Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Londra: Moscova a lansat o campanie de dezinformare pentru a justifica o invazie în Ucraina

Ziarul de Vrancea
15 ian 2022 1103 vizualizări

Strategia „drapelului fals”, cu care Rusia pregătește atacul, a fost explicată în detaliu de americani

Șefa diplomației britanice, Liz Truss, a acuzat Rusia sâmbătă că s-ar fi lansat într-o companie de dezinformare, urmărind să destabilizeze Ucraina și să justifice o invazie militară. “Rusia trebuie să-și înceteze agresiunea, să înceapă o dezescaladare și să angajeze discuții veritabile”, menționează Liz Truss într-o postare pe Twitter.

SUA au emis vineri un avertisment similar după un atac cibernetic care a vizat instituții ucrainene, Casa Albă apreciind că Rusia caută un “fals pretext” pentru a lansa o operațiune militară dacă nu își atinge obiectivele pe cale diplomatică.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat într-o conferință de presă că SUA dețin informații potrivit cărora Rusia a poziționat un grup de militari pentru a organiza o operațiune în vederea creării unui pretext pentru a intra pe teritoriul ucrainean. Kirby a indicat că această presupusă operațiune rusă ar fi ceea ce în jargonul militar american se numește “drapel fals”, adică o operațiune “concepută să arate ca un atac împotriva lor (a rușilor) sau a oamenilor lor, ori a celor care vorbesc limba rusă în Ucraina, ca pretext pentru a intra” în Ucraina.

Paralel, a spus același purtător de cuvânt, Washingtonul dispune de indicii potrivit cărora “actori de influență rusească” au început să răspândească provocări false ca din partea Ucrainei, atât în mass-media de stat, cât și pe rețele de social media “încercând să justifice în avans un pretext pentru o incursiune”. Kirby a afirmat că nu este prima dată când SUA văd Rusia acționând în acest fel și a precizat că atunci când Washingtonul vorbește despre agenți “operativi ruși” care pregătesc un pretext pentru a intra pe teritoriul ucrainean se referă la tot felul de indivizi având legături cu guvernului rus. Acești “operativi” pot varia de la agenți ai serviciilor de informații și securitate, până la soldați, a remarcat Kirby, adăugând că adeseori aceștia îndeplinesc misiune hibride.

Întrebat dacă presedintele rus, Vladimir Putin, este la curent cu aceste manevre, purtătorul de cuvânt american a opinat că „este dificil ca acest tip de activitate să se desfășoare pe cont proriu, fără cunoștința sau fără aprobarea celor mai înalte niveluri ale guvernului rus”. În pofida acestor acuzații, Kirby a subliniat că Washingtonul nu crede că Putin a luat deja decizia de a ataca Ucraina și a exprimat dorința guvernului american ca “diplomația să prevaleze”.

SUA au lansat aceste acuzații împotriva Moscovei după o săptămână de intense discuții la Geneva, Bruxelles și Viena, în care reprezentanți ruși au avut întâlniri cu oficiali americani, precum și cu NATO și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), soldate cu rezultate nesemnificative.

„Dovezi” că atacul cibernetic a fost mână Rusiei

Ucraina a afirmat ieri că are “dovezi” privind implicarea Rusiei în atacul cibernetic de amploare ce a vizat săptămâna trecută mai multe ministere și site-uri guvernamentale ucrainene, într-un context de puternice tensiuni între Kiev și Moscova. “La această oră, toate dovezile arată că Rusia se află în spatele atacului cibernetic”, a afirmat Ministerul pentru Digitalizarea Ucrainei într-un comunicat. Acest sabotaj “este o manifestare de război hibrid pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei din 2014”, a susținut ministerul.

Potrivit ministerului ucrainean, obiectivul atacului cibernetic este “nu doar de a intimida societatea”, ci și de a “destabiliza situația din Ucraina, subminând încrederea ucrainenilor în putere”.

