Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: NASA: El Pais: Cel puțin doi atacatori ai Ambasadei Coreei de Nord la Madrid au legături cu CIA

Ziarul de Vrancea
11 mar 2019 1145 vizualizări

Atacul asupra reprezentanței diplomatice rămâne învăluit în mister

Cel puțin două persoane care au luat cu asalt Ambasada Coreei de Nord în februarie, la Madrid, de unde au furat două computere, au legături cu Agenția Centrală americană de Informații (CIA), dezvăluie în ediția de miercuri cotidianul spaniol El Pais. “Cel puțin doi dintre atacatori, care au lovit și interogat cele opt persoane care se aflau la legație, au fost identificate și au legături cu serviciile secrete ale Statelor Unite”, dă asigurări El Pais, citând surse din cadrul poliției și contraspionajului spaniol (CNI). Anchetatorii - care au exclus pista unor infractori și o privilegiază pe cea a unui comando militar care știa ce căuta - au ajuns la această concluzie după ce au analizat imagini surprinse de camere de supraveghere și au interogat martori.

Contactat de AFP, CNI a refuzat să facă vreun comentariu

Potrivit surselor citate de El Pais, obiectivul acestui asalt, care a avut loc cu doar câteva zile înaintea summitului de la sfârșitul lui februarie, la Hanoi, între președintele american Donald Trump și dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, “era să obțină informații despre Kim Hyok Chol”, ultimul ambasador al Phenianului în Spania. Expulzat în septembrie 2017, Kim Hyok Chol a devenit între timp una dintre persoanele de încredere ale lui Kim Jong Un și emisarul său pentru Statele Unite. El a sosit la Hanoi cu o săptămână înaintea summitului, pentru a pregăti reuniunea împreună cu emisarul special al Statelor Unite pentru Coreea de Nord Stephen Biegun.

Tot potrivit El Pais, autoritățile spaniole au cerut explicații CIA, care a răspuns negativ, însă într-un mod “puțin convingător”. Serviciile secrete americane ar fi acționat “probabil în cooperare cu cele din Coreea de Sud”, potrivit cotidianului spaniol. Asaltul de la Ambasada Coreei de Nord, la 22 februarie, este înconjurat în mister.

Poliția și Guvernul spaniole nu au confirmat nimic în mod oficial, însă o nord-coreeană a fost preluată în grijă după ce a fost ușor rănită pe domeniul public, în apropierea ambasadei. Potrivit El Pais, zece bărbați au intrat în sediul ambasadei înarmați cu arme false și le-au pus căluș și au legat persoanele dinăuntru. Ei ar fi furat documente, computere și telefoane, după care au plecat cu vehicule aparținând ambasadei.

Sondaj: Opoziția proeuropeană devansează partidul aflat la putere în Polonia

Coaliția Europeană (KE) poloneză, din care fac parte majoritatea partidelor de opoziție, de centru, devansează Partidul Lege și Justiție (PiS, naționalist) aflat la putere în perspectiva alegerilor europene, arată un sondaj publicat ieri. Este vorba despre un prim studiu care preconizează o victorie a KE, înființată în urmă cu trei săptămâni de principalul partid de opoziție, Platforma Civică (PO), Partidul Țărănesc Tradițional (PSL), Nowoczesna (liberali), SLD (social-democrați) și Verzi.

Coaliția este creditată cu 35% din intențiile de vot și devansează PiS, susținut de 33% din alegători, potrivit Institutului Kantar Millward Brown. Partidul Primăvara (progresist, centru-stânga), lansat recent de Robert Biedron, primul politician polonez care își asumă public homosexualitatea, și mișcarea Kukiz'15 (antisistem), creditate cu 11% și, respectiv 7% din intențiile de vot, completează lista formațiunilor capabile să depășească pragul electoral, de 5% în Polonia.

