Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Motivele pentru care doza trei ar putea fi ultima

Ziarul de Vrancea
18 oct 2021 1301 vizualizări

Vaccinul pentru rujeolă are efect pentru toată viața. Vaccinul pentru varicelă ține și 20 de ani. Vaccinul DTaP (difteric, tetanic, pertussis) necesită cinci doze până la vârsta de șapte ani, dar oferă apoi protecție cel puțin pentru zece ani. Atunci, de ce presupunem că vom trebui să facem o doză de vaccin contra coronavirusului din șase în șase luni sau anual?, întreabă The Jerusalem Post.

Există motive pentru care oamenii s-ar putea să aibă nevoie de o doză booster contra COVID-19 în fiecare an, dar există și motive pentru care doza a treia s-ar putea să fie – de fapt – ultima. Primul motiv pentru care am putea avea nevoie de a patra (a cincea sau a șasea) doză este declinul numărului de anticorpi și al răspunsului imun, explică medicul Oren Kobiler de la Facultatea de Medicină a Universității Sackler din Tel Aviv.

Studiile recente au arătat că vaccinul Pfizer intră în declin după patru-șase luni, ceea ce înseamnă că persoanele devin mai vulnerabile la infecție. Iar doza booster impulsionează anticorpii, oferind o protecție mai mare contra virusului. Un alt motiv pentru care am putea avea nevoie de alte doze este apariția variantelor. Dacă virusul Sars-Cov-2 se tot schimbă, atunci vaccinurile noastre vor trebui actualizate pentru a ne proteja contra ultimelor amenințări. Unele virusuri, precum cel al poliomielitei, oreionului sau pojarului nu se schimbă prea mult, așa că vaccinurile continuă să fie eficiente.

În contrast, gripa se schimbă în fiecare an, așa că oamenii care vor să se protejeze contra ei se imunizează în fiecare an.

Coronavirusul este un virus RNA, ceea ce înseamnă că se schimbă. Totuși, rata sa de mutație este de trei-patru ori mai mică decât cea a virusului gripei, ceea ce este o veste bună pentru cei care dezvoltă vaccinuri.

Celule de memorie, un element cheie al răspunsului imun

Un alt lucru de luat în considerare este cât de bun este de fapt răspunsul imun indus de vaccin. “Dacă scopul vaccinului este să prevină infectarea, trebuie să ducă la crearea unui răspuns bun al memoriei celulare – celulele B și T, induse de vaccin, dar care rămân în organismul nostru. Dacă o persoană se infectează, aceste celule sunt activate și pot crea un răspuns rapid și solid contra agentului patogen, de aceea nu ne îmbolnăvim dacă suntem vaccinați.

Întrebarea este dacă avem un răspuns bun sau nu din partea celulelor de memorie cu vaccinurile de care dispunem. Studiile recente arată că, fie și dacă anticorpii neutralizanți dispar, vaccinul tot a provocat un răspuns bun al celulelor de memorie.

Atunci, de ce să mai facem doza booster?

Deoarece, spune Kobiler, doza booster nu doar oprește forma serioasă a bolii, ci este menit și să prevină infectarea, ceea ce reprezintă un standard ridicat pentru orice vaccin. “Cele mai multe vaccinuri sunt folosite pentru a preveni o infecție serioasă, nu doar orice infectare. Acum am ajuns să cerem vaccinului să prevină orice îmbolnăvire, toate îmbolnăvirile, să prevină răspândirea infecției”, a declarat acesta. “Cei mai mulți oameni din lume nu au nevoie de doza booster pentru a nu face forma gravă a bolii, dar au nevoie de ea pentru a nu se infecta cu coronavirus și a nu-l da altor oameni”, a adăugat Kobiler.

Motive pentru care această a treia doză ar putea fi ultima? Multe vaccinuri ale copilăriei sunt făcute în trei inoculări, fără alte doze, precum vaccinul polio sau HPV. Acesta din urmă are trei doze, a doua la o lună după prima și a treia la șase luni, iar apoi durează o viață. O altă ipoteză este că regimul de administrare ar putea fi modificat pentru a face vaccinurile mai eficiente.

Mai multe cercetări recente sugerează, de exemplu, că vaccinul Pfizer aduce un răspuns imunitar mai robust dacă între primele două doze este lăsat un interval de 12 săptămâni, în loc de trei săptămâni, arată Kobiler.

“Astfel, cu a treia doză efectuată la șase luni după a doua, nu cred că vom mai avea vreodată nevoie de alt booster”, a declarat acesta.

