Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Migrația în Marea Britanie, la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani

Ziarul de Vrancea
24 aug 2017 559 vizualizări

Migrația netă în Marea Britanie a atins cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, în contextul în care cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE) părăsesc regatul în urma referendumului prin care britanicii au decis să iasă din Uniune, arată date oficiale publicate ieri

 Biroul Național britanic de Statistică (ONS) a anunțat că migrația netă - diferența între sosiri și plecări - a scăzut la 246.000 în decurs de un an, până în martie, o scădere cu 81.000 de persoane față de anul anterior. Potrivit ONS, 122.000 de cetățeni europeni au părăsit regatul din martie 2015 și până în martie 2017, cu 31.000 mai mulți decât în anul anterior. Cetățenii europeni au dreptul să trăiască și să muncească în orice stat membru, iar peste trei milioane de cetățeni ai unor state membre UE locuiesc în prezent în Marea Britanie.

Votul britanicilor în favoarea Brexitului - și o eventuală încetare a liberei circulații din și spre UE - i-a făcut pe mulți europeni să-și simtă viitorul nesigur în Regat.

Un robot programat să fie călugăr poate oficia slujbe de înmormântare

O companie din Japonia a introdus un nou rol pentru robotul umanoid pe nume Pepper, dezvoltat de SoftBank: un călugăr budist care poate fi închiriat pentru slujbele de înmormântare. Robotul care intonează sutre cu o voce computerizată în timp ce bate la tobă a fost prezentat miercuri la un târg din domeniul serviciilor funerare — Life Ending Industry Expo — desfășurat în Tokyo. Pe fondul îmbătrânirii și diminuării populației din Japonia, mulți călugări budiști primesc din ce în ce mai puțină susținere financiară din partea comunităților lor, ceea ce îi determină pe unii dintre ei să caute locuri de muncă cu jumătate de normă, în afara îndatoririlor pe care le au în cadrul templelor în care activează, a explicat Michio Inamura, consilier principal la Nissei. Robotul pentru funeralii poate fi utilizat atunci când niciun preot nu este disponibil pentru a oficia slujba de înmormântare, a mai adăugat Inamura. În plus, acesta are un tarif mai mic pentru un astfel de eveniment — 50.000 de yeni (circa 450 de dolari) — în comparație cu un călugăr uman, care percepe peste 240.000 de yeni (2.200 de dolari). Călugărul budist Tetsugi Matsuo a declarat că a fost prezent la târg pentru a se convinge, dacă o mașină precum Pepper, poate ''împărtăși rolul inimii'', argumentând că ''inima este fundamentul religiei''.

Robotul nu a fost deocamdată închiriat pentru oficierea unei slujbe de înmormântare.

Bărbații care au luat vitaminele B6 și B12 în doze mari prezintă un risc ridicat de cancer pulmonar

Bărbații care au luat prea multe suplimente cu vitaminele B6 și B12, în special fumătorii, prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta cancer pulmonar, potrivit unui nou studiu. Vitaminele B6 și B12 au fost promovate de către industria farmaceutică pentru efectul lor energizant și îmbunătățirea metabolismului. S-a crezut, de asemenea, că aceste suplimente reduc riscul apariției cancerului. Un nou studiu, publicat în ''Journal of Clinical Oncology'', a descoperit că efectul acestor suplimente poate fi chiar opusul, dacă sunt luate în doze prea mari. ''Am descoperit că bărbații care au folosit suplimente alimentare cu B6 și B12, în doze mari, timp de 10 ani, prezintă un risc semnificativ de apariție a cancerului pulmonar'', a declarat Theodore Brasky, conducătorul studiului realizat la Comprehensive Cancer Center de la Ohio State University. ''Toți bărbații care au luat aceste suplimente în doze mari timp de zece ani și-au dublat riscul de apariție a cancerului de plămâni, iar pentru fumători, riscul este de trei sau patru ori mai mare'', explică Brasky. Riscul nu a fost identificat în cazul femeilor care au luat doze mari din aceste vitamine pe termen lung.

Concluziile au fost formulate după analiza datelor de la 77.000 de pacienți, pe o perioadă care a depășit un deceniu. Doza zilnică recomandată de vitamina B6, pentru bărbați, este de doar 1,5 miligrame, iar pentru vitamina B12, mai puțin de 2,5 micrograme zilnic.

