Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Kievul cere Bisericii Ortodoxe să afirme că Putin este Satana

Ziarul de Vrancea
27 dec 2022 676 vizualizări

Iar Patriarhul Kiril este un diavol, acuză autoritățile ucrainene

În mijlocul unei dezbateri privind menținerea Bisericii Ortodoxe în Mănăstirea Peșterilor din Kiev, guvernul ucrainean a îndemnat la distanțarea față de Moscova. “Dacă nu aveți legături cu Rusia, atunci spuneți-le oficial la revedere, spuneți că președintele rus Vladimir Putin este Satana”, a declarat, marți, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate și Apărare Națională, Oleksii Danilov. Patriarhul ortodox rus Kirill este și el un diavol, a adăugat Danilov.

Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost atașată Patriarhiei Moscovei până în luna mai, când și-a rupt legăturile cu Rusia din cauza invaziei ruse a Ucrainei.

Dar autoritățile ucrainene continuă să o suspecteze de colaborare cu Moscova.

Sediul Bisericii a fost percheziționat de mai multe ori. Contractul de închiriere pentru Mănăstirea Peșterilor din Kiev a fost reziliat la sfârșitul anului. Șeful mănăstirii, Mitropolitul Paul, l-a criticat atunci pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și i-a cerut să i se permită să rămână.

Bilanțul războiului crește la aproape 7.000 de morți

Bilanțul celor zece luni de Război rus din Ucraina a crescut la aproape 7.000 de morți, anunță Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR).

În total 6.884 de civili au fost uciși în Ucraina, în explozii sau bombardamente, a anunțat marți OHCHR. Înaltul Comisariat ONU a înregistrat 429 de copii și 1.832 ucise de la lansarea războiului, la 24 februarie. Aceste morți se concentrează în principal în regiunile Donețk și Lugansk, în estul Ucrainei, precizează ONU.

OHCHR arată că majoritatea morților civililor înregistrate au fost cauzate de “folosirea armelor explozive cu rază lungă de acțiune, și anume tiruri de artilerie grea, lansatoare multiple de rachete, rachete și atacuri aeriene”.

Bilanțul real al războiului rus este cu mult mai mare, deoarece rapoarte din numeroase regiuni din Ucraina nu au ajuns la ONU sau nu au putut fi încă verificate. Aproape opt milioane de ucraineni au fost înregistrați ca refugiați de către Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR), potrivit ultimelor date, de la 20 decembrie. Potrivit UNHCR, Polonia a găzduit 1,5 milioane de ucraineni, Germania peste un milion, iar Franța 150.600.

Ucraina îl acuză pe premierul Ungariei de lipsă de respect

Premierul ungar Viktor Orban a fost aspru criticat de Ministerul de Externe ucrainean, potrivit unor remarci publicate marți pe site-ul ministerului.

Declarațiile premierului Orban “demonstrează o desconsiderare patologică față de Ucraina și poporul ucrainean care luptă împotriva agresiunii ruse”, a indicat ministerul ucrainean acuzându-l pe liderul ungar de “miopie politică”.

Comentariile au survenit ca răspuns la o declarație a premierului Orban, potrivit căreia războiul s-ar putea încheia dacă Statele Unite ar înceta furnizarea de arme către Ucraina. Orban a lucrat în acest fel spre înfrângerea Ucrainei, chiar dacă aceasta ar spori pericolul agresiunii ruse îndreptate către Ungaria, a spus ministerul. “Liderul ungar ar trebui să se întrebe dacă vrea pace”, a menționat sursa citată.

Într-un interviu acordat anterior premierul Orban a declarat: “Ucraina poate să continue luptând doar atât timp cât Statele Unite îi sprijină cu bani și arme. Dacă americanii doresc pace, atunci va fi pace”.

Relațiile dintre cele două state vecine sunt tensionate. Orban a încercat în mod repetat să blocheze sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei, notează dpa.

China: Spitalele “copleșite”, după relaxarea măsurilor anti-Covid

Spitalele chineze erau supuse unei presiuni intense, miercuri, deoarece o creștere a infecțiilor cu Covid-19 a solicitat resursele în ultima mare țară care încearcă să treacă la tratarea virusului drept endemic, relatează Reuters.

