Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Italia a amânat legea prin care sute de mii de copii ai imigranților vor primi automat cetățenie

Ziarul de Vrancea
17 iul 2017 563 vizualizări

Propunerea viza acordarea de cetățenie pentru copii imigranților care s-au născut sau au ajuns înainte de a împlini vârsta de 12 ani în Italia și au petrecut cel puțin 5 ani în sistemul de învățământ din peninsulă

Premierul Italiei, Paolo Gentiloni, a declarat ieri după-amiază că nu există condițiile potrivite pentru a aproba o lege, care ar urma să dea automat cetățenie italiană copiilor imigranților din Peninsulă. Prin această lege, 800.000 de persoane ar fi primit automat cetățenie italiană. Însă, proiectul legislativ a fost amânat după ce a avut nevoie de ani pentru a ajunge pe masa Senatului. Dreapta a lăudat decizia premierului, dar grupurile pentru protecția migranților s-au arătat dezamăgite. Gentiloni a minimalizat importanța amânării legii, susținând că a rămas fără timp și va readuce în discuție această lege în sesiunea din toamnă a Parlamentului. Acesta a atras atenția asupra problemelor generate de termenele limită din calendarul senatorilor, dar a susținut că principala problemă este reprezentată de lipsa sprijinului politic pentru această lege în mijlocul crizei migranților din Italia. Peste 88.000 de migranți au fost salvați de la începutul acestui an în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană și au debarcat în porturile Italiei, potrivit Națiunilor Unite. De asemenea, alți 2.160 de migranți s-au înecat de la începutul anului în timp ce încercau să traverseze periculoasa rută Libia-Italia.

Guvernanții italieni insistă asupra extinderii programului de relocare a refugiaților, care este limitat la azilanți din Eritreea și Siria. În ultimii doi ani, doar 5.001 solicitanți de azil au fost relocați în 18 țări europene din Italia. Asta înseamnă 14% din ținta de 34.953 de migranți fixată de către Bruxelles.

Multe țări europene au decis deja să acorde automat cetățenie pentru copii migranților, care s-au născut pe teritoriul național, deși condițiile acordării cetățeniei sunt extrem de variate în UE. Coaliția italiană vrea să acorde cetățenie pentru copii imigranților care s-au născut sau au ajuns înainte de a împlini vârsta de 12 ani în Italia. Totuși, aceștia trebuie să petreacă cinci ani în sistemul educațional din Peninsulă. Deși este dificil pentru imigranți să obțină cetățenie atunci când nu au niciun părinte italian, 201.501 de persoane au primit cetățenie italiană doar în 2016.

Iordanian, condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea a trei americani

Un tribunal militar iordanian a condamnat ieri un militar la închisoare pe viață și muncă forțată, pe care l-a găsit vinovat că a ucis, anul trecut, trei formatori militari americani la poarta unei importante baze aeriene. Militarul a fost acuzat de crimă cu premeditare și a pledat nevinovat. Incidentul, care a avut loc în noiembrie, a sporit tensiunile între Washington și Iordania, unul dintre aliații săi în Orientul Mijlociu. Autoritățile de la Amman au anunțat inițial că formatorii militari au fost împușcași mortal deoarece nu au oprit la poarta bazei. Washingtonul a respins însă această versiune și a anunțat că nu poate exclude faptul că aceste crime au fost motivate politic.

Iordania, o aliată loială a Statelor Unite, găzduiește sute de contractori militari americani în cadrul unui program militar de cooperare care prevede staționarea unor avioane de vânătoare americane de tip F-16 pe teritoriul său. Aceste avioane decolează de pe aerodromuri iordaniene în vederea unor misiuni împotriva Statului Islamic în Siria vecină, și apără totodată frontierele regatului lui Abdullah al II-lea.

Oficial kurd: Liderul Statului Islamic este aproape sigur în viață

Un oficial de rang înalt kurd în domeniul luptei împotriva terorismului a declarat ieri că este sigur 99% că liderul Statului Islamic Abu Bakr al-Baghdadi este în viață și se află la sud de orașul sirian Rakka, în urma unor informații ptrivit cărora șeful grupării jihadiste ar fi fost ucis. ”(Al-)Baghdadi este cu siguranță în viață. Noi avem informații că este în viață. Noi credem 99% că este în viață”, a declarat Lahur Talabany pentru Reuters. ”Nu uitați că are rădăcini de pe vremea Al-Qaida în Irak. Se ascundea de serviciile de securitate. Știe ce face”, a adăugat el.