La rândul său, compania Microsoft a avertizat că atacul cibernetic masiv suferit de ministerele și site-urile guvernamentale ucrainene, în care Kievul vede mâna Moscovei, ar putea face inoperabilă orice structură informatică a guvernului.

“Software-ul rău intenționat (malware), care seamănă cu un ransomware dar nu are un mecanism de recuperare a răscumpărării, vizează să distrugă și să facă inoperabile site-urile vizate, nu să recupereze o răscumpărare”, a subliniat gigantul american într-o postare pe blogul său. Mai mult, atacul pare să fi vizat mai multe organisme decât se credea la început, potrivit Microsoft. “Am găsit acest malware pe zeci de sisteme ce aparțin guvernului (ucrainean), dar și unor ONG-uri și organizații de informații tehnologice, toate cu sediul în Ucraina. În acest stadiu, nu putem spune care este ciclul operațional al acestui atac, nici câte alte organizații pot fi victime”, a adăugat compania.

Microsoft a informat de asemenea că până în prezent compania nu a putut identifica originea acestor atacuri. Ucraina și Occidentul văd în ele mâna Moscovei, iar unii consideră că acesta ar putea fi un atac preliminar unuia militar pe teren.

Traducătorul lui Gorbaciov: SUA nu a promis URSS că NATO nu se va extinde în Est

Zvonurile despre așa-zisele “înțelegeri verbale” sau promisiuni pe care le-ar fi făcut SUA fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov în timpul negocierilor de la sfârșitul anilor'80 ai secolului trecut că NATO nu se va extinde în Europa de Est nu corespund realității, a declarat recent Pavel Palajcenko, traducătorul lui Gorbaciov, în prezent șef al Departamentului pentru relații internaționale și relații cu presa în cadrul Fundației Gorbaciov. Intervenția lui Palajcenko - care a lucrat mulți ani cu Mihail Gorbaciov și cu fostul ministru de externe sovietic Eduard Șevardnadze- survine pe fondul discuțiilor dintre Rusia, SUA și NATO din această săptămână pe probleme de securitate, Moscova cerând Occidentului garanții în scris, care să fie obligatorii din punct de vedere juridic, că NATO nu se va mai extinde în Europa de Est, în special în Ucraina și Georgia, și că va înceta orice activități pe teritoriul țărilor intrate în Alianță după 1997. “O înțelegere că NATO nu se va extinde în Est nu a existat într-adevăr. Atunci s-a discutat doar ca Alianța Nord-Atlantică să nu-și extindă infrastructura pe teritoriul fostei Republici Democrate Germane (RDG). Era pe vremea când eu lucram în Ministerul de Externe (al URSS)”, a afirmat la începutul săptămânii Palajcenko, care are rang de consilier diplomatic clasa I. “Obligațiile Republicii Federale Germane (RFG) cu privire la o reducere substanțială a Bundeswehr-ului (armata), la nedesfășurarea armelor nucleare pe teritoriul fostei RDG, precum și alte obligații, toate acestea sunt înregistrate” într-un acord, a subliniat Palajcenko, citat de agenția de presă Regnum. La începutul anilor '90, potrivit lui, nu se vorbea despre o extindere a NATO, această problemă nici măcar nu se punea. “Ulterior, când a început procesul de extindere a NATO, când a început dezbaterea despre o eventuală extindere, diplomația rusă a acționat destul de activ pentru a preveni această expansiune. Acest lucru nu s-a putut face, dar a fost semnat Actul fondator Rusia-NATO (1997), care rămâne în vigoare”, a afirmat fostul diplomat. “În opinia mea, acesta este un acord bun și ar trebui protejat”, a spus el.

Nu este prima oară când Pavel Palajcenko încearcă să demonteze mitul despre așa-numitele “promisiuni” făcute lui Mihail Gorbaciov de responsabili americani ai vremii, la care recurge în ultimul timp diplomația rusă.

