Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ministrul apărării din Ucraina: „Rușii se vor întoarce în sicrie”

Ziarul de Vrancea
6 dec 2021 1120 vizualizări

Kievul se bazează pe 850.000 de militari, cu tot cu veterani și rezerviști, în timp ce Moscova ar pregăti atacul cu 175.000 de soldați, spune oficialul ucrainean n cinci milioane de locuitori din țara vecină s-ar refugia în cazul unei invazii

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pentru CNN că va avea loc un „masacru cu adevărat sângeros” dacă Rusia decide să invadeze Ucraina și a avertizat că „și rușii se vor întoarce în sicrie”, pe fondul îngrijorărilor cu privire la mișcările de trupe la granița țării.

„Dacă ar fi să-l consiliez pe președintele Biden, mi-ar plăcea să-i transmită mai răspicat lui Putin că nu ar trebui să existe niciun fel de linii roșii trasate de Kremlin. Linia roșie e aici, în Ucraina, iar lumea civilizată ar trebui să reacționeze imediat, fără ezitare”, a declarat Reznikov într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CNN.

Oficialii americani și occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la mobilizarea de forțe ruse la granița cu Ucraina, secretarul de stat Antony Blinken afirmând săptămâna trecută că SUA „trebuie să se pregătească pentru toate situațiile”.

Rusia are capabilități de-a lungul graniței cu Ucraina pentru a efectua o invazie rapidă și imediată, inclusiv construirea de linii de aprovizionare, cum ar fi unități medicale și combustibil, care ar putea susține un conflict prelungit, în cazul în care Moscova ar alege să invadeze, au declarat pentru CNN surse avizate.

„Nu este corect ca soldați americani să moară în Ucraina”

Reznikov a declarat că Rusia are în prezent 95.000 de soldați la mică distanță de Ucraina, iar SUA au estimat că rușii ar putea aduna 175.000 de soldați pentru a invada Ucraina. „Deci, avem 250.000 de membri în armata noastră. În plus, avem 400.000 de veterani și 200.000 de rezerviști. 175.000 nu sunt de ajuns pentru a invada Ucraina”, a spus Reznikov.

El a subliniat că o invazie rusă - dacă asta se va întâmpla - ar avea consecințe „dezastruoase” pentru întregul continent european, estimând că între 4 și 5 milioane de ucraineni ar căuta refugiu în Europa. Reznikov a subliniat, de asemenea, că Ucraina este un furnizor important de alimente pentru Europa și Africa, iar aprovizionările vor fi întrerupte.

Ministrul a spus că armata ucraineană a trimis o cerere de ajutor suplimentar pentru echipamente militare aliaților săi, inclusiv sprijin material și pregătire pentru forțele sale aeriene și marine. „Nu avem nevoie de trupe, pentru că nu cred că este corect ca soldați americani să moară în Ucraina. Nu, nu avem nevoie”, a adăugat Reznikov.

Ucraina a avertizat de săptămâni întregi că Rusia încearcă să destabilizeze țara, iar NATO a fost de acord că mișcările Rusiei în apropierea graniței sunt neobișnuite.

Kremlinul neagă că plănuiește să atace și susține că sprijinul NATO pentru Ucraina, inclusiv aprovizionarea cu arme și pregătirea militară, constituie o amenințare tot mai mare pentru flancul vestic al Rusiei.

SUA intenționează să-și consolideze prezența militară în Europa de Est

Statele Unite vor răspunde favorabil dacă aliații lor din Europa de Est le vor cere să-și consolideze prezența militară, în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei, avertizează un oficial de Casa Albă. “Dacă (președintele rus Vladimir) Putin face vreo mișcare, va exista o cerere sporită a aliaților noștri” din Europa de Est în vederea “mai multor militari, capacități și exerciții”, iar “Statele Unite vor răspunde favorabil”, a declarat luni această sursă. Însă, subliniază această sursă, Statele Unite nu iau în calcul, pentru moment, o ripostă militară directă. “Statele Unite nu caută să ajungă într-o poziție în care folosirea directă a forțelor americane să se afle în centrul reflecțiilor noastre”, a subliniat el.

Washingtonul intenționează să privilegieze, în cazul unei invazii a Ucrainei, “o combinație” a mai multor elemente, și anume o “susținere a armatei ucrainene”, “sancțiuni economice puternice și “o creștere substanțială a susținerii și capacităților aliaților noștri din cadrul NATO”.

