Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Marea Britanie: Patru atacuri teroriste ale extremei-drepte, dejucate în 2017

Ziarul de Vrancea
26 feb 2018 735 vizualizări

Patru atacuri teroriste ale extremei-drepte au fost dejucate anul trecut în Regatul Unit, a dezvăluit șeful contraterorismului britanic. Mark Rowley, comisar-adjunct al Scotland Yard, a calificat amenințarea teroristă de extremă-dreapta ca fiind "organizată" și "semnificativă", într-un discurs susținut luni seară în fața unui grup de reflecție.

Autoritățile sunt îngrijorate de amenințarea teroristă de extremă-dreapta, în special după asasinarea deputatei Jo Cox în iunie 2016 și atacul din apropierea unei moschei din Finsbury Park la Londra un an mai târziu. Modul în care terorismul de extremă-dreapta și terorismul islamic se amplifică și se hrănesc unul din altul este "extrem de îngrijorător", a subliniat Rowley. În afară de cele cinci atentate care au lovit Marea Britanie anul trecut, poliția a dejucat zece comploturi de natură islamistă după atacul de la Westminster din martie 2017 și patru alte comploturi inspirate de extrema-dreapta, a dezvăluit Mark Rowley, fără a oferi mai multe detalii. Potrivit acestuia, este important ca aceste cifre să fie făcute publice, pentru "a ilustra creștere terorismului de dreapta". Amenințarea teroristă globală este "considerabilă", cu peste 600 de anchete teroriste în desfășurare, care vizează 3.000 de persoane, a declarat Rowley, care se va retrage din poliția luna viitoare.Potrivit șefului contraterorismului, părinților extremiști ar trebui să li se retragă custodia copiilor, așa cum se întâmplă cu părinții pedofili, spunând că în ambele cazuri copiii sunt expuși la "medii perverse". Deputata Jo Cox a fost asasinată cu puțin timp înainte de referendumul privind menținerea Marii Britanii în UE, de un simpatizant neonazist care a strigat în mai multe rânduri 'Britain first' ('Marea Britanie pe primul loc'). Autorul atacului de la Finsbury Park, Darren Osborne, tatăl a patru copii, a devenit obsedat de musulmani și s-a radicalizat în săptămânile de dinainte de atac.Potrivit lui Mark Rowley, opinia publică ar trebuie să fie "extrem de preocupată" de grupul ''National Action'', primul grup de extremă-dreapta interzis pe baza legilor antiteroriste și pe care el l-a descris drept "o organizație teroristă neonazistă și care susține supremația albilor".

ONU: Luptele continuă în Ghouta de Est în pofida armistițiului cerut de Rusia

Luptele au continuat ieri în Ghouta de Est din Siria în pofida unui armistițiu de cinci ore cerut de președintele rus Vladimir Putin, aliatul președintelui sirian Bashar al-Assad, scrie Reuters. "Am primit informații în această dimineață că luptele continuă în Ghouta de Est. În mod clar situația din teren nu permite intrarea ajutoarelor medicale sau evacuările persoanelor rănite grav”, a spus Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al agenției umanitare din cadrul ONU.Observatorul Sirian al Drepturilor Omului, organizație cu sediul în Marea Britanie, a spus că două bombe au fost lansate din elicoptere asupra unui oraș din enclava controlată de rebeli iar un avion de luptă a atacat un alt oraș în timpul armistițiului. O sursă din armata siriană a negat că ar fi existat raiduri aeriene.Sute de oameni au murit în bombardamentul din ultimele 10 zile al forțelor guvernamentale asupra Ghoutei de Est, o regiune controlată încă de rebeli, chiar la periferia Damascului. „E o chestiune de viață și de moarte – avem nevoie de un armistițiu de 30 de zile în Siria așa cum cere Consiliul de Securitate al ONU”, a spus Laerke.

Europa, paralizată de zăpadă și vânturi puternice

 

Un front atmosferic siberian a cuprins Europa, aducând căderi de zăpadă semnificative și vânt puternic, transmite The Guardian, care consemnează faptul că Franța, Italia, Belgia și Țările Baltice se confruntă cu temperaturi mult sub media obișnuită și cu ninsori abundente. Oamenii străzii din anumite cartiere din Bruxelles vor fi reținuți peste noapte dacă refuză să vină  la adăposturi pentru a-i proteja de temperaturile scăzute de săptămâna aceasta.Primarul din Etterbeek, un cartier din Bruxelles în care se află multe birouri ale Uniunii Europene, a spus că a mobilizat poliția pentru a duce toți oamenii străzii către adăposturi, chiar dacă ei nu vor.În Lituania, cel puțin trei oameni au murit din cauza temperaturilor scăzute în weekend iar șapte au primit tratamente pentru degerături la mâini și picioare în ultimele zile. Institutul meteorologic din Estonia preconizează că vremea rece va persista până la sfârșitul săptămânii iar temperaturile vor ajunge chiar și la -29 de grade Celsius. Impactul vremii reci s-a putut simți pe întreg continentul, deși nu la același nivel ca în țările baltice. În Italia, multe școli au fost închise iar Roma a fost acoperită de zăpadă. A fost cea mai consistentă cădere de zăpadă din ultimii șase ani. Orașul, pentru că nu este pregătit pentru asemenea urgențe, a cerut ajutor din alte zone pentru a putea face față vremii.O singură pistă este operațională la aeroportul principal din Roma, Fiumicino iar al doilea aeroport, Ciampino, a fost închis până ieri pentru a permite muncitorilor să elibereze pistele de zăpadă. La Moscova, temperaturile au ajuns la -20 de grade Celsius peste weekend, cea mai scăzută temperatură din această iarnă. șeful institutului meteorologic rus, Roman Vilfand, a avertizat că moscoviții ar trebui să se pregătească de un început de martie geros. Meteo-France, institutul meteorologic din Franța, a avertizat că temperaturile din această perioadă ar putea fi cu până la 10 grade Celsius sub media obișnuită.De asemenea, în Marea Britanie au avut loc căderi masive de zăpadă și temperaturi geroase, cauzând probleme în ceea ce privește transportul rutier, naval și aerian.