Vaccinarea va deveni probabil inutilă

Există și oameni de știință care cred că, la fel ca la alți coronaviruși, pandemia va deveni până la urmă endemică și mai puțin gravă, iar vaccinarea va deveni nenecesară. “Sunt mai înclinat spre acest punct de vedere datorită a ceea ce știm despre alți coronaviruși. De obicei, sunt luați la vârste mici și provoacă o boală foarte ușoară. Iar cei care sunt expuși la ei de mici tind să nu sufere de forma gravă a bolii la celelalte vârste”, a spus Kobiler.

Polonia, pusă la zid în Parlamentul European

 eurodeputații cer Comisiei Europene să declanșeze mecanismul de condiționalitate în cazul Poloniei

Parlamentul European solicită Comisiei Europene să acționeze imediat pentru a apăra cetățenii polonezi și fundamentele legislației UE, prin declanșarea mecanismului de condiționalitate.

În cadrul unei dezbateri în plen cu prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și cu ministrul sloven al Afacerilor Externe, Anze Logar, cei mai mulți eurodeputați au condamnat marți hotărârea controversată din 7 octombrie a Tribunalului Constituțional al Poloniei care contestă primatul dreptului european.

Ei au pus sub semnul întrebării independența instanței și au avertizat cu privire la calea regresivă urmată de guvernul polonez către totalitarism. Eudodeputații au subliniat că toate țările UE sunt de acord în mod voluntar cu norme comune atunci când aderă la Uniune și au insistat asupra faptului că nu există niciun conflict între ordinea juridică a UE și Constituția Poloniei.

În numele președinției slovene, ministrul Logar a afirmat că supremația dreptului UE este fundamentul UE și baza pentru a trăi împreună într-o comunitate comună europeană. Acesta a subliniat faptul că Consiliul dezbate intens chestiunea statului de drept și că președinția s-a angajat să avanseze procedurile în temeiul articolul 7. „Hotărârea Tribunalului Constituțional al Poloniei pune sub semnul întrebării fundamentul UE și reprezintă o provocare directă la adresa unității ordinii juridice europene”, a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. „Este prima dată când o instanță dintr-un stat membru consideră tratatele UE incompatibile cu o constituție națională”, a continuat ea.

Von der Leyen a anunțat că CE va acționa, citând procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, mecanismul de condiționalitate și alte instrumente financiare pentru a proteja bugetul UE împotriva încălcărilor statului de drept, precum și procedura prevăzută la articolul 7, care determină o încălcare gravă a valorilor UE.

Prim-ministrul polonez Morawiecki a susținut că „supremația dreptului UE nu se extinde la sistemul constituțional. Constituția Poloniei este cel mai înalt act juridic din Polonia; aceasta se situează deasupra oricărui alt principiu de drept”. El a mai spus că instanțele constituționale din alte state membre, inclusiv Germania, Franța, Danemarca, Spania, Italia și România, au pronunțat în trecut hotărâri similare cu cele aflate în prezent în discuție.

Cei mai mulți eurodeputați au solicitat Comisiei să utilizeze toate instrumentele de care dispune pentru a apăra mai ales cetățenii polonezi și, în cele din urmă, pentru a declanșa mecanismul de condiționalitate privind statul de drept. Ei au cerut și lansarea unor proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și ca, în cele din urmă, Consiliul să acționeze în conformitate cu articolul 7 al Tratatului UE. Eurodeputații și-au exprimat sprijinul ferm pentru cetățenii polonezi care ies în stradă pentru a lupta pentru statul de drept și pentru judecătorii și procurorii care continuă să aplice dreptul UE și au solicitat autorităților poloneze să îi asculte și să îi respecte.

Ministru american: Rusia nu poate bloca aspirația Ucrainei de a adera la NATO

Nicio țară terță nu are drept de veto asupra aspirației Ucrainei de a se alătura NATO, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Kiev. “Ucraina, așa cum m-ați auzit spunând mai devreme, are dreptul de a-și decide propria politică externă viitoare și ne așteptăm ca ea să poată să o facă fără nicio ingerință din exterior”, a adăugat el.

Austin a mai declarat că Rusia a început conflictul din estul Ucrainei și ea a fost un obstacol în calea rezolvării sale pașnice. “Haideți să spunem lucrurilor pe nume: Rusia este cea care a început acest război și Rusia este obstacolul care împiedică o soluționare pașnică. Ei (rușii, n.red.) sunt cei care au început să încalce integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, a declarat ministrul american al apărării în conferința de presă comună cu omologul său ucrainean, Andrii Taran, la Kiev. El a menționat că SUA vor continua să ofere Ucrainei sprijinul necesar în conflictul cu Rusia.