În contextul în care sancțiunile nu au permis, până acum, să influențeze deciziile Kremlinului, potrivit multor observatori, Guvernul american dă asigurări de câteva zile că va recurge, de această dată, la măsuri punitive draconice, fără precedent. “Este vorba despre măsuri de la folosirea cărora ne-am abținut intenționat în trecut”, tocmai “din cauza impactului pe care l-ar avea asupra Rusiei”, sublinia un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, fără să le detalieze.

În paralel cu acest avertisment, Washingtonul s-a coordonat cu principalii săi aliați occidentali, print-un apel telefonic, și anume Germania, Franța, Italia și Regatul Unit. În urma acestei convorbiri, Parisul Londra, Roma, Berlinul și Washingtonul și-au exprimat hotărârea ca suvernitatea Ucrainei să fie respectată. Secretarul de Stat american Antony Blinken, angajat în această ofensivă diplomatică, a discutat la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Germania: Un bărbat și-a ucis soția și cei 3 copii după ce a falsificat un certificat COVID

Un bărbat care și-a ucis familia și cei 3 copii mici înainte de a-și lua propria viață falsificase un certificat COVID și s-a temut că autoritățile îi vor lua copiii după descoperirea faptei, a anunțat marți un procuror german.

Polițiștii germani au descoperit cadavrele a doi adulți, ambii în vârstă de 40 de ani, și a trei copiii în vârstă de 4, 8 și 10 ani, în locuința familiei din comuna Koenigs Wusterhausen, aflată la sud de capitala Berlin.

Procurorul Gernot Bantleon a declarat pentru Reuters că bărbatul a scris într-un bilet de adio găsit de polițiști că a falsificat un certificat de vaccinare pentru soția sa și că angajatorul ei și-a dat seama de fals, cei doi temându-se că vor fi arestați și că își vor pierde copiii.

Polția a fost alertată de persoane care au văzut trupurile neînsuflețite prin ferestrele locuinței.

Crima șocantă vine în contextul în care autoritățile germane au început să înăsprească din nou restricțiile anti-COVID pentru a încerca să aducă sub control al patrulea val al pandemiei.

Începând de luna trecută majoritatea angajaților din Germania sunt obligați să prezinte dovada vaccinării anti-COVID, a trecerii prin boală sau a efectuării unui test negativ pentru coronavirus.

Autoritățile germane au convenit săptămâna trecută interzicerea accesului persoanelor care nu s-au vaccinat anti-COVID la majoritatea vieții publice, cu excepția locurilor esențiale precum magazinele alimentare, farmaciile și brutăriile. Autoritățile analizează de asemenea introducerea obligativității vaccinării împotriva coronavirusului.

Primul vaccin împotriva COVID-19 pe bază de plante și-a dovedit eficiența

Medicago, companie biofarmaceutică cu sediul în Quebec, și grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) au anunțat, marți, rezultate pozitive de eficacitate și siguranță ale studiului global de fază 3 a candidatului pentru vaccinul COVID-19 pe bază de plante. Studiul a fost efectuat pe peste 24.000 de adulți cu vârste de peste 18 ani, în șase țări.

Vaccinul a fost bine tolerat, fără reacții adverse grave, în grupul pe care a fost realizat studiul, potrivit unui comunicat de presă al celor două companii.

Până în prezent, rezultatele fazei 3 au confirmat că profilul de siguranță este în concordanță cu rezultatele fazei 2. Frecvența febrei ușoare a fost scăzută (<10%), chiar și după a doua doză.

Rata generală de eficacitate a vaccinului împotriva tuturor variantelor de SARS-COV-2 a fost de 71% și a demonstrat o eficacitate de 75,3% împotriva COVID-19 de orice severitate pentru varianta Delta dominantă la nivel global.

Varianta Omicron nu intrase în circulație la momentul studiului.

În scurt timp va fi cerută aprobarea pentru vaccinul Medicago în Canada.

„Rezultatele studiilor noastre clinice arată puterea tehnologiei de fabricare a vaccinurilor pe bază de plante. Dacă este aprobat, vom contribui la lupta mondială împotriva pandemiei de COVID-19 cu primul vaccin din lume pe bază de plante pentru utilizare la oameni”, a declarat Takashi Nagao, CEO și Președinte la Medicago.