“Ca participant la negocieri și persoană care a avut în anii 1990-1991 acces direct la corespondența diplomatică și la transcrieri ale convorbirilor (la cel mai înalt nivel) pot să confirm: sub Gorbaciov, problema jurisdicției NATO a fost abordată exclusiv în contextul unificării Germaniei”, a subliniat fostul traducător.

Negocierile au avut loc în 1990, când Pactul de la Varșovia încă mai exista și nimănui nu-i trecea prin cap că acesta se va destrăma în scurt timp, iar țările satelit vor adera la NATO, mai spune Palajcenko, care evocă culisele negocierilor dintre URSS și Occident de la acea vreme în ultima sa carte “Profesia și timpul”.

China construiește o “Lună artificială”

Cercetători chinezi construiesc o “Lună artificială” în cadrul unui centru de cercetare pentru o serie de experimente în condiții de gravitație redusă, bazate pe magnetism, a transmis sâmbătă Live Science.

Această facilitate, ce urmează să fie inaugurată oficial în cursul acestui an, va folosi câmpuri magnetice puternice în cadrul unei camere de vid cu diametrul de 60 de centimetri pentru a “anula” gravitația. Cercetătorii s-au inspirat dintr-un experiment mai vechi în care au fost folosiți magneți pentru a face să leviteze o broască. Li Ruilin, inginer la Universitatea chineză pentru Minerit și Tehnologie a declarat pentru publicația South China Morning Post că această incintă, ce va fi umplută cu pietre și praf pentru a imita condițiile de pe suprafața selenară, este “prima de acest fel din lume” și poate menține condiții de gravitație redusă “atât timp cât dorim acest lucru”.

Cercetătorii doresc să utilizeze acest mediu pentru a testa diferite tehnologii în condiții de gravitație redusă (1/6 din gravitația terestră), permițându-le să verifice rezistența unor instrumente și materiale ce vor fi folosite la suprafața Lunii, precum și să estimeze posibilitatea de a construi o bază umană pe Lună. “Unele experimente, așa cum sunt testele de impact, au nevoie de doar câteva secunde (în simulator). Însă altele pot necesita mai multe zile”, așa cum sunt testele de rezistență a materialelor, conform lui Li Ruilin.

Conform cercetătorilor, inspirația pentru construcția acestei camere vine de la Andre Geim, fizician la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, care a câștigat premiul satiric Ig Nobel în anul 2000 pentru un experiment în care a făcut o broască să leviteze într-un câmp magnetic. Acest experiment a fost posibil datorită efectului de levitație diamagnetică. Diamagnetismul este proprietatea unui obiect, care se manifestă prin apariția unui câmp magnetic în opoziție cu un câmp magnetic aplicat din exterior. Mai exact, un câmp magnetic extern modifică viteza de rotație a electronilor în jurul nucleului atomic și astfel se schimba momentul magnetic al dipolului într-o direcție opusă celei a câmpului magnetic exterior.

Experimentele desfășurate în această incintă vor fi folosite în cadrul programului chinez de explorare selenară Chang'e (al cărui nume derivă de la zeița chineză a Lunii). În cadrul acestui program, Beijingul a trimis un rover autonom pe fața nevăzută a Lunii în 2019 (misiunea Chang'e 4) și a cules mostre de rocă selenară în 2020 (misiunea Chang'e 5). China a anunțat că va ridica o bază de cercetare la polul sudic al Lunii până în 2029, amintește Live Science.

SUA: Cercetătorii americani au identificat un virus ca origine a sclerozei multiple

Scleroza multiplă este foarte probabil cauzată de virusul Epstein-Barr, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor americani, care au identificat pentru prima dată un responsabil al acestei boli autoimune. Această descoperire crește speranța unei posibile dezvoltări a unui tratament viitor care să facă posibilă vindecarea acestei boli ce afectează aproape 2,8 milioane de persoane pe glob.