Această anchetă telefonică asistată pe computer (CAT) a fost realizată pe un număr de 1.500 de adulți, în perioada 5-11 martie, după ce PiS a anunțat o serie de cheltuieli sociale generoase, în sumă de 9,5 miliarde de euro pe an, dintre care unele urmează să intre în vigoare înaintea viitorarelor alegeri europene, în mai, și alegerilor legislative, prevăzute în toamnă. Este vorba despre o alocație lunară în valoare de 500 de zloți (110 euro) pentru fiecare copil, o scutire de la plata impozitului pe venit a oricărui salariat în vârstă de până în 26 de ani, și despre o a “treisprezecea pensie” în valoare de 1.100 zloți (255 de euro), dar și despre o scădere a costurilor muncii și o dezvoltare rapidă a rețelei transporturilor în comun rutiere. Coaliția Europeană nu și-a publicat încă programul electoral. În schimb, membrii săi, cu toții proeuropeni declarați, îi acuză frecvent pe conservatori că îndreaptă Polonia către un “Ploexit”. Formațiunea lui Jaroslaw Kaczynski, PiS, aflată la putere din 2015, respinge aceste acuzații, însă a introdus o serie de reforme controversate, mai ales în domeniul justiției, care au determinat Bruxellesul să evoce o amenințare la adresa statului de drept în Polonia. Un vast program de promisiuni sociale și economice - însoțit de recurgerea la argumente xenofobe, naționaliste și eurosceptice - a asigurat PiS, în 2015, întreaga putere legislativă și executivă în Polonia, în urma alegerilor prezidențiale și legislative.

Schimb de replici dure între Erdogan și Netanyahu

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat ieri pe Benjamin Netanyahu că este un “tiran” care “masacrează copii”, după ce premierul israelian în exercițiu l-a catalogat drept “dictator”, într-un schimb dur de replici între cei doi lideri, relatează AFP. “Să nu ne dea lecții nouă. Ei, Netanyahu, ține-te bine. Tu ești un tiran”, a declarat șeful statului turc la un miting la Ankara, acuzându-l pe liderul israelian că a “masacrat copii palestinieni”.

Un purtător de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin, a denunțat marți “rasismul flagrant” manifestat, în opinia sa, de premierul israelian în exercițiu. Netanyahu, aflat în plină campanie electorală, a declarat duminică faptul că Israelul nu este statul-națiune “al tuturor cetățenilor săi”, ci “numai al poporului evreu”, așadar nu și al importantei comunități arabe și musulmane. “Erdogan, dictatorul turc, atacă democrația israeliană, în timp ce închisorile îi sunt pline de jurnaliști și judecători turci. Ce glumă!”, a spus Netanyahu într-un mesaj difuzat de către serviciile sale, în noaptea de marți spre miercuri. Netanyahu a reacționat duminică, în urma unor declarații ale actriței și maechinului israelian Rotem Sela, care și-a exprimat indignarea pe rețele de socializare față de poziții ale Guvernului acestuia de dreapta cu privire la minoritatea arabă, care reprezintă 17,5% din populația israeliană.

Rotem Sela, atacată dur pe rețele de socializare, a primit după aceea simpatia altei actrițe israeliene, Gal Gadot, interpreta blockbusterului “Wonder Woman”. “Nu există vreun cetățean de mâna a doua în Israel”, a declarat Benjamin Netanyahu, în noaptea de marți spre miercuri. “Israelul este o democrație în care toți israelienii, inclusiv cei aproape două milioane de arabi, se bucură de egalitatea drepturilor individuale”, a adăugat el. “Însă Israelul este de asemenea singurul și unicul stat evreu”, cu steaua lui David pe drapelul său, ebraica drept limbă oficială și dreptul tuturor evreilor din lume de a veni să trăiască în israel, a insistat Netanyahu.

California instituie un moratoriu asupra pedepsei cu moartea

Guvernatorul Californei Gavin Newsom anunță un moratoriu al execuțiilor, de care urmează să beneficieze 737 de deținuți aflați pe “culoarul morții” în acest stat, cel mai mare din Statele Unite, relatează AFP. “Pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu valorile noastre fondatoare și aduce atingere celui mai profund ideal pe care-l reprezintă faptul de a fi californian”, urma să anunțe, ieri, Newsom, un democrat, într-un discurs din care au fost transmise presei fragmente.

