Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Mister: Nimeni nu știe ce produce oxigen pe Marte

Ziarul de Vrancea
15 nov 2019 2435 vizualizări

Cantitatea de oxigen din aer crește primăvara și vara cu până la 30%, iar apoi scade înapoi toamna, fără ca variața să aibă explicații din partea oamenilor de știință

Roverul Curiosity al NASA a transmis date puternic surprinzătoare de pe Marte în acest an, unele privind niveluri de metan mai ridicate decât așteptările și care sunt foarte greu de explicat. Pe măsură ce întrebările despre metan continuă să plutească, oamenii de știință care studiază comportamentul gazelor de pe Marte au remarcat că oxigenul de pe Planeta Roșie evoluează mult diferit decât cel de pe Pământ. Observațiile provin din craterul Gale, „căminul” lui Curiosity de când a amartizat acolo în 2012. Curiosity „respiră” aerul de pe Marte și-l analizează ca să determine nivelurile diferitelor gaze care-l compun. Pe Pământ, nivelurile de bază ale anumitor gaze cresc și scad cu anotimpurile, iar așa pare să fie și pe Marte – până la un punct. Aer pe Marte înseamnă în în proporție de 95% dioxid de carbon. Restul de 5% este un mix de azot, argon, oxigen și monoxid de carbon. Urmărind nivelurile acestora pe parcursul unui an marțian, oamenii de știință au constatat anomalii privind oxigenul în comparație cu celelalte gaze. NASA explică: „În acest mediu, oamenii de știință au aflat că azotul și argonul au o evoluție sezonală predictibilă, crescând și scăzând în concentrație în craterul Gale pe parcursul anului în funcție de nivelul dioxidului de carbon. Se așteptau ca și oxigenul să urmeze același șablon. Dar n-a fost așa. Cantitatea de oxigen din aer a crescut primăvara și vara cu până la 30%, iar apoi a scăzut înapoi toamna la nivelul prezis”.

Faptul că nivelul de oxigen variază atât de mult este semnificativ întrucât indică procese încă nedepistate la nivelul suprafeței planetei. Pentru ca nivelul de oxigen să cunoască o creștere atât de importantă, urmată de o scădere similară, ceva trebuie să-l creeze și apoi altceva să-l consume.

Urlete stranii, inexplicabile, într-o pădure din Canada

Vânătorii și experții în biologie din guvernul canadian caută o explicație după ce o serie de urlete și țipete a fost înregistrată într-o zonă sălbatică a țării, scrie Guardian. Gino Meekis era la vânătoare de cocoși de munte cu soția și nepotul lor în pădurile de la nord-vest de Ontario, la peste 50 de kilometri de cea mai apropiată localitate, când la ei au ajuns mai multe zgomote stranii ce veneau din depărtare. “Când am auzit primul țipăt am crezut că este un elan, dar mi-am schimbat părerea când l-am auzit țipând iar și iar”, a declarat acesta. Meekis, care locuiește în Sioux Lookout, este un vânător pasionat și este obișnuit cu zgomotele și aparițiile naturale ale regiunii unde elanii, urșii negri și lupii sunt văzuți în mod obișnuit. “Am auzit multe feluri de animale în sălbăticie, dar nimic de acest fel. Am crescut mergând la vânătoare cu bunicul meu până la vârsta de 12 ani”, a spus bărbatul. Urletele se auzeau la început de la distanță, dar, după puțin timp, au început să se apropie foarte mult, a povestit el. “L-am auzit cum se mișca … suna ca și când ar fi masiv. Soția mea s-a speriat, l-a luat pe nepotul nostru și a început să meargă rapid către mașină”, a spus vănătorul. În timp ce se retrăgeau spre mașina lor, Meekis a scos telefonul mobil și a început să înregistreze urletele, fiind auzite pe filmare și încercările nepotului de a le imita. Clipul a fost postat pe Youtube, unde a adunat peste un milion de vizualizări. Unii au speculat că ar fi vorba de un lup de mari dimensiuni, alții că a fost un urs grizzly, deși acest animal nu a fost observat până acum în acea regiune. Înregistrarea a provocat și speculații că ar oferi dovezi în privința existenței Yeti sau Wendigo, două creaturi de legendă despre care se spune că ar trăi în zonele sălbatice ale Canadei. Wendigo este o creatură din folclorul indigen, considerată un spirit malefic ce provoacă psihoză.

Biologii de la ministerul pentru resurse și păduri din Ontario sunt sceptici că sunetele provin de la o specie necunoscută, dar au admis că nu sunt siguri de proveniența urletelor.

