Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: NATO trimite avioane și nave în Europa de Est

Ziarul de Vrancea
23 ian 2022 1145 vizualizări

Franța este pregătită să trimită trupe în România

Statele membre NATO au plasat militari în așteptare și au trimis nave și avioane de luptă în vederea unei consolidări în Europa de Est, împotriva unor activități militare ale Rusiei la frontiera cu Ucraina, a anunțat ieri într-un comunicat Alianța Nord-Atlantică, relatează AFP. “NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja și apăra toți aliații, inclusiv prin consolidarea părții de est a Alianței. Vom răspunde mereu oricărei deteriorări a mediului nostru de securitate, și anume printr-o consolidare a apărării noastre colective”, a subliniat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

“Danemarca trimite o fregată la Marea Baltică și se pregătește să desfășoare patru avioane de vânătoare de tp F-16 în Lituania, pentru a susține vechea misiune de poliție aeriană a NATO în regiune”, anunță în comunicat NATO.

“Spania trimite nave să se alăture forțelor navale NATO și ia în calcul să trimită avioane de luptă în Bulgaria”, mai anunță NATO.

“Franța s-a declarat pregătită să trimită trupe în România, sub comandamentul NATO. Olanda trimite două avioane de vânătoare de tip F-35 în Bulgaria începând din aprilie, pentru a susține activitățile de poliție aeriană ale NATO în regiune și pune o navă și unități terestre în așteptare pentru Forța de Reacție a NATO”, precizează NATO în acest comunicat.

“Statele Unite au anunțat de asemenea în mod clar că iau în calcul să-și crească prezența militară în partea de est a Alianței”, mai precizează NATO. “După anexarea ileaglă a Crimeei de către Rusia în 2014, NATO și-a consolidat prezența în partea de est a Alianței, prin patru grupări tactice multinațonale în Estonia, Letonia, Letonia și Polonia”, amintește NATO. “Aceste unități, conduse respectiv de către Regatul Unit, Canada, Germania și Statele Unite, sunt multinaționale și sunt pregătite de luptă”, dă asugurări NATO. “Prezența lor arată în mod clar că un atac împotriva unui aliat va fi considerată un atac împotriva întregii Alianțe”, avertizează NATO.

Înainte de 2014 nu existau forțe NATO multinaționale în estul Alianței Nord-Atlantice, mai amintește blocul militar occidental.

Panică printre americani la Kiev

Ambasada SUA la Kiev a cerut Departamentului de Stat să autorizeze plecarea tuturor angajaților neesențiali și a familiilor acestora, potrivit mai multor surse familiare cu problema citate de CNN. Fox News scrie că Departamentul de Stat a și decis ca familiile angajaților ambasadei SUA la Kiev să părăsească Ucraina. Cu toate acestea, un reprezentant al Departamentului de Stat a subliniat că „nu avem nimic de anunțat în acest moment” și nu a confirmat informația. „Efectuăm o planificare riguroasă de urgență, așa cum facem întotdeauna, în cazul în care situația de securitate se deteriorează”, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat citat de CNN.

O sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat pentru CNN că SUA au informat Ucraina că este „probabil să înceapă evacuarea încă de săptămâna viitoare (n.r. – acestă săptămână)” a familiilor diplomaților de la ambasada din Kiev. Sursa a spus că președintele Volodimir Zelenski a vorbit cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken despre această chestiune și i-a spus că dacă Statele Unite ar face un pas atât de dramatic, ar fi o „reacție excesivă”. Un oficial al Departamentului de Stat a declarat că departamentul nu va comenta discuțiile private, adăugând că deciziile privind personalul de peste mări se bazează pe un singur criteriu: siguranța și securitatea americanilor.

De asemenea, într-un comentariu pentru AFP, o purtătoare de cuvânt nu a confirmat informațiile Fox News conform cărora Departamentul de Stat a ordonat familiilor diplomaților americani staționați la Kiev să înceapă evacuarea țării luni, oferind același răspuns oficial oferit și celor de la CNN: „Nu avem nimic de anunțat în acest moment”.

