Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Merkel și Macron își asumă “confruntările”

Ziarul de Vrancea
15 mai 2019 2098 vizualizări

Angela Merkel și Emmanuel Macron afirmă că și-au asumat divergențele și “confruntările”, cu aproximativ zece zile înaintea unor alegeri europene riscante, relatează AFP.

Cancelarul conservator german, care urmează să plece de la putere în 2021, a recunoscut că are “confruntări” cu președintele francez, al patrulea cu care lucrează de când se află la Cancelarie, în 2005. “Bineînțeles, avem confruntări”, a declarat ea, apreciind că “există diferențe de mentalitate” între ea și președintele francez și “diferențe în înțelegerea rolurilor”, într-un interviu publicat de mai multe cotidiane europene, între care Süddeutsche Zeitung (Germania) și Le Monde (Franța). Însă ea a negat orice deteriorare a relațiilor. Întrebat, într-o conferință de presă, la Paris, Macron a răspuns că-și asumă “confruntarea fecundă” cu partenera sa germană, cu obiectivul de a “construi un compromis”. “Este necesar să acceptăm dezacorduri de moment, că nu suntem total de acord cu privire la orice, pentru a construi un compromis cu Germania, pentru a putea avansa”, a subliniat președintele francez.

Numeroase dezacorduri

Divergențele s-au multiplicat, efectiv, în ultimele luni - de la blocarea vânzării de armament către Arabia Saudită, decisă de Germania după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, la viitorul Uniunii Europene (UE), trecând prin Brexit și amânările acordate regatului Unit. Președintele francez a recunoscut, la fârșitul lui aprilie, dezacorduri cu Germania cu privire la un număr de subiecte și a revendicat necesitatea de a afirma, de asemenea, “poziții franceze”.

Însă cancelarul subliniază în acest interviu “progresele enorme” realizate mulțumită cuplului germano-francez, și anume în domeniul Apărării. “Am hotărât să dezvoltăm un avion de luptă și un tanc împreună (...). Este un semn de încredere, în loc de a conta mai mult unii pe ceilalți în domeniul politicii apărării”, subliniază Merkel.

Cei doi lideri, care susțin tabere diferite în alegerile europene, au semnat, de asemenea, în ianuarie, Tratatul de la Aachen/Aix-la-Chapelle cu privire la cooperarea și integrarea franco-germană, la 53 de ani de la Tratatul de la Elysée, încheiat de generalul de Gaule și Konrad Adenauer.

“Temporalități diferite”

Relațiile s-au deteriorat în ultimele luni? “Nu, deloc”, dă asigurări Merkel. Dar, recunoaște ea, cei doi lideri au avut “temporalități diferite”. Cancelarul subliniază astfel că, în discursul de la Sorbona al lui Macron, consacrat în septembrie 2017 relansării Europei, ea tocmai ieșea din alegeri legislative și negocia o nouă coaliție.

I s-au adresat reproșuri, inclusiv în tabăra sa conservatoare, cu privire la faptul că nu a acceptat propunerile lui Macron. Merkel pune, de asemenea, accentul asupra diferențelor politice între cele două țări. “Eu sunt cancelarul unui Guvern de coaliție și sunt mult mai dependentă de Parlament decât președintele francez, care nu are dreptul să intre în Adunarea Națională”, în numele separării puterilor executivă și legislativă. Merkel nu împărtășește nici analiza lui Macron potrivit căreia “Europa nu a fost niciodată într-un pericol atât de mare”. “Îmi este greu să compar situația actuală a Europei cu pericolele deceniilor precedente, pentru că nu eram acolo la acea vreme, iar acum sunt implicată în mod activ”, a obiectat Angela Merkel. Macron este “implicat”, la rândul său, însă “nu de mult timp”, notează ea. “Într-un fel, el aduce încă un pic de perspectivă din exterior. Este bine să ne vedem Europa din unghiuri diferite”, consideră ea.