“La rândul nostru, vom face tot posibilul pentru a sprijini Ucraina, ca ea să-și dezvolte capacitatea de a-și apăra integritatea teritorială și inviolabilitatea”, a asigurat ministrul american, subliniind că Statele Unite vor continua să-și sprijine partenerii pentru consolidarea securității în regiunea Mării Negre. “Această regiune este foarte importantă pentru noi și vom continua sprijinul acordat partenerilor noștri pentru a asigura securitatea în această regiune”, a spus Lloyd Austin.

“Am discutat astăzi despre consolidarea parteneriatului nostru în regiunea Mării Negre cu partenerii noștri pentru a contracara acțiunile destabilizatoare ale Rusiei. Noi am sprijinit Ucraina împreună cu Georgia, România, Bulgaria. Am înțeles importanța parteneriatului și a coeziunii între aliați pentru a descuraja agresiunea rusă”, a menționat șeful Pentagonului.

Igor Dodon nu mai e șeful socialiștilor moldoveni

Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a anunțat că renunță la mandatul de deputat și la șefia PSRM și că își va continua activitatea în calitate de lider al asociației publice “Uniunea moldo-rusă a antreprenorilor” în scopul consolidării relațiilor economice dintre Republica Moldova și Federația Rusă. “Eu îmi propun să consolidez relațiile economice moldo-ruse. Vedeți doar ce se întâmplă cu relațiile noastre bilaterale?!... Agenda a fost complet abandonată de actuala guvernare. (...) De relațiile noastre bilaterale nu se ocupă nimeni”, a declarat Dodon într-o conferință de presă luni.

La Congresul PSRM, preconizat să aibă loc peste două luni, se vor propune modificări la statutul partidului, astfel încât acesta să aibă un organ colegial de conducere, a anunțat el. Astfel, funcția de președinte al partidului va fi eliminată, conform acestuia. În opinia editorialistului Nicolae Negru, de la Ziarul Național, socialistul prorus Igor Dodon încearcă să se replieze după înfrângerile suferite la alegerile prezidențiale și parlamentare, în speranța că ar putea candida pentru un nou mandat de președinte în 2024. Dar șansele acestuia de a reveni în prim-planul politicii de la Chișinău sunt minime chiar dacă Dodon va rămâne “la butoane” în cadrul PSRM.

“Dodon se retrage sau, mai curând, i s-a recomandat să se retragă în umbră, ca partidul să nu fie identificat doar cu el”, apreciază Nicolae Negru, adăugând că, prin intermediul asociației conduse de Dodon, “banii din Rusia vor fi investiți în politica moldoveană”.

Ultimul evreu a părăsit Afganistanul

Zebulon Simantov, ultimul membru al comunității evreiești care nu plecase încă din Afganistan, a decis în cele din urmă să părăsească țara de baștină după ani de zile în care a refuzat cu încăpățânare să o facă. Presa turcă a informat despre sosirea duminică, la Istanbul, a lui Zebulon Simantov, căruia autoritățile i-au acordat o viză de 90 de zile. De asemenea, ziarul Jerusalem Post a informat că sosirea sa în Israel este așteptată în următoarele zile.

Simantov a ajuns să fie cunoscut drept ultimul reprezentant al micii comunități evreiești din Afganistan. Trăia singur în unica sinagogă din Kabul și veghea asupra ei și a memoriei diasporei evreiești ce se estompa odată cu trecerea timpului într-o societate afgană complet musulmană.

În pofida faptului că a trăit în vremuri extrem de periculoase, Simantov și-a jurat constant că nu va renunța niciodată din proprie inițiativă la postul său.”Nu voi părăsi niciodată acest loc”, a declarat el în 2008.

Nu este clar dacă un incident anume l-a determinat pe Simantov să părăsească Afganistanul, deși revenirea la putere a talibanilor la mijlocul lunii august ar putea fi inevitabil un factor care să-i fi influențat decizia.

Fosta soție a lui Zebulon a emigrat în Israel cu cele două fiice ale cuplului în anii 90, temându-se pentru siguranța lor în Afganistan, a spus Simantov într-un interviu acordat la acea vreme. Nebulon Simantov s-a născut în 1959 în orașul Herat. La acea vreme, în acest oraș din vestul Afganistanului trăia încă o comunitate evreiască relativ importantă. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, numărul său a scăzut constant ca urmare a emigrării în Israel sau SUA, până într-o zi când Simantov s-a trezit singurul evreu din Afganistan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.