Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Liderii occidentali se tem că timpul ar putea juca în favoarea Rusiei

Ziarul de Vrancea
30 ian 2023 812 vizualizări

Politicienii din Vest înțeleg că Rusia are destul de multe resurse pentru producția de armament, precum și pentru a desfășura un nou val de mobilizare, scrie WSJ

În spatele deciziei liderilor occidentali de a schimba radical tactica și de a crește semnificativ asistența militară acordată Kievului s-ar putea afla teama că timpul va juca în favoarea Rusiei, scrie Wall Street Journal, citat de BBC.

Politicienii occidentali consideră că fereastra de oportunitate pentru Ucraina nu este nesfârșită, iar pentru a schimba cursul războiului Kievul trebuie să primească cât mai repede arme mai puternice, inclusiv tancuri de luptă și sisteme de apărare aeriană. Multă vreme, în Occident s-a sperat că, după o iarnă grea, pierderi militare și o situație economică înrăutățită din cauza sancțiunilor, Moscova va încerca să pună capăt conflictului și va începe să caute oportunități de pace.

Cu toate acestea, acest calcul nu pare să se fi materializat: se apropie prima aniversare de la începutul invaziei rusești în Ucraina, iar Moscova, în ciuda pierderilor suferite și a sancțiunilor impuse, pare să intenționeze să lanseze o nouă ofensivă în Ucraina. Acum, o serie de lideri occidentali consideră că Kremlinul, pregătit să continue mobilizarea, poate câștiga dacă se ține de tactica unui conflict militar prelungit.

Poate că Kremlinul se așteaptă ca, în timp, populația din Europa și din Statele Unite să devină din ce în ce mai puțin entuziastă față de eforturile guvernelor de a oferi asistență Ucrainei. În plus, în unele țări, liderii și guvernele se pot schimba în această perioadă.

După cum subliniază publicația, Occidentul nu vede încă niciun semn că Kremlinul se va gândi să reducă conflictul din cauza sancțiunilor. De asemenea, politicienii occidentali înțeleg că Rusia are destul de multe resurse pentru producția de armament fără utilizarea tehnologiei occidentale, precum și pentru a desfășura un nou val de mobilizare, mai scrie WSJ.

Boris Johnson, amenințat de Putin: “Cu o rachetă ar dura doar un minut”

Fostul premier britanic Boris Johnson a afirmat, într-un documentar BBC, că înainte de startul invaziei ruse în Ucraina a fost amenințat de Vladimir Putin cu un atac cu rachetă, în timpul unei discuții la telefon.

Johnson a precizat că Putin a făcut comentariul în momentul în care el, în timpul unei discuții telefonice în februarie 2022, a avertizat că războiul ar fi o catastrofă. Britanicul i-a spus atunci lui Vladimir Putin că invadarea Ucrainei ar atrage sancțiiuni din partea Occidentului și ar face ca la frontierele Rusiei să fie mai multe trupe NATO. “La un moment dat m-a amenințat și a spus: ‘Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura doar un minut’ sau cam așa ceva. Însă, având în vedere tonul său foarte relaxat, detașarea sa, cred că el doar se juca cu tentativele mele de a încerca să îl conving să negocieze”, a afirmat Johnson.

Atac aerian asupra unui convoi de camioane care transportau arme iraniene în Siria

Avioane neidentificate au lovit și au distrus duminică un convoi de camioane care transportau arme iraniene în estul Siriei și care intraseră în țară dinspre Irakul vecin, a anunțat un ONG sirian, care spune că nu se știe câte victime sunt în urma atacului. “Șase camioane au fost vizate de avioane neidentificate în regiunea de frontieră Boukamal, după ce au trecut pe teritoriul sirian din Irak”, a declarat Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Loviturile au distrus camioanele și i-au ucis sau rănit pe cei aflați la bord, a adăugat el, dar nu a putut da un număr precis de victime.

“Camioanele transportau arme iraniene”, a afirmat Rahmane, precizând că Iranul, un aliat apropiat al regimului sirian al lui Bashar al-Assad, îl ajută militar în conflict prin intermediul facțiunilor armate.