Guvernul SUA le-a recomandat deja cetățenilor americani să nu călătorească în Ucraina și „i-a avertizat că există rapoarte conform cărora Rusia plănuiește o operațiune militară majoră împotriva Ucrainei”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA.

Noua Zeelandă: Premierul și-a anulat nunta ca urmare a noilor restricții

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunțat duminică că și-a anulat nunta ca urmare a noilor restricții impuse pentru a încetini răspândirea în comunitate a variantei Omicron COVID-19.

Noua Zeelandă va impune noi reguli privind purtarea măștilor de protecție și va limita adunările după ce nouă cazuri de COVID-19 Omicron a indicat răspândirea noii variante din insula nordică în cea de la sud după o nuntă.

Noua Zeelandă va trece la codul roșu în sistemul său de protecție împotriva COVID-19, în care măștile vor fi purtate mai mult. Barurile, restaurantele și evenimente precum nunțile vor fi limitate la 100 de persoane. Limita este redusă la 25 de persoane dacă localurile nu folosesc certificate de vaccinare, a precizat Ardern.

“Nunta mea nu va avea loc”, a spus ea reporterilor, adăugând că îi pare rău pentru oricine se află într-o situație similară.

Jacinda Ardern nu a dezvăluit data nunții, dar se zvonea că era iminentă.

Întrebată de reporteri cum s-a simțit după anularea nunții cu partenerul său Clarke Gayford - gazdă a unei emisiuni de pescuit - cu care este împreună de mult timp, Ardern a răspuns: “Asta-i viața”. “Nu sunt diferită de, îndrăznesc să spun asta, mii de alți neozeelandezi care au avut efecte mult mai devastatoare resimțite ca urmare a pandemiei, dintre care cea mai destructivă este incapacitatea de a fi alături de persoana dragă atunci când este grav bolnavă. Asta va depăși cu mult orice tristețe pe care o experimentez”.

Granițele Noii Zeelande sunt închise pentru străini din martie 2020. Guvernul a amânat până la sfârșitul lunii februarie planurile pentru o redeschidere treptată, prevăzută să înceapă la mijlocul lunii ianuarie, îngrijorat de izbucnirea unui potențialul focar Omicron, așa cum s-a întâmplat în Australia vecină.

Cu puține excepții, persoanele care pot călători în Noua Zeelandă trebuie să depună cerere pentru a fi cazați în unități de carantină administrate de stat. Aproximativ 94% din populația Noii Zeelande cu vârsta de peste 12 ani este complet vaccinată.

Negocieri între talibani și membri ai societății civile la Oslo

O delegație a talibanilor, prima care se deplasează în Europa de la revenirea la putere a fundamentaliștilor islamiști în Afganistan, a început duminică la Oslo discuții cu membri ai societății civile afgane axate în special pe drepturile omului, a precizat guvernul norvegian.

Condusă de ministrul afacerilor externe Amir Khan Muttaqi, delegația ar urma să dedice prima din cele trei zile ale vizitei unor întrevederi, printre altele, cu militante feministe și jurnaliști, înainte de a se întâlni cu diplomați occidentali luni și marți.

Facilitate de Norvegia, aceste discuții se desfășoară cu ușile închise în Hotelul Soria Moria, de la periferia capitalei Oslo, în contextul în care Afganistanul, privat de ajutoarele internaționale și afectat de secete succesive, se scufundă într-o criză umanitară gravă. Ele “nu reprezintă o legitimare sau o recunoaștere”, a insistat ministrul norvegian al Afacerilor Externe, Anniken Huitfeldt, în contextul în care nicio țară nu a recunoscut până acum guvernul talibanilor, alungați de la putere în 2001, dar reveniți la putere anul trecut după o ofensivă fulger.

Înainte de o eventuală reluare a ajutorului pentru Afganistan, comunitatea internațională așteaptă să vadă cum intenționează fundamentaliștii islamiști să guverneze Afganistanul, după ce au încălcat în mare măsură drepturile omului în timpul primei lor treceri pe la putere între 1996 și 2001.

