Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Kovesi s-a întâlnit cu Zelenski și procurorul general al Ucrainei

Ziarul de Vrancea
4 mar 2023 688 vizualizări

 “Sunt aici pentru a lua atitudine, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical”, a spus șefa Parchetului European

Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef european, s-a întâlnit la Lviv cu președintele Volodimir Zelenski și procurorul general ucrainean Andriy Kostin, în cadrul conferinței United4Justice. În discurs, ea a asigurat că Parchetul European este “cel mai puternic instrument de investigare și urmărire penală disponibil în prezent în UE atunci când vine vorba de criminalitatea financiară transfrontalieră” și, totodată, “este pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea, destinația sau dreptul de proprietate asupra bunurilor care intră sub incidența regimului de sancțiuni al UE”.

“Este un privilegiu să fiu aici astăzi; unul la care nu aș renunța pentru nimic. Aș dori să mulțumesc gazdelor noastre, bărbaților și femeilor libere din Ucraina, pentru că ne-au apărat pe toți cu puterea voinței lor. Întâlniri ca aceasta ajută la formarea unei înțelegeri comune a situației. Prietenii noștri ucraineni au voința necesară, dar puterea rezistenței lor la agresiunea rusă depinde în mare măsură de sprijinul nostru. Una este să o declari, iar alta este să o oferi. Una este să îți exprimi solidaritatea, iar alta este să îți exprime un comun al destinului”, a afirmat Kovesi la reuniune.

“Puțini știu că în iunie 1940, guvernul lui Winston Churchill a propus crearea unei uniuni franco-britanice, cu organe comune de apărare, politici externe, financiare și economice. Această ultimă încercare de a preveni prăbușirea iminentă a Franței sub agresiunea nazistă a venit prea târziu. Una dintre explicațiile prezentate de Jean Monnet în Memoriile sale a fost că „Ambele națiuni, și chiar și cetățenii lor individuali, încă mai credeau în inima lor că pot scăpa și supraviețui singuri, prin propriile lor eforturi separate”. Astăzi, asistăm din nou la o încercare de dominare, punând lumea în pericol de moarte. Suntem mai înțelepți decât predecesorii noștri? Peste ani, istoria va examina fiecare alegere pe care nu o vom fi făcut; fiecare fapt pe care vom fi ales să ignorăm, fiecare responsabilitate pe care o vom fi evitat. Cu toate acestea, nepoții noștri vor afla și despre alegerile pe care le vom fi făcut, pe baza faptelor pe care nu le-am putut ignora. Sper că se vor inspira din modul în care ne-am îndeplinit responsabilitățile. În zilele următoare, colegi mult mai calificați vor expune ororile agresiunii ruse. Veți discuta despre cum să-i trageți la răspundere pe autorii tuturor acestor crime. Există un fapt pe care nu îl pot ignora: Federația Rusă deportează mii de copii ucraineni. Da, deportare! Numai acest fapt ne readuce la cele mai întunecate ore ale istoriei europene. De aceea am vrut să fiu aici astăzi. Nu doar pentru că viețile ucrainene sunt sacrificate pentru ca noi ceilalți să trăim în pace. Nu doar pentru că dacă Ucraina va cădea, Rusia nu se va opri. Nu doar pentru că obiectivul real al agresorilor nu este câștigul teritorial, ci și împărțirea Europei în sfere de influență, ceea ce ar însemna sfârșitul integrării europene”, a spus Kovesi.

“Sunt aici pentru a lua atitudine, alături de tine, împotriva noului avatar al răului radical”, a subliniat procurorul-șef european. Parchetul European “poate ajuta autoritățile ucrainene cu investigații privind fraudele care afectează interesele financiare ale UE”, a explicat Kovesi ajutorul pe care îl poate oferi.

