Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Mobilul masacrului din Canada, în continuare necunoscut

Ziarul de Vrancea
20 apr 2020 1583 vizualizări

Autorul atacului armat soldat cu 18 morți, un milionar, e posibil să fi cunoscut primele victime, cred anchetatorii

Ancheta cu privire la cel mai sângeros atac armat în masă din istoria Canadei, soldat cu 18 morți în Noua Scoție, se anunță complexă și ar putea dura luni de zile, potrivit poliției, în contextul în care implică 16 scene ale crimei și un atacator cu un mobil necunoscut.

”Tragedia nu ar fi trebuit să aibă loc. Violența nu are ce căuta în țara noastră”, a denunțat Justin Trudeau în conferința sa de presă zilnică, într-o țară în care atacurile în masă sunt rare, spre deosebire de vecinul său american. Premierul canadian a primit condoleanțe din partea cancelarului german Angela Merkel.

Trudeau a anunțat un ”priveghi virtual” național în omagiul victimelor - vineri seara -, pe Facebook, din cauza epidemiei noului coronavirus.

”S-a întâmplat în orășele - Portapique, Truro, Milford și Enfield -, locuri în care oamenii sunt puternic înrădăcinați, unde oamenii își cunosc vecinii, au grijă unii de alții”, a declarat el sobru.

”Un monstru mi-a asasinat mama azi”

”Ne așteptăm să fie și alte” victime, a declarat ulterior, într-o conferință de presă, un reprezentant al Jandarmeriei Regale din Canada (GRC, poliția federală), Chris Leather. El a anunțat un nou bilanț de 19 morți - cu tot cu atacatorul ucis prin împușcare de poliție duminică, la sfârșitul fugii acestuia. Anchetatorii analizează nu mai puțin de 16 scene ale crimei - inclusiv cinci clădiri sau case care au fost incendiate. Poliția se teme că poate găsi și alte victime, a precizat Leather, care avertizează că această anchetă, deosebit de complexă, ar putea să dureze ”luni” de zile. Oare suspectul avea legături cu victimele? ”S-ar părea că anumite victime erau cunoscute de suspect și că ele au fost țintitte, în timp ce altele nu erau”, a adăugat oficialul. Anchetatorii din cadrul GRC încearcă să stabilească ce l-a determinat pe Gabriel Wortman, un tehnician stomatolog în vârstă de 51 de ani, fără antecedente, să comită un asemenea carnagiu. El a fost ucis prin împușcare de către poliție duminică, înainte de prânz (ora locală), în apropiere de Halifax, capitala provinciei, în urma unei fugi sângeroase de peste 12 ore și de peste 100 de kilometri. El a parcurs o parte a acestei distanțe la bordul unei mașini asemănătoare celor ale poliției și purtând cel puțin în parte o uniformă de polițist. Presa canadiană a început să identifice victimele - toate adulți. În afară de polițista Heidi Stevenson, o infirmieră, o institutoare și mai multe cupluri cu copii au fost ucise. ”Un monstru mi-a asasinat mama azi. A asasinat-o, fără să se gândească. Durerea vine și pleacă în valuri. Am impresia că sunt în afara propriului corp. Nu poate fi adevărat”, a deplâns pe Facebook Darcy Dobson după moartea lui Heather O'Brien, o infirmieră. Martori au decarat pentru presă că bărbatul și-a dat foc casei și a ucis prin împușcare mai multe persoane care ieșeau în stardă.

”Unul dintre tipii aceia bizari”

