Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Ministrul german de justiție a promovat o lege care s-a întors împotriva lui

Ziarul de Vrancea
8 ian 2018 562 vizualizări

Ministrul german al justiției și-a văzut suprimată una dintre postările de pe Twitter în care îl califica pe un eseist drept "cretin", în virtutea noii legi pe care el însuși a inițiat-o pentru a "curăța" rețelele sociale de mesajele de ură.

"Heiko Maas, victima propriei legislații", a notat ieri cotidianul Bild, care a dezvăluit cazul. Respectiva postare pe Twitter data din 2010, perioada când Maas nu era încă ministru. La acea dată, el a criticat un eseist de succes neoconservator din Germania, Thilo Sarrazin, pe care l-a numit "cretin". Mesajul a fost suprimat la sfârșitul săptămânii trecute, în urma plângerilor trimise de particulari. "Există lucruri pe care nu le mai postez pe Twitter", a declarat ieri ministrul german al justiției, cerându-și scuze.

Rețele sociale precum Twitter, Facebook sau Youtube sunt obligate de la 1 ianuarie, în Germania, să suprime mesajele cu conținut ce incită la ură sau pasibile de urmărire pentru defăimare. Ele trebuie să facă acest lucru într-un termen de 24 de ore, riscând în caz contrar amenzi substanțiale.

Fost membru al Partidului Social-Democrat german - cum este și ministrul justiției -, eseistul Thilo Sarrazin apără de mai mulți ani teze apropiate extremei drepte, estimând că imigrația musulmană reprezintă un pericol pentru supraviețuirea Occidentului. Cea mai recentă lucrare a sa, "Germania dispare" ("Deutschland schafft sich ab", care se poate traduce prin "Germania se autosuprimă"), apărută în 2010, a fost un succes comercial și a provocat o polemică după lansarea sa. Noua legislație cu privire la rețelele sociale din Germania, una dintre cele mai stricte din Europe, suscită controverse de la intrarea ei în vigoare. Detractorii săi acuză restricții privind libertatea de exprimare. "Legislația este una proastă și trebuie înlocuită prin alta", a declarat o lideră a Partidului Liberal german, Nicola Beer. "Această lege lovește în toate fundamentele statului de drept", a declarat și o responsabilă a stângii radicale germane, tot din opoziție, Sahra Wagenknecht. Cotidianul Bild, cel mai citit din Germania, îl întreabă la rândul său, luni, pe ministrul Heiko Maas: "Vreți într-adevăr o poliție a gândurilor, domnule Mass?"

SpaceX a lansat o rachetă spațială pentru o misiune secretă a Pentagonului

Compania SpaceX a lansat duminică seară, după mai multe amânări, un vehicul spațial în cadrul unei misiuni secrete a guvernului american, cunoscută sub numele de "Zuma". O rachetă din gama Falcon 9 a decolat de la baza Cape Canaveral din Florida la ora locală 20.00 (01.00 GMT), potrivit imaginilor transmise în direct de SpaceX. SpaceX și Pentagonul nu au răspuns întrebărilor ce le-au fost adresate de jurnaliștii americani care au solicitat lămuriri despre natura acestei misiuni.

Grupul Northrop Grumman, care a fabricat acel vehicul, a indicat doar că guvernul american este beneficiarul dispozitivului și că "încărcătura" va fi plasată pe o orbită joasă. Northrop Grumman nu a oferit alte precizări.

Compania SpaceX, înființată și condusă de miliardarul Elon Musk, a efectuat deja două lansări în cadrul unor misiuni secrete, plasând pe orbită un satelit spion al National Reconnaissance Office și un avion spațial fără echipaj la bord, X-37B, al US Air Force. După lansare, conform rutinei sale din ultimele luni, SpaceX a reușit să readucă pe Terra treapta superioară a rachetei Falcon 9, care a efectuat o coborâre lentă și controlată, aterizând la punct fix în apropiere de Cape Canaveral, la mai puțin de opt minute după lansare. Acest succes marchează cea de-a 20-a aterizare reușită a unei trepte superioare provenind de la rachetele lansate de SpaceX după ce compania a început să efectueze această manevră, încercând să recupereze partea cea mai costisitoare a lansatorului, pentru a o reutiliza și a reduce în acest fel costurile zborurilor spațiale.

