Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Macron și Merkel semnează, în fața “amenințărilor”, un tratat de convergență

Ziarul de Vrancea
22 ian 2019 1336 vizualizări

Emmanuel Macron și Angela Merkel au semnat ieri, la Aachen, un tratat bilateral în vederea unei accelerări a convergenței franco-germane și care să contribuie la aprofundarea construcției europene, într-un context internațional și comunitar agitat, cu patru luni înaintea alegerilor europene, relatează Reuters.

Acest tratat îl completează pe cel semnat în 1963 de către Charles de Gaulle și Konrad Adenauer, care pecetluia reconcilierea franco-germană. El are loc, de asemenea, într-o perioadă de nemulțumire a apărătorilor proiectului european, din cauza timidității răspunsului german față de propunerile președintelui francez. “Trăim într-o epocă fără echivalent, iar astăzi trebuie să dăm dovadă de o mai mare hotărâre, de o mai mare claritate, de o mai mare viziune în viitor”, a declarat cancelarul german. “În toate țările noastre, naționalismele, populismele câștigă importanță, pentru prima oară odată cu Marea Britanie, o țară care părăsește Uniunea Europeană; în întreaga lume multilateralismul este supus presiunii”, a insistat ea.

Emmanuel Macron a evidențiat același context și aceleași urgențe, subliniind că amenințarea nu mai vine, în prezent, de o parte și de alta a Rinului. “Amenințarea vine din afara Europei și din interiorul societăților noastre”, a declarat el, citând forța naționalistă, Brexitul și tulburări la nivel mondial. “Germania și Franța trebuie să-și asume responsabilitățile și să arate drumul, calea ambiției, suveranității reale, a protecției popoarelor”, a continuat președintele francez. “Ambiția noastră comună de-acum trebuie să fie Europa, și anume scutul popoarelor noastre contra noilor tumulturi ale lumii”.

Apropiere multiplă

Tratatul de la Aix-la-Chapelle - numele trancez al orașului german Aachen situat în apropiere de frontieră - afirmă voința celor două țări de a “face să-și conveargă economiile și modelele sociale” și de “apropiere a societăților lor”.

Ele se angajează să-și coordoneze pozițiile europene, să-și aprofundeze cooperarea în domeniul politicii externe și să își facă să conveargă politicile în domeniile securității și apărării. Tratatul conține o clauză a apărării reciproce, care asigură susținerea unei țări în cazul în care cealaltă este agresată. El confirmă voința țărilor de a învesti împreună în armament, după exemplul unor proiecte cu privire la un avion de luptă și un tanc, și o abordare comună în vederea exportării acestor echipamente. Parisul și Berlinul vor încerca să prezinte o poziție cât mai unificată a Uniunii Europene (UE) la ONU și afirmă că primirea Germaniei ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU este o prioritate a diplomației lor. Cele două țări afirmă că vor să transpună directivele europene în același timp și cât mai asemănător posibil. Un acord între Adunarea Națională și Bundestag urmează să le permită să-și coordoneze lucrările și să creeze o adunare comună. Franța și Germania vor o mai mare integrare a economiilor lor, în vederea instituirii unei “zone economice” dotate cu reguli comune. În acest scop, va continua convergența fiscală, se vor constitui un consiliu comun de experți economici și un comitet transfrintalier care să facă regulile să conveargă.

Un tratat victimă a “fake news”

Urmează să se stabilească o programare a unor mari proiecte plurianuale, care va include, de exemplu, o reconversie a regiunii Fessenheim (Haut-Rhin) și o platformă comună online de informare. Acest tratat a condus, în Franța, la interpretări lipsite de fundament, mai ales în cadrul extremei drepte, iar personalități ca președinta Rassemblement national (RN, fostul FN) Marine Le Pen a agitat spectrul cedării Alsaciei și Lorenei Germaniei sau a voinței Franței de a-și împărți mandatul în Consiliul de Securitate al ONU cu Germania.

Emmanuel Macron și ministrul Afacerilor Europene Nathalie Loiseau au denunțat aceste “caricaturi” care, în opinia președintelui francez, “fac rău Istoriei noastre”. Întrebat despre nemulțumirea susținătorilor integrării europene față de răspunsurile germane la propuneri europene ale lui Emmanuel Macron, Palatul Elysée a confirmat voința acestuia de a reforma Europa și a explicat că acest tratat este doar o etapă.

Loviturile aplicate de către președintele american Donald Trump relației transatlantice, Brexitul, unele accese chineze sau ruse și ascensiunea naționaliștilor în Europa, ar urma să motiveze cuplul franco-german, în opinia susținătorilor integrării europene, să forjeze progrese importante, după ce Berlinul a frânat, în mai multe rânduri, de un an și jumătate, ambițiile franceze.

Ultimele exemple în acest sens sunt bugetul zonei euro și taxarea giganților în domeniul digital (Gafa), în legătură cu care Parisul a fost nevoit să-și revizuiască ambițiile, din cauza lipsei de entuziasm de dincolo Rin.

