Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Manifestații în Rusia împotriva proiectului de creștere a vârstei de pensionare

Ziarul de Vrancea
4 oct 2018 1319 vizualizări

Patru agenți ruși au fost expulzați din Olanda, după ce ar fi spionat Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) n Olanda și Marea Britanie acuză în termeni duri atacurile cibernetice ale Rusiei

Serviciul olandez de informații a dejucat o operațiune rusă care a vizat în aprilie Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, și a expulzat patru agenți ruși, a anunțat ieri ministrul olandez al Apărării Ank Bijleveld. De asemenea, un laptop aparținând unuia dintre cei patru agenți a fost utilizat în Brazilia, Elveția și Malaysia. În privința Malaysiei, conținutul viza ancheta cu privire la zborul MH17 aparținând Malaysia Airlines, doborât de cu o rachetă, în 2014, în estul Ucrainei, a dat asigurări ministrul într-o conferință de presă. O operațiune cibernetică a vizat sediul Procuraturii Generale și poliției din Malaysia, a dezvăluit ambasadorul britanic în Olanda Peter Wilson, citat de BBC. Date de pe laptop au arătat că acest computer portabil s-a aflat de asemenea în orașul elevețian Lausanne, unde a fost legat de piratarea unui laptop aparținând Agenției Mondiale Antidopaj (AMA), care a dezvăluit dopajul unor atleți ruși, potrivit postului britanic. Londra și Canberra au acuzat ieri serviciul militar rus de informații GRU că au comis principalele atacuri cibernetice mondiale din ultimii ani. Într-o atmosferă demnă de Războiul Rece, care domină de la otrăvirea unui fost spion rus în Regatul Unit, autoritățile olandeze au dezvăluit cum agenți ruși au poziționat un vehicul înțesat de echipament electronic în parcarea unui hotel de lângă sediului OIAC, cu scopul de a-i pirata sistemul informatic. ”Guvernul olandez consideră extrem de îngrijorătoare implicarea acestor agenți de informații”, a deplâns ministrul olandez Ank Bijleveld în această conferință de presă. ”De obicei, noi nu divulgăm acest tip de operațiune de contraspionaj”, a adăugat ea. Aceste acuzații fac parte dintr-o campanie contra unor presupuse atacuri cibernetice în întreaga lume, comentează BBC. Olanda l-a convocat pe ambasadorul rus la Haga să dea explicații, potrivit presei, citate de postul britanic. Echipamentul din vehicul a fost îndreptat către sediul OIAC și a folosit pentru a intercepta date de logare, a dezvăluit în aceeași conferință general-maiorul Onno Eichelsheim din cadrul serviciilor olandeze de informații (MIVD), potrivit BBC. Când bărbații respectivi au fost interceptați, ei au încercat să distrugă unul dintre telefoanele mobile pe care le aveau asupra lor. Unul dintre aceste telefoane mobile a fost activat în apropierea sediului GRU, la Moscova. Pe altul se afla o chitanță de la o călătorie cu taxiul pe o stradă de lângă sediul GRU la un aeroport din Moscova. Pentru prima oară GRU - iar astfel Kremlinul -  a fost acuzat în mod expres, joi, de Londra, care l-a acuzat deja că este vinovat de otrăvirea fostului dublu agent rus Serghei Skropal și a fiicei sale Iulia pe 4 martie, la Salisbury, în sud-vestul Angliei.

Ministrul britanic al apărării numește Rusia "un stat paria"

Ministrul britanic al apărării, Gavin Williamson, a acuzat ieri Rusia că acționează ca "un stat paria", după ce serviciul militar de informații, GRU, a fost acuzat că s-ar afla în spatele unei serii de atacuri cibernetice globale, relatează dpa. GRU este responsabil pentru atacuri "necugetate și la întâmplare" asupra unor organizații politice și corporații, a declarat și ministrul britanic de externe Jeremy Hunt. "Aceste atacuri cibernetice nu servesc niciunui interes legitim de securitate națională, având în schimb un impact asupra capacității oamenilor din întreaga lume de a-și trăi viața cotidiană fără interferențe", a adăugat Hunt într-un comunicat. "Acestea nu sunt acțiunile unei mari puteri, ci acțiunile unui stat paria", a declarat joi Williamson la Bruxelles, unde participă la o reuniune ministerială a NATO. În afară de investiția în securitate cibernetică, Marea Britanie va expune acțiunile Rusiei "ca o descurajare pentru a acționa într-un astfel de mod pe viitor", a mai spus Williamson.