Nathalie Loiseau, capul partidului prezidențial La République en marche (LREM) în alegerile europene, a evocat, la rândul său, “un ritm al Germaniei, al unui cancelar care a anunțat deja că este ultimul său mandat”. “Este un ritm mai lent, care poate că nu e suficient pentru a răspunde provocărilor de azi”, a adăugat fostul ministru al Afacerilor Europene la BFM-TV.

Steve Bannon prezice un “cutremur” europarlamentare

n omul care i-a făcut campanie lui Trump pariază pe o victorie a populiștilor de dreapta și extrema-dreaptă

Steve Bannon, fost consilier al președintelui american Donald Trump, prezice că partidele naționaliste vor obține o treime dintre mandatele din Parlamentul European în urma alegerilor din 23-26 mai și se așteaptă ca formațiunea “Alternativa pentru Germania” (AfD) să devină următoarea mare mișcare populistă europeană. Bannon, care se consideră un “observator” și nu un consilier al mișcărilor populiste din Europa, este entuziasmat de ceea ce se va întâmpla la apropiatele alegeri europene care încep peste exact o săptămână în Olanda. Scrutinul continuă pe 24 mai în Irlanda, iar în Letonia, Malta și Slovacia pe 25 mai. În Republica Cehă alegerile se desfășoară timp de două zile, pe 24 și 25 mai. În toate celelalte state membre ale Uniunii Europene alegerile europarlamentare au loc duminică, 26 mai. “Cred că, dacă tendințele actuale continuă, atunci mișcările suveraniste ar putea avea între 33% și 35% dintre parlamentarii europeni. Asta va provoca un cutremur la Bruxelles”, explică Bannon.

Acest rezultat ar fi cu atât mai impresionant cu cât populismul a fost declarat “mort” în urmă cu doi ani, odată cu alegerea lui Emmanuel Macron în funcția de președinte al Franței, continuă Steve Bannon.

În opinia sa, mișcările de protest de tipul “vestelor galbene” din Franța au contribuit la relansarea populismului în Europa. Steve Bannon recunoaște că “a fost mereu un mare susținător” al partidelor populiste europene, dar insistă că nu a avut nicio contribuție la ideea formării unei noi alianțe europene în acest an. “Tipii suveraniști populiști din Europa nu au avut nevoie de ajutor. Ei au înțeles exact ceea ce trebuie să facă și sunt foarte concentrați pe asta”, explică fostul consilier prezidențial american.

Aflat în Germania, Bannon s-a întâlnit cu Jorg Meuthen, principalul candidat al AfD la alegerile europene din 26 mai din Germania. Declarându-se un “naționalist economic”, el a spus că viitorul AfD este “nelimitat” și i-a recomandat acestui partid să se concentreze pe lucrători, chestiuni economice și comerțul cu China, nu pe rasism și xenofobie.

Sondaj: Dezintegrarea UE în următorii 20 de ani, o posibilitate realistă

Dezintegrarea Uniunii Europene în următorii 20 de ani este o posibilitate realistă în opinia a mai mult de jumătate din electoratul din 11 state membre, printre care și România, relevă un sondaj de opinie realizat de YouGov. Sondajul, realizat la solicitarea grupului de reflecție European Council on Foreign Relations, arată că în Franța, Germania, Belgia, Italia, Olanda, Austria, Slovacia, România, Grecia, Republica Cehă și Polonia o majoritate din electorat consideră că dezmembrarea blocului comunitar european în 10-20 de ani este o “posibilitate realistă”.

Datele sunt dezolante mai ales în Franța, unde partidul La République En Marche (LREM) se află în urma formațiunii de extremă-dreapta Adunarea Națională (RN) în preferințele electoratului pentru alegerile europene din 26 mai din această țară. Conform sondajului citat, 58% dintre francezi consideră că este foarte probabil sau destul de probabil ca UE să se dezintegreze în următorii 20 de ani. Însă cea mai mare proporție se înregistrează în Slovacia (66%).

Dintre cele 14 state analizate de YouGov, reprezentând 80% dintre locurile din Parlamentul European, doar în Suedia (44%), Danemarca (41%) și Spania (40%) proporția celor care prezic o implozie a UE este mai mică de 50%.