Aproximativ 95% dintre adulți sunt infectați cu virusul Epstein-Barr (EBV), care poate provoca și alte boli, cum ar fi mononucleoza. Studiul, publicat săptămâna trecută în prestigioasa revistă Science, arată că acest virus este necesar pentru dezvoltarea sclerozei multiple, chiar dacă nu toate persoanele infectate dezvoltă această boală. Ipoteza este studiată de câțiva ani, dar a fost greu de demonstrat în special pentru că acest virus este foarte frecvent, iar simptomele bolii nu se manifestă decât după aproximativ zece ani de la infectare.

Acesta este “primul studiu care oferă dovezi convingătoare de cauzalitate”, a spus Alberto Ascherio, autor principal și profesor de epidemiologie la școala de sănătate publică a Universității Harvard. “Este un pas important deoarece sugerează că majoritatea cazurilor de scleroză multiplă ar putea fi prevenite prin oprirea infecției cu virusul Epstein-Barr”, a adăugat el.”Vizarea acestui virus ar putea duce la descoperirea unui leac”.

Scleroza multiplă este o boală autoimună a sistemului nervos central (creierul și măduva spinării). Ea determină o perturbare a sistemului imunitar care atacă mielina, teaca folosită pentru a proteja fibrele nervoase. Evoluând prin recurențe, boala este foarte variabilă de la un pacient la altul, dar poate duce la sechele și este una din cauzele frecvente de handicap la adulții tineri.

Compania americană Moderna a anunțat săptămâna trecută că a început studiile clinice pe oameni a unui vaccin împotriva virusului Epstein-Barr.

Afganistan: Talibanii exclud 3.000 de militanți dintre ei, acuzați de abuzuri

Talibanii au exclus din rândurile lor 3.000 de membri, acuzați de practici ilegale, în cadrul unui vast “proces de filtrare” început după revenirea lor la putere în Afganistan, a anunțat sâmbătă un responsabil. Talibanii au ocupat Kabulul în august, după 20 de ani de insurecție împotriva guvernului afgan susținut de SUA și de o coaliție străină sub egida NATO.

Noile autorități au promis un regim mai puțin rigid decât cel din anii 1996-2001, când au condus țara, și mișcarea islamistă a constituit o comisie pentru a-i identifica pe acei membri ai săi care îi încalcă regulile. Acești membri “creează o reputație proastă Emiratului islamic”, nume al regimului taliban în Afganistan, a declarat Latifullah Hakimi, șeful acestei comisii în cadrul Ministerului Apărării, continuând:”Ei au fost excluși în cursul acestui proces de filtrare cu scopul ca noi să putem construi o armată și o coaliție curate în viitor”.

Organizații de apărare a drepturilor omului au acuzat combatanți talibani că au executat foști membri ai forțelor afgane de securitate, în pofida amnistiei proclamate de șeful suprem al mișcării, Hibatullah Akhundzada. Până în prezent circa 2.840 de membri au fost alungați din rândurile talibanilor în 14 din cele 34 de provincii ale țării și procesul va continua în celelalte provincii, a adăugat Hakimi. “Ei erau implicați în acte de corupție, în trafic de droguri și se amestecau în viața privată a oamenilor. Unii dintre ei aveau legături cu Daesh”, acronim arab al grupării jihadiste Statul Islamic, a precizat el.

Ramura afgană a Statului Islamic (ISIS-K), rivala talibanilor, reprezintă de acum principala amenințare pentru securitatea țării, notează AFP. Talibanii au făcut din reinstalarea securității prioritatea lor după decenii de război și ISIS-K comite cu regularitate la Kabul și în alte orașe, vizând responsabili ai talibanilor, membri ai forțelor de securitate și civili.

De la revenirea lor la putere, talibanii au restrâns drastic libertățile afganilor, în special ale femeilor. Femeile funcționare au fost împiedicate în mare măsură să revină la muncă și numeroase școli secundare nu mai primesc fete. Este de asemenea interzis femeilor să călătorească pe distanțe lungi fără să fie însoțite de un bărbat care să-i fie rudă.