“Corupția înseamnă trădare”

“După cum a spus procurorul general Kostin în mai multe rânduri: în timp de război, corupția înseamnă trădare. Noi doi avem aceeași înțelegere a ceea ce este în joc. Menținem încrederea cu consecvență în lupta împotriva corupției. Am stabilit deja un cadru pentru o cooperare eficientă. Suntem pe deplin aliniați. Cu toate acestea, EPPO ar putea face mult mai mult pentru a ajuta. Acționăm ca un singur birou cu o structură descentralizată. Nimeni nu are acces la mai multe informații decât noi și, în comparație cu metodele tradiționale de coordonare transfrontalieră, suntem mult mai rapizi”, a explicat ea. “În ceea ce privește instrumentele de investigare, EPPO este “cel mai puternic instrument de investigare și urmărire penală disponibil în prezent în UE atunci când vine vorba de criminalitatea financiară transfrontalieră. Nu există o modalitate mai bună pentru ca UE să aplice întreaga forță a puterii sale economice colective și a sistemelor de justiție penală asupra celor care ajută la evaziunea sancțiunilor. Dacă EPPO nu ar exista pentru a apăra interesele financiare ale UE, ar trebui să-l inventăm pentru a ne asigura că măsurile restrictive ale UE sunt atât de dureroase pe cât ar trebui să fie. EPPO este pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea, destinația sau dreptul de proprietate asupra bunurilor care intră sub incidența regimului de sancțiuni al UE. Acest lucru ar contribui la încetinirea efortului de război al Rusiei și, cu confiscări în urma urmăririlor penale, chiar ar contribui la finanțarea reconstrucției Ucrainei după război. Sper că veți înțelege de ce astăzi, la Lviv, nu pot rămâne în limitele autocontrolului judiciar. Acesta este motivul pentru care, în calitate de prim procuror-șef european, am încredere în instituțiile Uniunii Europene să ia poziție cu privire la inițiativa franco-germană de a lărgi sfera competenței EPPO la eludarea măsurilor restrictive ale UE! Sunt convins că EPPO este pregătit și ar trebui să o facem”, a afirmat Laura Codruța Kovesi.

Fostul ministru britanic al Sănătății voia “să sperie pe toată lumea” în pandemie

Fostul ministru al Sănătății din Marea Britanie, Matt Hancock, le-a spus asistenților că dorește “să sperie pe toată lumea” pentru a asigura respectarea restricțiilor anti-Covid-19, conform ultimelor mesaje scurse, care dezvăluie discuții despre momentul în care să “ofere” detaliile despre o nouă tulpină. Schimburile de mesaje pe WhatsApp sugerează că secretarul pentru Sănătate de atunci și alții au discutat cum să folosească un anunț despre varianta Kent a virusului pentru a speria publicul să-și schimbe comportamentul.

Mesajele, publicate în Sunday Telegraph, arată că secretarul de cabinet Simon Case a sugerat în ianuarie 2021 că factorul “frică” ar fi “vital” în stoparea răspândirii virusului. În decembrie 2020, schimburile par să arate îngrijorarea că primarul Londrei, Sadiq Khan, ar putea urma exemplul lui Andy Burnham, primarul din Greater Manchester, care a avut o dispută cu guvernul din cauza deciziei de a impune restricții stricte de izolare în regiune. Consilierul lui Hancock a spus: “În loc să atragem mai mult atenția înainte, putem trece la pasul cu noua tulpină”. “Speriem pe toată lumea cu noua tulpină”, a răspuns ministrul Sănătății de la acea vreme. “Dar complicația cu Brexitul ocupă primul loc”, a spus el, într-o aparentă referire la acoperirea mediatică a ieșirii Marii Britanii din UE. “Da, asta va aduce o schimbare adecvată a comportamentului”, a spus consilierul. “Când vom implementa noua variantă”, a răspuns Hancock.

Conversația, pe 13 decembrie 2020, a venit pe fondul îngrijorărilor cu privire la răspândirea rapidă a virusului în sud-estul Angliei. Hancock a anunțat că o nouă variantă de Covid-19 a fost identificată în Marea Britanie pe 14 decembrie.

Cinci zile mai târziu, s-a anunțat că Londra și sud-estul Angliei urmau să intre într-un nou nivel de alertă de nivel 4, când prim-ministrul de atunci Boris Johnson a anulat și o politică promisă privind „bulele” de Crăciun, care permitea familiilor să se întâlnească. Întreaga Anglie a intrat în al treilea lockdown național la 6 ianuarie 2021.