 

Juncker ”condamnă actul laș” al asasinării jurnalistului slovac

Președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a denunțat, la Belgrad, ”actul laș” al asasinării în Slovacia a jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a partenerei sale Martina Kusnirova, scrie AFP. ”Sunt șocat de oribila veste a asasinării lui Jan Kuciak și a logodnicei sale. Condamn acest act laș. Asasinarea sau intimidarea unor jurnaliști nu au ce să caute în Europa și nici în democrație”, a declarat Juncker pe Twitter.Poliția slovacă a descoperit corpurile lui Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, și al partenerei sale în casa lor, la Velka Maca, la aproximativ 55 de kilometri est de Bratislava. Jurnalistul de investigație, care lucra pentru site-ul de știri aktuality.sk, ancheta în principal cazuri importante de fraudă fiscală în Slovacia.Asasinarea sa este ”foarte probabil legată” de munca sa de investigație, a declarat pentru presă șeful poliției Tibor Gaspar.El a fost ucis cu un glonț în piept, iar partenera sa a fost împușcată în cap, potrivit lui Gaspar, aparent undeva între joi și sâmbătă, estimează poliția.Președintele CE se află în Balcani, unde efectuează un turneu în cele șase țări care aspiră să adere la Uniunea Europeană.

Imigranții, interziși la ''supa populară'' dintr-un oraș german

Cancelarul german, Angela Merkel, a denunțat luni decizia organizatorilor acțiunii caritabile denumite "supa populară" din Essen, mare oraș din bazinul industrial Ruhr (vest), de a refuza accesul străinilor, ceea ce a provocat un val de critici în Germania, relatează AFP. "Nu trebuie să se acționeze cu astfel de distincții, nu este bine", a declarat cancelarul german la canalul privat de televiziune RTL, exprimându-și speranța că va fi găsită o soluție.Potrivit dnei Merkel, decizia organizării unei "supe populare" în Essen arată totuși presiunea care există și numărul celor care depind de acest fel de asociații pentru a se hrăni corect. Cu puțin timp mai înainte, inscripția "Nazi" a fost descoperită pe unul dintre vehicule și pe localul "supei populare" care nu lucrează decât cu voluntari. În semn de protest, responsabilul asociației care administrează cantina, Joerg Sartor, a afirmat că nu vrea să șteargă imediat inscripțiile "pentru ca toată lumea să le poată vedea".Decizia de a nu mai organiza supa populară decât pentru germani a fost anunțată săptămâna trecută și a provocat o dezbatere aprinsă în țară. Instituția s-a justificat explicând că afluxul de refugiați din ultimii ani i-a dezavantajat pe săracii locali în ce privește accesul la ajutorul alimentar.Pe site-ul său de internet, instituția care organizează "supa populară" în Essen precizează că străinii reprezintă două treimi din vizitatorii săi. Din acest motiv, ''suntem nevoiți să acceptăm acum doar clienți cu pașaport german pentru a garanta o bună integrare", se afirmă pe site, precizându-se că restricția va dura "până când va fi restabilit din nou echilibrul".Responsabilul său a evocat de asemenea comportamente pe care el le consideră nerespectuoase din partea unor migranți tineri față de femei, nerespectarea cozilor de așteptare sau busculade fără să se țină cont de persoanele mai în vârstă sau de femeile care-și cresc singure copiii."Nu mă voi supune politicienilor nici de stânga, nici de drepta", a avertizat el în cotidianul Bild.Inițiativa sa a fost denunțată de către organizatorii altor circa 930 de acțiuni caritabile "supa populară", care au refuzat să aplice aceeași regulă, argumentând că nu vor să facă o triere în rândul persoanele aflate în nevoie.''Criteriul este sărăcia, nu naționalitatea !", a declarat pentru AFP Antje Trolsch, purtător al acțiunii "supa populară" berlineză.Partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) și-a exprimat în schimb sprijinul față de Sartor. "Cum criticați lucrurile și luați măsuri, imediat sunteți calificat drept nazist", a afirmat AfD.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.