“Uciderea altei persoane în mod intenționat este rea. În calitate de guvernator, eu nu voi autoriza execuția vreunui individ”, adaugă acest vechi adversar al pedepsei cu moartea, care conduce California din ianuarie. Guvernatorul urma să semneze decretul care pune capăt protocolului cu privire la injecția letală în stat și care ordonă închiderea sălii de execuție de la Închisoarea de la San Quentin, în apropiere de San Francisco. În închisorile californiene se află un sfert din toți condamnații la moarte în Statele Unite, potrivit biroului guvernatorului. Ultima execuție în acest stat a avut loc în 2006.

Dintre cei 737 de condamnați la moarte în California, 25 au epuizat toate căile de recurs posibile. California se alătură astfel statelor Colorado, Oregon și Pennsylvania pe lista statelor care au decretat un moratoriu al execuțiilor, în afară de cele 20 de state care au abolit pedeapsa cu moartea în legislația lor. “Guvernatorul Newsom a dat dovadă de un mare curaj și de autoritate punând capăt acestei practici crude, costisitoare și nedrepte care constă în a executa deținuți”, și-a exprimat satisfacția Alison Parker, directoarea filialei din Statele Unite a organizației Human Rights Watch (HRW). “Californienii pot să fie mândri că statul lor s-a angajat să pună capăt uciderii autorizate de către Guvern și să respecte drepturile omului”, a adăugat ea. Potrivit HRW, aplicarea pedepsei capitale în Statele Unite a înregistrat o scădere clară în ultimii ani - 25 de execuții în 2018, față de 98 în 1999. Trei condamnați la moarte au fost executați în toată țara de la începutul lui 2019.

Cardinalul George Pell, condamnat la șase ani de închisoare pentru pedofilie

Cardinalul australian George Pell, fostul număr trei la Vatican, căzut în dizgrație, a fost condamnat ieri la șase ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de agresiuni sexuale “nerușinate” asupra a doi copii de cor, denunțate de judecător drept un “grav” abuz de putere.

Cel mai înalt reprezentant al Bisericii Catolice găsit vinovat vreodată de violarea unor minori, George Pell, în vârstă de 77 de ani, urmează să ispășească minimum trei ani și opt luni după gratii. Cardinalul, care își clamează nevinovăția și a făcut apel împotriva condamnării sale, a fost găsit vinovat, în decembrie, de penetrare sexuală și patru capete de acuzare de atentat la pudoare vizând doi adolescenți, la acea vreme în vârstă de 13 ani. Însă acest verdict a putut fi anunțat abia la sfârșitul lui februarie, din motive juridice.

Judecătorul Peter Kidd a precizat că a ținut cont, în pronunțarea sentinței, de “crime odioase” comise de un prelat care a profitat de poziția sa de autoritate contra tinerelor victime. Însă el a pus în balanță și vârsta înaintată a acestuia, problemele sale cardiace și faptul că a “trăit altfel o viață ireproșabilă”. “Este posibil să nu trăiți suficient pentru a ieși din închisoare”, a relevat el.

Cardinalul Pell, purtând o cămașă neagră, fără obișnuitul guver roman, a rămas nepăsător, cu mâinile încrucișate pe genunchi, în timp ce judecătorul prezenta cu forță detaliile, dificil de ascultat, ale agresiunilor “incredibil de arogante” comise asupra băieților. Cardinalul risca până la 50 de ani de închisoare. Victimele și-au exprimat nemulțumirea față de această hotărâre clementă și față de o procedură judiciară care nu s-a încheiat. “Este dificil să găsești alinare” în această decizie, a declarat o victimă identificată doar prin inițiala “J”, prin intermediul avocatului său Vivian Waller. “Sunt recunoscător că tribunalul a recunoscut lucrul la care am fost supus pe când eram copil, însă nu cunosc odihna”, pentru că “planează umbra procedurii în apel”.

Tatăl altei victime, decedate în 2014, în urma unei supradoze de heroină, și-a exprimat “decepția”. În decembrie 1996, prelatul a obligat o victimă să-i facă o felație, în timp ce se freca de cealaltă, după ce cei doi băieți s-au ascuns în sacristia Catedralei St Patrick, la Melbourne, pentru a bea vin pentru slujbă. Două luni mai târziu, el l-a împins pe un adolescent la perete și i-a prins în mână organele genitale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.