Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Muzicianul Tom Petty a încetat din viață la vârsta de 66 de ani

Ziarul de Vrancea
3 oct 2017 439 vizualizări

Muzicianul Tom Petty, cunoscut ca lider la formației Tom Petty and the Heartbreakers, în vârstă de 66 de ani, a încetat din viață, potrivit unui anunț al familiei, citat de BBC

 În ultimele ore au circulat informații contradictorii despre moartea sa, după ce a fost găsit inconștient la locuința sa din Malibu, cel mai probabil în urma unui infarct. "Tom Petty a murit în pace, înconjurat de familie, de membrii trupei și de prieteni", a anunțat familia.

El a fost dus în stare gravă la spital și a fost conectat la aparate, informațiile inițiale legate de moartea sa fiind retractate după ce Polița din Los Angeles și-a cerut scuze pentru că ar fi fost transmise date care sugerau că ar fi încetat din viață. Inițial, Variety și CBS News, anunțaseră că Petty a decedat, pe baza informațiilor furnizate de surse din Poliție.

Petty a devenit celebru în anii '70 cu trupa sa Tom Petty and the Heartbreakers, care a lansat mai multe melodii de succes - "American Girl," "Stop Draggin' My Heart Around," "Breakdown," "Listen to Her Heart". Trupa a fost inclusă în 2002 în Rock and Roll Hall of Fame.

Tom Petty și trupa sa au continuat să cânte împreună în ultimii 40 de ani, iar ultimul spectacol a avut loc lunea trecută, în cadrul turneului aniversar al trupei.

Studiu: Meteoriții din mările calde, aflați la originea vieții de pe Terra

Un studiu realizat de cercetătorii din Canada sprijină teoria potrivit căreia meteoriții care au căzut în mările calde de pe Terra au adus cu ei elementele esențiale pentru apariția primelor forme de viață pe planeta noastră. Noul studiu are la bază "cercetări exhaustive și calcule" astrofizice, geologice, chimice și biologice, potrivit cercetătorilor de la Universitatea McMaster din orașul canadian Hamilton, a căror cercetare a fost publicată luni în Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS). Potențialul apariției vieții în acele "mici mări calde" a fost evocat de biologul britanic Charles Darwin, părintele teoriei evoluției speciilor, într-o scrisoare din 1871. "Dar dacă am putea să concepem că într-o mică mare caldă, în prezența a tot felul de săruri de amoniac și acid fosforic, a luminii, căldurii, electricității etc., un compus proteic s-a format pe cale chimică, pregătit să suporte schimbări încă și mai complexe", scria celebrul savant britanic în acel text. De atunci, oamenii de știință opun această ipoteză aceleia potrivit căreia apariția vieții pe Terra se datorează puțurilor hidrotermale de pe fundurile oceanelor.

Noul studiu sugerează că prima teorie are un grad mai mare de probabilitate, deoarece un ciclu de tip "perioadă secetoasă — perioadă umedă" a fost necesar pentru a permite conectarea blocurilor moleculare de bază și formarea unor molecule autoreplicante de acid ribonucleic (ARN). Aceste molecule de ARN constituie primul cod genetic al vieții terestre, apărând înainte de celebrul ADN, potrivit cercetătorilor canadieni.

"Pentru a înțelege originea vieții, trebuie să înțelegem Terra de acum câteva miliarde de ani", a declarat Thomas Henning, cercetător la Institutul Max Planck din Germania. "Așa cum arată studiul nostru, astronomia a furnizat o parte crucială a răspunsului. Datele despre modul în care Sistemul Solar s-a format au consecințe directe asupra originii vieții de pe Terra", a afirmat același om de știință, citat luni de AFP.

În urmă cu 3,7 miliarde de ani — 4,5 miliarde de ani, planeta noastră era bombardată de meteoriți cu un ritm de 8-11 ori mai mare decât în prezent. Atmosfera de atunci era "dominată de gaze vulcanice și solul era rar, întrucât continentele abia se ridicau de pe fundul oceanului mondial", potrivit acestui studiu. La un moment dat, ingredientele necesare formării unor polimeri de RNA au ajuns la concentrații suficiente în lacuri și s-au conectat între ele, în timp ce nivelul apei fluctua în funcție de ritmul precipitațiilor, evaporărilor și scurgerilor. Acele forme primitive de viață au evoluat până la dezvoltarea ADN-ului, considerat "prea complex pentru a fi primul element de viață ce a apărut pe Terra", potrivit explicațiilor oferite de Ralph Pudritz, cercetător la Universitatea McMaster. "Viața a trebuit să înceapă prin altceva, iar acel altceva a fost ARN-ul", a adăugat el.