Potrivit Observatorului Sirian, cel puțin două convoaie similare au intrat în Siria în această săptămână din Irak și au descărcat arme pentru grupurile pro-iraniene din orașul estic Al-Mayadin. Orașele Al-Mayadin și Boukamal sunt situate în provincia Deir Ezzor, care este divizată și controlată de diferite grupuri și facțiuni. Forțele regimului sirian și luptătorii iranieni și grupurile loiale acestora controlează zona de la vest de râul Eufrat, care împarte provincia în două părți. Forțele Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi și susținute de coaliția internațională antijihadistă condusă de SUA, controlează zonele de pe malurile sale estice. Forțele iraniene și irakiene, precum și grupuri pro-iraniene, inclusiv Hezbollahul libanez, sunt desfășurate într-o zonă extinsă din estul provinciei, în special între Boukamal și Al-Mayadin.

Coaliția internațională a recunoscut în repetate rânduri că a efectuat lovituri în această zonă împotriva luptătorilor pro-iranieni.

Israelul, țară vecină și inamică a Siriei, a efectuat în ultimii ani mai multe raiduri împotriva unor ținte iraniene pe teritoriul sirian.

Pe de altă parte, Israelul pare să se fi aflat în spatele unui atac cu drone care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică asupra unei fabrici militare din Iran, a declarat duminică un oficial american, citat de Reuters. Iranul a afirmat că a interceptat dronele care au lovit o țintă din industria sa militară în apropiere de orașul Isfahan, din centru țării, și a precizat că nu au existat victime sau pagube grave. Amploarea pagubelor nu a putut fi verificată în mod independent. Mass-media de stat iraniană a difuzat imagini care arată o străfulgerare pe cer și vehicule de urgență la fața locului.

Arhiepiscopul de Canterbury trebuie să-l convingă pe Harry să asiste la încoronarea regelui Charles III

Arhiepiscopul de Canterbury, cel care l-a căsătorit pe prințul Harry cu Meghan Markle în 2018, are misiunea de a convinge cuplul să participe la încoronarea regelui Charles III în luna mai. Potrivit presei britanice, inclusiv The Times, chiar regele ar fi fost cel care l-ar fi instruit pe arhiepiscopul Justin Welby, responsabil cu ceremonia de încoronare, să medieze cu fiul său.

Regele nu face gestul doar din iubire paternă, ci mai presus de toate, crede că absența lui Meghan și a lui Harry ar stârni mai multe controverse decât prezența lor. Încoronarea lui Charles III va avea loc pe 6 mai la Londra, la aproape 70 de ani după cea a mamei sale, regina Elizabeth II, în iunie 1953. Cu această ocazie, britanicii vor avea dreptul la trei zile de festivități. Programul, dezvăluit în urmă cu câteva zile, prevede în special un concert și un mare prânz care să reunească mii de britanici.

Potrivit presei britanice, regele ar acorda un interviu postului BBC pentru a discuta despre domnia sa, dar și pentru a vorbi, în premieră, despre relația cu fiul cel mic. Nici Charles, nici William nu au reacționat până acum la acuzațiile lui Harry.

De când Meghan și Harry au plecat în California în 2020, relațiile cu familia regală s-au înrăutățit. Diversele dezvăluiri și acuzații ale cuplului la televiziunea americană, în interviul lor cu Oprah Winfrey, apoi în serialul documentar de pe Netflix și în cele din urmă în cartea de memorii a lui Harry, publicate pe 10 ianuarie, nu au făcut decât să alimenteze ostilitatea reciprocă.

“Avatar 2: The Way of Water” a devenit al patrulea cel mai rentabil film din toate timpurile

“Avatar 2: The Way of Water” a continuat să domine box office-ul nord-american de weekend cu venituri mai mari de 15 milioane de dolari, potrivit estimărilor Exhibitor Relations, devenind al patrulea cel mai rentabil film din toate timpurile.

Lungmetrajul lui James Cameron “este numărul 1 de șapte săptămâni, o performanță care nu a fost egalată” de când regizorul a lansat primul “Avatar”“ în 2009, a scris Exhibitor Relations pe Twitter. Veniturile consistente din restul lumii - inclusiv 237 de milioane în China - au contribuit la propulsarea “The Way of the Water” pe locul al patrulea în lume cu 2,117 miliarde (neajustat pentru inflație) între cele mai rentabile filme din istorie.

Asta înseamnă că James Cameron semnează trei dintre cele patru filme cu cele mai mari încasări: “Avatar”, “Titanic” și “The Way of the Water”. “Avengers: Endgame” de la studiourile Disney și Marvel se află pe locul doi pe podium.