Alegeri primare democrate: Biden se detașează ca favorit

Fostul vicepreședinte american Joe Biden, favorit la învestitura democrată în vederea alegerilor prezidențiale din 2020, a înregistrat o ceștere de cinci puncte procentuale în intențiile de vot de când a intrat în cursă, la sfârșitul lui aprilie, potrivit barometrului Reuters-Ipsos. Acest sondaj, publicat miercuri, îl creditează pe fostul vicepreședinte democrat cu 29% din intențiile de vot în rândul alegătorilor care se declară democrați sau neafiliați politic. Biden, în vârstă de 76 de ani, în pofida unor critici cu privire la poziția sa de centru, se bucură de preferința tuturor grupurilor demografice, cu excepția “milenialilor”, în vârste de 18-37 de ani, care-l susțin pe Bernie Sanders. Per ansamblu, senatorul din Vermont este creditat cu 13% din intențiile de vot. Niciun alt candidat nu depășește 6% în intențiile de vot. Sondajul include 22 de candidați declarați, inclusiv pe primarul New Yorkului Bill de Blasio, care ar urma să-și anunțe intrarea în cursă săptămâna viitoare. Alegerile primare democrate urmează să înceapă în februarie 2020, în Iowa.

Manchester: Un restaurant a servit din greșeală o sticlă de vin de 4.500 de lire sterline

Un restaurant din Marea Britanie a recunoscut că a servit din greșeală unui client o sticlă de vin roșu în valoare de 4.500 de lire sterline, informează Press Association. Pe contul său de Twitter, restaurantul Hawksmoor din Manchester a declarat că speră că norocosul client “s-a bucurat de seara petrecută la ei”, după ce personalul i-a oferit o sticlă din 2001 de Chateau le Pin Pomerol. Nu este clar dacă clientul a avut vreo idee că este vorba despre un vin de excepție, descris drept “legendar” și “mitic” în recenziile de pe site-ul de specialitate vivino.com, sau cât de mult a plătit pentru el. Conducerea restaurantului l-a sfătuit pe angajatul care a făcut eroarea să-și țină “bărbia sus”, adăugând că se întâmplă să se comită greșeli și că va fi în continuare apreciat. Mesajul restaurantului a stârnit o serie de răspunsuri amuzate pe Twitter, în timp ce alții au lăudat Hawksmoor pentru răspunsul său blând la gafa angajatului.

Pe site-ul wineinvestment.com, Chateau le Pin Pomerol este descris drept un vin cu “o culoare profundă rubinie /de prună /purpurie și arome de creme de cassis, lichior de cireșe, prune, lemn dulce și caramel”.

Europarlamentar criticat, după ce a cumpărat sute de clitorisuri 3D din bani UE

O femeie europarlamentar din Suedia este criticată dur după ce și-a folosit indemnizația primită din partea UE pentru a cumpăra sute de clitorisuri de plastic pentru “cauze feministe”. Un raport făcută de STV, televiziunea publică din Suedia, arată că europarlametarul Malin Bjork a cheltuit aproximativ un milion de coroane suedeze (echivalentul a 102.000 de euro) în timpul mandatului său, bani din indemnizația sa de europarlamentar, scrie RT. Suma a suprins presa locală, având în vedere că Bjork locuiește în Bruxelles, în Belgia, oraș care găzduiește și sediul Parlamentului European. Astfel, ea nu avea pe ce să cheltuiască banii din indemnizație, pentru că nu călătorește în afara țării în care locuiește. Luată la întrebări, ea a explicat că o parte din bani au fost folosiți pentru a cumpăra aproximativ 150 sau 200 de “modele de clitoris 3D pentru cauze feministe”. Europarlamentarul se apără acum, susținând că oamenii au fost “foarte fericiți” atunci când au primit modelele de plastic. Malin Bjork, aleasă în Parlamentul European în anul 2014, mai afirmă că nu a încălcat nicio regulă a instituției în care lucrează și că ar fi rambursat deja 6.000 de euro luna trecută în contul ei de indemnizație.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.