După discuțiile lor cu societatea civilă, talibanii se vor întâlni cu reprezentanții SUA, Franței, Marii Britanii, Germaniei, Italiei și Uniunii Europene, în timp ce ziua de marți va fi consacrată unor contacte bilaterale cu autoritățile norvegiene.

Din delegația de 15 membri, care este exclusiv masculină, ajunsă sâmbătă seară cu un avion închiriat de Norvegia, face parte și Anas Haqqani, unul din liderii rețelei Haqqani. Responsabil de mai multe atentate sângeroase în Afganistan, acest clan este considerat de SUA drept un grup terorist și a devenit o componentă majoră a noului regim taliban.

Un pasager a supraviețuit unui zbor în compartimentul roților unui avion

Poliția olandeză a anunțat că a găsit un pasager clandestin în viață în compartimentul roților unui avion care a aterizat pe aeroportul Schiphol din Amsterdam. Avionul a venit din Africa de Sud. Zborurile de la Johannesburg la Amsterdam durează aproximativ 11 ore. Avionul respectiv, unul de tip cargo, a avut o escală la Nairobi, în Kenya.

Bbc.com notează că este neobișnuit pentru ca un pasager clandestin să supraviețuiască unui zbor atât de lung, din cauza frigului și oxigenului rarefiat la altitudini mari.

Vârsta și naționalitatea bărbatului încă nu au fost stabilite, a precizat poliția. În plus, nu se știe dacă acesta s-a urcat în avion la Johannesburg sau la Nairobi. “Bărbatul a fost găsit în viață și a fost dus la spital în stare stabilă. Este ceva remarcabil faptul că bărbatul este încă în viață”, a declarat pentru AFP Joanna Helmonds, purtător de cuvânt al Poliției Militare olandeze.

OMS recomandă ridicarea interdicțiilor de călătorie

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că interdicțiile generale de călătorie și obligativitatea vaccinării pentru cei care trec frontierele nu au eficiență în “suprimarea propagării internaționale” a coronavirusului.

În special, OMS recomandă “ridicarea sau relaxarea interdicțiilor legate de călătorii, pentru că acestea nu oferă o valoare adăugată și contribuie în continuare la stresul social și economic trăit de state”. Măsurile legate de călătorii (măști, testare, izolare/carantină, vaccinare) ar trebui să se bazeze pe evaluările riscurilor și trebuie să se evite o povară financiară pe umerii celor care călătoresc.

Țări ca Australia sau Noua Zeelandă sunt închise turiștilor în prezent. SUA și Finlanda sunt inaccesibile turiștilor nevaccinați.

Organizația recomandă să nu li se ceară călătorilor care merg în alte țări dovada vaccinării, această măsură fiind în opinia sa una excesivă, mai ales având în vedere accesul global limitat și distribuirea inechitabilă a vaccinurilor împotriva COVID-19. Statele ar trebui să aibă o abordare bazată pe riscuri, pentru facilitarea călătoriilor internaționale, prin ridicarea sau modificarea măsurilor cum ar fi testarea și carantina.

Comitetul OMS, prezidat de francezul Didier Houssin, a modificat și una dintre recomandările referitoare la campania de vaccinare în lume. Experții invită comunitatea internațională să facă astfel încât 70 la sută din populația tuturor țărilor să fie vaccinată la începutul lunii iulie 2022 și ca vaccinarea împotriva COVID-19 să fie integrată în serviciile de sănătate de rutină.

Sondaj: Macron, câștigător al alegerilor prezidențiale în ambele tururi

Președintele francez Emmanuel Macron s-ar plasa detașat pe primul loc dacă turul întâi al alegerilor ar avea loc în această duminică, cu 25% din voturi, în fața candidatelor Valérie Pécresse, de dreapta, și Marine Le Pen, de extremă dreapta, creditate fiecare cu câte 15,5% din intențiile de vot, indică un sondaj dat publicității sâmbătă, care confirmă tendințele din alte anchete recente.

În turul al doilea, Macron - care nu și-a anunțat încă în mod oficial candidatura - ar câștiga în fața oricăreia din cele două candidate, reiese din sondajul Ipsos-Sopra Steria. Macron ar obține în turul decisiv 54% din voturi dacă adversară i-ar fi Valérie Pécresse (46%), și 57% împotriva contracandidatei Marine Le Pen (43%).