Catalonia, paralizată de o grevă generală

Manifestanți blocau ieri principalele drumuri în Catalonia, iar transporturile erau afectate din cauza unei greve generale. Sindicate catalane au convocat greva menită să exprime furia publică față de violențele poliției spaniole care au pătat referendumul organizat duminică pe tema independenței regiunii. Cel puțin 24 de baraje rutiere au fost semnalate în întreaga Catalonie, care provocau ambuteiaje importante. Portul Barcelona a intrat în grevă, însă Aeroportul El Prat din capitala catalană și taxiurile operau în mod normal. Numeroase întreprinderi mici din întreaga regiune au rămas închise. Școli, universități și serviciile medicale au rămas de asemenea închise sau operau la un nivel minim. Această grevă generală a fost convocată în semn de protest față de ”grava încălcare a drepturilor și libertăților” în cursul consultării de duminică. Aproape 900 de persoane au fost rănite de forțele de ordine spaniole care au încercat să împiedice votul într-un referendum declarat ilegal de Guvernul de la Madrid

Înlocuirea țigărilor obișnuite cu cele electronice ar salva 6,6 milioane de americani

Până la 6,6 milioane de decese premature ar putea fi evitate în următorii 10 ani în Statele Unite dacă fumătorii ar trece de la țigările obișnuite la cele electronice, iar dispozitivele cu nicotină ar fi adoptate pentru ''sfârșitul fumatului''. În cadrul unei analize privind potențialele beneficii pentru sănătate ale renunțării la tutun, oamenii de știință au descoperit că cele 6,6 milioane de persoane care au optat pentru vapat în locul țigărilor obișnuite vor trăi în total cu până la 86,7 milioane de ani în plus. Concluziile studiului pot ajuta comunitatea din domeniul sănătății publice să dezvolte o strategie pentru “sfârșitul fumatului'', au notat cercetătorii. ''Vechile politici trebuie suplimentate cu altele ce încurajează trecerea la țigările electronice de la țigările mult mai mortale'', a adăugat David Levy, co-participant la cercetarea realizată la Centrul Medical al Universității Georgetown din SUA.

Comunitatea științifică internațională este divizată în ceea ce privește subiectul țigărilor electronice și al utilizării acestora ca instrument util pentru sănătatea publică în cadrul terapiei de înlocuire a consumului de nicotină.

Cunoscută și sub denumirea de vapat, utilizarea țigărilor electronice presupune inhalarea unui lichid care nu conține tutun și este amestecat cu nicotină, sub formă de vapori. Mulți specialiști consideră că utilizarea țigărilor electronice reprezintă o alternativă cu riscuri scăzute la tutun și poate ajuta numeroase persoane să renunțe la fumat.

Renunțarea la micul dejun dublează riscul de arterioscleroză

Renunțarea la micul dejun sau o alimentare slabă la începutul zilei dublează riscul de a dezvolta arterioscleroză, o afecțiune ce constă în îngroșarea pereților arterelor și care poate fi fatală, potrivit unui studiu publicat luni în Journal of the American College of Cardiology. Oamenii de știință au descoperit leziuni cauzate la nivelul arterelor cu mult timp înainte de apariția simptomelor sau de dezvoltarea bolii. Potrivit autorilor studiului, noua descoperire ar putea deveni un instrument important în lupta contra maladiilor cardiovasculare, aflate la originea unui număr mare de decese pe plan mondial. Aproximativ 17,7 milioane de persoane au murit din cauza acestor boli pe plan mondial în anul 2015, au anunțat reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). "Oamenii care sar cu regularitate peste micul dejun au probabil un mod de viață care în general nu este sănătos", a declarat Valentin Fuster, directorul spitalului Mount Sinai Heart.

"Acest studiu dovedește că este un obicei dăunător, pe care oamenii pot să îl modifice într-o manieră proactivă pentru a reduce riscul de a dezvolta o maladie cardiacă", a adăugat el.

Studii precedente au asociat micul dejun sănătos cu starea bună de sănătate, caracterizată în special printr-o greutate mai mică, un regim echilibrat și riscuri mai mici în privința colesterolului, tensiunii arteriale și diabetului. Renunțarea la micul dejun a fost deja asociată cu o probabilitate mai mare de a dezvolta o maladie coronară.

Ultima “fiță” în materie de schi este să închiriezi întregul munte

Zăpada proaspătă a devenit una dintre cele mai rare "materii prime" din lume, astfel că un club privat de schi din statul american Colorado limitează accesul la doar 80 de oaspeți pe zi, exceptând situația în care cineva închiriază întregul munte, informează Bloomberg. Pentru 14.000 de dolari pe zi, cei interesați au la dispoziție întreaga suprafață schiabilă de 1.819 acri (736 de hectare) a stațiunii Silverton Mountain. Rezervările sunt disponibile publicului și se vând cu câteva luni în avans, însă acces garantat au doar 25 de clienți fideli care au dobândit statutul "elite". Pentru un supliment de 900 de dolari poate fi obținut și un elicopter. "Timpul este ceva de neînlocuit. Banii? Poți întotdeauna să câștigi alții", declară Aaron Brill, unul dintre coproprietarii Silverton Mountain.

Silverton este doar unul dintr-o listă în creștere de cluburi de schi din SUA rezervate doar membrilor. De exemplu, pentru prima dată în acest an, clubul de schi Hermitage Club din Vermont permite membrilor să închirieze, timp de o zi, întreaga suprafață de 194 acri (78,5 hectare) a muntelui, în schimbul unei sume de 60.000 de dolari. De asemenea, clubul Cimarron Mountain Club din Colorado are doar 15 membri, care în schimbul sumei de 3,2 milioane de dolari fiecare, primesc o proprietate cu o suprafață de 35 de acri (aproximativ 14 hectare) unde pot să își construiască cabana de schi pe care și-o doresc, plus acces nelimitat pe cei 2.000 de acri (800 de hectare) de pârtie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.