Un fost senator haitian, reținut în cazul asasinatului președintelui Jovenel Moïse

Autoritățile jamaicane au arestat un fost senator haitian care este principalul suspect în uciderea președintelui Jovenel Moïse. John Joel Joseph a fost arestat vineri, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor de poliție din Jamaica, Dennis Brooks. Moïse a fost împușcat pe 7 iulie de bărbați înarmați care i-au luat cu asalt reședința din capitala haitiană, Port-au-Prince.

La scurt timp după, șeful poliției naționale de atunci, Leon Charles, a spus că Joseph a furnizat arme și a planificat întâlniri. Brooks a refuzat să comenteze dacă arestarea a avut loc în urma unei cereri din partea FBI din Statele Unite, care investighează asasinatul. Un raport de investigație al poliției haitiane de 124 de pagini afirmă că Joseph “a jucat un rol esențial în voința sa înverșunată de a-l ucide pe președinte”, relatează Miami Herald.

Fostul ofițer militar columbian Mario Antonio Palacios a fost acuzat în SUA la începutul acestei luni că a făcut parte din complot. În timp ce în Haiti au fost efectuate mai multe arestări în legătură cu crima, Palacios a fost primul suspect care se confruntă cu acuzații.

Suspecții anteriori reținuți au fost, de asemenea, foști membri ai armatei columbiene, iar mulți dintre aceștia au declarat că au fost angajați pentru a furniza “servicii de securitate” în Haiti și nu au fost informați despre un plan de ucidere a președintelui. Ancheta privind uciderea lui Moïse, care avea 53 de ani, a fost lentă, fiind afectată de demisiile mai multor oficiali cheie. Anchetatorii au mai raportat că au primit amenințări cu moartea și au fost intimidați.

Sistemul Covax a ajuns la un miliard de doze de vaccin distribuite în țările sărace

Mecanismul internațional Covax, menit să promoveze accesul la vaccinuri împotriva COVID-19 în țările sărace, a ajuns, sâmbătă, la “un prim miliard” de doze distribuite. “Acesta este un pas important în cea mai mare și mai rapidă livrare de vaccin din istorie”, a declarat Seth Berkley, director executiv al Gavi, Vaccine Alliance. Această alianță a creat Covax în 2020 cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și coaliția Cepi.

Berkley a făcut anunțul în timp ce un avion a aterizat în Kigali, Rwanda, cu doza un miliard distribuită de Covax. Prima doză fusese distribuită în februarie 2021, în Ghana. Toate țările pot comanda doze prin acest mecanism, dar țările cu venituri mici le primesc gratuit. “Sunt mândru, dar umil în același timp, știu ce trebuie făcut pentru a proteja pe toată lumea și pentru a rezolva inechitatea în acoperirea vaccinurilor”, a adăugat Berkley.

Aproape 90% din dozele distribuite au fost finanțate prin donații către Gavi, a căror sumă totală se ridică la peste 10 miliarde de dolari, a mai spus el. Covax spera să distribuie 2 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021. Concurența din țările bogate dispuse să plătească scump și să păstreze dozele a împiedicat atingerea acestui obiectiv. Joi, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat că, în timp ce 9,4 miliarde de doze au fost injectate la nivel global, mai mult de 85% dintre africani nu au primit încă nici măcar una.

Totuși, potrivit experților în sănătate publică, posibilitatea ca virusul să circule necontrolat în anumite zone crește riscul apariției unor noi variante, mai contagioase. Jumătate din cele 194 de state membre ale OMS au ratat deja ținta de 40% de acoperire a vaccinării până la sfârșitul anului 2021, iar directorul OMS a cerut eforturi sporite pentru a ajunge la 70% dintre persoanele vaccinate la mijlocul lui 2022. Dorința țărilor bogate de a injecta doze de rapel ca răspuns la circulația variantei Omicron riscă să submineze acest al doilea obiectiv.

“Nu putem lăsa Omicron și cererea în creștere pentru doze de rapel să demoleze progresele pe care le-am făcut”, a scris Berkley pe Twitter. “Dacă lumea se va uni pentru a permite adulților din țările cu venituri mici să fie protejați la același nivel ca în țările cu venituri mari, între 940.000 și 1,27 milioane de decese ar putea fi salvate anul viitor”, a spus el.