Celălalt candidat de extremă dreapta, Eric Zemmour, este creditat cu 13% din intențiile de vot în primul tur, reducând o parte din diferența care îl despărțea de Pécresse și Le Pen în sondajele anterioare.

Dintre candidații de stânga, Jean-Luc Mélenchon (extrema stângă) este cel mai bine plasat, cu 8% din intențiile de vot, urmat de ecologistul Yannick Jadot (7%), de Christiane Taubira (5%), fost ministru al justiției în mandatul președintelui François Hollande, și de primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo (3,5%).

Cele două tururi de scrutin se vor desfășura pe 10, respectiv 24 aprilie.

Președintele Burkina Faso, arestat și deținut de către militari

Președintele Burkina Faso Roch Marc Christian Kaboré ar fi fost arestat de către armată și închis în tabăra militară Karpala, la Ouagadougou, potrivit mai multor publicații, care evocă o lovitură de stat.

Ziarul francez Le Figaro scrie că a obținut o confirmare a acestei informații.

Militari rebeli s-au postat în piața din fața sediului radioteleviziunii (RTB), un semn care anunță de obicei puciuri. Situația era însă foarte neclară, în contextul în care internetul pe mobil a fost tăiat. Potrivit presei locale, șeful statului ar fi deținut în tabăra militară Karpala la Ouagadougou.

În capitală, survolată de elicoptere, se auzeazu cu regularitate tiruri.

Președintele Kaboré nu a mai fost văzut sau auzit de duminică, când au izbucnt revolte în mai multe cazărmi.

Aceste evenimente nu erau neapărat neașteptate, în contextul în care puterea pare fragilă, iar armata înregistrează pierderi importante fără să reușească să controleze violența jihadistă.

Tirurile au fost recnoscute într-un comunicat, după care ministrul Apărării a recunoscut răzvrătirea militară la televiziune, însă a exclus orice tentativă de lovitură de stat.

Revendicări au fost transmise mai multor publicații.

Militarii răzvrătiți cer “mijloace adaptate luptei antijihadste”, “efective în consecință” și destituirea Statului Major. Însă nu cer plecarea președintelui.

Acest puci, în cazul în care se va confirma, ar fi al treila în opt luni în Africa de vest.

În mai, în Mali, colonelul Assimi Goïta, care a fost deja autorul unei lovituri de stat în august 2020, și-a asumat puteri depline. În septembrie, în Guineea, colonelul Mamadi Doumbouya l-a răsturnat de la putere pe contestatul președinte Alpha Condé.

La fel ca în Mali, aceste revolte în cazărmi din Burkina Faso au loc la o zi după noi manifestații de furie ale unor locuitori sătui de neputnța autorităților împotriva războiului unor islamiști înarmați. Milioane de locuitori ai Burkina Faso au fost nevoiți să fugă din aclea violențelor.

Peste 5,57 milioane de persoane au murit din cauza pandemiei în întreaga lume

Peste 5,57 de milioane de persoane au murit din cauza pandemiei de coronavirus în întreaga lume de la finalul anului 2019, conform unui bilanț.

Cele mai multe decese s-au înregistrat în SUA (864.489). Brazilia este pe locul doi, cu 622.563 de decese, urmată de India (488.396) și Rusia (324.752).

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează, ținând cont de supramortalitatea legată în mod direct și indirect de COVID-19, că bilanțul real al pandemiei ar putea fi de două-trei ori mai mare decât cel raportat.

Părintele mindfulness, Thich Nhat Hanh, a murit la vârsta de 95 de ani

Thich Nhat Hanh, un influent călugăr budist vietnamez, a murit la vârsta de 95 de ani. Organizația sa de predare zen, Satul Prunilor, a declarat că călugărul „a murit în pace” la templul Tu Hieu din Hue, Vietnam sâmbătă.