“Bregret”? Numeroși britanici au ajuns să regrete Brexitul

La aproape șapte ani și patru prim-miniștri de când Marea Britanie a votat pentru părăsirea Uniunii Europene, sondajele sugerează că sentimentul public s-a întors împotriva Brexit-ului. În cel mai recent sondaj YouGov publicat săptămâna trecută, 53% dintre britanici au spus că Regatul Unit a greșit prin plecarea din UE, față de 32% care încă cred că este alegerea potrivită.

Sondajele Ipsos din ianuarie au indicat că 45% din populație credea că Brexitul le-a înrăutățit viața de zi cu zi, față de doar 11% care au spus că le-a îmbunătățit viața. Un sondaj realizat de Focaldata și UnHerd la sfârșitul anului trecut a constatat că, din aproximativ 10.000 de respondenți la nivel național, 54% sunt “fie puternic de acord”, “fie ușor de acord” cu afirmația că “Marea Britanie a greșit prin părăsirea UE”.

Economia Marii Britanii ar urma să aibă cea mai proastă performanță din G20 în următorii doi ani, în timp ce o criză a costului vieții și tulburările politice au agravat durerile de cap ale guvernului conservator. Partidul de guvernământ al prim-ministrului Rishi Sunak este acum în urma Partidului Laburist de opoziție cu peste 20 de puncte procentuale, în sondajele publice efectuate înainte de alegerile generale din 2024.

Anand Menon, director al Regatului Unit în inițiativa Changing Europe și profesor de politică europeană și afaceri externe la King’s College din Londra, a declarat pentru CNBC că au existat două schimbări cheie în atitudinea publicului față de Brexit. “Prima este numărul tot mai mare de oameni, inclusiv alegătorii Leave, care acum spun că cred că guvernul a gestionat prost Brexitul – adică văd acest lucru ca un eșec al guvernului. Al doilea lucru este numărul tot mai mare de susținători ai leave și alți alegători care ajung să vadă Brexitul ca având un impact economic negativ”, a spus el.

Acest lucru este confirmat de cel mai recent sondaj YouGov, care a constatat că 68% dintre cei chestionați au considerat că guvernul a gestionat prost Brexitul, față de doar 21% care au spus că conservatorii s-au descurcat bine.

Menon a remarcat că, în mod ironic, Brexitul a început să afecteze negativ economia la începutul anului 2020, la scurt timp după ce Regatul Unit a părăsit UE, dar impactul a fost agravat de debutul pandemiei de Covid-19. Industriile de la agricultură și pescuit până la fabricarea de mașini și produse farmaceutice au evidențiat dificultățile cu care se confruntă ca urmare directă a Brexitului în ultimii câțiva ani.

Molecule necesare vieții, mai vechi decât Sistemul Solar, găsite pe asteroidul Ryugu

Primele analize ale mostrelor aduse de pe asteroidul Ryugu au demonstrat că în compoziția acestuia se află unele dintre moleculele considerate indispensabile pentru apariția vieții și, mai mult decât atât, că acestea sunt mai vechi decât Sistemul Solar, conform unor studii publicate în revista Science la sfârșitul lunii februarie.

Asteroidul Ryugu, aflat pe o orbită în jurul Soarelui între orbitele planetelor Pământ și Marte, a fost vizitat în 2020 de sonda japoneză Hayabusa2, care a adus pe Terra mostrele de materie culese de pe asteroid. Aceasta este cea de-a doua misiune de acest fel din istorie, după ce prima misiune Hayabusa a cules, în 2010, praf de pe asteroidul Itokawa. Această primă misiune a fost însă un semieșec, cantitatea de material colectată fiind de ordinul microgramelor din cauza unei defecțiuni a sistemului de colectare. Pentru comparație, misiunea Hayabusa2 a reușit să aducă pe Pământ 5 grame din asteroidul denumit oficial 162173 Ryugu.