Medicago și-a dezvoltat tehnologia pe bază de plante în ultimii 20 de ani, folosind o tehnologie unică pentru a produce particule asemănătoare virusurilor (VLP) pentru vaccinurile sale proteice. VLP-urile sunt concepute pentru a imita structura nativă a virusurilor, permițându-le să fie ușor recunoscute de sistemul imunitar. Deoarece VLP-urilor le lipsește materialul genetic de bază, ele nu sunt infecțioase și nu se pot replica

SUA boicotează diplomatic Jocurile Olimpice din 2022 de la Beijing

Niciun reprezentant al Guvernului american nu va asista la Jocurile Olimpice (JO) sau Paralimpice de Iarnă de la Beijing, din cauza “genocidului în curs în Xinjiang”, a anunțat Casa Albă, un boicot denunțat de către Beijing drept o “prejudecată ideologică”. “Prezența unei reprezentări oficiale a Statelor Unite ar însemna că aceste Jocuri sunt un eveniment normal”, a denunțat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. “Având în vedere încălcările flagrante ale drepturilor omului și atrocitățile comise de Republica Populară China în Xinjiang, nu putem, pur și simplu, să facem acest lucru”, a subliniat ea. “Avem un angajament fundamental în promovarea drepturilor omului”, a insistat Psaki..

“Suntem fermi în poziția noastră și vom continua să lum măsuri în vederea avansării drepturlior omului în China și oriunde altundeva”, a continuat ea.

Însă acest boicot nu va fi total. Niciun reprezentant al Guvernului american nu va fi prezent, însă atleții americani sunt autorizați să participe la Jocuri.

Psaki apreciază că n-ar fi fost “drept” să fie penalizați sportivii, care se antrenează de ani de zile.

Statele Unite au recurs ultima oară la o astfel de măsură în 1980, când președintele democrat Jimmy Carter a decis să boicoteze - în întregime - Jocurle Olimpice de la Moscova, în semn de protest față de invazia sovietică a Afganistanului cu un an ai înainte.

În urma acestei decizii, China a denunțat o “prejudecată ideologică” și “intenții răuvoitoare” ale Statelor Unite.

JO de la Beijing nu au fost evocate în cursul summitului virtual al lui Joe Biden cu președintele chinez Xi Jinping, luna trecută. Biden și-a exprimat însă atunci îngrijorarea față de situația drepturilor omului, agresiunea chineză a Taiwanului și probleme comerciale.

A restituit 180 de opere de artă și antichități furate în valoare de 70 de milioane de dolari

Colecționarul american de artă, miliardarul și filantropul Michael Steinhardt a restituit 180 de opere de artă și antichități furate din întreaga lume în ultimele decenii - unele din Grecia antică - cu o valoare de 70 de milioane de dolari.

Anunțul procurorului din New York, Cyrus Vance, rezultat al mai multor ani de anchete, i-a permis lui Michael Steinhardt, 80 de ani, să scape pentru moment de acuzații și de un proces, dar i se va interzice în schimb orice achiziție de antichități de pe piața de artă legală, scrie Le Figaro.

Potrivit lui Cyrus Vance, cele 180 de opere de artă, între care un rhyton grec cu cap de cerb datând din anul 400 înainte de Hristos de o valoare de 3,5 milioane de dolari și un larnax din Grecia antică din 1.400-1.200 înainte de Hristos de un milion de dolari, „vor fi restituite cât mai curând proprietarilor legitimi din 11 țări”.

Totalitatea bunurilor furate este evaluată la 70 de milioane de dolari. Dar procurorul a părut să excludă un proces. Subliniind „indiferența” lui Michael Steinhardt cu privire la „drepturile popoarelor asupra propriilor comori sacre”, Cyrus Vance a considerat că este de preferat o returnare rapidă a acestor piese în loc să „le păstreze drept dovezi timp de mai mulți ani”, permițându-i astfel colecționarului să evite un proces.

Utilizatorii WhatsApp pot opta pentru ștergerea automată a mesajelor

WhatsApp lansează un upgrade pentru funcția Disappearing Messages, care poate fi acum folosită pentru ștergerea automată a tuturor mesajelor, după o anumită perioadă de timp. Populara aplicație de chat deținută de Meta lansează oficial funcția de ștergere automată a mesajelor, pe care a testat-o în ultimele luni. Aceasta permite utilizatorului să aleagă o anumită perioadă de timp după care mesajele să fie șterse automat.