Un autor prolific și activist pentru pace, Thich Nhat Hanh, este adesea menționat ca „părintele mindfulness”. Născut ca Nguyen Xuan Bao, el a fost izgonit în anii 60, atunci când guvernul sud-vietnamez l-a catalogat ca trădător. S-a întors în templul în care la 16 ani și-a rostit jurămintele, după 40 de ani de exil.

În timpul războiului din Vietnam, s-a întâlnit cu Martin Luther King, convingându-l pe liderul drepturilor civile să vorbească împotriva conflictului. Mai târziu, King l-a nominalizat pe Thich Nhat Hanh pentru Premiul Nobel pentru Pace, descriindu-l drept „un apostol al păcii și al nonviolenței”.

Călugărul a petrecut zeci de ani în Franța după ce a fost exilat și a continuat să înființeze mănăstiri și centre de meditație în întreaga lume, cunoscute sub numele de Tradiția Satului Prunelor.

În timpul vieții, a scris peste 100 de cărți care au fost traduse în peste 40 de limbi. Ultima sa carte a fost publicată în octombrie 2021. A călătorit în turnee regulate în Europa și SUA, vorbind despre practica mindfulness.

Dar mișcarea sa a fost împiedicată de guvernul comunist din Vietnam în 2009, când centrul său zen din Lam Dong a fost forțat să se închidă.

În 2018, s-a întors în Vietnam și i s-a permis de către autorități să-și petreacă ultimele zile la templul Tu Hieu.

Arnold Schwarzenegger, implicat într-un accident rutier

Actorul Arnold Schwarzenegger a fost implicat, vineri, într-un accident rutier cu patru mașini în Los Angeles, relatează presa internațională. O femeie a fost rănită și a fost transportată la spital. „A avut loc un accident de circulație în care a fost implicate patru vehicule pe Sunset și Allenford la 16.35, când un vehicul a ajuns pe altul”, a declarat, vineri, ofițerul departamentului de poliție din Los Angeles, Drake Madison.

Actorul în vârstă de 74 de ani conducea un SUV negru Yukon când s-a ciocnit de un Prius roșu și a mai lovit și un Porsche Cayenne. Schwarzenegger este bine, dar șoferul din Prius a fost rănit. „Singura preocupare” a actorului este femeia rănită, a declarat un reprezentant al lui Schwarzenegger. Poliția a anunțat că nu a făcut nicio arestare în acest caz și, de asemenea, nu a descoperit urme de alcool sau droguri la cei implicați.

Riscă 20 de ani de închisoare pentru că și-a dat pantalonii jos în avion

Un irlandez care a refuzat să poarte masca în timpul unui zbor Dublin-New York a fost acuzat de „agresiune” și „intimidare” pentru că și-a „arătat fesele” în public, o infracțiune pentru care riscă până la 20 de ani de închisoare, a anunțat justiția americană.

Shane McInerney, 29 de ani, originar din Galway, Irlanda, s-a prezentat pe 14 ianuarie la tribunalul federal din Brooklyn, New York, unde a fost acuzat că „a agresat și intimidat” un membru al echipajului de cabină al zborului 45 Delta Airlines din Dublin către aeroportul JFK, la New York pe 7 ianuarie, potrivit unui document al instanței. Justiția federală îl acuză că a „refuzat în mod repetat să poarte masca”, că a „aruncat o cutie de băutură care a lovit un pasager în cap”, că și-a „dat jos pantalonii și chiloții și și-a arătat fesele unui membru al echipajului și pasagerilor” și în cele din urmă și-a „scos șapca pentru ca să o pună pe capul căpitanului”. El a comis astfel o infracțiune și, dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 20 de ani de închisoare, a declarat un purtător de cuvânt al tribunalului din Brooklyn.

Irlandezul, care mergea în Florida pentru un loc de muncă ca antrenor de fotbal, a fost eliberat pe cauțiune pentru 20.000 de dolari, în așteptarea procesului.

Autoritatea americană de reglementare a aviației civile (FAA) a decretat în ianuarie 2021 o politică de toleranță zero față de pasagerii care refuză să poarte masca, în timp ce personalul de zbor al companiilor se confrunta cu un număr foarte mare de cazuri de violență verbală sau fizică din partea unor persoane care refuză să respecte această regulă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.