O analiză a unui eșantion din materia prelevată de Hayabusa2 a arătat că acest asteroid bogat în carbon conține molecule ce sunt considerate cruciale pentru viață, printre care nu mai puțin de 15 aminoacizi, care sunt cărămizile din care se formează proteinele. Aceste molecule în sine nu sunt vii, dar pentru că au fost identificate în toate formele de viață cunoscute, oamenii de știință le denumesc “prebiotice”. Oamenii de știință știau din analiza meteoriților găsiți pe Terra că astfel de roci cosmice ar putea conține molecule prebiotice, însă informația nu era complet sigură pentru că meteoriții s-ar fi putut “contamina” cu astfel de molecule după ce au pătruns în atmosfera terestră. De asemenea, nu era clar dacă astfel de molecule pot rezista la suprafața asteroizilor sau doar în interiorul acestora, unde sunt protejate mai bine. Însă în cazul mostrelor recoltate în cadrul misiunii Hayabusa2, acestea provin din praful de la suprafața asteroidului.

Prezența moleculelor prebiotice la suprafața asteroidului, în pofida mediului extrem de ostil reprezentat de radiațiile UV și de căldura solară, dar și de radiațiile cosmice și de condițiile de vid din spațiu, sugerează că aceste molecule pot rezista la astfel de condiții, chiar dacă nu sunt îngropate în interiorul asteroidului. Acest lucru înseamnă că asteroizii pot împrăștia aceste semințe ale vieții în întregul sistem solar, conform coordonatorului acestui studiu, Hiroshi Naraoka de la Universitatea Kyushu din Japonia. De asemenea, conform unui al doilea studiu, de asemenea publicat de Science, materialele organice de pe asteroidul Ryugu ar putea fi mai vechi chiar decât Sistemul Solar, formându-se, probabil, în norul primordial de praf și gaze interstelare din care s-a format Soarele.

Ryugu este un asteroid carbonic, un tip ce reprezintă 75% dintre asteroizii descoperiți în sistemul solar, conform NASA. Acești asteroizi sunt practic niște “fosile vii” din perioada dinaintea formării Sistemului Solar, oferindu-le oamenilor de știință posibilitatea să observe tipul de molecule care au fost prezente la nașterea Soarelui, acum aproximativ 4,5 miliarde de ani.

În cadrul unei colaborări cu Agenția spațială niponă, JAXA, NASA a primit aproximativ 10% din mostra recoltată de sonda Hayabusa2 pentru a derula propriile teste, la fel ca și Agenția Spațială Europeană (ESA).

Echipa internațională de cercetători coordonată de Naraoka a extras moleculele identificate dintr-o cantitate de doar 30 de micrograme din mostrele prelevate în cadrul misiunii Hayabusa2, folosind o varietate de solvenți. Materia organică identificată a fost apoi analizată. Ei au descoperit mii de combinații ce conțin carbon, hidrogen, azot, oxigen și/sau sulf, inclusiv cei 15 aminoacizi. De asemenea au fost descoperite amine, ce conțin azot și acizi carboxilici. Cercetătorii nu au identificat însă zaharuri sau nucleobaze, ingrediente cheie ale ADN-ului și ARN-ului.

Kievul spune că Rusia pierde 500 de oameni pe zi în luptele de la Bahmut

Armata rusă suferă pierderi uriașe în bătălia pentru orașul Bahmut din estul Ucrainei, potrivit ministrului ucrainean al Apărării. „Pierderile rușilor ajung la 500 de morți și răniți în fiecare zi”, a spus ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, pentru Bild am Ziarul Sonntag. Soldații ruși erau doar „carne de tun” în tacticile folosite de Moscova, a spus el.

Cifrele victimelor nu pot fi verificate independent. Orașul are a fost puternic afectat de mai multe luni. Unitatea de mercenari Wagner este deosebit de activă în zonă. Liderul Evgheni Prigojin este considerat apropiat de Kremlin. El a recrutat anterior bărbați din închisorile rusești. În special în rândurile acestor recruți piererile sunt foarte mari.

Organizația pentru drepturile omului „Russia Behind Bars/ Rusia în spatele gratiilor” a spus recent că din cei 50.000 de mercenari recrutați din închisori, doar 10.000 mai sunt pe front. Restul au fost răniți, capturați sau au dezertat.