Atacul a început sâmbătă seara târziu, într-o casă din liniștita comună rurală de coastă Portapique, cu aproximativ 100 de locuitori. Poliția, chemată de vecini care au auzit focuri de armă, a descoperit la fața locului mai multe cadavre, în interiorul și în fața unei case. Atunci a început o urmărire care avea să dureze toată noaptea de sâmbătă spre duminică și duminică dimineața. Presa canadiană a început să ancheteze cu privire la personalitatea atacatorului. Wortman - un milionar potrivit presei - deținea două proprietăți frumoase la Portapique și o clinică de proteze dentare la Dartmouth, în apropiere de Halifax. Vecini au declarat pentru cotidianul Globe and Mail că acesta avea o problemă cu alcoolul și că clinica sa fost afectată de restricții din cauza epidemiei de coronavirus, care au obligat afaceri neesențiale să închidă. Wortman avea o pasiune pentru echipamente și mașini de poliție, pe care le cumpăra la licitație și apoi le restaura, au declarat martori. Una dintre proprietățile sale de la Portapique era un adevărat ”sanctuar” dedicat GRC, potrivit unui bărbat care-l cunoștea. ”Era unul dintre tipii aceia bizari, era cu adevărat pasionat de obiecte de colecție de la poliție”, declară Nathan Staples. Această dramă constituie cel mai grav atac armat în masă din istoria recentă a Canadei.

Dictatorul Kim Jong Un, în stare gravă?

Presa din sudul peninsulei invocă o operație la inimă suferită liderul nord-coreea, informația nefiind confirmată însă de Seul

Coreea de Sud a minimalizat ieri informații potrivit cărora dictatorul nord-coreean Kim Jong Un ar fi fost operat recent, în timp ce unii observatori se întreabă cu privire la absența acestuia de la ceremoniile care au avut la Phenian săptămâna trecută. Coreea de Nord a marcat la 15 aprilie 108 ani de la nașterea fondatorului regimului stalinist Kim Il Sung, bunicul actualului lider. Această dată este cea mai importantă în calendarul politic al Nordului. Însă Kim Jong Un nu a fost văzut în niciuna dintre fotografiile oficiale. Daily NK, o publicație online gestionată esențial de nord-coreeni care au dezertat, dezvăluie că dictatorul a fost operat în aprilie din cauza unor probleme cardio-vasculare și că se află în convalescență într-o vilă în provincia Phyongan de Nord. ”Motivul tratamentului cardio-vascular urgent la care a fost supus Kim este tabagismul său excesiv, obezitatea și oboseala”, scrie Daily NK, care citează o sursă nord-coreeană neidentificată. Această informație nu a fost confirmată. Însă ea provoacă un potop de speculații.

 Operat de chist în 2014

Citând un oficial american, CNN dezvăluie că Washingtonul ”studiază informații” potrivit cărora Kim Jong Un este ”în pericol grav în urma unei operații chirurgicale”, fără să precizeze dacă aceste ”informații” provin din articolul Daily NK. ”Noi nu avem nimic de confirmat și nicio mișcare specială nu a fost detectată în Coreea de Nord”, a anunțat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Casei Albastre, președinția sud-coreeană. Agenția oficială de presă sud-coreeană Yohnap citează la rândul său un oficial sud-coreean de rang înalt care declară, sub protecția anonimatului, că informațiile potrivit cărora Kim ar fi grav bolnav ”nu sunt adevărate”. Ultima apariție publică a lui Kim care a făcut obiectul unei acoperiri fotografice a presei oficiale a avut loc la 11 aprilie, când a prezidat o reuniune a Biroului Politic al Partidului Muncitorilor din Coreea (unic), în care partidul a îndemnat la măsuri mai puternice împotriva noului coronavirus. Phenianul - care și-a închis frontierele și a pus în aplicare restricții vizând populația - continuă să spună că niciun caz de covid-19 nu a fost înregistrat pe teritoriul nord-coreean. Aceasta nu este prima oară când absența lui Kim Jong Un alimentează tot felul de specualții. În 2014, el nu a fost văzut timp de șase săptămâni, după care a apărut în baston. Serviciile sud-coreene de informații dezvăluiau atunci că el a fost supus unei operații prin care i s-a înlăturat un chist de la o gleznă.”Nimeni nu știe ce se întâmplă în interiorul Coreei de Nord”, a amintit Martyn Williams, afiliat Institutului 38 North. "Kim Jong Il era mort de mai multe zile înainte ca acest lucru să fie anunțat, iar asta a luat pe toată lumea prin surprindere”, notează el într-un mesaj postat pe Twitter. "Kim Jong Un a fost deja dat «dispărut», dar a reapărut mereu. Acest lucru fiind spus, absența sa săptămâna aceasta a fost mai mult decât notabilă”, adaugă el.Unii oficiali sud-coreeni și-au exprimat îndoiala cu privire la credibilitatea informațiilor dezvăluite de Daily NK. Acoperirea actualității nord-coreene este deosbit de complicată, mai ales cu privire la tot ceea ce are legătură cu viața privată a lui Kim Jong Un - unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale regimului. Ministerele sud-coreene al Unificării, care gestionează problemele intercoreene, și Apărării au refuzat să facă vreun comentariu. ”Nu există vreo confirmare, în acest stadiu, și este prea devreme să se tragă concluzii cu privire la starea sănărtății sale”, apreciază Ahn Chan-il, un transfug din Nord care a devenit cercetător la Seul.El a relevat că o operație de inimă ar implica material medical de vârf, care nu se găsește ”decât în instituții la Phenian”. Ar fi ”nerezonabil” ca Kim Jong Un să fie transportat în altă parte pentru a fi operat.