Violențele din Kazahstan s-au soldat cu 225 de morți

Violențele din Kazahstan pornite de la manifestații pașnice împotriva unei scumpiri a carburanților s-au soldat cu 225 de morți, au anunțat, sâmbătă, autoritățile. “În timpul stării de urgență, au ajuns la morgă trupurile a 225 de persoane. Dintre acestea 16 erau agenți de ordine și militari”, a declarat Serik Șalabaev, reprezentant al procurorului general.

Alte cadavre au fost ale “bandiților înarmați care au participat la atacuri teroriste”, a adăugat el. “Din nefericire, și civili au fost victime ale actelor teroriste”. Anterior, Kazahstanul anunțase un bilanț de mai puțin de 50 de morți.

Asel Artakșinova, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, a anunțat că au fost spitalizate peste 2.600 de persoane, dintre care 67 sunt în stare gravă.

Kazahstanul a fost zguduit săptămâna trecută de violențe fără precedent de la proclamarea independenței, în 1991. Aceste violențe s-au soldat cu numeroși morți și răniți și au condus la desfășurarea contingentului de menținerea păcii condus de Rusia și la arestarea a cel puțin 12.000 de persoane.

Indonezia: O femeie a fost biciuită de 100 de ori pentru adulter. Partenerul ei a primit doar 15 lovituri de bic

O indoneziancă a fost biciuită de 100 de ori pentru adulter, joi, în provincia conservatoare Aceh, singura regiune din Indonezia care aplică legea islamică Sharia, în timp ce partenerul ei, care a negat acuzațiile, a primit doar 15 lovituri de bici.

Instanța a pronunțat o pedeapsă mai mare pentru femeie, deoarece aceasta a mărturisit anchetatorilor că și-a înșelat soțul, a declarat Ivan Najjar Alavi, șeful secției de investigații generale de la parchet. În schimb, judecătorii nu au crezut că-l pot condamna pe partenerul ei, și el căsătorit, la o pedeapsă atât de severă. “În timpul procesului nu a recunoscut nimic, a negat toate acuzațiile. Astfel, (judecătorii) nu sunt în măsură să-i dovedească vinovăția”, a declarat Ivan Najjar Alavi.

Ca pedeapsă alternativă, el a fost găsit vinovat că “a dat semne de afecțiune unei alte femei decât soția sa”. Cuplul a fost surprins de localnici pe o plantație de ulei de palmier în 2018. Biciuită, femeii i-a fost greu să suporte durerea. Calvarul i-a fost întrerupt pentru scurt timp, a remarcat un jurnalist AFP. În aceeași zi, un alt bărbat, condamnat pentru relații sexuale cu un minor, a fost bătut de 100 de ori în același mod. De asemenea, va trebui să petreacă 75 de luni de închisoare, potrivit procurorilor. Zeci de oameni au venit să urmărească pedepsele. Scena a fost filmată și apoi difuzată pe rețelele de socializare.

Un “spectacol” criticat de apărătorii drepturilor omului, care au denunțat cruzimea acestei practici, deși este susținută de populația din Aceh, unde din cei cinci milioane de locuitori 98% sunt musulmani. Această provincie foarte conservatoare s-a bucurat de o relativă independență de la un acord încheiat cu autoritățile centrale din Jakarta, în 2005, pentru a pune capăt unui conflict de decenii cu rebelii pro-independenți.

Purtarea vălului este obligatorie pentru femei, se pedepsesc adulterul, relațiile sexuale în afara căsătoriei sau cu o persoană de același sex. Consumul de alcool sau jocurile de noroc sunt interzise. Sunt interzise și cinematografele, pentru a evita comportamentul “ne-islamic”. În 2019, 43 de bărbați și 42 de femei au fost condamnați oficial la biciuire pentru infracțiuni religioase numai în orașul Banda Aceh.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.