Într-o schimbare bruscă de politică, China a început luna aceasta să demonteze cel mai strict regim Covid din lume, cu blocări și teste extinse, punând economia sa distrusă pe cale de redeschidere completă anul viitor. Reducerea restricțiilor, care a venit după proteste ample, înseamnă că virusul se răspândește în mare măsură necontrolat și probabil infectează milioane de oameni pe zi, potrivit unor experți internaționali în sănătate.

Viteza cu care regulile Covid-19 au fost abandonate a lăsat fragilul sistem de sănătate al Chinei copleșit și a determinat țările din întreaga lume, care „traiesc cu virusul”, să ia în considerare restricții de călătorie pentru vizitatorii chinezi.

China a raportat marți trei noi decese legate de Covid-19, în creștere față de unul de luni - cifre care sunt în contradicție cu experiența țărilor mult mai puțin populate după redeschidere. Personalul de la Huaxi, un spital mare din orașul Chengdu, a spus că este extrem de ocupat cu îngrijirea pacienților cu Covid-19, lucru care se întâmplă după relaxarea restricțiilor, începând cu 7 decembrie.

„Fac această meserie de 30 de ani și este cea mai aglomerată perioadă pe care am cunoscut-o vreodată”, a spus un șofer de ambulanță în fața spitalului, care a refuzat să fie identificat. Au fost cozi lungi în interiorul și în afara departamentului de urgență al spitalului și la o clinică adiacentă, marți seara. Majoritatea celor care soseau în ambulanță au primit oxigen pentru a fi ajutați să respire.

“Aproape toți pacienții au Covid”, a spus un membru al departamentului de urgență. Spitalul nu are stocuri de medicamente specifice Covid și poate furniza doar medicamente pentru simptome precum tusea, a spus sursa menționată.

Zhang Yuhua, un oficial al Spitalului Chaoyang din Beijing, a declarat că cei mai noi pacienți erau vârstnici și grav bolnavi. Ea a spus că numărul pacienților care primesc îngrijiri de urgență a crescut la 450-550 pe zi, de la aproximativ 100 înainte, potrivit presei de stat.

Imaginile publicate de China Daily au arătat cozi de pacienți, majoritatea în vârstă, unii respirând prin tuburi de oxigen, primind tratament de la personalul medical îmbrăcat în costume albe, în unitatea de terapie intensivă a spitalului. Într-un pas major către renunțarea la restricții, China va înceta să mai solicite călătorilor care sosesc să intre în carantină începând cu 8 ianuarie, au declarat autoritățile în această săptămână.

Dar, în timp ce căutările online pentru zboruri au crescut marți de la niveluri extrem de scăzute, rezidenții și agențiile de turism au sugerat că revenirea la normal ar dura încă câteva luni, având în vedere îngrijorările legate de Covid-19 și cheltuielile mai atente din cauza impactului pandemiei. Mai mult, unele guverne au luat în considerare cerințe suplimentare de călătorie pentru vizitatorii chinezi.

Oficialii americani au citat „lipsa datelor transparente, inclusiv datele secvenței genomice virale” drept motive pentru a face acest lucru.

India și Japonia vor solicita un test COVID negativ pentru călătorii din China continentală, cei care au fost testați pozitiv în Japonia trebuind să stea o săptămână în carantină. Tokyo intenționează, de asemenea, să limiteze companiile aeriene care efectuează zboruri către China. Întrebat despre cerințele de călătorie impuse de Japonia și India, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei a declarat marți „măsurile Covid ar trebui să fie științifice, moderate și să nu afecteze fluxul normal de persoane”.

Jucătorii Iranului oferă primele de la Cupa Mondială opozanților politici

Jucătorii iranieni care au evoluat la Cupa Mondială au oferit primele primite după prestația lor din Qatar pentru a fi plătite cauțiunile unor deținuți politici, informează 90TV. În timp ce în Iran continuă represiunea autorităților împotriva demonstranților, iar numeroși demonstranți și opozanți ai regimului de la Teheran sunt trimiși în închisori, fotbaliștii echipei naționale, reveniți de la Cupa Mondială, și-au manifestat dorința de a ajuta manifestanții.

Internaționalii iranieni au fost de acord să își doneze primele de joc, acestea fiind folosite pentru plata cauțiunilor mai multor cetățeni reținuți în închisori. „Ieri, la Ardabil, au fost eliberați 20 de deținuți închiși pentru infracțiuni financiare neintenționate. Mâine vor mai fi eliberați alți deținuți, în provincia Lorestan”, a anunțat 90TV, într-un comunicat difuzat în social media.

