Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Italia, prima țară din Europa care impune vaccinarea obligatorie antiCOVID?

Ziarul de Vrancea
4 sep 2021 1176 vizualizări

Premierul italian Mario Draghi a anunțat că guvernul său ar putea impune obligativitatea vaccinării antiCOVID-19, generând astfel o serie de controverse într-o țară care s-a confruntat recent cu tot mai multe proteste violente față de măsurile autorităților de combatere a pandemiei, relatează The Guardian.

Într-o conferință de presă, premierul Mario Draghi a spus că toți italienii care au vârsta eligibilă ar putea fi obligați curând să se vaccineze. Declarațiile sale au declanșat noi proteste ale antivaxxerilor care, în ultimele zile, au trimis amenințări cu moartea membrilor guvernului, oficialilor din domeniul sănătății și jurnaliștilor care au pledat pentru vaccinarea populației.

De altfel, marți, procurorii au lansat o investigație împotriva unui grup antivax de pe platforma Telegram ai cărui membri au postat amenințări cu moartea la adresa ministrului afacerilor externe Luigi Di Maio.

“Încă un șobolan care trebuie executat” și “Să mori” au fost mesajele postate pe acel grup.

Duminică noaptea, un virusolog și expert în boli infecțioase de la spitalul San Martino din Geneva a fost abordat de un bărbat, care a început să-l urmărească și să strige: “Ne omori cu aceste vaccinuri și o să te facem să plătești pentru asta”. A doua zi, în timp ce un grup de antivaxxeri pichetau ministerul educației, un jurnalist de la cotidianul național La Repubblica a fost atacat de un protestatar care i-a tras un pumn în față.

Premierul Draghi și-a exprimat deplina solidaritate față de toți cei care au devenit ținta urii și a violenței antivaxxerilor.

Protestele au început de când guvernul a extins utilizarea pașaportului de sănătate COVID-19 pentru mijloacele de transport public-trenuri, aviaone, vapoare și autobuze. În Italia, certificatul verde este obligatoriu pentru profesori. În Torino, mai muți profesori au anunțat că dau în judecată directorul școlii, după ce li s-a blocat accesul la ore pentru că nu au prezentat certificatul verde.

Draghi, care spune că 80% dintre italienii vor fi vaccinați antiCOVID până la sfârșitul lunii septembrie, a mai spus că utilizarea certificatului verde va fi extinsă, iar Italia ar putea deveni prima țară din Europa care impune obligativitatea vaccinării pentru toată lumea, atunci când autoritățile sanitare își vor da acordul.

Potrivit relatărilor din presă, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) ar putea lua o decizie până la finalul săptămânii viitoare. Vestea dată de premier a iscat și tensiuni în interiorul coaliției de guvernare, iar liderul Ligii Matteo Salvini a spus că va vota împotriva unei astfel de măsuri.

În prezent, în Italia, vaccinarea este obligatorie doar pentru personalul medical, aceasta fiind și prima țară europeană care a impus o astfel de măsură, urmată apoi de Franța. La acest moment, la nivel global, doar Indonezia, statele federate ale Microneziei și Trukmenistanul au introdus obligativitatea vaccinării pentru întreaga populație.

Scădere masivă a numărului de înscrieri de studenți din țările UE la universitățile britanice

Brexitul se simte acut pe culoarele universităților din Regatul Unit în acest început de septembrie, cu o scădere masivă a numărului de înscrieri din rândul studenților proveniți din țări ale Uniunii Europene care vor costa scump prestigioasele instituții academice britanice, comentează agenția dpa.

Potrivit cifrelor furnizate de Serviciul de Admitere în Universități și Colegii, numărul total de studenți din UE înscriși la universitățile britanice în această toamnă este de 11.700, față de 27.750 înscriși anul trecut.

Cu toate că pandemia de coronavirus a jucat în mod inevitabil un rol asupra numărului de studenți internaționali, nu există nicio îndoială printre universitari că principalul motiv al acestei scăderi este efectul de domino al Brexitului, care implică taxe de înscriere mai ridicate și o creștere a birocrației. În urmă cu un an, era în continuare foarte simplu pentru cetățenii UE să studieze în Marea Britanie, datorită acordului de tranziție care garanta în esență că nu s-a schimbat nimic după Brexit, continuă sursa citată. Totuși, de atunci, Marea Britanie s-a retras din programul Erasmus, care organizează schimburi pentru studenți pentru a învăța sau lucra în străinătate în orice țară europeană care participă la el. Acum, studenții din UE trebuie să solicite o viză de studii în Marea Britanie, care este costisitoare, ia timp, iar procesul în sine este unul anevoios.

Un alt impediment este acela că, în prezent, Marea Britanie îi cataloghează pe studenții din UE drept studenți internaționali. În condițiile în care cetățenii UE din Anglia plăteau în trecut aceleași taxe de școlarizare ca studenții britanici, respectiv maximum 9.250 de lire sterline pe an (aproape 11.000 de euro), pentru 2021, studenții străini sunt nevoiți să plătească mai mult decât dublu, iar în unele cazuri mai mult decât triplu.