Procuror: Nu mai încărcați telefoanele în porturi USB publice

Procurorul districtual din LA County a publicat, pe site-ul instituției, un anunț prin care îi îndeamnă pe oameni să nu își mai încarce telefoanele în porturi USB publice - precum cele din aeroporturi, hoteluri sau baruri -, deoarece pot deveni victimele hackerilor.

Aceste porturi pot fi folosite de infractori cibernetici pentru a prelua controlul asupra smartphone-urilor și altor dispozitive electronice. Cabluri și porturi false, care costă doar câțiva dolari și se găsesc pe internet, permit transferul de malware (aplicații și programe dăunătoare) în telefoanele victimelor. Atacatorul poate avea, apoi, acces la datele personale ale utilizatorului, inclusiv la parole sau informații bancare. Procurorul le recomandă oamenilor să ia cu ei propriile încărcătoare atunci când călătoresc și să folosească prize. Mai mult, le sugerează să ia în calcul cumpărarea unei baterii externe. Recent și un expert în securitate informatică i-a îndemnat pe utilizatorii de smartphone-uri să nu folosească cablurile altora sau pe cele disponibile în spații publice pentru a-și încărca dispozitivele.

Serbia: Medicii i-au salvat viața președintelui Aleksandar Vucic

Problemele cardiace cronice ale președintelui sârb Aleksandar Vucic au ajuns să-i pună viața în pericol, a declarat duminică ministrul sănătății, Zlatibor Loncar. “Doctorii i-au salvat viața vineri”, a declarat ministrul Loncar pentru agenția de stat Tanjug. “În momentul internării, s-a considerat că viața îi era în pericol”, a adăugat el.

Cabinetul lui Vucic a transmis sâmbătă că președintele a fost spitalizat vineri seară la o clinică din Belgrad din cauza unor probleme cardiovasculare. “Președintele Aleksandar Vucic a fost internat la spitalul militar din Belgrad la 15 noiembrie (vineri), spre seară”, a precizat biroul său într-un scurt comunicat, fără a oferi alte detalii.

Consiliera Suzana Vasiljevic a declarat ulterior că starea președintelui era stabilă, dar că acesta rămâne în spital ca măsură de precauție.

Sâmbătă seara, Vucic însuși a scris pe Twitter că se așteaptă să revină total la lucru luni. Este pentru prima dată când se vorbește oficial despre probleme cardiovasculare în cazul lui Aleksandar Vucic, în vârstă de 49 de ani. Fost ultranaționalist transformat în susținător al drumului spre Uniunea Europeană, Vucic a devenit premier în 2014 și a fost ales președinte în 2017.

Deși președintele are un rol formal, el deține controlul politic în calitate de șef al Partidului Progresist Sârb, aflat la putere din 2012.

Brexit: Referendum privind unificarea Irlandei în următorii cinci ani?

După dezordinea provocată de Brexit trebuie să urmeze în termen de cinci ani un referendum asupra unificării Irlandei, a afirmat sâmbătă șefa partidului republican irlandez Sinn Fein, Mary Lou McDonald.

“Zilele divizării între cele două Irlande sunt numărate, schimbarea este în aer, Brexitul a bulversat totul”, a declarat Mary Lou McDonald în cursul unei conferințe a partidului său la Londonderry. “Multe persoane se gândesc acum, pentru prima dată, la viitorul lor într-o Irlanda unificată”, a adăugat ea. “În următorii cinci ani, să lăsăm poporul să decidă”, a mai spus ea, îndemnând guvernul de la Dublin să pregătească un referendum asupra chestiunii reunificării. Provincia Irlanda de Nord și frontiera sa cu Irlanda au complicat serios problema Brexitului și negocierile dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană. Acordul de pace încheiat în 1998 a pus capăt la 30 de ani de conflict sângeros și a eliminat practic orice urmă vizibilă a frontierei dintre Irlanda de Nord, teritoriu britanic, și Republica Irlanda din sudul insulei. Bruxellesul, Londra și Dublinul s-au angajat să mențină această situație după Brexit. Dar acordul privind Brexitul s-a lovit constant de statutul acestei frontiere din Regatul Unit post Brexit.

Pentru Sinn Fein, partizan al unității Irlandei, este un semn că această frontieră cu o lungime de 500 de kilometri, trasată în 1921 după independența Republicii Irlanda, nu are nicio legitimitate. Sinn Fein face campanie în Irlanda de Nord în vederea alegerilor legislative anticipate de la 12 decembrie din Regatul Unit, dar parlamentarii săi refuză permanent să își ocupe locul la Westminster.