Noua opțiune poate fi activată pentru toate mesajele individuale (nu mai trebuie activată individual pentru fiecare chat în parte) și oferă noi intervale de timp după care să se realizeze ștergerea. Dacă până acum ștergerea automată se putea face doar după șapte zile, utilizatorii pot alege acum ca aceasta să aibă loc și după 24 de ore sau 90 de zile.

Noua opțiune poate fi activată de la Settings > Account > Privacy > Default message timer. După activare, funcția de ștergere automată va afecta doar chat-urile noi și nu va putea fi folosită și pentru grupurile de discuții.

Ungaria a înregistrat 224 de decese într-o zi, cel mai mare număr din aprilie

Autoritățile sanitare din Ungaria, o țară care aproape că nu a luat măsuri împotriva celui de-al patrulea val al pandemiei, au informat marți că 224 de persoane au decedat de COVID-19 într-o zi, cel mai ridicat număr înregistrat din aprilie anul acesta.

De asemenea, în ultimele 24 de ore numărul persoanelor spitalizate cu COVID-19 a crescut cu 128, cu 32 mai multe decât în ziua precedentă, astfel încât numărul total al pacienților a ajuns la 7.568. În ce privește noile contagieri, numărul a rămas stabil la 4.311 cazuri, reprezentând jumătate din media contagierilor înregistrate în ultimele șapte zile, potrivit datelor publicate de platforma Our World in Data.

Campania de vaccinare a stagnat în Ungaria, cu 63% din populație vaccinată cu schema completă. În pofida numărului mare de contagieri și de decese, guvernul ultranaționalist ungar nu a introdus restricții severe și nici nu a dispus închiderea activităților, cum s-a întâmplat în primăvara aceasta. Purtarea măștii rămâne obligatorie în spațiile publice și în interior, precum și în transportul public, în timp ce companiile pot cere angajaților să se vaccineze, deși până acum sunt puține cele care au recurs la această măsură.

Austria: Lockdown-ul se va încheia luni, mai puțin pentru persoanele nevaccinate

Lockdown-ul instituit în Austria în urmă cu trei săptămâni pentru a lupta împotriva epidemiei de COVID-19 va lua sfârșit luni, așa cum a fost prevăzut inițial, mai puțin pentru persoanele nevaccinate, a anunțat marți guvernul de la Viena, pe fondul oboselii populației. “Avem o tendință pozitivă” de scădere a infectărilor și “am convenit să punem capăt lockdown-ului”, a declarat noul cancelar, conservatorul Karl Nehammer.

“(Criza) coronavirusului îi apasă pe oameni. Iar pentru mulți, limita rezonabilului a fost depășită”, a afirmat el luni, cu ocazia ceremoniei de învestire în funcție, promițând să pună capăt “divizărilor” din societate.

Miercuri vor fi detaliate etapele acestei redeschideri treptate, de la care vor fi exceptate persoanele care nu s-au vaccinat sau nu pot prezenta un certificat de anticorpi care să ateste o trecere recentă prin boală. “Vom fi cât se poate de prudenți”, a dat asigurări Nehammer, în contextul în care spitalele rămân sub presiune.

Marți au fost raportate puțin peste 4.200 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, față de 16.000 în punctul maxim al valului epidemic la mijlocul lunii noiembrie. În spitale se mai află însă peste 3.000 de pacienți infectați cu coronavirus, dintre care 670 la terapie intensivă, cel mai mare număr înregistrat în acest an. Confruntată cu riscul umplerii spitalelor și cu o rată de vaccinare ajunsă la doar 66%, Austria a decis să restrângă din nou libertățile începând cu 22 noiembrie.

În acest timp, locuitorii, chiar și cei vaccinați, nu au, teoretic, permisiunea de a-și părăsi locuințele decât pentru a merge la muncă, la medic, la cumpărături esențiale sau pentru a face sport în aer liber.

Școlile au rămas deschise, însă magazinele cu produse neesențiale, restaurantele, sălile de concerte și de cinema s-au închis, ceea ce provoacă pierderi săptămânale de 800 milioane de euro economiei naționale, potrivit institutului de cercetări economice Wifo.

Mult timp situată sub media europeană, rata de vaccinare a crescut în ultimele săptămâni, ajungând la 71,2%, în perspectiva introducerii obligativității vaccinării din februarie 2022.

Aleksei Navalnîi s-a calificat “croitoreasă” în închisoare

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a afirmat ieri că în închisoare a intrat într-un atelier de croitorie și a ajuns “croitoreasă”. El a glumit pe Instagram că experiența respectivă i-a schimbat atitudinea față de feminism.