„Templul Satanic” dă în judecată statul Texas din cauza noii legi a avortului

cultul, care promovează empatia și bunul-simț, susține că legea restricționează libertatea religioasă a membrilor săi

Un cult religios din SUA numit „Templul Satanic” dă în judecată statul Texas din cauza noii legi a avortului, lege despre care cultul susține că-i restricționează libertatea religioasă, potrivit unei postări pe contul oficial de Twitter. Cultul spune că anumite restricții din lege încalcă credințele religioase ale membrilor săi. Concret, legea ar împiedica practicarea Ritualul Religios al Avortului. „Ritualul avortului afirmă adeziunea religioasă (a membrului)” la dogma cultului, a explicat avocatul cultului în contextul unui vechi proces contra legilor din Texas. Cerințele pe care guvernul le impun înainte de avort sunt o „intervenție substanțială a statului” în abilitatea membrului de a participa la o ceremonie religioasă, a mai spus avocatul.

Cazul ar putea deveni un precedent. Datorită legilor pentru libertatea religioasă din SUA, membrii cultelor religioase ar putea face excepție de la restricțiile noii legi a avortului din Texas, cea mai restrictivă din SUA. Legea interzice majoritatea avorturilor după șase săptămâni de sarcină.

„Templul Satanic” este o organizație religioasă care susține că are misiunea de a încuraja bunăvoința și empatia, a respinge autoritatea tiranică, a susține bunul-simț practic, a se opune nedreptății și a întreprinde preocupări nobile

O turcoaică în vârstă de 116 ani a învins coronavirusul

O turcoaică de 116 ani a supraviețuit infectării cu SARS-CoV-2, ea devenind una dintre cele mai în vârstă persoane care au învins coronavirusul. Potrivit presei din Turcia, Ayșe Karatay este internată la Eskișehir. Ea a fost spitalizată inițial la Emirdag, unde a rămas o săptămână la terapie intensivă. Apoi, a fost transferată la Eskișehir și după încă două săptămâni la terapie intensivă a învins boala și a fost mutată într-un salon normal. “Mama a primit prima doză de Sinovac, nu a făcut-o și pe a doua. Sunt foarte fericit că a trecut peste boală. Poate dacă făcea și a doua doză de vaccin i-ar fi fost mai ușor. Eu am făcut ambele doze și acum mă gândesc să o fac pe a treia. Vin mulți prieteni din străinătate și cei nevaccinați sunt la terapie intensivă. Cei vaccinați trec ușor peste boală”, a declarat Ibrahim Karatay, fiul în vârstă de 60 de ani al femeii.

Ayșe Karatay va mai rămâne câteva zile în spital pentru a fi monitorizată, având în vedere vârsta sa înaintată. Femeia în vârstă de 116 ani are opt copii.

În februarie, călugărița franceză cunoscută ca Sora Andre s-a vindecat de COVID-19 la vârsta de 117 ani. Spre deosebire de Ayșe Karatay, Sora Andre a fost asimptomatică.

Un algoritm al Facebook a confundat persoanele de culoare cu maimuțe

Un algoritm de recomandare al Facebook a întrebat utilizatorii dacă doresc să vadă și alte “videoclipuri cu primate” în dreptul unui video al unui tabloid britanic ce înfățișa persoane de culoare. Videoclipul de pe Daily Mail, vechi de mai mult de un an, este intitulat “un alb cheamă polițiștii contra unui bărbat de culoare din port”. Acesta arată doar persoane, nu maimuțe.

Întrebarea “vrei să vezi mai multe videoclipuri cu primate?” cu opțiunea “Da/ Respinge” a fost afișată pe ecran de mai mulți utilizatori, potrivit capturilor de ecran publicate pe Twitter de Darci Groves, fost designer al Facebook. “Este scandalos”, a comentat ea, cerându-le foștilor colegi de la Facebook să urmărească cazul. “Este clar o eroare inacceptabilă”, a reacționat o purtătoare de cuvânt a Facebook. “Ne cerem scuze tuturor celor care au văzut aceste recomandări insultătoare”. 

Cazul evidențiază limitele tehnologiilor de inteligență artificială, subliniat în mod regulat de platformă în eforturile sale de a construi un fir personalizat fiecăruia dintre cei aproape 3 miliarde de utilizatori lunar.

Gigantul Facebook, ca și concurenții săi, este în mod regulat acuzat că nu luptă suficient contra rasismului și altor forme de ură și de discriminare.

Consilierii științifici britanici nu recomandă vaccinarea adolescenților

Comitetul științific care supraveghează campania de vaccinare anti-COVID din Regatul Unit a anunțat că nu recomandă vaccinarea tuturor copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani împotriva COVID-19, preferând o abordare precaută în ceea ce-i privește pe copiii aflați într-o stare bună de sănătate.