Continuarea foarte așteptată a blockbusterului științifico-fantastic din 2009 are loc la mai mult de un deceniu de la evenimentele din primul film și în mediu acvatic.

Pe locul doi în acest weekend s-a aflat “Puss in Boots: The Last Wish” cu încasări de 10,6 milioane de dolari. În acest film pentru copii din universul “Shrek”, felina caută să-și recapete cele nouă vieți.

“A Man Called Otto” cu Tom Hanks se află pe trei, generând venituri de 6,8 milioane de dolari. Thrillerul “M3GAN”, povestea înficoșătoare a unei păpuși-robot, este pe locul patru în top cu 6,4 milioane de dolari. Pe locul cinci a debutat “Pathaan”, un film indian de acțiune, care a strâns 5,9 milioane de dolari.

Top 10 este completat de: “Missing” (5,7 milioane de dolari), “Plane” (3,8 milioane de dolari), “Infinity Pool” (2,7 milioane de dolari), “Left Behind: Rise of the Antichrist” (2,3 milioane de dolari), “The Wandering Earth 2” (1,4 milioane de dolari).

Rusia spune că tratatul cu SUA privind armele nucleare ar putea înceta după 2026

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului de externe al Rusiei, a declarat într-un interviu publicat luni că este “foarte posibil” ca tratatul cu Statele Unite pentru controlul asupra armelor nucleare, New START, să se înceteze după 2026.

“Acesta este un scenariu destul de posibil”, a declarat Serghei Riabkov într-un interviu acordat agenției de presă RIA. Discuțiile dintre SUA și Rusia privind reluarea inspecțiilor în cadrul tratatului New START, care expiră în februarie 2026, au fost întrerupte în ultimul moment în noiembrie 2022. Niciuna dintre părți nu a convenit asupra unui termen pentru noi discuții.

Actrița Annie Wersching a murit la vârsta de 45 de ani

Actrița Annie Wersching, cunoscută din serialul “24” și din jocul video “The Last of Us”, a murit la vârsta de 45 de ani după o luptă de doi ani cu cancerul, scrie Variety. Moartea lui Wersching a fost confirmată printr-o campanie GoFundMe, distribuită pentru a atrage sprijin financiar pentru familia actriței. Campania a fost distribuită de Alexi Hawley, showrunnerul „The Rookie”, Julie Plec, showrunnerul „The Vampire Diaries”, precum și de directorul de creație „The Last of Us”, Neil Druckmann.

Născută în St. Louis, primul rol pe ecran al lui Wersching a venit la 24 de ani, într-un episod din „Star Trek: Enterprise”. Din 2002 Wersching a continuat să apară într-o varietate de seriale - inclusiv „Frasier”, „Supernatural” și „Charmed” - înainte de a obține roluri în serialele „General Hospital” și în „24”. Wersching s-a alăturat mai târziu distribuțiilor „Timeless”, „The Vampire Diaries” și „Extant”. Wersching apare și în „Runaways” și „The Rookie”. Annie Wersching și soțul ei Stephen au trei fii, Eddie, Ozzie și Archie, în vârstă de 12, 9 și 4 ani.

Cel puțin 17 morți după o explozie la o moschee din Pakistan

O explozie a distrus, luni, o moschee din incinta cartierului general al poliției din orașul Peshawar, din nord-vestul Pakistanului. Plafonul s-a prăbușit și cel puțin 17 persoane au murit, zeci de alte persoane fiind rănite, relatează The Washington Post.

Muhammad Asim, un purtător de cuvânt al spitalului Lady Reading din Peshar, a declarat că sunt 17 morți și 60 de răniți, majoritatea polițiști. Oficialii din domeniul securității spun că explozia, care a fost probabil provocată de un kamikaze, a avut loc în timpul rugăciunii de după-amiază din moschee, în timp ce înăuntru se aflau cel puțin 150 de persoane.

Complexul Poliției Capitalei din Peshawar este într-o zonă de înaltă securitate, orașul fiind în apropierea graniței cu Afganistanul.

Sediul Poliției se află în apropierea tribunalelor, a adunării provinciale, a cazărmilor armatei, a casei guvernatorului și a reședinței șefului guvernului regional. Complexul include sediile departamentelor de combatere a terorismului și de investigații.

Atacurile din trecut din regiunea de nord-vest a Pakistanului au fost comise de mișcarea talibană din această țară, care este separată de grupul care controlează acum Afganistanul vecin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.