În vârstă de 45 de ani, Navalnîi execută o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare într-un lagăr de la est de Moscova. El a fost condamnat în martie pentru încălcarea prevederilor eliberării condiționate după o sentință referitoare la acuzații pe care le consideră false și menite doar să îi curme ambițiile politice. Dizidentul a relatat pe Instagram că autoritățile din lagăr le cer deținuților să lucreze și le oferă posibilitatea de a alege între mai multe activități, printre care gătit, brutărie sau croitorie. Aceasta din urmă, care a fost opțiunea sa, l-a calificat pentru rolul denumit de conducerea închisorii “șevia” - croitoreasă - substantiv de gen feminin, folosit de obicei pentru femei. El a glumit că ar fi nevoie în limba rusă de un termen masculin.

Navalnîi recunoaște că experiența l-a făcut să îi simpatizeze mai mult pe cei de care și-a bătut joc uneori pentru că cereau noi cuvinte de genul feminin, cum ar fi “blogerka” pentru bloggerii de sex feminin. “Societate, cer oficial o formă masculină pentru profesia de “croitoreas㔓, a spus disidentul rus.

Substanța activă din Viagra a generat rezultate pozitive împotriva bolii Alzheimer

Un grup de cercetători a identificat că substanța activă Sildenafil, utilizată pentru tratarea disfuncției erectile și a hipertensiunii pulmonare, care stă totodată la baza medicamentelor Viagra și Revatio, a generat rezultate pozitive în prevenirea și tratarea bolii Alzheimer.

Revista britanică Nature Aging a publicat luni concluziile unui studiu în care au fost analizate datele medicale obținute de la peste 7 milioane de pacienți și care au relevat că substanța Sildenafil este asociată cu o reducere cu 69 % a incidenței maladiei Alzheimer.

Autorii studiului, realizat la Institutul de Medicină Genomică al Clinicii Cleveland din Statele Unite, au precizat că este necesar să se realizeze o serie de studii clinice pentru a susține concluziile acestei analize și pentru a testa eficacitatea medicamentului la pacienții cu această boală.

Până în prezent, niciunul dintre numeroasele studii clinice realizate în ultimul deceniu cu molecule ce promiteau contracararea acestor procese nu a dat rezultate satisfăcătoare. În fața acestei situații, autorii noii analize au căutat printre cele peste 1.600 de medicamente deja aprobate de autoritățile sanitare din Statele Unite unele care ar putea avea un efect benefic asupra ambelor proteine în același timp. “Sildenafilul, care a ameliorat semnificativ procesul cognitiv și memoria pe tipare preclinice, s-a dovedit a fi cel mai bun candidat”, a declarat Feixiong Cheng, autorul principal al studiului publicat de Nature Aging.

Cercetătorii au remarcat astfel că pacienții care au luat Sidenafil au prezentat un risc cu 55% mai redus de a dezvolta boala Alzheimer în decurs de șase ani față de cei care au fost tratați cu Losartan - un medicament-candidat împotriva Alzhéimer - și cu 65% mai mic decât cei tratați cu Metformină.

Emiratele Arabe Unite trec la weekend-ul de sâmbătă-duminică

Emiratele Arabe Unite (EAU) au decis să mute pentru sâmbătă-duminică weekend-ul lor care până acum era vineri-sâmbătă și să instaureze o săptămână de lucru de patru zile și jumătate, informează marți agenția de presă WAM. În afara celor două zile libere de sâmbătă și duminică, locuitorii EAU vor avea o jumătate de zi suplimentară de odihnă de vineri după-amiaza, ziua marii rugăciuni săptămânale în țările musulmane. “Emiratele Arabe Unite sunt prima țară din lume care introduce o săptămână de muncă mai scurtă de cinci zile”, în vigoare în alte țări, potrivit WAM.

În majoritatea țărilor arabe, weekend-ul este vineri-sâmbătă. Federația, care regrupează șapte emirate, va deveni singura țară din Golf cu un weekend sâmbătă-duminică, o decizie care îi permite să se alinieze majorității țărilor din lumea non-arabă. “Acest weekend prelungit face parte din eforturile guvernului Emiratelor de a ameliora echilibrul între muncă și viața personală, precum și de a crește performanțele țării în materie de competitivitate economică”. “Săptămâna de lucru națională” va fi obligatorie pentru sectorul public începând din ianuarie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.