Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Jaf ca-n filme pe o șosea din Elveția. Trei hoți au furat 26 de milioane de euro

Ziarul de Vrancea
11 feb 2018 792 vizualizări

Mai mulți bărbați cu fețele acoperite au jefuit o mașină blindată, care transporta zeci de milioane de euro, pe o șosea din Elveția

Complicii hoților au răpit-o pe fiica unuia dintre paznicii care asigurau protecția transportului, într-o localitate din Franța. Tânăra de 22 de ani, fiică a unuia dintre cei doi gardieni, a fost răpită din locuința sa din Lyon de doi indivizi care s-au dat drept instalatori. Potrivit unei surse din poliție citate de Reuters, trei bărbați neidentificați ar fi furat până la 26 de milioane de euro. Înarmați și purtând mănuși și hanorace, cei trei au fugit de la locul jafului – care a avut loc într-o parcare din localitatea Chavornay, situată la nord de Lausanne - într-o mașină de lux de culoare închisă. „Destinația hoților este necunoscută. Fiica unuia dintre gardieni a fost ținută ostatică, dar apoi a fost eliberată. Nicio persoană nu a fost rănită”, a precizat poliția din localitatea Vaud, într-un comunicat de presă, fără să dea detalii despre suma furată de aceștia. Jean-Cristophe Sauterel, purtător de cuvânt al poliției, a precizat că în mașină se aflau doi paznici, atunci când a avut loc jaful. Ei erau responsabili pentru siguranța transportului, în valoare de 15 – 30 de milioane de franci elvețieni, a precizat o sursă din poliția franceză. „În ceea ce privește motivele sau detaliile jafului, nu vă pot oferi alte informații. Colaborăm cu anchetatorii francezi pentru identificarea persoanelor responsabile pentru jaf și luarea de ostatici. Dar vă putem spune că avem de-a face cu o grupare extrem de organizată, care a pregătit atacul”, a mai spus purtătorul de cuvânt pentru Reuters.

Programele destinate combaterii obezității elevilor din Marea Britanie nu funcționează

Programele școlare care îi încurajează pe copii să facă mai multe exerciții și să mănânce sănătos nu par să aibă vreun efect real în ceea ce privește combaterea obezității infantile, arată un studiu publicat în British Medical Journal și citat vineri de BBC. În cadrul acestuia, peste 600 de elevi din învățământul primar din comitatul West Midlands au participat la un program destinat combaterii obezității, timp de 12 luni, însă după terminarea acestuia, studiul nu a constatat nicio îmbunătățire în ceea ce privește dieta și activitățile fizice ale copiilor.

Cercetătorii, de la Universitatea din Birmingham, au declarat că familiile, comunitățile și industria alimentară au avut probabil mai multă influență asupra copiilor decât inițiativele școlare.

În Marea Britanie, unul din patru copii începe școala supraponderal și unul din 10 este obez. Până la sfârșitul școlii primare, procentul copiilor obezi s-a dublat, ajungând la unul din cinci. Pentru studiu, cercetătorii au pus la punct un program de viață sănătos pentru copiii de 6-7 ani din 26 de școli primare, apoi au comparat rezultatele cu activitățile fizice și dieta a peste 700 de alți copii din alte 28 de școli primare care nu au participat la studiu. Atunci când cercetătorii au vrut să urmărească ce s-a întâmplat cu copiii la 15, respectiv la 30 de luni de la începerea programului, aceștia nu au descoperit reduceri semnificative din punct de vedere statistic ale IMC (indicele masei corporale) și nici o îmbunătățire în ceea ce privește activitățile fizice ale acestora - prin comparație cu cei care nu au participat. Coordonatoarea procesului, Emma Lancashire, susține că școlile sunt doar un nivel în lupta împotriva obezității la copii și au nevoie de un sprijin mai larg din alte domenii.

La nivelul autorităților, guvernul britanic a lansat un plan de combatere a obezității în rândul copiilor în 2016.

George Soros: Nu mă voi da la o parte în ceea ce privește Brexitul

Omul de afaceri George Soros a declarat că „nu se va opri” din a susține o campanie pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană, pentru că Brexitul reprezintă „o greșeală tragică”, scrie Politico. Campania Best for Britain a fost criticată în ziarele The Telegraph și Daily Mail pentru că a fost finanțată cu 400.00 de lire sterline de la fundația Open Society a lui Soros. Omul de afaceri a răspuns la aceste acuzații printr-un articol de opinie în Mail on Sunday, ediția de duminică a Daily Mail, în care face referire la trecutul său de imigrant și la felul în care organizația sa promovează democrația. „Sunt mândru să susțin Best for Britain, o organizație care dorește ca Marea Britanie să rămână în UE. Consider că Brexitul este o greșeală tragică”, a scris Soros. „Înainte de Brexit, Marea Britanie avea o situație ideală: era membră a Uniunii Europene fără să adopte moneda euro”, a adăugat el. Soros consideră că decizia de a organiza un referendum pe tema apartenenței la UE a fost o greșeală: „Încurajați de niște agitatori fără scrupule, oamenii s-au folosit de acest referendum pentru a-și arăta nemulțumirile față de situația actuală fără să se gândească la consecințe. Doar pentru că erau nemulțumiți de condițiile din prezent, nu înseamnă că ele nu pot deveni mai rele. Exact asta s-a întâmplat în Marea Britanie”, a scris el.

De asemenea, omul de afaceri a adăugat și că din cauza Brexitului, influența Regatului Unit la nivel global se va diminua. Totuși, Soros este încrezător că se poate reveni asupra deciziei: „Tendința este să se meargă în direcția bună. Întrebarea este cum poate fi accelerat acest elan pentru a se ajunge în punctul culminant în următoarele șase-nouă luni”, se arată în textul lui Soros.