Rușii se amuză

Aceste acuzații au fost primite cu ironie de Moscova.  ”În mod nediscriminatoriu, ei au amestecat totul într-un singur flacon - poate e un flacon de parfum Nina Ricci? (o trimitere la flaconul de noviciok) - GRU-ul, spionii cibernetici, «hackerii Kremlinului», Agenția Mondială Antidopaj. Este un amestec foarte puternic pentru un flacon”, a declarat în glumă o purtătoare de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova. ”Omaginația fecundă a colegilor niștri britanici, hotărât, nu cunoaște limite. Cine a inventat toate astea? Mi-ar plăcea să-l văd. Sunt niște adevărați Anderseni”, a declarat ea, referindu-se la numele autorului danez de povești. Susținut de Washington, Guvernul britanic a acuzat Rusia, în mai multe rânduri, de atacul NotPetya, care a afectat mii de computere în întreaga lume în 2017. Londra a denunțat de asemenea campanii de spionaj cibernetic și amestecuri în referendumul pe tema Brexitului și în alegerile legislative din 2017. Moscova respinge toate aceste acuzații în bloc.

China a introdus cipuri în servere Amazon și Apple pentru a spiona companii americane

Guvernul chinez a introdus microcipuri în servere folosite de Apple și Amazon pentru a spiona companiile americane, potrivit Bloomberg BusinessWeek. Cipurile se pare că erau inserate în servere folosite de Apple și Amazon în timpul procesului de fabricare de către compania chineză numită Super Micro, care asambla serverele.  Bloomberg, citând multiple surse, a spus că infiltrarea a fost prima dată descoperită în 2015 și confirmată de anchetatori independenți înainte ca o investigație completă să fie lansată de mai multe agenții guvernamentale americane.  În total, Bloomberg a spus, piratarea a permis Guvernului chinez să spioneze aproape 30 de companii americane. Amazon, Apple și Super Micro au oferit toate declarații contestând anunțul Bloomberg. Apple a transmis: "Suntem dezamăgiți că în relația cu noi reporterii Bloomberg nu au fost deschiși posibilității ca ei sau sursele lor să se înșele sau să fie prost informați. Presupunem că ei confundă povestea lor cu un incident raportat anterior în 2016 în care am descoperit un singur sistem infectat pe un singur server Super Micro în unul din laboratoarele noastre. Acel incident a fost catalogat drept accidental și nu un atac împotriva Apple".  Și Amazon a transmis: "Nu este adevărat că AWS știa despre servere care conțin cipuri virusate sau modificări în centrele de stocare a datelor din China sau că AWS a colaborat cu FBI pentru a investiga și furniza informații despre componente afectate".

Slovacia: Un om de afaceri ar fi comandat asasinarea jurnalistului Jan Kuciak

Unul dintre cei patru suspecți arestați pentru uciderea jurnalistului slovac Jan Kuciak l-a acuzat pe omul de afaceri Marian Kocner că a comandat această crimă, a informat cotidianul Dennik N. Kocner, 55 de ani, proprietar al mai multor societăți, se află în arest din iunie într-un dosar de bilete la ordin falsificate, dar niciun act de acuzare nu a fost lansat împotriva lui. Diferitele sale activități au făcut obiectul anchetelor jurnalistice ale lui Jan Kuciak. Bărbatul care îl acuză este Zoltan A., un întreprinzător din orașul Komarno, ce ar fi servit ca intermediar între femeia considerată de anchetatori ca fiind cea care a comandat crima, Alena Zs., presupusul executant, Tomas Sz., și șoferul care l-ar fi transportat pe cel din urmă la locul crimei, Miroslav M..Publicarea numelor de familie ale suspecților de către instituțiile judiciare este interzisă în Slovacia. Cele patru persoane au fost arestate săptămâna trecută și inculpate. Dennik N, citând surse apropiate anchetei, a relatat că, potrivit mărturiei lui Zoltan A., Alena Zs i-a spus că Marian Kocner a ordonat asasinatul.Un procuror slovac a declarat luni că o femeie, identificată ca Alena Zs., a comandat asasinatul jurnalistului de investigații Jan Kuciak, pentru care a plătit 70.000 de euro în luna februarie. Această ipoteză ridică însă numeroase semne de întrebare, pentru că femeia nu a avut niciun conflict cu Jan Kuciak și datora fiscului sume importante. Conform mai multor relatări din media slovace, Alena Zs.a lucrat ca interpretă de limba italiană pentru Marian Kocner, iar acesta din urmă ar fi nașul fiicei sale.Jan Kuciak a anchetat asupra legăturilor dintre oameni politici slovaci și mafia italiană prezentă în Slovacia. Asasinarea jurnalistului și a logodnicei sale, Martina Kusnirova, împușcați în casa lor din provincie, a declanșat importante manifestații împotriva guvernului de la Bratislava care au dus la demisia premierului Robert Fico.