Această recomandare ar putea face ca Marea Britanie să aibă o abordare diferită în ceea ce privește vaccinarea copiilor prin comparație cu Statele Unite, Israel și unele țări europene, care duc politici de vaccinare largă în această categorie de vârstă. Deocamdată nu a fost luată o decizie finală, autoritățile anunțând că le-au solicitat consilierilor științifici să evalueze și alți factori, cum ar fi întreruperile programului școlar. Numeroși politicieni britanici s-au pronunțat în favoarea vaccinării copiilor.

Marea Britanie a raportat peste 133.000 de decese puse pe seama COVID-19 și aproape 7 milioane de cazuri, dar chiar dacă transmiterea în rândul copiilor poate fi foarte ridicată, aceștia ajung foarte rar să se îmbolnăvească grav.

Varianta Delta nu produce cazuri grave în rândul copiilor

Varianta Delta a noului coronavirus nu produce cazuri grave de COVID-19 în rândul copiilor și adolescenților prin comparație cu alte variante, conform datelor publicate vineri de autoritățile sanitare americane. Îngrijorările legate de consecințele infecțiilor cu varianta Delta au crescut în ultimele săptămâni în Statele Unite, în fața unui număr în creștere de copii spitalizați. Centrul pentru controlul bolilor (CDC) din SUA, principala agenție de sănătate publică din federația americană, a studiat datele pacienților spitalizați cu diagnosticul COVID-19 din 99 de comitate din 14 state americane, acoperind aproximativ 10% din populația SUA.

CDC a comparat perioada dintre începutul lunii martie și mijlocul lunii iunie cu perioada de la jumătatea lui iunie până la sfârșitul lunii iulie, când varianta Delta a devenit dominantă în SUA. Între cele două perioade, nivelul de spitalizare în rândul copiilor și adolescenților (0 - 17 ani) s-a multiplicat efectiv cu 5. Însă, “proporția copiilor și adolescenților spitalizați cu forme grave”, spre exemplu cazurile ajunse la terapie intensivă, “este similară atât în perioada dinainte cât și în cea în care varianta Delta a devenit dominantă”. Concluzia CDC este că diferența dintre cele două perioade nu este semnificativă din punct de vedere statistic.

Franța: 140.000 de persoane au manifestat împotriva permisului sanitar COVID

Un total de 141.655 de persoane, dintre care 18.425 la Paris, au manifestat sâmbătă față de impunerea permisului sanitar în Franța pentru a opta sâmbătă consecutiv, o mobilizare în scădere, potrivit Ministerului de Interne. Ministerul a contabilizat 215 adunări, dintre care cinci la Paris. În total, 21 de persoane au fost arestate, dintre care 3 la Paris. Un membru al forțelor de ordine a fost rănit, scrie Le Figaro.

Mobilizarea este în scădere de mai multe săptămâni, potrivit cifrelor ministerului. Weekend-ul trecut, aproape 160.000 de manifestanți au fost recenzați de autorități, dintre care 14.500 la Paris. Acum 15 zile, în jur de 175.000 de persoane au manifestat și aproape 215.000 acum trei săptămâni, arată ministerul.

“Macron; nu vrem permisul tău!”, “Libertate!” au strigat manifestanții la Paris. Pe drum, unii i-au numit pe clienții barurilor și restaurantelor “colaboratori”. Format din 500 de persoane, majoritatea fără mască, un alt marș al “vestelor galbene” a fost organizat în centrul orașului, între Bursă și Palatul Regal. “Teroare sanitară, nu mă voi supune” se putea citi pe una dintre pancarte.

Afganistan: Talibanii vor sprijin financiar din partea Germaniei

Talibanii, noii conducători ai Afganistanului, vor recunoaștere diplomatică și sprijin financiar din partea Germaniei, a declarat pentru ediția de duminică a cotidianului german Die Welt principalul purtător de cuvânt al mișcării islamiste, Zabihullah Mujahid. “Dorim relații diplomatice puternice și oficiale cu Germania”, a insistat Zabihullah Mujahid pentru Welt am Sonntag.

Talibanii mai vor din partea Berlinului sprijin financiar, ajutoare umanitare și cooperare în domeniile sănătății, agriculturii și educației, a spus oficialitatea talibană, care a adăugat că se așteaptă la aceleași lucruri și din partea altor țări.

În trecut, Germania a fost întotdeauna bine venită în Afganistan, a apreciat Mujahid. “Din nefericire, ei s-au alăturat apoi americanilor. Dar am iertat toate astea acum”, a spus el.

Șeful diplomației germane Heiko Maas ia în calcul posibilitatea ca Berlinul să reia ajutoarele pentru dezvoltare pentru Afganistan dacă talibanii formează un guvern incluziv, între altele. Germania și-a închis ambasada din Kabul și a sistat ajutorul de dezvoltare pentru Afganistan de la preluarea puterii de către talibani, luna trecută.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.