Iohannis: Dacă parteneriatul franco-german funcționează bine, atunci și UE funcționează mai bine

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că tratatul bilateral de colaborare întărită franco-germană este “foarte bun pentru coeziunea, pentru integritatea proiectului european”.  “Dacă parteneriatul franco-german funcționează bine, atunci și Uniunea Europeană funcționează mai bine. În acest sens, acest tratat de astăzi vine în continuarea tratatului care fusese încheiat în 1963, de către cancelarul federal Adenauer și președintele de atunci al Republicii franceze De Gaulle. Este o evoluție pe care eu o caracterizez ca fiind una foarte bună pentru Uniunea Europeană, foarte bună pentru relația dintre Franța și Germania și sunt foarte bucuros și foarte mulțumit că astăzi am putut să particip la acest eveniment, să reprezint România la acest eveniment care se va dovedi că are o valoare istorică deosebită”, a declarat Iohannis, la Aachen, unde a participat la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare și integrare franco-german.

El a spus că este vorba de un tratat bilateral, foarte bun pentru coeziunea proiectului european. “După părerea mea nu avem o situație în care revine în prim plan o discuție a cercurilor concentrice sau a Europei celor două viteze. Nu. Este un tratat bilateral, deci manifestarea de azi nu a fost una esențial de Uniunea Europeană, dar a fost una pentru viitorul Europei, iar acest tratat bilateral de colaborare întărită este foarte bun pentru coeziunea, pentru integritatea proiectului european. Deci nu cred că de aici se va reveni la acea discuție pe mai multe viteze”, a afirmat Iohannis.

Ipoteza cea mai populară în rândul britanicilor, un Brexit fără acord

Ipoteza cea mai populară în rândul britanicilor este un Brexit dur, fără acord, susținută de 28% dintre britanici potrivit unui sondaj The Guardian, urmată de un nou refrendum (24%).

În urma respingerii masive a acordului Brexitului, IMC a realizat un sondaj, publicat de cotidianul britanic în weekend, în care a întrebat alegătorii ce ar trebui să se întâmple în continuare. Opțiunea cea mai populară - susținută de de 28% dintre respondenți - este un Brexit fără acord. A doua cea mai populară opțiune - susținută de 24% dintre respondenți - este lansarea unui al doilea referendum - care arată prăpastia ce există în opinia publică pe tema ieșirii Regatului Unit din UE. Potrivit acestui sondaj realizat online, pe un eșantion reprezentativ de 2.046 de adulți, în perioada 16-18 ianuarie, doar 8% dintre cei intervievați cred că Theresa May ar trebui să continue să caute să obțină susținerea proiectului său în Parlament, în timp ce alți 11% cred că ea ar trebui să convoace alegeri generale. Însă, la o săptămână după respingerea masivă a acordului divorțului, premierul Theresa May și-a prezentat luni “planul B” în vederea ieșirii regatului din uniune, prevăzută la 29 martie. Theresa May a scăpat săptămâna trecută unei moțiuni de cenzură și speră să găsească o cale în vederea evitării unei ieșiri fără acord, ceea ce ar însemna penurii, blocaje în porturi și o depreciere a lirei sterline.

Ce spune Trump despre un incident între liceeni albi și amerindieni

Elevi de la un liceu catolic american acuzați că au vrut să ridiculizeze un activist al cauzei amerindiene “au fost tratați în mod injust”, consideră Donald Trump. Șeful statului a reacționat, la rândul său, în urma unei polemici cu privire la înregistrări video filmate sâmbătă la Washington, în care liceeni albi înfruntă amerindieni prin zâmbete disprețuitoare, consideră unii. Unii dintre acești liceeni purtau celebra șapcă roșie din campanie a președintelui Trump, cu mesajul “Make America Great Again”. “Se pare că Nick Sandman & elevii catolici de la Covington au fost tratați în mod injust prin judecăți pripite care s-au dovedit false - defăimați în presă”, a scris luni pe Twitter locatarul Casei Albe.

Tweet-ul pare să preia, așa cum s-a mai întâmplat, adesea, un argument al postului Fox News, care s-a lansat în apărarea acestor liceeni, vrând să demonstreze că prezentarea unor imagini în alte publicații este părtinitoare.

Incidentul a avut loc pe treptele Lincoln Memorial, un monument dedicat gloriei fostului președinte Abraham Lincoln, în timp ce unii manifestau împotriva avortului, iar ceilalți pentru drepturile autohtonilor. Dioceza catolică din Kentucky, statul din care provin liceenii, le-a condamnat, sâmbătă, atitudinea, drept “contrară învățăturilor Bisericii despre demnitate și respectarea persoanei”.

Nathan Phillips, un activist amerindian și fost combatant în Vietnam, care cântă imnul unei mișcări politice autohtone în înregistrarea video, a declarat în altă înregistrare video că i-a auzit pe liceeni scandând “Să construim acest zid! Să construim acest zid!”, și anume zidul pe care Trump vrea să-l ridice la frontiera cu Mexicul.

O aleasă amerindiană din Camera Reprezentanților, Deb Haaland, a apreciat că incidentul reflectă o creștere a nivelului intoleranței rasiale în președinția lui Trump.