Misiunea de duminică seară a reprezentat prima lansare operată de SpaceX în 2018, după un număr record de 18 lansări realizate în 2017. SpaceX își va accelera ritmul lansărilor cu aproximativ 50% în acest an în raport cu 2017 și va avea între 25 și 30 de misiuni în următoarele 12 luni, a anunțat în noiembrie Gwynne Shotwell, director general al SpaceX.

Marine Le Pen vrea să schimbe numele Frontului Național

Președinta Frontului Național (FN, extremă dreapta) Marine Le Pen s-a pronunțat în favoarea unei schimbări a numelui formațiunii, cu scopul de a dovedi transformarea formațiunii în ”partid de guvernământ”, relatează Reuters. ”Sunt mai degrabă pentru o schimbare a numelui”, a declarat ea într-o conferință de presă la Alençon (Orne), duminică, în cadrul unui turneu în vederea ”refondării” FN, pe care a început-o în septembrie. ”Frontul Național va deveni altă mișcare, o mișcare care se deschide, o mișcare care va face alianțe și, prin urmare, trebuie să punem operăm această transformare dintr-un partid de opoziție în partid de guvernământ și să o facem prin schimbarea numelui”, a spus ea. În contextul în care, potrivit RTL, 80% dintre membrii FN s-au declarat ostili unei asemenea schimbări în cadrul consultării efectuate la sfârșitul lui 2017 de către partid, Marine Le Pen a anunțat că ”nu am numărat încă suficiente chestionare pentru a constata o tendință de fond”. ”Înțeleg bine că există atașament față de o mișcare politică, dar o mișcare politică este doar un instrument și, dacă trenuie să i se schimbe numele pentru ca acest instrument să fie mai performant, atunci să-i schimbăm numele”, a îndemnat ea.

Silvio Berlusconi sugerează că toți migranții ilegali din Italia sunt infractori

 Migranții ilegali care au ajuns în Italia în ultimii ani sunt infractori deoarece „nu au nicio posibilitate” să obțină un loc de muncă stabil, a sugerat fostul premier italian Silvio Berlusconi într-un interviu apărut ieri, relatează dpa. „Potrivit celor mai conservatoare estimări, în Italia există 500.000 de migranți ilegali, care au sosit în ultimii ani și care au fost tolerați de guvernele de stânga”, a declarat Berlusconi pentru ziarul Il Foglio. „Acești oameni nu au nicio posibilitate de a avea o slujbă stabilă, de aceea pentru a supraviețui sunt nevoiți să încalce legea. Asta înseamnă muncă nedeclarată, prostituție, trafic de droguri, furturi etc. Cum să nu-ți fie frică (de ei)?”, a întrebat el.

Începând cu prima jumătate a anului 2015, Italia a fost punctul principal de intrare în Europa al migranților proveniți din Africa de Nord. Mulți dintre aceștia doresc să ajungă în nordul Europei, însă introducerea unor controale la frontieră mai stricte au făcut ca acest lucru să fie din ce în ce mai greu de realizat. Berlusconi, care face campanie pentru alegerile generale din 4 martie deși nu poate să candideze din cauza unei condamnări pentru fraudă fiscală, a afirmat că „teama (de migranți) ar trebui abordată prin oprirea fluxului de noi sosiri (...) și nu doar prin reducerea lor”. Alianța conservatoare a lui Berlusconi, ce include formațiunea de extremă dreapta Liga Nordului și Frații Italiei, este creditată cu o victorie la viitoarele alegeri legislative din Italia, cu aproximativ 35% din voturi. Analiștii spun că alianța ar putea dispune de o majoritate parlamentară dacă va obține cel puțin 40% din voturi la alegeri.

Doi americani au câștigat peste un miliard de dolari la loteria Powerball

Doi americani au câștigat la interval de două zile o sumă cumulată de peste 1 miliard de dolari la jocul loto Powerball din Statele Unite, au anunțat duminică reprezentanții loteriei potrivit cărora acesta ar fi cel mai mare câștig înregistrat în istoria SUA într-un weekend. O persoană din New Hampshire (nord-est) a câștigat 560 de milioane de dolari în timp ce două zile mai devreme un alt norocos a dat lovitura obținând 450 de milioane de dolari în Florida. Biletul câștigător din New Hampshire a fost vândut în Merrimack, un oraș cu doar 25.000 de locuitori, potrivit reprezentanților loteriei. În Florida, biletul câștigător a fost vândut într-o băcănie din mica localitate Port Richey.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.