Dodon: Moldova se află sub “ocupația celor care doresc lichidarea statalității ei”

Președintele Igor Dodon a declarat miercuri că Republica Moldova se află în prezent "sub ocupația" celor care pledează pentru lichidarea statalității acesteia și ea trebuie "eliberată" cât mai curând posibil, într-o declarație făcută în cadrul unei mesei rotunde pe tema "Importanța operațiunii Iași-Chișinău". Potrivit istoricilor, o consecință a acestei bătălii a fost ocuparea Basarabiei de către sovietici pentru încă 47 de ani. Republica Moldova "este ocupată de către cei care în instituțiile de stat pledează deschis pentru lichidarea statalității ei. Eu consider că toți cei din instituțiile de stat trebuie să fie patrioți ai țării", a afirmat Dodon, adăugând că "este categoric împotriva celor care vor unirea în est sau în vest". "Noi suntem un stat independent, suveran și trebuie să facem tot posibilul să-l păstrăm pentru urmașii urmașilor noștri”, a mai spus Dodon, în condițiile în care guvernul și majoritatea parlamentară din Republica Moldova acționează pentru o integrare mai strânsă în structurile europene, iar președintele promovează reintrarea republicii sub orbita Rusiei. Dodon a promis încă din campania electorală că va scoate din programa școlară "Istoria Românilor" și va interzice promovarea unionismului în Republica Moldova.

Curtea Supremă a Indiei a decis că viața privată este un drept fundamental

Viața privată este un drept fundamental înscris în Constituția Indiei, a stabilit ieri Curtea Supremă, decizie crucială în raportul de forță dintre stat și cetățenii săi. “Dreptul la respectarea vieții private este parte intrinsecă a articolului al 21-lea (din Constituție) care protejează viața și libertatea”, a declarat un complet de judecată format din nouă judecători, într-o decizie unanimă legată de o acțiune în justiție împotriva giganticei baze biometrice naționale Aadhaar (amprente digitale, iris etc.). Curtea Supremă trebuia să decidă dacă textul Constituției indiene, vechi de 67 de ani, le garantează celor 1,25 miliarde de indieni dreptul inalienabil la viață privată, drept care nu este menționat explicit în acest text. Petiționarii estimau că acest drept este subînțeles în carta fundamentală. În ceea ce privește puterea indiană, ea susținea că dreptul la viață privată vine după dreptul la sănătate, apă și viață demnă. Potrivit acesteia, o asemenea recunoaștere ar împiedica acțiunea sa în favoarea dezvoltării țării și i-ar limita mijloacele.

Creată în 2009, Aadhaar numără în prezent peste 1,1 miliarde de indieni în registrul său, însă detractorii săi estimează că ea reprezintă un potențial pericol la adresa libertăților civile. Prezentată inițial ca funcționând pe bază de voluntariat și menită să furnizeze oricărui indian un act de identitate, înscrierea în Aadhaar a devenit în ultimii ani obligatorie pentru un număr tot mai mare de servicii precum sunt subvențiile publice, plata impozitelor sau deschiderea unui cont la bancă. Or, pentru militanți, poziția centrală tot mai mare pe care această bază de date o are în viața de zi cu zi constituie o posibilă încălcare a vieții private.

Studiu: Apa sfințită, periculoasă pentru sănătate

Cercetătorii din Viena au analizat mai multe mostre de apă sfințită provenite de la diferite biserici. Descoperirile făcute, susțin ei, i-au îngrozit. Aceștia au declarat că "deși apa sfințită este cunoscută pentru proprietățile ei tămăduitoare, aceasta nu este bună de băut, deoarece nu are standardele naționale stabilite". Astfel, cercetătorii de la Institutul de Igienă și Imunologie Aplicată de la Universitatea de Medicină din Viena au testat mostre de apă sfințită provenită din izvoare, dar și apă comercializată în biserici, constatând că 86% din izvoare conțin bacterii frecvent întâlnite în materiile fecale, cum ar fi E. coli, Enterococci și Campylobacter . Întrucât apa sfântă este folosită pentru a boteza copiii, prezența bacteriilor poate prezenta riscuri grave pentru sănătate. "Trebuie să avertizăm oamenii să nu bea din aceste locuri", a spus dr. Alexander Kirschner, cercetător științific și microbiolog la Universitatea de Medicină din Viena.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.