Atac de “mare anvergură” a Israelului în Siria după doborârea unui avion

Armata israeliană a indicat că a lansat sâmbătă dimineața un atac de „mare anvergură” în Siria, lovind 12 ținte iraniene și siriene, relatează AFP. Aviația israeliană a lovit 12 obiective, între care trei baterii de apărare antiaeriană și patru ținte iraniene neprecizate dar „care aparțin dispozitivului militar iranian în Siria”, se arată într-un comunicat difuzat de armata israeliană.  De asemenea, Israelul a avertizat că Iranul și Siria „se joacă cu focul”, precizând că nu dorește să se ajungă la o escaladare dar că este pregătit pentru orice eventualitate după o creștere bruscă a tensiunilor cu statul vecin Siria.

Un avion de luptă F16 israelian s-a prăbușit în Israel și unul dintre piloți a fost grav rănit sâmbătă, în cursul unor tiruri ale apărării antiaeriene siriene care a ripostat la loviturile lansate de armata israeliană împotriva unor „ținte iraniene” din Siria. Aparatul F16 s-a prăbușit în nordul teritoriului israelian, dar un purtător de cuvânt al armatei nu a precizat dacă aparatul a fost efectiv lovit de tirurile antiaeriene sau dacă s-a prăbușit în urma unui incident tehnic.

Cu toate acestea, este pentru prima dată când armata israeliană a declarat în mod deschis că a vizat „ținte iraniene” în Siria de la declanșarea, în 2011, a războiului în această țară unde Iranul acordă sprijin militar regimului președintelui sirian Bashar al Assad.

Cinci finlandezi au câștigat la loterie 90 de milioane de euro

Finlanda și-a crescut numărul de milionari, după ce un grup de cinci persoane a câștigat la loteria pan-europeană EuroJackpot impresionanta sumă de 90 de milioane de euro (110 milioane de dolari), informează sâmbătă DPA. Dacă potul va fi împărțit în mod egal între cei cinci norocoși, fiecare dintre aceștia va pleca acasă cu 18 milioane de euro - suma totală fiind cea mai mare câștigată vreodată la loterie în Finlanda. Biletul câștigător a fost cumpărat de la un supermarket din Loimaa, o localitate situată la aproximativ 130 kilometri vest de capitala Helsinki, a declarat un reprezentant al companiei publice de jocuri de noroc din Finlanda, Veikkaus. Câștigătorii vor trebui să-și revendice câștigurile de la sediul central al Veikkaus din Helsinki, deoarece nu aveau un card Veikkaus, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Tero Talaslahti, tabloidului Ilta Sanomat.

Un alt jucător, din orașul Oulu (nordul Finlandei), a câștigat 3,5 milioane de euro la categoria a doua a extragerii, la care au fost înregistrați opt câștigători, au declarat reprezentanți ai companiei Veikkaus.

Loteria EuroJackpot este disponibilă în 16 țări, amintește DPA.

Hong Kong: 19 morți și zeci de răniți într-un accident de autobuz

Nouăsprezece persoane - 17 bărbați și două femei - și-au pierdut viața și câteva zeci au fost rănite după ce un autobuz cu etaj s-a răsturnat pe o șosea în Hong Kong sâmbătă, potrivit poliției, relatează AFP și DPA. În imaginile difuzate de media locale de la locul accidentului se poate vedea autobuzul răsturnat pe o parte, cu acoperișul smuls, pe marginea unei șosele din localitatea Tai Pao, în nordul districtului Noile Teritorii. Nu se cunosc deocamdată cauzele accidentului. Cel mai grav accident rutier survenit în oraș a avut loc în 2003, când coliziunea dintre un autobuz cu etaj și un camion s-a soldat cu 21 de morți. În 2008, 10 persoane au murit într-un accident tot de autobuz.

Securitatea transporturilor maritime se află în continuare sub supraveghere în Hong Kong după coliziunea dintre un feribot de mare viteză și o navă de agrement în 2012, soldată cu 39 de morți.

Ministrul de Interne finlandez cere o preselecție mai atentă a refugiaților

Noul ministru de interne al Finlandei, Kay Mykkanen, a cerut un tratament mai echitabil pentru refugiații care încearcă să ajungă în Europa. "Acum, cei cu bani și cu posibilități de a călători vin și cer siguranță", a declarat el sâmbătă pentru fluxul de știri Uutissuomalainen, preluat de Xinhua. Mykkanen s-a arătat deschis pentru primirea unei cote mai mari de refugiați în țara sa, cu condiția ca sistemul de cote să devină principalul mod de intrare în Europa, în locul priorității pentru primii migranți intrați clandestin care se prezintă la centrele de refugiați. Pentru un astfel de mecanism ar fi necesară o decizie la nivelul Uniunii Europene, a arătat ministrul. În Finlanda, cota de imigrație este confirmată anual de parlament. Autoritățile de la Helsinki îi selectează pe cei primiți dintre migranții care au a deja statut de refugiat, de obicei confirmat de UNHCR (Agenția pentru Refugiați a ONU). În ultimii ani, cota a fost între 750 și 1050 de persoane pe an . Problema nu constă atât în număr, cât în modul de a îi identifica pe cei care au cea mai mare nevoie de protecție, a apreciat Mykkanen. Urmează rezolvarea situației celor respinși. În Finlanda, aproximativ 10.000 de migranți în această situație se află încă în centre de primire a refugiaților.

Ministrul, care își preia mandatul azi, consideră că acum este momentul pentru o analiză a proceselor și criteriilor pentru primirea imigranților, deoarece frontierele exterioare ale UE sunt "mai liniștite decât în ultimii doi ani".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.