Cercetători din SUA și India: „Coronavirusul se refugiază în testicule”

Un studiu realizat de specialiști de la Montefiore Health System și Albert Einstein College of Medicine din SUA împreună cu spitalul de boli infecțioase Kasturba din Mumbai sugerează că numărul deceselor provocate de Covid-19 în rândul bărbaților este mai mare decât cel al femeilor ucise de această boală pentru că noul coronavirus „se refugiază” în testicule. Potrivit cercertătorilor, glandele sexuale masculine ar reprezenta un fel de „bastion” în care virusul se refugiază când este atacat. Ovarele, spre deosebire, nu prezintă proteina ACE2, receptorul de care se leagă Covid-19 pentru a invada celulele umane. Cercetarea a fost publicată pe MedRxiv, site unde, săptămânile acestea, cercetătorii au schimbat informații și date despre coronavirus, neverificate însă de surse independente. „Studii făcute în întreaga lume au demonstrat constant o incidență majoră și simptome mult mai grave ale bolii în rândul bărbaților”, spun cei patru autori ai studiului. Cercetătorii explică faptul că au observat că în cazul bărbaților este nevoie de mai mult timp pentru a „scăpa de virus” și că acest lucru poate explica „severitatea sporită a cazurilor lor”. Deși bărbații și femeile sunt în măsură relativ egală infectați cu noul coronavirus, în cazul deceselor, un număr mai mare îl reprezintă bărbații. Spre exemplu, în ceea ce privește orașul New York, rata deceselor înregistrate în rândul bărbaților este de 68%. Există teoria că bărbații sunt cel mai adesea fumători și că au tensiunea mai ridicată și că sistemul imunitar în cazul femeilor ripostează rapid cu o forță mai mare decât cel al bărbaților. Cercetarea ar trebui să facă obiectul unor diferite verificări, însă după primele reacții, experți în domeniu par să accepte teoria ca posibilă.Profesorul Katheryn Sandberg de la Universitatea Georgetown a declarat pentru Washington Post că „testiculele pot avea un rol” și a recomandat ca în toate spitalele să fie păstrate date exacte privind reacțiile prezentate de bărbați și de femei, pentru că „doar așa pot fi înțelese mecanismele folosite de virus pentru a ataca corpul uman”.

Trump a anunțat că va „suspenda temporar” imigrația în SUA

Președintele Donald Trump a anunțat într-un mesaj publicat pe Twitter că va suspenda temporar imigrația în Statele Unite. Liderul de la Casa Albă a scris: „În lumina atacului Inamicului Invizibil, dar și din nevoia de a proteja slujbele minunaților noștri cetățeni americani, voi semna un Ordin Executiv pentru a suspenda temporar imigrația în Statale Unite”. „Inamicul invizibil” este apelativul folosit de Trump în ultimele zile pentru coronavirus.  Jurnalistul Garrett M. Graff a scris pe Twitter că anunțul lui Trump vine în momentul în care Departamentul pentru securitate națională nu are un șef pe probleme de imigrație aprobat de Senat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.