Potrivit lui Reznikov, Bahmut este „un loc simbolic pentru ruși”, motiv pentru care fac asemenea eforturi pentru a-l captura. Cu toate acestea, capturarea sa nu ar însemna nimic pentru viitorul luptelor în regiunea Donbas, a declarat el ziarului.

Președintele Volodimir Zelenski a vorbit despre „fortăreața Bahmut”, spunând că nu va fi abandonată. Tonul a devenit de atunci mult mai moderat, căderea orașului fiind considerată o posibilitate. Cu toate acestea, Ucraina vrea să-și păstreze pozițiile atât timp cât este posibil, în parte pentru că bătălia costă foarte mult trupele ruse timp și oameni.

Actorul Tom Sizemore a murit la 61 de ani după ce a suferit un anevrism cerebral

Tom Sizemore, actorul cunoscut pentru aparițiile în filmele „Saving private Ryan” și „The Relic”, a murit la vârsta de 61 de ani, a confirmat managerul său într-un comunicat. „Cu mare tristețe trebuie să anunț că actorul Thomas Edward Sizemore... a murit liniștit în somn, astăzi, la Spitalul St Joseph din Burbank. Fratele său Paul și băieții gemeni Jayden și Jagger (17 ani) au fost alături de el”, a spus reprezentantul lui Sizemore, Charles Lago.

Sizemore a fost în comă în unitatea de terapie intensivă a Centrului Medical Providence Saint Joseph din Los Angeles, după ce a suferit un anevrism cerebral pe 18 februarie. Pe 28 februarie, Lago a spus că medicii au transmis familiei actorului că „nu mai există nicio speranță”.

Născut în Detroit în 1961, Sizemore și-a câștigat o reputație pentru rolurile de tip dur în filmele de război și de acțiune în anii 1990 și 2000. A avut roluri mici ca oameni de aplicare a legii în „Point Break” și „True Romance” și roluri mai mari ca detectiv în thrillerul ultraviolent „Natural Born Killers” și membru al unui echipaj de hoți din „Heat”.

O fabrică germană de tancuri în Ucraina?

The Kyiv Independent relatează că producătorul german de arme Rheinmetall este în discuții cu oficialii ucraineni cu privire la construirea unei fabrici de tancuri în Ucraina, citând un raport din revista Der Spiegel. Potrivit șefului companiei, Armin Papperger, o fabrică ar putea fi înființată în Ucraina pentru aproximativ 200 de milioane de euro și ar putea produce anual până la 400 de tancuri de luptă principale de tip Panther.

Papperger a descris discuțiile cu guvernul ucrainean drept „promițătoare”, adăugând că speră într-o decizie „în următoarele două luni”. Ucraina are nevoie de 600 până la 800 de tancuri pentru a câștiga împotriva forțelor ruse, de unde și nevoia de a produce rapid noi tancuri, potrivit lui Papperger. „Chiar dacă Germania ar pune la dispoziție (Ucrainei) cele 300 de tancuri Leopard 2 ale Bundeswehr, acest lucru ar fi în mod clar insuficient”.

După ce a amânat mult timp, cancelarul Olaf Scholz a dat undă verde la sfârșitul lunii ianuarie trimiterii în Ucraina a tancurilor Leopard, navă amiral a armamentului german. Berlinul, care vrea să furnizeze în total 18 tancuri Leopard 2A6 din stocurile Bundeswehr, coordonează o coaliție de țări al cărei obiectiv este să trimită două batalioane de 31 de Leopard la Kiev și la care participă între altele Suedia, Finlanda, Portugalia sau Polonia.

La rândul său, industriașul Rheinmetall ar trebui să poată strânge aproape 250 de tancuri ca parte a ajutorului militar pentru Ucraina, dintre care multe vor merge în Republica Cehă și Slovacia pentru a înlocui transportul lor anterior la Kiev de vehicule blindate de fabricație rusă. Unele vor merge la Bundeswehr, altele în Ucraina, a spus Papperger.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.