Isabel Preysler și Mario Vargas Llosa s-au despărțit după opt ani de relație

Relația de dragoste dintre fosta jurnalistă și model Isabel Preysler (71 de ani) și scriitorul peruan Mario Vargas Llosa (86 de ani) s-a încheiat, anunță presa spaniolă. Isabel Preysler a anunțat pentru revista Hola! că au pus punct relației definitiv după aproape opt ani. „Mario și cu mine am decis să punem punct definitiv relațiile noastre”, a declarat ea revistei. „Nu vreau să fac alte declarații și le mulțumesc prietenilor mei și presei pentru că ne ajută în această decizie”.

Potrivit revistei, gelozia din partea scriitorului se numără printre motivele despărțirii. În plus, conviețuirea lor devenise complicată din cauza diferitele lor locuri de muncă.

Isabel Preysler l-a cunoscut pe Mario Vargas Llosa în iulie 1986 atunci când l-a intervievat pentru revista Hola!. Pe vremea aceea scriitorul era căsătorit cu Patricia Llosa. Au început o relație 30 de ani mai târziu. Isabel Preysler a fost căsătorită cu Julio Iglesias și au trei copii: Chabeli Iglesias (3 septembrie 1971), Julio Iglesias Jr. (25 februarie 1973) și Enrique Iglesias (8 mai 1975).

Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa, în Peru, și a copilărit în Bolivia împreună cu mama și bunicii materni. Între 1950 și 1952 a urmat cursurile unei școli militare din Lima - experiență descrisă în primul roman, „Orașul și câinii”. În 1955, Llosa s-a căsătorit cu o mătușă, Julia Urquidi, provocând un mare scandal în familie, de care a divorțat în 1964, pentru ca, un an mai târziu, să se însoare cu verișoara lui, Patricia.

După o tinerețe în care s-a apropiat de comunism, s-a distanțat de Fidel Castro, ba chiar l-a acuzat pe Gabriel García Márquez, odinioară prieten, de servilism

„Orașul și câinii” (1963) este una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale, care explorează structurile puterii politice din America Latină. Printre titlurile semnate de scriitorul sud-american se numără volumele „Casa verde”, „Conversație la Catedrală”, „Războiul sfârșitului lumii”, „Cine l-a ucis pe Palomino Molero?”, „Mătușa Julia și condeierul” și „Rătăcirile fetei nesăbuite”. Mario Vargas Llosa a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2010.

Muzicianul Jo Mersa Marley, nepotul lui Bob Marley, a murit la vârsta de 31 de ani

Joseph Marley, zis Jo Mersa Marley, a murit la vârsta de 31 de ani. Nepotul lui Bob Marley și fiul lui Stephen Marley, era artist, potrivit revistei Rolling Stone. Cauza morții nu a fost dezvăluită. Mai multe surse, între care TMZ, vorbesc despre astm. Potrivit postului de radio caraibian WZPP Radio, Jo Mersa Marley ar fi fost găsit în mașina sa marți dimineață. Postul a indicat că el era căsătorit și are o fiică. 

„Sunt profund întristat de vestea morții artistului Joseph Marley, fiul starului reggae Stephen Marley și nepotul superstarului reggae Bob Marley”, a scris Andrew Holness, prim-ministrul din Jamaica, pe Twitter. „Moartea sa prematură, la vârsta de 31 de ani, este o mare pierdere pentru următoarea generație de muzicieni”, a continuat el. Fie ca el să găsească odihnă veșnică în timp ce plângem pierderea lui...”.

Născut în Jamaica în 1992, Jo Mersa Marley s-a mutat la Miami la vârsta de 11 ani. Tatăl său, Stephen Marley, a făcut parte din Ziggy Marley and the Melody Makers, un grup înființat împreună cu frații și surorile sale Ziggy, Sharon și Cedella Marley. Jo Mersa Marley a crescut înconjurat de muzică și de muzicieni. 

După liceu, el a făcut studii de inginer de sunet lansându-și propriile proiecte muzicale, potrivit revistei People. Primul său EP, „Comfortable”, a fost lansat în 2014. Al doilea, intitulat „Eternal”, a apărut anul trecut. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.