Forțele irakiene de securitate au pus capăt celor trei ani de controlul al Statului Islamic asupra orașului irakian Mosul, iar gruparea este tot mai strâmtorată la Rakka - cele două bastioane ale jihadiștilor în ”califatul” autoproclamat care pierde tot mai mult teren. Însă Talabany declară că Statul Islamic își schimbă tactica, în pofida moralului slab, și că sunt necesari trei-patru ani în vederea eliminării grupării. După înfrângere, Statul Islamic va încerca o insurgență și va semăna cu o Al-Qaida ”pe steroizi”, apreciază el.

Viitori lideri ai Statului Islamic ar urma să fie foști ofițeri în domeniul informațiilor din regimul fostului dictator irakian Saddam Hussein, cărora le este atribuită strategia grupării.

Afganistanul a înregistrat în 2017 un nou record al numărului de victime civile

Afganistanul a înregistrat în primul semestru al anului 2017 un nou record al numărului de victime civile, cu 1.662 de morți și 3.581 de răniți, a anunțat ieri ONU. O mare parte dintre victime (40%) au fost lovite de explozii – atentate, mine, dispozitive explozibile improvizate – dintre care aproape 20% în capitală, a anunțat Misiunea de Asistență a ONU în Afganistan, în raportul semestrial. În primele șase luni din 2017, atentatele sinucigașe și atacurile complexe – de exemplu atunci când o mașină-capcană deschide calea pentru un comando armat – au antrenat moartea a 259 de civili, în timp ce 892 au fost răniți – în creștere cu 15% față de 2016. În acest număr sunt incluși și cei 92 de morți și 500 de răniți din urma atentatului sinucigaș cu un camion-capcană comis pe 31 mai în cartierul diplomatic din Kabul.

Femeile (174 ucise, cu 23% mai multe ca în prima jumătate a anului 2016) și copiii (436 uciși, în creștere cu 9% față de prima jumătate a lui 2016) sunt cel mai des victime ale minelor sau raidurilor aeriene vizând poziții ale insurgenților, talibanilor sau grupării Statul Islamic.

Venezuela: Aproape 7,2 milioane de persoane au participat la o consultare anti-Maduro

Aproape 7,2 milioane de venezueleni au participat duminică la consultarea simbolică organizată de opoziție împotriva președintelui Nicolas Maduro și a intenției acestuia de creare a unei adunări constituante în vederea modificării Constituției, au anunțat rectorii universităților care au supervizat acest scrutin neoficial, după numărarea a 95% din buletinele de vot.

Venezuela "a transmis un mesaj clar executivului național și întregii lumi", a declarat rectorul Universității Centrale din Venezuela, Cecilia Garcia Arocha, precizând că 6.492 381 de persoane au votat în țară și 693.789 în străinătate. Cifra nu este departe de voturile totale, de 7,7 milioane, în favoarea opoziției la alegerile parlamentare din decembrie 2015.

Acest scrutin simbolic a fost convocat de parlament, controlat de opoziție, pentru a exprima nemulțumirea față de intenția lui Maduro de a crea o adunare specială care să rescrie Constituția. enezuela trece prin cea mai gravă criză economică din istoria sa, cu o penurie acută de bunuri de bază și cu cea mai mare rată a inflației din lume. Peste 90 de persoane au fost ucise în protestele anti-guvernamentale care au loc aproape zilnic din aprilie.

Maduro, care refuză să demisioneze, a convocat de asemenea propriul scrutin pentru a doua parte a acestei luni pentru a alege adunarea specială. Opoziția consideră că planurile sale de schimbare a Constituției sunt o încercare de consolidare a controlului asupra puterii. Liderii opoziției au salutat rezultatul scrutinului de duminică, spunând că a fost un succes.

"Astăzi, 16 iulie, demnitatea a câștigat, iar tirania a pierdut", a spus lidera de opoziție Maria Corina Machado.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.