O amibă care se hrănește cu creierul uman a omorât un tânăr de 29 de ani

O amibă extrem de periculoasă, care trăiește în apele de pe tot globul, a făcut o nouă victimă. Un tânăr de 29 de ani a murit după ce amiba i-a pătruns în cap, după ce acestuia i-a intrat apă în nas. Naegleria fowleri este o amibă care se hrănește cu creierul uman și care, deși este extrem de rară, omoară aproape fiecare persoană infectată. Tânărul din New Jersey a simțit o durere puternică de cap, în timp ce își tundea gazonul. Pe 16 septembrie, a fost nevoit să se oprească și să meargă la cel mai apropiat spital, scrie Wired. Medicii au descoperit, la internare, că tânărul avea creierul umflat și febră. Ulterior, au descoperit Naegleria Fowleri în lichiul cefalorahidian al bărbatului. După șase zile, americanul a murit. Diagnosticul: meningoencefalită primară amoebiană. Acest tip de meningită este foarte rar, așadar medicii nu s-au așteptat inițial la acest diagnostic. Din 1962, de când a fost descoperită amiba, până astăzi, în SUA au fost înregistrate 143 de cazuri de infectare cu această amibă. Ultimul caz, în SUA, a fost semnalat în 2016. Naegleria fowleri este prezentă în zonele unede apele temperaturile sunt cel mai ridicate și astfel apa este mai caldă.

Autorul atacului armat rasist din Italia, condamnat la 12 ani de închisoare

Italianul care a deschis focul asupra unor africani, în februarie, la Macerata, după un omor sordid atribuit unor dealeri nigerieni, a fost condamnat la 12 ani de închisoare de către o curte cu juri din acest oraș din centrul țării, relatează AFP. Uciderea Pamelei Mastropietro, în vârstă de 18 ani, al cărei corp a fost găsit tăiat în bucăți, și ”expediția” lui Luca Traini au șocat țara, aflată atunci în plină campanie electorală, și au scos la lumină tensiunile profunde în centrul cărora se află migranții. Atacatorul, Luca Traini, a primit numeroase mesaje de simpatie, iar niciun lider politic nu s-a dus să viziteze victimele spitalizate. Parchetul a cerut pedeapsa maximă, de 22 de ani de închisoare pentru atacul armat agravat de ura rasială, precizând că alegerea de către Traini a unei poceduri judiciare accelerate reduce automat această pedeapsă la 12 ani de închisoare. ”Prezint scuze pentru ceea ce am făcut. În închisoare, am înțeles că m-am înșelat și că nu există diferențe între persoane de culoare și albi”, a declarat acuzatul în deschiderea ultimei audieri a acestui proces cu ușile închise care a fost deschis în mai.

În sâmbăta de 3 februarie, Traini, un agent de securitate în vârstă de 28 de ani, un activist de extremă dreapta, a străbătut centrul orașului Macerata timp de două ore, în care a tras în africani, pentru a răzbuna moartea Pamelei, pe care nu o cunoștea. Luca Traini a recunoscut că a tras, dar a respins caracterul rasist. ”Voiam să trag în dealeri ca cei care i-au vândut droguri Pamelei. Nu este vina mea că la Macerata toți dealerii sunt de culoare”, a declarat el în cursul interogatoriului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.