii 1990, atentate puse la cale de de cubanezi exilați.

Mai multe vehicule au fost distruse în apropierea acestui hotel care a găzduit mai multe celebrități în ultimii ani, printre care Mick Jagger, Beyoncé și Madonna.

Construită în 1880 pentru a găzdui magazine, clădirea a fost transformată în hotel în 1933. Ea a fost renovată pentru a fi transformată într-un hotel de lux în 2005.

Primele constatări indică o scurgere de gaz. Potrivit liderului local al cartierului istoric al Havanei, Alexis Costa Silva, citat de media de stat Cubadebate, explozia s-a produs după ce un bucătar a simțit miros de gaz și a descoperit o fisură la țeava unei butelii care tocmai urma să fie schimbată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.