Oscar 2019: „Bohemian Rhapsody”, „Green Book” și „Roma”, între candidații la trofeul pentru „cel mai bun film”

Lungmetrajele „Bohemian Rhapsody”, „Green Book” și „Roma” se numără între cele opt pelicule nominalizate la categoria „cel mai bun film” a premiilor Oscar 2019. La această categorie au fost selectate: „Black Panther”, „BlacKkKlansman”, „Bohemian Rhapsody”, „The Favourite”, „Green Book”, „Roma”, „A Star is Born” și „Vice”. În 2018, „The Shape of Water”, regizat de Guillermo del Toro, s-a impus la această categorie. Nominalizările pentru cele 24 de categorii ale premiilor Oscar 2019 au fost anunțate marți prin intermediul unui streaming video. Cea de-a 91-a gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie, la Los Angeles.

Unul din trei europeni consideră că antisemitismul este în creștere

Unul din trei europeni consideră că antisemitismul este în creștere, potrivit rezultatelor unui sondaj publicate marți - o cifră care este mult mai mică decât percepțiile asupra acestei probleme în cadrul comunității evreiești, relatează dpa.  În decembrie, un sondaj realizat de Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA) indica faptul că 90% dintre evreii care trăiesc în Europa consideră că antisemitismul a crescut în ultimii cinci ani. În contrast, 36% din publicul larg împărtășește această opinie. “Faptul că nouă din zece evrei din Europa percep din nou o creșterea a antisemitismului, așa cum a indicat recent un studiu al FRA, este o rușine pentru Europa”, a declarat comisarul UE pentru Justiție, Vera Jourova, într-un discurs rostit marți la Bruxelles la Belgian Jewish Museum. “Și aceasta vine în contrast puternic cu percepția problemei în rândul publicului larg din rândul căruia două treimi nu percep o creștere a antisemitismului”, a adăugat ea. Noul sondaj, efectuat de Eurobarometru pe 27.600 de persoane din Uniunea Europeană, arată faptul că doar patru din zece persoane cred că Holocaustul este predat suficient în școli. “Educația este cheia nu numai pentru a înțelege Shoah-ul ca abisul umanității, dar și pentru creșterea gradului de conștientizare a antisemitismului și a modului în care acesta este încă foarte viu în Europa de astăzi “, a spus comisarul european, referindu-se la denumirea în ebraică a Holocaustului. Aceste noi date survin înainte de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului și de aniversarea eliberării lagărului de la Auschwitz-Birkenau de către trupele sovietice pe 27 ianuarie 1945. Aproximativ șase milioane de evrei au murit în genocidul comis de regimul nazist. Negarea Holocaustului este infracțiune în unele state membre ale UE.

Praga are un “primar de noapte”

Consiliul Municipal din Praga a aprobat componența unei noi comisii condusă de un “primar de noapte”, cu misiunea de a gestiona problemele cu care se confruntă orașul după lăsarea întunericului, precum zgomotul provenind de la barurile și localurile din capitala Cehiei. Noul organism va fi condus de Jan Stern și va fi compus din reprezentanți ai districtului 1 din Praga în centrul istoric și ai poliției municipale. Printre cele mai importante sarcini ale comisiei se numără rezolvarea plângerilor legate de zgomotul provenind de la baruri și restaurante, dar și promovarea unei vieți de noapte sigure și vibrante, care aduce beneficii atât întreprinzătorilor cât și praghezilor. Jan Stern, cofondator și operator al unui centru cultural, este unul dintre inițiatorii ideii creării unei echipe însărcinate cu gestionarea problemelor nocturne ale capitalei. Pentru îndeplinirea acestor sarcini, echipa va elabora o serie de măsuri pe termen scurt și lung. Primul pas va fi majorarea numărului de agenți de poliție prezenți în zonele cele mai afectate de probleme pe timpul nopții, în care locuitorii reclamă că nu se pot odihni. Următorul pas va fi emiterea unei directive care va permite districtelor capitalei să stabilească ore de închidere ale localurilor în anumite zone. Comisia se va angaja, de asemenea, în comunicarea sistematică cu reprezentanții cluburilor de noapte și organizatorii evenimentelor culturale importante în vederea consolidării autoreglementării, a precizat Consiliul Municipal.

Iulia Timochenko va candida la alegerile prezidențiale din Ucraina

Fostul prim-ministru ucrainean Iulia Timochenko a anunțat ieri că va candida la alegerile prezidențiale din data de 31 martie, având o cotă de popularitate mai mare decât Petro Poroșenko, actualul președinte, relatează publicația Le Figaro. „Voi candida la președinție. Astăzi intrăm într-o nouă eră a succesului, fericirii și prosperității. Începem să mergem înainte, spre momentul de măreție al Ucrainei”, a declarat Timochenko în cadrul unei întâlniri de partid.

Aceasta a recunoscut că a făcut „anumite greșeli în trecut”, și a anunțat că „poate uneori nu are dreptate, dar este un candidat sincer”. Anunțul Iuliei Timochenko a fost primit cu încredere de cetățenii Ucrainei. Conform unui sondaj preliminar, popularitatea acesteia este mai mare decât a actualului președinte, Petro Poroșenko.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.