Adolescentul suspect în atacul armat de la un liceu din California a murit la spital

Un adolescent de 16 ani care și-a ucis joi doi colegi de clasă și a rănit alți trei la un liceu din Santa Clarita, California, chiar de ziua sa, înainte de a se împușca în cap, a murit vineri la spital, a anunțat biroul șerifului din ținutul Los Angeles. “Nathaniel Tennosuke Berhow, de 16 ani, elev la liceul Saugus, a fost tratat pentru o rană prin împușcare autoprovocată, dar a decedat. Mama s-a aflat permanent lângă el”, a anunțat biroul șerifului într-un comunicat. Băiatul a pus în practică un plan deliberat, împușcând cinci elevi de la liceul său, iar apoi a îndreptat arma împotriva sa, dar poliția nu știe de ce a făcut acest lucru. Doi dintre elevi au murit în urma rănilor. “Nu am găsit vreun manifest sau vreun jurnal care să explice”, a declarat șeriful ținutului Los Angeles, Alex Villanueva.

Detectivii au lucrat toată noaptea pentru a afla indicii legate de atacul din Santa Clarita, oraș aflat la circa 65 de kilometri de Los Angeles. Atacul a avut loc în 16 secunde, potrivit poliției. Proveniența pistolului semiautomat de calibrul 45 nu este cunoscută, a spus Villanueva.

Acesta a fost al 85-lea incident armat care a avut loc la o școală din Statele Unite în acest an, potrivit organizației Everytown, care susține controlul armelor.

Proteste în Iran după ce guvernul a scumpit benzina

Mai multe manifestații au izbucnit vineri seară în orașe din Iran după anunțul surpriză al guvernului de a majora prețul benzinei, a relatat sâmbătă agenția oficială de presă IRNA. Manifestațiile au fost “semnificative” la Sirjan, în centrul țării, unde “oamenii au atacat un depozit de benzină din oraș și au încercat să îi dea foc”, poliția reușind în cele din urmă să îi blocheze, conform IRNA.

Manifestanții au blocat drumuri, dar adunările au fost limitate și s-au dispersat spre miezul nopții, a adăugat IRNA.

Vineri, guvernul iranian a anunțat o creștere de cel puțin 50% a prețului la benzină la pompă, care era până acum fixat la 10.000 de riali, adică mai puțin de opt eurocenți. Prețul va fi acum de 15.000 de riali (11 eurocenți) pentru un maximum de 60 de litri pe lună. Fiecare litru suplimentar va costa 30.000 de riali (22 de eurocenți). Iranul este una din țările unde benzina este cel mai puternic subvenționată. Veniturile din creșterea prețului la benzină ar urma să fi redistribuite iranienilor care se confruntă cu dificultăți economice, adică aproape 75% din populație, potrivit președintelui Hassan Rouhani. Măsura ar urma să aducă încasări de 300.000 de miliarde de riali (circa 2,3 miliarde de euro) pe an, a declarat la televiziunea de stat responsabilul cu Planificarea și Bugetul, Mohammad Bagher Nobakht.

Copil, ținut în cușcă, înainte de a fi torturat și ucis de părinții lui

O instanță din Singapore a prezentat fotografii cu o cușcă pentru pisici în care a fost ținut un băiețel de cinci ani de către părinți, înainte de a-l ucide cu apă clocotită. Azlin Arujunah și Ridzuan Mega Abdul Rahman, ambii în vârstă de 27 de ani, sunt acuzați că au turnat apă clocotită peste fiul lor, la domiciliul lor din sudul orașului-stat.

Anchetatorii au spus cum băiețelul a fost ținut luni de zile în cușca pentru pisici și torturat cu lingura fierbinte, după care a fost ucis. În urma examenului medico-legal, s-a stabilit că băiețelul a murit din cauza loviturile primite în cap și a arsurilor provocate de apa fierbinte. În fața instanței, mama, Azlin, s-a apărat spunând că nu a intenționat să-și omoare copilul. „Cum aș putea să omor un copil? Uitați-vă cât de mică sunt”, a spus femeia. Într-o altă declarație, ea a spus: „Nu am vrut să torn apă fierbinte pe el, dar era foarte obraznic cu mine.” Femeia le-a spus polițiștilor care s-au ocupat de caz că „doar a vrut să-i dea o lecție”. Potrivit Straits Times, în aceeași declarație femeia a spus: „Dacă aș fi avut intenția să-l omor, i-aș fi ucis și ceilalți copii ai mei. Dar toți ceilalți copii sunt în siguranță și nu au luat bătaie de la mine. Ca mamă, nu aș avea inima să-mi ucid propriul copil.”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.